Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2012 23:37 - В какво всъщност вярват християните?
Автор: istoriata Категория: История   
Прочетен: 5719 Коментари: 4 Гласове:
-1

Последна промяна: 30.08.2012 23:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В какво всъшност вярват християните

" Забележителен е и тоя факт, че колкото други лица от нашето черно духовенство са заслужили на народа, всичките са били отстъпници и донякъде безбожници даже. Такива са: Бозвелията, Левски и пр."

Захари Стоянов
"Записки по българските въстания"

image

Разговаряйки с мои приятели определящи се като християни / някои от тях доста ревностни /, с изненада установявам, че огромната част от тях не знаят в какво всъщност вярват.

Не става въпрос дори дали са прочели Библията / никой от тях не го е направил /, но ми се струва че те не разбират въобще същността на тази религия. В общи линии заявяват че такава ни е традицията и това е напълно достатъчно да се определят като православни християни.

Голямата част от тях смятат че Исус е истинският Бог и вярват само в него, без да имат никакво понятие, че всъщност Бог не е и не може да бъде човек.

Според общоприетата представа в юдаизма, исляма, християнството и други религии, Бог това е една невидима сила, която е създала Вселената, хората и всичко около нас. Размерите на планетата Земя спрямо Вселената са нищожни. В досега познатия ни Космос / а човечеството не го е опознало кой знае колко добре – стигнали сме само до най-близкият ни спътник Луната и сме престояли там съвсем за кратко / е установено че съществуват милиарди галактики, а всяка една от тях се състои от милиарди звезди и планети.

Е, тогава как е възможно тази сила създала всичко това да се оприличава с човек, да има син / все пак се твърди че Исус е син божи / и накрая дори да го изостави, защото според биографите му, последните думи на Исус преди да умре на кръста били - "Господи, Господи, защо ме изостави!"

Това ако не е богохулство аз не знам какво е.

Същият е случая с така наречените светци, които са почитани наравно със Създателя, въпреки че в Библията ясно пише –

"Не си прави кумири и не им се кланяй!"


Да оставим настрана чудодейните свойства, които се приписват на техните икони - едната лекувала безплодие, другата запек, третата заушка и т.н., това по същество си е един вид
идолопоклоничество.

Ето защо болшинството от хората определящи се като християни всъщност изпадат в едно вътрешно противоречие със себе си, защото един нормален човек едва ли наистина вярва в чудеса, едва ли би се обърнал на другата страна ако му ударят шамар, едва ли счита че хората от най-долната част от обществото са всъщност богоизбраните и че недостатъците на слабите са всъщност добродетели.

Къде отиват тогава силните, смелите, амбициозните и богатите?

На практика християнството е вяра на примирението и поражението. Тя приканва вярващите да се примиряват със съществуващите условия, колкото и тежки и унизителни да са те.

Ясно е че по-голямата част от хората не могат да възприемат напълно подобни глупости, защото те противоречат на човешката природа, но от друга страна това е съществена част от религията, в която вярват и те не смеят да ги отхвърлят. Според мен човек трябва да вярва в Бог и да спазва моралните правила, но подобни детински представи могат единствено да отблъснат хората от вярата.

Един друг мит който се разпространява е, че тази религия е създадена против евреите и че Исус не бил евреин.

Всъщност е точно обратното. Самият Исус претендира, или неговите биографи твърдят по-късно, че произхожда от старото Давидово коляно и че е дошъл на Земята не да руши, а по скоро да вдъхне нов живот на старата еврейска вяра. Претенцията му че той е месията доказва точно това, защото според Старият завет месията трябва да бъде евреин / потомък на цар Давид /, чиято мисия е да възвърне блясъка на еврейското царство и да ги направи господари на света. И тази насока отговаря на твърдението му, че е дошъл да помогне „ на загубените овце от Израилевия дом”.

Всички апостоли и последователи на Исус до започване дейността на апостол Павел / Савел / са изключително евреи.

Ако проследим внимателно Исусовите действия, ще видим,че по време на цялото си служение, той обикновено проповядва из юдейските синагоги. Да си припомним само че първите евреи християни са настоявали покръстените езичници / неевреи / да бъдат обрязвани и да спазват Мойсеевия закон, за да бъдат приети от църквата като пълноценни християни.

Всъщност може да се каже че именно апостол Павел е разпространил християнството по света / първо в Рим / и на практика го превръща в световна религия. Преди него християните са една малка секта без особено влияние, ограничена в тогавашна Юдея. Според някои историци сред които е и известният английски историк Едуард Гибън

/ „Залез и упадък на Римската империя” / именно християнството е една от основните причини за упадъка и краха на Римската империя.

Самият Павел / с истинско име Савел, наричан апостол на езичниците, затова че разпространява християнството сред неевреи / е евреин от Тарс, който според Библията от най-ревностният гонител на християнската секта / назначен за такъв от Синедриона / , по силата на някакво чудо се превръща в най-яростният разпространител на тази религия. Ако оставим на страна чудесата, на мен ми се струва по-правдоподобна версията ,че той вижда именно в християнството едно мощно пропагандно оръжие за унищожение на Римската империя.

Още повече че по това време Рим или по-точно император Нерон вече е сринал до основи Йерусалим и Соломоновият храм. Историците от онова време не оставят съмнение върху намеренията на Рим. Те съобщават, че Нерон изпраща Веспасиян и неговия син Титус с точни и определени заповеди да унищожат Юдея и християнството..

Римляните считат че християнствотото не е нищо друго освен едно съпротивляващо се еврейство. Неслучайно на кръста на който е разпнат пише -  "Цар на евреите".

 
Павел достига до мисълта че именно тази религия призоваваща за отказ от насилие и любов към неприятеля може да подкопае бойният дух на римските легиони и на практика точно така и става. Това е и единственият шанс на евреите да се спасят от унищожение и да се справят по някакъв начин с могъщият тогава Рим. Затова той разпространява това учение в лагера на врага – в самото сърце на империята.

Как се отразява впоследствие християнството на обществата, които го приемат като официална религия.

През Средновековието когато в европейските държави християнството е господстваща религия, те на практика се връщат векове назад в развитието си по отношение на медицината, математиката, астрономията и другите науки. Достатъчно е да споменем че векове наред господстващата догма на църквата е била, че Земята е плоска и всеки който е изказвал различно от това мнение е отивал директно на кладата. И това става при положение че още древните гърци са знаели че Земята е кръгла, а по това време арабските астрономи са могли да изчисляват географският градус и то с голяма точност. Когато в градовете на Андалусия / частта от Иберийският полуостров под арабско владичество / са имали канализация и улично осветление, в католическа Испания не са и могли да мечтаят за подобни екстри и те се появяват там векове по късно.

За хигиената в Средновековна Европа направо ще цитирам една интересна статия, показваща достатъчно красноречиво за какво става дума.

Християнство и хигиена

Всъщност истината е съвсем друга и много по-малко благоуханна. Това се отнася не само за мрачното Средновековие, а и за успешните епохи на Възраждането и Ренесанса.

С прискърбие трябва да Ви съобщим, че за повечето отрицателни страни на едновремешна Европа е отговорна християнската църква. И на първо място – католическата.

Античният свят въведе хигиенните процедури като едно от най-големите удоволствия. Само в Рим е имало над хиляда бани. А може би първото нещо, което сътворяват християнските водачи, е било да ги закрият. Към къпането тогавашните люде са се отнасяли подозрително.

Разсъбличането е грях, а и може да се настине. Горещата вана е била немислима. Дървата са се ползвали главно от Светата инквизиция. Кралицата на Испания Изабела Кастилска си признавала, че през живота си се е къпала два пъти – при раждането си и в деня на сватбата си. Папа Климент V умира от дизентерия, а папа Климент VII свършва земния си път вследствие краста. Приближени до двора на Людвиг XIV споделяли, че величеството смърди като див звяр.

И ако през XV-XVIв. богатите граждани са се мили дори и веднъж на половин година, през XVII-XVIIIв. те въобще се отказали от това занимание. Вани се вземали само с лечебна цел.

В тези смутни времена грижата за тялото се е смятала за грях. Християнските проповедници призовавали хората никога да не се мият, защото само така можели да достигнат до духовно пречистване.

Къпането е било непопулярно и защото по този начин се измивала и светената вода, до която си се докоснал при кръщенето.

Мръсотията се приемала като особен знак на святост, а въшките били наричани божии перли. В това отношение монахините и монасите са давали добър пример как се служи на Господ.

Парфюмът, важно европейско изобретение, се е появил на бял свят именно като реакция на липсата на хигиенни навици.

Първоначалната задача на знаменитата френска парфюмерия била да маскира страшната смрад, която се разнасяла от немитите с години тела.

С тоалетните положението било още по-тежко.

Ролята на канализацията изпълнявали канавките на улиците, където течали зловонни ручеи. Забравили за античните блага на цивилизацията, хората се справяли с естествените си нужди където им падне – на парадната стълба на двореца или замъка например. Френският кралски двор периодично се местел от замък в замък, защото в стария просто не можело да се диша.

След като Людвиг IX бил залят със съдържанието на нощно гърне, изсипано през прозорец, на жителите на Париж било разрешено да продължат с тази практика само, ако предварително извикат три пъти: „Пази се!“ Около XVII в. за защита на пешеходците от фекалии били измислени широкополите шапки.

В Лувъра, дворецът на френските крале, нямало нито една тоалетна. Тази роля изпълнявали стълбите, дворът, балконите. Придворните дами във Версайския дворец по средата на разговора ставали и се справяли с естествените си нужди в ъгъла на стаята. За това те имали разрешение от самия крал.

Естествено, много по-лесно е било да се направят тоалетни в двора или в краен случай да се притича до близкия парк. Но това никому не минавало през ума. Една от причините била и непрекъснатото разстройство, което мъчело хората и което било предизвикано от качеството на средновековното меню.

Старите градове на Европа нямали канализация, но имали крепостни стени и отбранителни ровове, запълнени с вода. Именно те изпълнявали и ролята на канализация, поемайки всичката мръсотия на града. Във Франция купищата фекалии зад градските стени се разраснали до такава височина, че се наложило да се надстрояват.

Ето как според европейските археолози изглеждал истинският френски рицар на границата между XIV и XV в.: средният ръст на този средновековен разбивач на женски сърца рядко надвишавал 1,60 м. Небръснатото и немито лице на този „красавец“ било обезобразено от една шарка (в онези времена от нея боледували практически всички).

Под рицарският шлем в сплъстената мръсна коса, както и във всички гънки на аристократа се криели огромно количество бълхи и въшки. Някои историци били озадачени защо понякога лагерите на християнските воини били откривани много лесно от врага. Причината, естествено, е в миризмата, която се носела от тях.

Смята се, че мебелите от дървесни видове с червен цвят са били много популярни, защото на тях дървениците по-малко се виждали. Да ги храниш, както и въшките, със собственото си тяло, било смятано за християнски подвиг.

Средновековните въшки дори участвали активно в политиката. В един шведски град те били главният критерий при избор на кмет.

Претенденти можели да бъдат само мъже с дължи бради.

Изборите портичали по следния начин:

Кандидатите за кмет сядали около маса и поставяли на нея брадите си. След това специално назначен човек изтръсквал от тях въшките. Кмет ставал този, от чиято брада са изпълзели най-много насекоми.

Това са само част от хигиенните навици на стара Европа."
Край на цитата.

Не е случаен и факта че чумата, болест дължаща се основно на липсата на хигиена, поразява най-вече средновековна Европа, причинявайки смъртта на около половината от населението и в продължение на няколко години.


Цитат:



Гласувай:
2



1. ketcalcoatl - Бог
31.08.2012 00:03
е и човек. Защото така е казано словото - "създадЕМ по Свой образ и подобие" Душата е връзката на човека с Бог и е божи "дъх". С една дума Бог е и човек, защото е в него.
цитирай
2. romanticgirl25 - Това мнение че Исус е казал Господи не ме изодтавяй е напхлно измислено.
17.10.2016 11:43
Също така доста неща са потулени за есеите, Исус, неговите учения в Индия, Египет и т.н. Прочети книгата или я свали: Aнна, бабата на Исус. АЗ ВЯРВАМ ЧЕ ТОЙ Е БИЛ НАПЪЛНО ПОДГОТВЕН И НЕ СЕЦЕ ВАЙКАЛ! НЕ ХУЛЕТЕ НИТО НЕГО НИТО НЯКОЙ ДРУГ!
цитирай
3. rizar - История , доста
29.04.2017 20:54
анахронистичен, повърхностен и ограничен поглед върху Християнството си направил. Даже не можеш да разграничиш Източната от Западната църква. Или си попаднал под ужасяващото влияние на марксистко-ленинистки пропаганди, които си възприел без да искаш или си възприел поредното гностическо учение, което не е Християнство и никога няма да стане.
цитирай
4. nikolaii1978 - Е няма такава глупост!
30.12.2017 04:26
Ако човек иска да намери Бог той ще го намери.
Ако иска да си измисли причина да не го направи - лесно е!
БОГ се разкрива по много начини .
-Аз скоро си направих къща☺.Това което знам със сигорност ,че от момента на последната керемида нейното време започва да тече.Тя няма да стане по хубава дори да има "голям взрив"Тя е система създадена от ум и без този ум не може да се ремонтира и подновява.
Как вие виждате и знаете всичко а не виждате че земята и вселената са мега сложна система зад която стои УМ-БОГ!
На тази система времето тече и БОГ ни предупреждава-как?
Как не разбирате колко гениално го прави.
Той може да дойде като митично същество със свръх сили,или в космически кораб.Може да дойде и с армия от титани.
Но забележете той идва като беден човек.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: istoriata
Категория: История
Прочетен: 395370
Постинги: 71
Коментари: 145
Гласове: 95
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031