Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2012 08:00 - град кърджали празнува днес!
Автор: bven Категория: История   
Прочетен: 12567 Коментари: 9 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
(от Уикипедия, свободната енциклопедия)

Кърджали (на турски: Kırcaali, на гръцки: Κάρντζαλι) е град в Южна България. Той е център на Област Кърджали и на Община Кърджали. Населението на град Кърджали към февруари 2011 година е 43 880.

Кърджали е разположен в сърцето на Източно-родопския планински масив, на двата бряга на древната река Арда. Градът се намира на 259 км. от София и на 100 км от Пловдив,   на 50 километра разстояние от град Хасково и на около 15 километра от древния град Перперикон. През Кърджали минава Паневропейския транспортен коридор №9 през прохода „Маказа“. Разстоянието от областния център до Република Гърция ще стане само 57 км.

Природата е дарила Източните Родопи с необикновена красота. Земята тук крие огромни залежи от оловно-цинкови руди, бентонит, перлит, зеолит, азбест, скъпоценни и полускъпоценни минерали, злато.

В това китно кътче на страната са запазени ценни естествени находища на вечнозеления тракийски дъб, на вековен бял бор, синя хвойна, пърнар. В ландшафта на областта могат да се срещнат някой от най-ценните дървесни и растителни видове, вписани в Червената книга на България.

Според легендата днешният град дължи името си на османски пълководец, Кърджа Али, който след години на военни подвизи станал проповедник. След смъртта му през 14 век последователите му въстановили едно от разрушените селища в близост до неговия гроб. Гробът е отворен през 20-те години на нашия век, но се оказва празен и археолозите достигат до извода, че това е бил символичен гроб (кенотаф).
Носът Кърджали на остров Ливингстън, Южни Шетландски острови е наименуван на град Кърджали.

В продължение на три хилядолетия този край е бил люлка на различни цивилизации и култури. Тук са си дали среща траки, елини и римляни; славяни и прабългари, византийци, латини и османски турци. През средновековието днешен Кърджали е известен под името Ахридос и е бил важен християнски център.

Предполага се, че първите жители на тези места са били траките. През VI век по средното течение на река Арда се заселват славяни и прабългари. Днес личат следи от славното минало на Първото и Второто българско царство. Макар да установяват своите традиции, език и бит, те взаимстват от културата на местното население. Когато се образува славянобългарската държава, този край все още остава в пределите на Византийската империя. Едва по времето на цар Симеон той влиза в пределите на българската държава. За първообраз на Кърджали се приема съществуването през XI-XIV век на територията на днешния град селище, което има общи белези с материалната култура на старите български градове Плиска, Преслав, Търново, Месемврия.

Поради важното си стратегическо и стопанско значение , Източните Родопи са били непрекъснато подлагани на вражески нашествия. Легенди и материални доказателства говорят, че в XIV век защитник на местното население от постоянно враждуващите български и византийски феодали, е възпятият от народа Момчил юнак. Неговото име е свързано с първата съпротива на българите-родопчани срещу нашествието на османските турци. През 1370 - 1371 година родопчани водят безуспешни битки, за да възпрат завоевателните набези на османските войски на Мурад I. Българските крепости в региона са премазани, а голяма част от населението е избито, поробено, асимилирано. Друга част намира закрила в непристъпните дебри на Родопите, за да стане пазител на българския род и език.

Санстефанския договор от 1878 г. включва Кърджали в границите на България. През същата година Берлинският договор поставя града в пределите на автономната област Източна Румелия. През 1886 г., с Топханенския акт, е върнат под пряката власт на османския султан, като компенсация за Съединението между Княжество България и Източна Румелия.
По време на Балканската война Кърджали е завзет от Хасковския отряд на 21 октомври (8 октомври стар стил) 1912 г. и след края на войната е остава в България . В центъра на града е издигнат паметник „Освободителите“ в памет на героите, загинали за присъединяването на Кърджали към България.

През 1934 година град Кърджали е обявен за околийски център.
След 1949 година се развива като окръжен център. Днес Кърджали е областен град. Той е най-големият административен, промишлен, търговски и културен център на Източните Родопи.

През средновековието градът и по-скоро манастирът „Свети Йоан Продром“ е бил средище на една от големите средновековни християнски епархии Ахридос.

Сградата на община Кърджали е известна като "Белия кораб", заради характерната ѝ форма :

image

Кърджали е побратимен град или има сътрудничество с  Комотини - Гюмюрджина, Гърция , Ийст Стафордшир, Великобритания , Елхарт, САЩ, , Филипи, Гърция , Софлу, Гърция   Родосто, Турция  , Владикавказ, Русия ,  Владимир, Русия , Газиосманпаша, Турция

Кърджали е икономически най-развитият град в Източните Родопи. Близо до него са разположени язовир Кърджали и ВЕЦ Кърджали. През 2007 г. в града са открити хипермаркети от веригите на Техномаркет Европа, Лидъл, Билла и Технополис. Завърши изграждането на новия и модерен пазар на производителите, разположен на 23 дка площ.
Вътрешните и международни връзки на региона се осъществяват по автомобилни магистрали и пътища, по ж.п. линии. Съществува и оборудвана летищна площадка.

Висши учебни заведения са:
* Колеж по минно дело към МГУ „Св. Иван Рилски“, София
* Филиал ”Любен Каравелов” на ПУ „Паисий Хилендарски“
* Сдружение "Академия БГ" към ВУ "Земеделски колеж", Пловдив

Регионалният исторически музей в Кърджали е един от най-големите музеи в Южна България. В него се съхраняват находките от Перперикон и Татул. Основният фонд съдържа около 40 000 експоната. Към музея са регистрирани 179 археологически обекта, като от тях 19 са праисторически, 122 — антични и 37 — средновековни. Тридесет са регистрираните паметници на културата от национално значение.

image

Художествената галерия в града съхранява стотици живописни платна, скулптори и пластики на български и чужди класици и съвременници. Най-старата запазена икона в Кърджали датира от XIII век.

Празникът на града е 21 октомври.
На тази дата през 1912 г. Кърджали е присъединен към територията на България (дотогава е бил в пределите на Османската империя). Смята се, че градът е присъединен точно в 12 часа по обяд и по тази причина градският часовник свири „Велик е нашият войник“ преди да удари 12 пъти . Градският часовник на Кърджали е единствен по рода си в България, защото на всеки кръгъл час свири български възрожденски песни.

image


Статуя на Орфей на входа на града

image


Паметник на незнайния воин в Кърджали

image

* На 15 km. североизточно от Кърджали се намира тракийското мегалитно светилище Перперикон (Хиперперакион, Перперакион).  Извисява се на скален връх в Източните Родопи на с кота 470 m. В подножието му се намира с. Горна крепост. Удобната речна долина е създала великолепни условия за живот от дълбока древност. По тази причина тя е осеяна с десетки археологически обекти от различни епохи, чийто естествен център се явява Перперикон (мои снимки):

image

image

image

* Близо до с. Татул се намира скална гробница — предполагаем гроб на тракийския певец Орфей
* Орлови Скали е тракийско светилище. Скалните ниши са култови места, в които траките са полагали урните на своите починали събратя.
* Средновековна крепост Моняк;
* Тракийската крепост над село Иванци;
* Тракийска крепост и скални ниши до село Лисиците;
* Крепост „Хисара“ близо до село Вишеград;
* Крепост „Устра“.

* „Свети Йоан Продром“ е бил част от средновековен манастирски комплекс от VI — VII век. Реставриран е през 2000 г. В момента към него проявяват интерес не само историци, реставратори и археолози, но и многобройни туристи от страната и чужбина.

* Манастирски комплекс Успение Богородично е уникално духовно средище. Реставрирано и достроено от отец Боян Саръев. Частиците от Кръста, на който е бил разпънат Исус Христос, намерени на култовия комплекс Перперикон, бяха пренесени с литийно шествие в манастирския комплекс, където се и съхранява до днес (мои снимки).

image

image

image


Водното Огледало
* Съоръжението представлява изкуствен канал по река Арда в частта, преминаваща през града.Започва малко след стената на язовир Кърджали и завършва с бент преди Ардински мост. Основната функция на съоръжението е да провежда големи количества вода при аварийно източване на язовир Кърджали, без да бъдат нанесени щети на хората и сградите.Освен за защита от наводнения, изкуственото езеро ще се използва за водни спортове, а терените край реката вече се превръщат в паркове и зони за отдих.
* Близо до града се намират скални образувания,  известни като Каменна сватба и Каменни гъби (мои снимки):

image

image

* На територията на община Кърджали се намира и резерватът на редки растения „Вълчи дол“, находищата на уникалното цвете силивряк или "Орфеево цвете", на снежното кокиче, червения божур, дървовидната синя хвойна и др. Стара легенда разказва, че силивряк е родено от кръвта на митичния певец Орфей.

* Животворна, според някой и чудодейна вода, извира веднъж годишно в нощта на 5 срещу 6 май от стръмна скала в митичната местност Дамбалъ над село Груево, на около 25 km южно от Кърджали. В съдбовната нощ, стотици вярващи в чудото търсят изцеление в лековития извор .

* Най-голямото на Балкански полуостров естествено находище на бели брези, на 26 km от Кърджали по пътя за Ардино.

* Пещера Утроба е дооформена от човешка ръка с форма на утроба, с олтар в който слънчевият лъч достига в деня на пролетното равноденствие. Свещеният брак между скалата и слънцето олицетворява възраждането на живота.

* Язовирната стена е единствената по рода си дъговидна стена на Балкански полуостров и една от малкото в света, които се извисяват над самия град.

image

image

* Дяволският мост е най-големия и величествен родопски мост. Той е истински шедьовър на строителството от средновековието, когато човек застане под него се смайва от огромните му размери и изключително елегантните му и симетрични форми. Под него минава река Арда, която образува изключително красив каньон с големи меандри. Пролетта, когато се топят снеговете, нивото на реката се покачва с 5 - 6 метра, а дебитът ѝ достига над 2 600 mі/s. Въпреки това, Дяволският мост е удържал на водната стихия над 300 години.

Честит празник на жителите на град Кърджали! Нека хубавите природни забележителности и символи на българщината в този край бъдат посещавани  и пътеката към тях винаги да е осеяна с незабравки:)))

image







Гласувай:
18



Следващ постинг
Предишен постинг

1. yotovava - Богата история,
21.10.2012 08:10
да видим дали вчерашните недоразумения относно обявяването на освободителя на града ген. Васил Делов за почетен гражданин на Кърджали няма да помрачат празника.
цитирай
2. lubara - Поздрави, bven!
21.10.2012 08:51
Но защо филмът за Кърджали прекъсва, няма ли втора част?
цитирай
3. анонимен - Страхотен постинг!
21.10.2012 09:37
В него има теми, които биха стигнали за десет! Кърджали е център за посещение на антични останки. Намира са на бреговете на най-великата българска река. Николай Хайтов твърди, че имото му е с турски произход и произлиза от думите сива /сура, бедна/ земя - кърджа сова.
Брависимо за постинга!
Коста
цитирай
4. stela50 - Много хубаво представяне на Кърджали ...
21.10.2012 15:43
Богата историческа информация и красиви снимки.
С удоволствие пътувах с теб, Бвен ...
Честит празник на града и поздрав за теб !
цитирай
5. kalin8 - Привет!
21.10.2012 18:00
Поздравления за постинга!
Б.
цитирай
6. esen - Гордея се!!!
21.10.2012 18:34
Прекрасно представяне на моя роден град!!! Благодаря ти!
цитирай
7. antivlaks - Съжелявам, но професионални за...
21.10.2012 18:52
Съжелявам ,но професионални задължения ме принудиха да се върна и не останах за празника !
В този град живеят най-добрите ми приятели и няма начин да не го обичам !
Поздравления !!!
цитирай
8. bven - На всички, прочели и харесали материала за Кърджали: благодаря!
21.10.2012 20:39
Днес времето бе толкова приятно, че просто не можехме да останем вкъщи. Затова и сега накратко, ще се опитам да ви отговоря, приятели:

yotovava - Богата история,да видим дали вчерашните недоразумения...
- Валя, то се разбра, че обикновените хора не създават омраза и ненавист. Някой от високото има такива цели и ги преследва, а потърпевшите са много. Време е да се осъзнаем, нали? Поздрави на Владая и хубава вечер!

lubara - Поздрави, bven! Но защо филмът за Кърджали прекъсва?
- Привет, Любо! Има много клипове за Кърджали, просто този ми допадна най-много по въпросите, за които и аз давам инфо. Нямам представа защо е недовършен, но можеш да разгледаш и останалите..Важното е да знаем много за града и красивите обекти за посещения:)) Благодаря, че се отби!

3. анонимен - Страхотен постинг!
- Коста, благодарност за допълнението. Аз харесах града едва след като наскоро бях на гости там - толкова много старини и все специални, български, трепкащи в сърцето:)))

stela50 - Много хубаво представяне на Кърджали ...
- Стела, радвам се много, че има такъв интерес към града. Наистина има какво да се види, а новият им пазар е много красив - напазарувах си добре :)) Нека жителите му да изберат доброто отношение и съседските отношения пред ежбите на политиците!
Хубава и спокойна вечер от мен!

kalin8 - Привет!
- Благодаря и хубава вечер, Борисе!

esen - Гордея се!!!
- Есен, това се казва изненада!:))) Двойно честито за теб и града! Здрави и щастливи да са всички!

antivlaks - В този град живеят най-добрите ми приятели!
- и ние, antivlaks, имаме приятели и това беше повод да се разходим, да се запознаем наново след години, да го харесаме и да разкажа сега тук.
Радвам се за теб - честити да са всички жители и гости на град Кърджали:)))
цитирай
9. magnoliya - Благодаря ти за прекрасния пост...
21.10.2012 22:22
Благодаря ти за прекрасния постинг, който ни запозна с настоящето и миналото на този красив град!
Никога не съм ходила там и нямах представа за природната красота и историческото минало на града.
Надявам се "на живо" да видя всичко това, което ни представи, защото в града живеят три мои братовчедки, на които отдавна се каним да отидем на гости.
Поздрави на всички жители на Кърджали, празнуващи днес!
Лека вечер и на теб!
цитирай
10. bven - На 9: Радвам се, Магнолия:)))
22.10.2012 20:08
Чудесно е да се разходите до Кърджали - промените са големи , а аз ти препоръчвам да преспите поне за една нощ в Успение Богородично!
Хубава вечер и приятни емоции!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14867694
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава