Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2010 04:22 - "Германизъм" - мръсна дума (посветено на Спароток)
Автор: mglishev Категория: История   
Прочетен: 23663 Коментари: 56 Гласове:
8

Последна промяна: 27.11.2010 16:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Линк:

Има ли готски (германски) заемки в българския език
 
(Спароток)





Тъй, тъй, тъъъй...

Мина ли ти през ума германизмът "алебарда" за комбинираното оръжие между пика и секира: "halm-barte", тоест топорът, предназначен за шлемове? А палеогерманската форма "bardoz", която води до форми и за "брадва", и за "брада", защото формата на оръжието го оприличава на разстлана широка мъжка брада?

А че днес говорим език от славянската група, доста подобен на руски, сръбски и полски? А че в славянските езици има много германизми? А че и славянските, и германските езици са част от индоевропейското семейство и много думи имат общ произход от общия индоевропейски праезик и затова можеш да намериш известни паралели дори с иранските и индийските езици? Не, разбира се, такива неща не могат да пресекат съзнанието ти, защото просто не би било патриотично. Зер смисълът на езикознанието е да обслужва националните ни фантазии... Мъка, мъкааа.

Разбира се, чакам с нетърпение момента, в който германската факла "brand", уелският певец "bard" и английският глагол за "горя" - "burn" ще вземат да се окажат производни на "българската" (да разбираме тракийска, щото за теб това са синоними) дума "брадва". Да не забравям и индийската "Махабхарата", която ти със сигурност няма да пропуснеш. Нито пък кафявата горска мечка "bjorn", която не подозира, че името й идва от българската дума за брадата брадва.

Това народната етимология е голям бич за дилетанта. Всяко съзвучие вече го навежда на мисли за конспирация, а недай Боже да попадне на нещо вярно - тогава подозира най-малкото, че е открил следа от изчезнала империя. Защото, разбира се, от езикова история разбира колкото и от археология, етнология и пр. Пази, Боже... да не довършвам поговорката, че първият коментар традиционно призовава към културен тон.

А че германизми в българския език има, си е факт: "цайси", "лумпен", "бецален".
Но има и доста по-стари: "хълм", "шлем", "пеняз", "витяз", та дори любимото "княз".

Убеден съм, че съществуването на староанглийската дума "secg" за "меч" тутакси ще бъде обяснено като заемка от български без да се вземе предвид, че очевидно става дума за продуктивен корен, срещащ се и в германската, и в славянската, и в други индоевропейски групи.

Разбира се, немското "Liebe" може само пряко да произхожда от българското "либе", но не и двете да имат паралелен развой от общ продуктивен корен, нали? А пък камо ли да де окаже, че германските форми чисто текстово може да са засвидетелствани преди съответстващите им български (по-точно славянски).

А дали старогръцкото "laos" и старогерманското "leod" за "народ" произхождат от българското (демек, нали, тракийското) "люде"? Ама разбира се! Че как иначе? Никой не бива и да си помисля, че става дума отново за общ продуктивен корен, който е известен в българска (и изобщо в славянска) употреба, но че нямаме никаква представа за подобна дума, употребявана от траките...

При теб самата дума "българско" си размива значението, защото очевидно трябва да обхваща изключително широк кръг от значения, включващ имена на езици, народи, археологически култури от всички индоевропейски групи и тук-там от някоя и друга по-интересна цивилизация с неиндоевропейски произход. Дето разправяше някой от феновете ти - "индоевропейско" и "българско" са синоними. И "тракийско" да го добавим към синонимите...

Апропо, заглавието на този ти постинг противоречи на собствените ти твърдения - как така ще наричаш готските заемки "германски" - та нали готите уж бяха гети, тоест траки, сиреч българи? Забрави ли, че и ти като уж гениалния Ганчо Ценов твърдеше такова нещо?

Та така. Дотук стана ясно, че славяни няма (и гърци няма, казваше пак някой от феновете ти).

И също така, че: българи=траки=гети=скити=сармати=хуни=готи=германи=келти=индоевропейци и почти = египтяни. Изобщо, всяко нещо е равно на всичко друго, защото всичко, което ти се види интересно, просто не може да не е българско.

Това автохтонщината край няма... А някой тук скоро ме убеждаваше, че на автохтонците трябвало да ви викаме "Знаещи". Знаещи ли? По-скоро Фантазиращи. Единственият що-годе чел нещо от всички автохтонци си ти, но и ти, за съжаление, си чел отгоре-отгоре и главно даваш свобода на въображението си.

А останалите, дето ти викат: "Благодаря, от теб научавам историята на България", изобщо няма и да си направят да прочетат друго освен блога ти (и очевидно са блейкали в даскало). И затова ще ти вярват. Или поне така ще ти казват, за да изглеждат по-патриоти. Щото, нали, разбрахме се - историята не е наука, а знаме. Езиковата история - също.

А кое как седи в действителност... cui draemet? Дай там да върви лафче.


Тагове:   траки,   кич,   мръсна,   дума,   лингвистика,


Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Привет,
27.11.2010 10:41
Струва ми се, че му отделяш прекалено голямо внимание на този човечец. Към такива неща трябва да се подхожда с повече чувство за хумор иначе спасение няма. Всяка сериозност, всеки аргумент е легитимиране в очите на 'благодарните' за 'разкритията на истинската българска история'. Боже...повръща ми се от ново-възрожденци, които си сътворяват история с цел повдигане на националното самочувствие. Колко комплексиран, колко културно импотентен трябва да си, за да правиш това?
Айде такива като Спароток са ясни. Но Фет Бо? Стефан Цанев?
...
цитирай
2. анонимен - Човеко,
27.11.2010 13:25
толкова ти се радвам като те чета (приеми този коментар и за предните ти два постинга)
цитирай
3. анонимен - глишев
27.11.2010 15:44
много ме кефиш, ама убиваш детските мечти на хората, ндам)))
аз, като пълен лайк по история, си признавам, че продължава да ме кефи римската теза)))
не, че е вярна, ама е готина))))
цитирай
4. mglishev - 1-3
27.11.2010 16:02
@1, прав си, ама хем ми е забавно, хем леко се дразня :)
Фет Бо е тупан от класа, наистина. Не мога да го трая. А Ст. Ц. е някак по-умерено противен - все пак човекът не е историк, писател е. Има право да твори каквото си ще, лошото е, че народът го чете като Библията.

@2, Туй да се чува, драго ми е :)

@alexalex, уви, такъв съм си. Урод и мъчител. Какво й хареса на тая римска теза, светни ме и мене :D Забавна е, де.
цитирай
5. solinvictus - много ме кефиш, ама убиваш детските ...
27.11.2010 18:10
alexalex написа:
много ме кефиш, ама убиваш детските мечти на хората, ндам)))
аз, като пълен лайк по история, си признавам, че продължава да ме кефи римската теза)))
не, че е вярна, ама е готина))))


И меня мого ма кефи!Туркофилите си мислят ,че написвайки един пасквил срещу българите и получили измекярска подкрепа и се мислят за "академични" носители!
Турките ми са любими!мдаа
цитирай
6. анонимен - глишев
27.11.2010 18:46
как кво ме кефи???)))) само си представи какви неща ще пишат нашите в македонските сайтове за история, а?))) просто ми пее сърцето като си го представя.
а и още нещо - къде къде по-гордо е да си римлянин, вместо турко-монгол))))
макар че от посещенията ми по Италия нещо не искам да съм римлянин - ниски, черни, викат, викат, та се не траят)))
абе замислил съм се, че ме кефят холандците няма ли как да се пишем холандци - ще спретна и аз една Холандска теза, тогава ще видиш))))
цитирай
7. iuliuscaesar - дааа откакто се появи интернет като ...
27.11.2010 20:40
дааа откакто се появи интернет като гъби изникнаха всякакви разбирачи.
пък и така с един замах казват - както доказах... или пък говорят за себе си в трето лице...
странна работа. що не се занимават с квото са учили???
цитирай
8. mglishev - А ако пишеше и грамотно...
28.11.2010 01:09
solinvictus написа:
И меня мого ма кефи!Туркофилите си мислят ,че написвайки един пасквил срещу българите и получили измекярска подкрепа и се мислят за "академични" носители!
Турките ми са любими!мдаа


Първо е "тюрко-", а не "турко-", второ е "-алтайски привърженик", а не "-фил", трето излишно повтаряш свързващия съюз. И, разбира се, се пише "мене", а не "меня" и "много", а не "мого", да не говорим как си разпилял препинателните знаци... но няма да те мъча - знам, че толкова си можеш. Чудно как автохтонците сте до един все така чудно грамотни.

Пък ако можеше и по същество да напишеш нещо... ако не си забелязал, постингът е за германизми, а не за тюркизми. Може би трябваше да го напиша бавно, защото очевидно не можеш да четеш бързо.

@alexalex: Аз холандската теза отдавна съм я съчинил, само дето й викам германска. То е все тая - и холандците са почти немци ;)

@iuliuscaesar: О, колега, как е, мърдаш ли още след бесните напори на автохтонците ;)
цитирай
9. zlokuche - Крайно време беше да се появи и такъв ...
28.11.2010 02:12
Крайно време беше да се появи и такъв постинг. Писна ми от разни спаротоковци, григорсимовци, елтимировци и прочие "великобългари". Цялата пасмина май в часовете по история е чела порносписания, иначе щяха и да се сетят, че автохтонщината им поразително напомня на увлеченията на Химлер и Розенберг по окултизма и жалките им напъни да докажат с "научни" средства, че "арийската раса" е владеела света в миналото. Повече по темата тук:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ahnenerbe
цитирай
10. анонимен - Разлистете старите скрижали
28.11.2010 03:02
И най- вече трудовете на другаря Сталин по езикознание!
цитирай
11. solinvictus - Разликата между "тюрки&q...
28.11.2010 03:04
Разликата между "тюрки" и турки я виждат само русняци и алтайски булгарски учьони!
Никой друг не я прави ,даже си имат конгрес под егидата на Турция!
хехе, аз кога съм писал на български език ,ти си бил ...

присъствах на една дискусия между турки и "академични"профита от бг наука ,начело с добряв хаха много жалко изглеждахте ...личи си ,че нямате нищо общо с българите!
цитирай
12. анонимен - hmm samo da ne zagovirm za makedonskite istorichari...
28.11.2010 18:45
to tehnite mudrosti kato gi cheta se chudq kakuv e toq nauchno-fantastichen roman det sum hvanal sus zaglavie "Makedonska istoriq"
цитирай
13. zelas - Знаех, че тази тема ще те жегне. М...
28.11.2010 18:46
Знаех, че тази тема ще те жегне.

Маноле смешен си с тази разстлана брада, която станала на брадва. Не можеш ли да го осъзнаеш сам?

В последно време започна да ми се повишава мнението за теб но с тази брада - брадва, направо ме върна в кота нула.

И Маноле запознат ли с този "германизъм"?
http://promacedonia.com/ber_1/253.jpg

И да не се обидиш, то е в тон с твоя постинг, нали?
цитирай
14. mglishev - Добре, че е Злото куче,
29.11.2010 00:06
та да не си викам, че блоговете са пълни само с мутанти :)
цитирай
15. zelas - Манолчо, да копираш само своето ...
29.11.2010 12:30
Манолчо, да копираш само своето мнение е да изваждаш арументите си от контекста на дискусията е доста не профисионално, не мислиш ли?. Там в оригиналната тема ти бяха зададени някои въпроси, на които ти не отговори.

Като например за името на Лангобардите. Като сериозен учен за какъвто имаш претенции че си, е много аматьорски да започваш един спор и да се скриваш в миша дупка след това.

То май "германизмът" Глишев ще се окаже верен.
цитирай
16. mglishev - Зеленце,
29.11.2010 15:45
мое мило неграмотно Зеленце, върви да си играеш с тракийски пластмасови войничета, не ме занимавай с глупости.
цитирай
17. mamkamu - :)
29.11.2010 18:53
Всъщност всичко иде от наукоподобното представяне на тезите в блога му. `Дет се вика хващат око за... На първо място, разбира се е заиграването с патриотичните чувства на народонаселението (разбирай средния интернет потребител).

Много по-фетско звучи някак си, ние (траките или не знам си `кви си :) ) да сме открехнали на цивилизация гърците в пред антични времена, отколкотно те да са ни учили на християнство, четмо и писмо, че и обществена уредба през Средновековието :)

Той и Божидар Димитров има такива уклони, но Спароток надминава всичко, което съм чел или съм се опитвал да чета през съзнателния си живот.

И понеже аз хич не си поплювам, като видя някое откровено недоразумение, един ден нарекох всичките му почитатели лумпени... Познай, каккво се случи :)

Друг път се опитах да го ударя на хумор:

http://mamkamu.blog.bg/zabavlenie/2010/09/14/bylgarite-civilizatorite-na-sveta.605365

но и това не помага... Бъзнеш ли ги на патриотизъм се засягат на лична и национална основа :)

`Кво да правя, като не съм чел Махабхарата... Или по-точно чел съм я, но в прекалена ранна възраст и никак не съм обръщал внимание на важните моменти, които разкриват недвусмислено нашия произход ... :)

Айде стига...
цитирай
18. mglishev - ... и те така :)
29.11.2010 19:16
mamkamu, прав си, мамка ти :)
На и ти да се почерпиш:

http://mglishev.blog.bg/zabavlenie/2009/12/21/bylgariia-na-tri-planeti.458805?reply=1668163
цитирай
19. zelas - мое мило неграмотно Зеленце, върви ...
29.11.2010 19:19
mglishev написа:
мое мило неграмотно Зеленце, върви да си играеш с тракийски пластмасови войничета, не ме занимавай с глупости.


Ха, слушайте го само! Ами за какво си го пуснал този пост, бре юроде!
Нали пак за тези същите "глупости" ТИ самият пишеш?!
Защо се вреш при Спараток тогава. Май ТИ не си се наиграл на войничета, младо момче зелено!

Неграмотен е за предпочитане пред уморен - ирационален - неориентиран - фрустриран тюрковъд.
цитирай
20. zelas - Айде стига. . . Гроздето е кисело!
29.11.2010 19:21
mamkamu написа:
Айде стига...


Гроздето е кисело!
цитирай
21. mglishev - Възгеч :)
29.11.2010 19:22
На мистификатора трябва да се казва, че е мистификатор. Още повече, когато е неграмотен.
цитирай
22. zelas - На мистификатора трябва да се ка...
29.11.2010 19:34
mglishev написа:
На мистификатора трябва да се казва, че е мистификатор. Още повече, когато е неграмотен.


Аха, значи да се занимаваш с "глупости" е твоето призвание в живота.
На тва докторите му викат "dlusional jealousy". Ясен си. Жив и здрав! Не струваш за повече внимание!
цитирай
23. solinvictus - Айде стига. . . Прочети &quo...
29.11.2010 23:37
mamkamu написа:


Айде стига...

Прочети "Крачка напред ,две назад"или "Угрюм река"и ще Ви стане едно ...алтайско,сибирско ...с ена дума убаво!
цитирай
24. mglishev - Толкова ви е акълът,
29.11.2010 23:57
все нещо антибългарско виждате там, където миналото просто е такова, каквото е, а не е някаква романтична измислица, потънала в злато и пурпур.
цитирай
25. zlokuche - Чета продуктите на умственото с...
30.11.2010 00:14
Чета продуктите на умственото самозадоволяване на разни автохтонци и все се сещам за руския слон, който все най-голям, най-издръжлив, най-силен, и хоботът му най-дълъг. Правилно така, нали Русия е всъщност родината на слоновете. Добре само, че братушките не знаят за българския слон...

Заливат ни разните автохтонци с продуктите на умственото си самозадоволяване, и май се оказва, че гореописаният слон не е руският, а българският. Чак пляска с уши от кеф. Моля се само, на целокупната автохтонщина от това да не им става хоботът все по-дълъг като на Пинокио...
цитирай
26. zelas - Ами що не си лежиш върху лаврите т...
30.11.2010 00:18
Ами що не си лежиш върху лаврите тогаз и да си пиеш биричката, Маноле?

Кво се палиш кой какво си фантазира, ти си гледай твоята скучна и потънала в паяжина версия на минало и си трай. Или трябва да се покажеш, че си борбен и защитаваш канона, за да падне някой доцентлък в банята? А, признай си?! То па една заплата, да умреш от глад, струва ли си поне?

Историята обича смелите и дръзките, Маноле,теб май ще те забрави някъде по рафтовете!
цитирай
27. mglishev - Зеленце,
30.11.2010 00:52
въображението ти работи бая повече от ума, щом сметката ти излиза толкова банална. То така ако ставаше, вече щях да съм я владика, я космонавт ;)

Злокучев, по-лошото е, че си вярват :)
цитирай
28. zelas - Ти не беше ли на 27-28 години само? ...
30.11.2010 01:10
Ти не беше ли на 27-28 години само? Рано ти е за владика - рядка ти е брадата ... пардон ... брадвата, да кажа :)))
цитирай
29. zlokuche - Това че си вярват един на друг е но...
30.11.2010 01:17
Това че си вярват един на друг е нормално. На този принцип (ти ядеш моите лайна, аз твоите) се крепеше и Съветът за Икономическа Взаимопомощ, така че не е нищо ново.

Лошо би било, ако достатъчно заблудени души започнат да ИМ вярват. Това обаче ще стане чак след като прасетата полетят.
цитирай
30. mglishev - :)
30.11.2010 01:20
"Млад съм, но младост не помня", Зеленце.

Вярно, Злокуче, и тука си прав. но пък, да речем, това е още една добра причина да ги подигравам :)
цитирай
31. zelas - Ок, щом си помъдрял "младе...
30.11.2010 01:34
Ок, щом си помъдрял "младеж" слушай да ти обясня ...

Хората не съдят другите заради това което са, а заради това което смятат, че те всъщност трябва да бъдат, тоест, те съдят собствените си мисли.

Ти си един очевиден пример ... всички сме така.
цитирай
32. zlokuche - Зеленце, псевдоинтелектуалният ...
30.11.2010 01:40
Зеленце, псевдоинтелектуалният ти онанизъм е просто впечатляващ. Нямам думи. Хайде прочети още веднъж "Политическа зима" и разпознай себе си във фейлетона...
цитирай
33. veselaj - На мен всякакви изцепки от рода &...
30.11.2010 08:56
На мен всякакви изцепки от рода "Гордея се че съм българин" са ми смешни. Все едно да се гордея с кестенявата си коса. Ние вкъщи си имаме наш термин за това: "комплекс на човека от малкото градче". Такива хора много биха искали да са родени в голям град, срамуват се, че са родени в Павликени, например, и тръгват да доказват, че центъра на света е именно Павликени. Обикновено успяват:)))))
цитирай
34. solinvictus - На мене ми са интересни изцепките на ...
30.11.2010 11:30
На мене ми са интересни изцепките на някой безродник ,че станал "Гражданин на света" ,гордеел се с германската си микровълнува печка,с датския си шлифер,испанското си ветрило и с ...бутилката руска ефтина водка!
Иначе си е от 'Красна поляна"...баща му е бил от село край Павликени и отишъл в големият град металургия да строи"кремиковци" и сега синчето му култура раздайот и громи ...селяндурщината с гражданство на света ,хахаха
цитирай
35. veselaj - 34. solinvictus,
30.11.2010 11:39
пишем за едни и същи хора. Впрочем, не виждам нищо лошо нито във факта, че съм българка, нито в това, че не съм от София, а от Търново. В момента живея на село и съм още по-важна.
цитирай
36. zelas - Зеленце, псевдоинтелектуалният ...
30.11.2010 11:41
zlokuche написа:
Зеленце, псевдоинтелектуалният ти онанизъм е просто впечатляващ. Нямам думи. Хайде прочети още веднъж "Политическа зима" и разпознай себе си във фейлетона...


Нали знаеш защо едно куче лае? ... Защото го е страх!
цитирай
37. solinvictus - пишем за едни и същи хора. Впрочем, ...
30.11.2010 12:28
veselaj написа:
пишем за едни и същи хора. Впрочем, не виждам нищо лошо нито във факта, че съм българка, нито в това, че не съм от София, а от Търново. В момента живея на село и съм още по-важна.

Всеки етнос се гордее и няма нищо лошо!Как приемаме ,за един френч,ингилиз или алеман ,че за тях е нормално пък за нас е отрицателна черта ...може би сме интернационалисти -коминтернофци? или интербригадисти ...
Насаждането на нихилизъм си е камунистически идеал...
Това ,че живееш на село няма значение ,важно е как се чувстваш и дали си в хармония със себе си!
И това което казваш е също важно,другото е от Нечестивия!

AVE на манголо-алтайците!
цитирай
38. mglishev - Така, така.
30.11.2010 15:51
Но всичко това не е по темата.
цитирай
39. zelas - Коя тема, темата на Павел, която ти ...
30.11.2010 16:09
Коя тема, темата на Павел, която ти си присвои? Тя има друг адрес - иди да видиш как се дискутира там.

Като пуснеш тук твоя оригинална тема, тогава ще получиш ...
цитирай
40. mglishev - Зельо, Зельооо...
30.11.2010 16:38
... къде си тръгнал по чужди гробища да плачеш...
цитирай
41. zelas - Само с лафове няма да стане Мишлев, ...
30.11.2010 16:50
Само с лафове няма да стане Мишлев, сядай да пишеш.
цитирай
42. mglishev - Че нали
30.11.2010 17:14
точно това правя :) А лафовете ти ги завеждаш.
цитирай
43. apollon - това е една страхотна статия - ша...
30.11.2010 17:23
това е една страхотна статия - мармалада стана повече от необходимото

ето например тази еквивалентност може да се опре на общите индоевропейски корени

българи=траки=гети=скити=сармати=хуни=готи=германи=келти=индоевропейци и почти = египтяни

но нали народите и хората търсят различното, не може българския език да обясни как цъфтят цървулите на маркоманите и готите. В случая коментирам само статията и равенството, абстрахирайки се от името на великия тракийски вожд.
цитирай
44. mglishev - То първоначално не беше статия,
30.11.2010 17:54
а коментар в един от постингите на тракийския вожд (даден в линк най-горе).

Самото "равенство" в най-добрия случай е приблизителност, при това ако извадим египтяните и хуните и уточним, че имаме предвид конкретно днешните българи.
цитирай
45. анонимен - Бъзнеш ли ги на патриотизъм се засягат на лична и национална основа :)
03.12.2010 09:23
Тези дето се засягат на лична и национална основа в психологията ги определят като "псевдо-учени" и псевдо-политици", пишещи статии за лична облата както праввят някои псевдоучени от групата на акаунт "sparotok", това са много хора със странни разбирания за нашата история. Те не са българи, а албанци с български паспорти. Така,че не им се хващайте на приказките - "Истинската история на българите" - не е истинска, а манипулативна. Та, господата "спароток", да си гледат албанските истории и да не се бъркат в българската.
цитирай
46. анонимен - Както и "saradiva", тя също е албанка с български паспорт.
03.12.2010 09:35
Не четете тези които ни пренебрегваха преди, пренебрегваха и в близкото минало, преди да получат от нашите български паспорти,че уж били с български корени нявга. Такива псевдо-учени, подлежат не само на критика ами и на подсъдна основа,защото умело манипулират българскито общество, като го настройват отрицателно срещу българските учени. Заради такива като тях правителството иска да разпусне БАН, нали знаете че българските учени сами не могат да се защитават, но затова пък могат да изнасят свободно в интернет всички съмнителни данни за псевдо-български научни работници, с много и различни български имена. Както спароток в началото беше Димитър Димитров, а след това стана Павел Серафимов, благодарение на marley,че го издири и разбра кой всъщност се крие зад това име. Това е името на медик от БАН, бивш комунист, разследват от ДС, преди години за изнасяне на информация за чужбина. Има още един със същото име, той е художник,който оформя книгите излизащи под егидата на БАН.
цитирай
47. solinvictus - Готите не са германци, ако бяха и...
03.12.2010 13:58
Готите не са германци,ако бяха испанците(визигодите) щяха да говорят алемански!
И те се отказват вече от тая глупост!
Твърдят я само ,олигофрени-като тея анонимковци!
Българските учени са възпитани по саветски образец и под контрола на чекисти ,и са измислени...и сегашните клонинги го потвърждават ,дано ги издухат от науката наречена "история" по скоро!
цитирай
48. mglishev - @45-47:
03.12.2010 14:21
@ 45-46: Тия анонимни простотии засега ги оставям само защото са толкова нелепи, че чак смешни. Не ме интересува какъв е Спароток и какви са феновете му по биографии. С тях се карам за история, а не за кирливи ризи, каквито имат или нямат - то си е тяхна работа. Спаротоковите фенове твърдят, че опонентите им са рубладжии. Опонентите им твърдят, че автохтонците... също са рубладжии. Ами сега? Да не излезе, че две тайфи рубладжии са се хванали за гушите? Или че - още по-смешно - две тайфи нормални, но малко наивни хорица се обвиняват взаимно в глупости вместо да се придържат към историческото си хоби?

@solinvictus. Научи български, изобщо научи нещо, почни да четеш извън нета и да се държиш нормално. Писна ми от простаци.
цитирай
49. zelas - А ти от коя тайфа си Маноле? И защо ...
03.12.2010 15:03
А ти от коя тайфа си Маноле? И защо винаги трябва да се делим на групи?
Разногласията в идеите, не означават, че трябва да хванем за гушите и да се делим на тайфи!

А тези клюки 45-46, които си позволил да бъдат публикувани и така разпространени, не ти правят чест. Надявам се, това го проумяваш.
цитирай
50. mglishev - Аз ли?
03.12.2010 15:27
Май съм от собствената си тайфа. А защо трябва да се делим - това не знам. Просто така става.

Колкото до глупостите на анонимника от 45-46, те са си за негова сметка. Ако иска, може и сам да си ги изтрие. Ако му е все тая - нека седят за негов резил.
цитирай
51. iameverywoman - ...чак ме е яд, че съм напълно неподготвена да изкажа смислено обосновано становище...
05.12.2010 21:01
но ми беше безкрайно забавно да изчета тази статия - тъкмо преди дни бях прочела споменатата Спаротокова, та се насладих на тънката ирония :)...Но не мога да не призная, че с тезите си /доколко реално аргументирани не мога да коментирам/ Спароток много добре гъделичка по патриотизма.
Иначе принципно смятам, че не е необходимо да чоплим дума по дума в езика си за да черпим от там причини да си повдигаме националното самочувствие. Има достатъчно на брой исторически факти, които да ни дават такова основание, та да трябва аман-заман да ровичкаме за да си доказваме колко сме велики...Патриот съм, но патриотизмът за мен е преди всичко вътрешно усещане за обич и принадлежност към родината и не бива да избива в снобарщина.
цитирай
52. mglishev - То това е дълга история...
05.12.2010 21:57
... Спароток и феновете му все ги пишат едни такива приказки на едро, а аз се заяждам с тях понеже съм си педант.
цитирай
53. get - mglishev - Досега цинизма и ...
07.12.2010 02:49
... арогантността не са украсили никой !

mglishev написа:
... Спароток и феновете му все ги пишат едни такива приказки на едро, а аз се заяждам с тях понеже съм си педант.


В изложеното от теб(по-горе) подменяш желаното с действителноста :)
По друг начин казано, бъркаш факт с аргумент !
Повече по въпроса, можеш да прочетеш при Марк Тулий Цицерон, също и в Institutio oratoria от Квинтилиан. - Нали си педант ?

