Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2014 05:41 - New English Bible
Автор: mglishev Категория: История   
Прочетен: 3900 Коментари: 4 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Чета страшно интересен английски превод на Библията: New English Bible. Това не е познатата King James Bible, а много любопитен проект: християни от различни изповедания (главно реформирани), филолози и свещеници, сядат да преведат заедно цялото Писание в пълното разнообразие на формите му и то като достъпен текст на съвременен език (но все пак не на simple English за бавно мислещи). Номерациите на стиховете са спазени само в полетата, а не в самия текст и няма деление на две колони. В резултат текстът е много четивен. Избегнати са излишни и тромави архаизми, езикът е съвсем съвременен, но все пак е висок литературен език, тоест това не е адаптация за идиоти, а сериозен превод. Стиховете са дадени именно като стихове (например Псалмите и "Песен на песните", както и пророчествата или изпетите от различни старозаветни герои възхвали са оформени като поезия - в средата на страницата), а прозата - като проза, на цялата страница. Второканоничните книги (като "Юдит", "Товит", "Премъдрост на Иисус, син Сирахов" и Макавейските) също присъстват в изданието, а не са пропуснати, както е в King James. Хартията не е прекалено тънка и шрифтът не е прекалено дребен, а тези уж дребни неща често правят Библията крайно неудобна за четене. Резултатът е дебел том, в който е събрана цялата библиотека, която двата Завета представляват; и дори само по стиловите решения на превода си личи кои части са по-архаични (примерно Макавейските книги определено звучат като добре съставена гръцка хроника на фона на ориенталската вълшебна приказка "Товит" или подобните на Гилгамешовия епос пророчества). За протестанти това издание би било изключително интересно, защото те обикновено не познават второканоничните книги на Стария завет. За православни и католици също е интересно, защото библейските гласове и стилове наистина са много разнообразни. За атеистите и агностиците това би бил сборник с разкошни източни легенди. Замислям се дали нещо такова не би било полезно и на български: не някаква малоумна адаптация, а пълен, но четивен и разнообразен нов превод. Впечатлението за потапяне в миналото е непосредствено: няма я полудостъпната, домашно-тромава напевност на църковнославянския или синодалния български текст, нито смехориите от Славейковия превод. Специално Старият завет в тази версия ни доближава до Египет, до Шумер и Вавилон, до Асирия, Персия и епохата на елинизма - тоест до самото време, когато са писани всички тези книги. В някакъв смисъл New English Bible се вписва направо в идеята за достъпност, с която са работили св. св. Кирил и Методий, Алфред Велики или Мартин Лутер. Силно препоръчвам на всеки, който ползва английски и е любопитен към Библията не просто като към Словото, а като към слово, създавано в различни векове, на различни езици, за различни хора. 
Сигурно и в това издание има някакви грешки, но самият опит за такъв превод е впечатляващ. Има над какво да се замисли човек. За любителя на историята това си е преоткриване на свещения текст като цял корпус сериозни извори. Не се сърдете, че откривам топлата вода  
И, да, знам, че звучи ужасно да кажеш, че четеш Библията, но това не ме интересува особено. Ако покрай това си завърша и превода на староанглийската стихотворна версия на "Юдит", ще е имало полза.


Тагове:   библия,   new english bible,


Гласувай:
6



1. getmans1 - „... че звучи ужасно да кажеш, че четеш Библията,“
17.01.2014 08:59
Недопустимо е дори да си го мислете то „страшното и ужасното“ е за този който ще го каже.

Лично аз и сега си чета Библията и ми е трудно да обясня как ми действа, при всички случаи положително но не това е въпроса.
Според мнозина изследователи начина по който е написана, трудното четене и възприемане са част от закодираното в нея послание т.е. ключове.
Въпреки че се съгласявам с тези изследователи съм съгласен че трябва да има и по-лесен начин да се докосне човек до това особено знание.
цитирай
2. mglishev - Чак пък особено :)
17.01.2014 17:03
Непредубеденият читател би я чел като "Илиада" или като Старата Еда :)
цитирай
3. getmans1 - Точно, особено!
19.01.2014 09:12
mglishev написа:
Непредубеденият читател би я чел като "Илиада" или като Старата Еда :)


И това зависи от това на какви въпроси търсиш отговори в тази Велика книга.
От малкото което съм прочел от Вас оставам с впечатление че ще Ви е полезно да прочетете „HOMO SAPIENS за произхода на homo sapiens 1 и 2“ от Кръстю Мутафчиев /един от малкото българи докосвали се до древни документи в Лондонската, Делхийската и Александрийската библиотеки/

цитирай
4. mglishev - И Александрийската?
19.01.2014 13:58
Тя не изгоря ли преди известно време ;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8626982
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата