Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2011 20:13 - Методи в Биологията
Автор: ionincet0o0 Категория: Други   
Прочетен: 2481 Коментари: 0 Гласове:
1



Биологията е една от най-бързо развиващите се науки на двадесетия век. Изключителните постижения в нейната област и централното място, което тя заема в сферата на човешкото познание, позволяват с увереност да се твърди, че бъдещето и принадлежи. Започнала развитието си като чисто описателна наука, биологията постепенно се превърна в дълбоко аналитична наука, изучаваща всички страни и прояви на живота.
Биологията изучава строежа, организацията, функциите, развитието и многообразието на живите организми, техните взаимоотношения и взаимодействието им с околната среда.
Това определя различните подходи и равнища на изследване на всички живи организми. В центъра на вниманието на изследователите е клетката, като основна структурна единица, носител на живота.
Обикновено изучаването на клетката включва нейното разрушаване.


Изследователите откриват тайните на функциониране на живата клетка, като изследват най-малките съставящи я единици. Това насочва вниманието им към отделни молекули и даже атоми, които влизат в нейния състав. Този подход е свързан с разрушаване на живите клетки, разделяне и изолиране на съставящите ги органели, надмолекулни комплекси и макромолекули и изучаване на структурата и функциите им. Благодарение на този подход бяха постигнати значителни успехи в биохимията, биофизиката, молекулярната биология, генетика и др. Благодарение на този подход бяха открити основните закономерности на организацията, структурата и функциите на живите клетки.

Изясняването на взаимодействието на клетките в многоклетъчните организми има изключително значение за разбиране същността на живота. Този подход изисква изследването на цели неразрушени клетки. Това позволява да се изясни взаимодействието на клетките в многоклетъчния организъм и функционирането на съвкупността от клетки като единно цяло. Особено плодотворно в това отношение е култивирането на изолирани клетки извън организма, отглеждането на така наречените клетъчни и тъканни култури. С това опростяване на многоклетъчната система се получава важна информация за взаимоотношенията на клетките и същевременно се откриват широки възможности за създаване на нови производства и технологии.

Огромният брой организми в биосферата се намират в процес на непрекъснато взаимодействие. Това определя изучаването на жизнените прояви на по-високо - организмово и надорганизмово равнище, като се откриват нови, непознати страни от природата на биологическите процеси и тяхната регулация.

Методите на изследване в биологията са в пряка зависимост от постиженията в други области на науката.

Разкриването на тайните на живата материя включва използването на изключително разнообразие от методи, съобразно конкретните поставени задачи и равнището на изследване. Може би няма друга наука, успехите на която да са така зависими от постиженията в други области на човешкото познание. Успехите на биологията са свързани с постиженията главно на физиката, химията, математиката, както и със свързаните с тях технологии.

Всички големи открития в биологията са предшествани от върхови постижения във физиката, химията, математиката. Без светлинния микроскоп би било немислимо откриването на клетката и формулирането на клетъчната теория. Електронният микроскоп откри огромни възможности за изучаването на клетъчното устройство и дори за изучаването на структурата на макромолекулите. Едно от най-големите открития на двадесетия век изясняването на структурата на молекулатаносител на наследствената информация (ДНК) би било невъзможно без използването на съвременни физични методи (рентгено-структурен анализ) и химични методи за разделяне на нуклеотидите (основните строителни блокове на ДНК). Изучаването на структурата и функциите на белтъчните молекули е невъзможно без използването на методи за разделяне, пречистване и определяне на тяхната активност, методи за изследване на разположението на молекулите в пространството.

Развитието на биологията постепенно я превърна от описателна в експериментална наука. Началният продължителен етап на натрупване на информация намира своя логичен завършек във важни обобщения, като клетъчната теория, еволюционната теория на Дарвин, законите на Мендел за наследствеността и др. Постепенно с усъвършенстването на методите на изследване и задълбочаването на знанията за интимната структура на клетката, проучванията придобиват целенасоченост и задълбоченост. В края на миналия и началото на настоящия век учените започват „да задават въпроси" към природата, започват да експериментират. Използването на експеримента за изследване на живата материя придобива решаващо значение при изучаването на клетъчните структури и макромолекули. Използването на принципите и знанията от „класическото" биологично направление в съчетание с химията, физиката, математиката и др., постепенно доведе до развитието на гранични науки като биохимията, биофизиката, молекулярната биология, молекулярната генетика, биониката и др.

Развитието на тези гранични области е свързано с изучаването на жизнените явления на равнището на атомите и молекулите, което позволява проникване в механизма на всеки клетъчен процес и функция.

Откритията в областта на биологията са основа за развитието и прогреса на важни приложни области като медицината, селското стопанство, биотехнологиите и др.


Успехите на най-новите направления на биологичните изследвания доведоха до открития, които подпомогнаха пълното ликвидиране на редица тежки заболявания - бич за човечеството в миналото. Те създадоха възможности за разработването на универсални подходи за лечение на тези заболявания. Независимо от огромните трудности, без съмнение е предстоящото овладяване на най-тежката болест на века - СПИН. Най-новите постижения в областта на молекулярната биология и генетика позволяват лекуването дори на някои наследствени заболявания.

Развитието на съвременната биология доведе до революция в областта на селското стопанство. Ние дори не си представяме доколко земеделието и животновъдството днес се ползуват от успехите на биологията. Използването на генетиката, молекулярната биология, молекулярната генетика, биохимията и биофизиката е обикновена практика в селското стопанство.

Постиженията на съвременната молекулярна биология намериха своето върхово приложение в съвременните биотехнологии и оформиха ново, изключително перспективно направление за прилагането на биологичните знания. Стана възможна пряката намеса на човека в наследствения апарат на различни видове клетки и организми, което открива огромни перспективи.

Приложението на тъканните и клетъчните култури коренно промени подходите за селекция на нови високопродуктивни сортове растения. Вече е възможно насоченото производство на определени, често пъти предварително програмирани продукти с известни или нови свойства. Възможностите са толкова широки, че възникват реални опасения от неконтролируемото им приложение. А това пък поставя нови, социални аспекти при използването на новите постижения в практиката.

Съществуването на човешката популация, нейното бъдещо развитие и просперитет са пряко зависими от постиженията на биологията и това я прави наука на бъдещия век.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ionincet0o0
Категория: Музика
Прочетен: 320550
Постинги: 140
Коментари: 139
Гласове: 22
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930