Поздрав - Гет"енфелд" от Готланд :)
П.П. А това е музикалният ми поздрав до теб:http://vbox7.com/play:b731271c
цитирай
54. germantiger - По повод заемките примерно от германски в руски...
08.05.2011 23:12
От германеския der Hammer "идва" hamar и от него славянското х/ками камък
От германския Gast идва руския гость (иначе основата вероятно е латиснкия hostis
От германския Arbeit работа идва старославянското раб, работать
От германското Rache отмъщения и германския глагол рехен се формира група думи както и ройбер-разбойник, но от рахе, рах идва руския враг, който първоначално е бил древнославянски рьохан
От германската Jahr година идва древнославянското яра което е имало смисъл на пролет
От германската книга- Buch идва руската дума буква
Титлата на Карл велики е била КАРОЛУС МАГНУС...оттам король в руски, крал в чешки, крол в полски.

ВПРОЧЕМ ДАНЪК НА РУСКИ ДАНЬ Е ОТ DANEGELD ОТКУП ОТ ВИКИНГИТЕ-ВАРЯГИ В СЛУЧАЯ "ДАТСКИ" ДА НЕ РЕЙДИРАТ ВЪРХУ РУСНАЦИТЕ, пък после да им правят държавите с конунгски отряди и приели славянски имена. Впрочем Олга всъност е от Хелга...
цитирай
55. germantiger - ГЕРМАНСКИТЕ САЙТОВЕ
08.05.2011 23:15
ТАКИВА ИМА ПРЕМНОГО, което лично мен като полугерманец ме учудва, защото германци в "германия" като самосъзнание почти не останаха, та в германски сайтове и форуми има цели "речници" с германските думи, всъщност подразделенията на германските езици в древността вкл. изчезналите такива - заемки на германски имена, традиции и думи.

СЛАВЯНИТЕ И ТЕХНИЯ ПРЕОБЛАДАВАЩ РАСОВ ТИП – ИЗТОЧНО-БАЛТИЙСКИЯ ВСЪЩНОСТ Е „ПРОИЗВОДЕН” ОТ ХАРАКТЕРНИТЕ ТИПОВЕ ЗА ГЕРМАНЦИТЕ ФИНО И ДАЛО НОРДИЧЕСКИ В МИКС С КРОМАНЙОНСКИ...славяните са „произлезли” от германци и като расов тип са по-млади или „нови”, това казва АНТРОПОЛОГИЯТА...искрено съжалявам, че не мога тук да копирам антропоатласите не само с рисунки, но и с фотоси на световните расови типове. Трябва да се чете антропология, но не социална.
цитирай
56. germantiger - "Сакън" с изв. за турцизма ;)
30.05.2011 18:23
НАДЯВАМ СЕ, ДА НЯМА ОБИДЕНИ СЛЕД ПОСТА МИ, ТОВА Е ПО ПОВОД БЪЛГАРСКИ БЛОГЪРИ, КОИТО ПИШАТ, ЧЕ ГОТИТЕ, БАВАРИТЕ, ЧЕ ДОРИ ФРАНКИТЕ - ВСИЧКО ТОВА БИЛИ БЪЛГАРИ, НЕ ГЕРМАНЦИ!


Германските имена (сайта е за "всякакви"), в случая германските и готски или франкски имена далеч от българските:

http://www.behindthename.com/nmc/ger.php


Тук етнология, после приказки и сказания събирани по цяла Германия и далеч от българските въобще!

http://www.sagen.at/index.html

http://www.sagen.at/texte/sagen/sagen.htm < тук за всяка държава

ето и билдгалерията

http://www.sagen.at/fotos/index.php


http://literaturnetz.org/maerchen

http://www.1000-maerchen.de/1518d97d8d0a88911989259659470c58/classics,1.htm


Средновековие

http://www.genealogie-mittelalter.de/

примерно името Аделайд/Аделхайд има родителите, съпрузите, децата им, обаче нема българско име примерно

http://www.genealogie-mittelalter.de/adelheid_fuerstinnen/adelheid_fuerstinnen.html


Пак за Средновековие и автори

http://www.stefanjacob.de/Geschichte/Unterseiten/Literatur.php?Auswahl=Fr&#65533;hmittelalter


ТУК САМО ИЗВОРИ ДА ИСКАШ

http://www.vostlit.info/Texts/Dokumenty/index.phtml?id=2070


... и баварския, който няма потресаваща разлика въобще с германските диалекти, но е явно различен от български:

http://www.bayrisches-woerterbuch.de/z.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8624822
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата