Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
25.11.2014 07:54 - АРИИ С ИМЕТО БЪЛГАРИ
Автор: dalida Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4862 Коментари: 8 Гласове:
21

Последна промяна: 21.07.2015 20:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                            МИТИЧНИЯТ  КОЛАД (КОЛЕДА) И СИНОВЕТЕ МУ
                                        

                                         Арии, с името болгари

                      

                            Сведения за ранната  българска  история


            
         историята на еросхимонах Спиридон Габровски написана в

                                лето 1792, и част от нея гласи:


"И.... Колад пожела да бъде бог и да му се покланят като на бог, а не като на крал.
И роди два сина: името на първия бе Болг или Бог; и когато се роди първият му син Болг, заповяда на народа си по цялата негова земя да тържествува, сиреч да празнува в месец декември, 24 ден - да ядат и да пият и да пеят песни. Болг беше брат Бремов и завоюва Тракия, Македония, Далмация, даже до Бяло море и до Рим. И той беше подобен на своя баща - голям мъчител?!; заповяда на народа да се нарича на негово име болгари, и от това време ил - лирийците се наричат болгари, а не както някои мислят, че от река Волга иде името болгари...  - тук по чисто фолклорни съображения се появява и името Коледа, легендарен цар на българите и евентуално баща на Брем и Болг. /песента Бог се роди Коладе/

 Георги Раковски:

 "Кимбрите же, както е познато, са един и исти народ с кимериите, които живели около северните крайбрежия Чернаго моря, Каспийскаго моря, между Истера (Дунава) и Дона реки и в полуострова, който отпосле е назван от тях Къръм, Крим (Кимерически Възпор). Кимериите, по свидетелството Еродота, минали от тях места Дунава седемстотин години преди Христа и първоначално се населили в Тракия, а после минали в Мала Азия и населили се около Синап".


(Тоест в 7 век преди Христа Кимерите се заселват около град Синопе в Мала Азия).

"В старо време хуните, на които тогава викаха кимерийци, живееха там (отвъд Азовско море)  и всички се повинуваха на един цар. Веднъж имало един такъв, който имал двама сина. Името на единия било Утигур, а на другия Кутригур..."


С това известие на Прокопий започват и свършват древните източници, назовавали ни кимери. Проблематиката всъщност обаче далеч не е изчерпана.
Някъде в тъмните векове на турското робство се появява книга, оставена невинно на лавиците в Зографския манастир, и преписана през ХVІІ век. Нейното заглавие е "История вкратце, на българскославянския народ", но за разлика от Паисиевата тази история е по-стара (макар да е важно изрично да се подчертае, че Паисий не я е ползвал, нито е подозирал за съществуването й), и настоящата книжка е била всъщност част от по-голяма книга с различни църковни въпроси, описани в нея. Същата днес е по-известна под името "Зографска българска история"


Започвайки така, тази книга хвърля бомба в българското съзнание, което едва през Възраждането започва да търси и попива всичко за своята история. Следвайки идеите на илиризма, разпространени през същите векове, настоящата книга има предимството да се появи много преди трудовете на други родолюбиви българи, които са ползвали този текст като отправна точка. Нека да видим как той продължава.
Очевидно настоящият текст не може да бъде приет за напълно достоверен, тъй като носи характерните за епохата на илиризма черти.....


По-любопитно е, че текстът иска да убеди читателя, че митичният цар Болг е воювал с Александър  Македонски
и тъй като според настоящата история Болг е живял в Илирия (земята от Албания през Косово на север до Триест), излиза че македонците не са българи.


Интересна е и идеята за Брем - митологичен прародител на словаци и чехи, простиращ своето царство от Померания и Балтийско море  до Брандербургските земи.


 Покойният Шегор Расате установява в един от своите трудове, че Брем и Болг са записани в един западен източник:  "Друг син на Яфет, Гомари, разчиствайки пътя си, стигнал до същата река Волга, където уседнал и имал двама сина: Булгар и Бертис…"


Ориенталската библиотека" на Ербело дьо Моленвил (1697).
 
В  този извор не е установена епохата, за която се говори, но логично отразява преселението на българите от Азия в Европа в една ранна епоха, като се смята че Бертис може да се отъждестви с Брем.
Веднага след откриването на тази история, лавина от родолюбиви българи, предимно монаси, считащи, че изначалната мъдрост се крие в библиотеките на Атон(Гърция), започва да преписва от нея.


Типичен пример за това е историята на йеросхимонах Спиридон Габровски, написана в лето 1792, и част от нея гласи:  


Предците ни идват в Европа от Хиндустан


"Третье познато преселение е "кимпрои" или "кимерои", кое не е друго освен познатото име на гебрите (зандите), правите потомци тоже на ариите. То голямо отделение, както другаде казахме, дошло седемстотин години преди Христа от страните на Каспийското море и населило се по разни предели Европи, а именно в Стара Тракия, една част же от него минали в Мала Азия......доказахме и единството на самото име Aryas = Арии, с името болгари."


 За пълноценното развитие на своето стопанство българите са устройвали своите държави в онези области, където са съчетани плодородни земи, планини и търговски пътища. В земи с подобни природни природно-географски дадености са основани Балхара, Старата Велика България, Дунавска България и Бавария.


Владеенето на тези богати земи обаче е изисквало от българите да бъдат първостепенна военна сила.


Въпреки високата си материална и духовна култура, нашите прадеди никога не са станали изнежени от удобствата на цивилизацията слабаци.


Тези смели българи са се справяли с всички трудности и лишения на войната, не по-зле от живеещите сред сурови природни условия полудиви народи. За високите бойни умения и войнски добродетели на българите разказва летописецът Енодий (505 г.), в похвалното си слово към готския владетел Теодорих....


Има един велик българин, който с природната си интуиция успя да разпръсне мрака на заблудите, и да извади на бял свят истината за нашия Род - Георги Стойков Раковски (1821-1867). Винаги, когато си спомняме за него, в съзнанието ни звучат заветните му слова: "Най-необоримо е, че доказахме и единството на самото име Aryas = Арии, с името болг - ари."


Кимерите!
 Не бяха ли те един загадъчен и обвит в мистерии народ, за който Омир разказва в своята Одисея, че са живвяли някъде на края на Света, където Слънце не изгрява.


Народът на Конан Варварина, в чието лице великият писател Робърт Хауърд обезсмъртява името на своите прадеди, считани за потомци на атлантите.


Неустрашимите воини на коне, които, прокудени от скитите от старата си родина Кимерия на север от Черно море, завладяват Мала Азия и притесняват могъщата Асирийска империя.


А много по-късно същите тези кимери застрашават съществуването на Рим, и то през II в. пр. Хр., когато още е в разцвета на силите си.


Кимерите са били силни не само във войната, но и в държавните си дела. За тях Страбон пише, че са повлияли на възникващата на Запад аристокрация, а също така са донесли със себе си ценна порода коне. Все неща, с които са се славили и древите българи.


В летописа на Раковски се разказва за разселването на кимерите по Света, при което една част приемат името БОЛГАРИ:  "...и умножиха се, и дойдоха първи в тези страни, още преди Александър Македонски.


Илирик беше първият крал, а след 3522 година
от Сътворението на Света (1996 г. пр. Хр.) царуваше Крал Бладилий, който Филип Македонски царя победи и свой поданик го направи. След 3685 г. ( 1823 пр.Хр.) царе бяха двамата братя Брем и Болг, и понеже много крале надвоюваха, и много земи завоюваха, то народът се нарече на техните имена.


БРЕМ   завоюва Западната страна, и остана там покрай Западното море, Балтийско до Померания, и нарекоха се Пеми, Словаци и Бранди-Бури.



БОЛГ  завоюва Източната страна, и със своя народ се засели там, и нарекоха се Болгари..."


За разселването на българските прадеди от Скандинавия към Волга и Бранденбург също разказва Паисий Хилендарски в своята История славянобългарска.


Там обаче вместо кимери те са наречени скандавляни - по името на Скандинавия.

Ценни сведения за ранната българска история се съдържат и в "История о болгарском народе словенском", написана от Йеромонах Спиридон. Макар и накратко да споменава за кимерите, Спиридон не ги разглежда като прадеди на българите.

 Според него българският народ произхожда от т.нар. "мисигити" или "мисагети", носещи името на своя праотец Мосох, един от синовете на Яфет.....-  синът  на БОГ.

И други исторически летописи свидетелствуват за кимерийския произход на българите.

В историята на волжките българи "Джагфар тарихи" кимерите, наречени там камирци, се разглеждат като древен народ, който се е разселил в Средна Азия и от него са се образували няколко народа от индоевропейското семейство - саки, масагети, алани, арменци, в това число и българите.(ДжТ) В своята "История на войните" византийският летописец Прокопий Кесарийски разказва за българските племена утигури и кутригури.

 Българското име като БОЛГ-АРИИ означава:  името на племето - Болг  и името на родителя - Арии.



В заключение - Брем, Болг и Колад са български царе,
митични предводители на Българите, с значение за народа ни подобно на това на Авитохол(сина на кошутата). През възраждането народните легенди за тях се превръщат в илирически трудове от родолюбиви но заблудени българи, и единствено Георги Раковски прави истински критичен анализ върху тях за да изясни най-точно същността на царуването на Брем и Болг.



из "Пътешествие в древността"
Георги С. Раковски. Съчинения т.4 – София, 1982, 250-257 с.
Г.С.Раковски. Съчинения т.4 – София, 1982, с.  261-262.




Гласувай:
21


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Поздравления, Тони!
25.11.2014 08:06
Ценни сведения за българския произход!
Но най-ценното според мен е, че се показва, че българи и славяни не са различни, което показва защо се е създал общ народ от тях Нали от Померания идват и славяните
Да спрат да ни търсят и поставят там, където не сме били
Приятен ден!
цитирай
2. dalida - Предисторията ни е забулена в мъгла
25.11.2014 08:47
Малко са историците, които признават древната ни история за истина. Макар че по-голямата част от нея е представена като мит, не е малка частта която описва античната ни праистория. Не е угодно на съвременните историци - гонейки слава и престиж.
Приятен ден и на теб Лео!
цитирай
3. shtaparov - В цитираните документи несъмнено ...
25.11.2014 09:00
В цитираните документи несъмнено се съдържат достатъчно зрънца истина,но деградиралите соц.-историци нямат желание нито да се развиват,нито да проглеждат. Те по-скоро ще признаят еврейските митове за история,отколко Българските факти и документи!
цитирай
4. get - - Какво да Ви кажа уважаема Тони - нашите историци, ходеха да защитават научни ...
25.11.2014 19:02
dalida написа:
Малко са историците, които признават древната ни история за истина. Макар че по-голямата част от нея е представена като мит, не е малка частта която описва античната ни праистория. Не е угодно на съвременните историци - гонейки слава и престиж.
Приятен ден и на теб Лео!

... степени и дисертации в СССР. А тази държава, след "бащата на народите" Йосиф Джугашвили "Сталин" - се бе превърнала в нещо подобно на бившата Руска империя - с нейният национализъм, извеждайки ПРЕЗУМПЦИЯТА: "Руснаците са ОСНОВНИЯТ ДЪРЖАВНО-ТВОРЧЕСКИ народ !".
- В България бяха изпратени съветски научни гаулайтери в "творческа командировка" (която траеше с десетилетия), като един Мерперт или Е. Черных ... вторият сложил кръст на изследванията, на взаимовръзките м/у култура "Варна - Хаманджия(над сев.Дунав) и по-късната Триполе-Кукутени ... Разбирайте, култури датиращи от IV - II хилядолетия и с ясно изразен континуитет ... с по-старата ПАЛЕО-ЕВРОПЕЙСКА култура от Чатал хьоюк и Аладжа тепе (Мала азия).
- За същите, английският археолог, получил за заслуги към науката, титлата сър, Колин Ренфрю Е КАТЕГОРИЧЕН - Това са култури БЕЛЕЖЕЩИ ПОРАЖДАНЕТО И РАЗВИТИЕТО НА НАЙ-СТАРАТА (ПАЛЕО) ЕВРОПЕЙСКА КУЛТУРА !!
- Отново казвам - Тези култури (вътрешно свързани) се датират приблизително от ОСМО ХИЛЯДОЛЕТИЕ пр.н.е. и се простират по вектора - Западна Анатолия - на север Бургас - Варна и източно Прикарпатие.

- Това определено, не бе по вкуса на съветската политическа, станала в последствие и историческа доктрина - като по всякакъв начин се пречеше на специалистите занимаващи се с работи на терен и по-късно изграждащи теории ... да докажат приемственост, между тези стари европейски култури ... и че те същите, се явяват най-старият пласт от Историята на нас българите!! ... а старите българи ... къде са присъствали(компактно) ще разбереш от присъщата, за Чатал Хьоюк, "Символика на Бика" ...или това погребение от Дуранкулак: http://s1.netlogstatic.com/bg/p/oo/69161022_4409664_5475035.jpg
цитирай
5. dalida - Привет Гет!
26.11.2014 00:43
7000 - 5800 г пр.хр. Чатал Хююк
Гет, неолитната епоха е слабо позната и все още недоразвита тема у нас и не само у нас.
Това което е известно за тази епоха го знаем от книгите на популярните майстори на перото, но питам се, това ли е наистина мистичното или се заблуждаваме. Защото погледнато реално античната археология е в мъгла и рядко темите виждат "бял свят".
Новокаменната епоха не представлява точно определен хронологичен период, а се отнася до най-ранните фази на уседнал живот и наличие на земеделска дейност при отделните човешки общества.
Това е времето когато хората за първи път решават да се занимават със земеделие, което ни подсказва,че хранителните ресурси са започнали да намаляват и е трябвало да се произвеждат още и още за изхранването на народите. Господ е "казал" плодете се - и ето го резултата. Храната, водата, въздуха,без тях живот няма.
Последните археологически находки са категорични - хора са живяли преди 40 000 години и са се множили, нуждата от храна е предизвиквала войните. Хората са се научили не само да опитомяват дивите животни, но и да ги селекционират по начина - проба-грешка. Така са се появили мутантите,наречени от Дарвин "третия вид", така са се появили и "извънземните"(хората с изкривени глави, очи, усти и т.н. мутирали от вида "човек-животно)...просто са си правили експерименти - Атлантида,Лемурия, Мю...
Все се сещам за египетския сфинкс, за скулптурките на животни с човешка глава или тяло. Те не са фантазия на извратени художници и препаратори. Те са някаква истина от дълбоката древност на човешките цивилизации. Диваците не са способни на тези експерименти, нужен е опит и ум за такива работи,знания,алхимия, химия, и др.
Защо рисунките по пещери и манастири все още се виждат нормално с неувяхващи цветове, макар че са рисувани преди хиляди години, какви са били технологиите на цветовете, та до днес не са изтрити?
Археолозите не откриват следи от големи различия в общественото положение и имуществото на хората от днешните. Жените и мъжете били равнопоставени. Помещенията със стенописи служели за религиозни обреди или за съвещания на родовите първенци. Най-почитана била Богинята Майка - покровителка на растителния, животинския и човешкия свят. Мъжкото божество било почитано в образа на бик.
Имало е рисунки, графики, предполагам че е имало и писменост, която се е запазила векове наред.
Преди 3000 години, египтяните започват да използват йероглифното писмо за да разказват истории от живота си, свързани с различни дейности и вярвания. Митове и легенди, легендарни герои, велики пълководци и държавници, идеал за човешка красота и хармония -това са историите, които научаваме от първообразите на инфографиките. Пресъздадените исторически или митологични събития, обикновено са придружени от пояснителен текст – имена на герои, богове и местности.
цитирай
6. dalida - Има и още, но ще го покажа по-късно
26.11.2014 00:44
в друг постинг.
Приятна седмица Гет!
цитирай
7. andri - КОНТИНУИТЕТ - Международно право - какво ли е било през онези древни антични времена?
26.11.2014 08:55
Ако преди 10000 години териториите намиращи се на изток от ч.море са били населени векове наред, това означава че полуостров западна Европа не е съществувал или е бил обвледен, т.е. заледен и не е имало условия за живот. Хората не са имали нужда да завладяват нови територии; имали са всичко необходимо там където са уседнали. Храната им е стигала, водата - моретата са им давали необходимото. Ако Европа не е била гъсто населена заради ледовете, значи за това при потопите хората са се изселвали на изток, вместо на запад! В библията пише че последния потоп се е случил преди повече от 5 000 години, но само частичен, затова част от хората спасили се по високите места на планините са останали в родината си. Доста силни потопи ще да са били щом повечето народи са се изселели на изток. Днешните потопи не са по-леки, но никой народ все още не се е изселил от родината си, само отделни семейства мигрират по други места.
Континуитетът, както пише ГЕТ, е теория в международното право за непрекъснатост на държавата като субект на международното право и непрекъснатост на международните държавни задължения.
Какво ли международно право ще са имали тези народи живяли през 10 000 година?
"....Разбирайте, култури датиращи от IV - II хилядолетия и с ясно изразен континуитет"....и т.н. Гет, би ли ни обяснил какво точно имаш в предвид?
Имайки в предвид, че цивилизациите от онова време са се придвижвали на коне и миграциите им се свеждали до съседни тях територии с цел завладяване на основа земеделие и скотовъдство.Единствената им це е била изхранването на населението и придобиване на .....злато.
Златото е било разменна монета и начин да покажат богатството си. Египтяните в по-голямата си част са били роби командвани от шепа богаташи облечени в златни одежди мислейки така, щом боговете могат да са със златни дрехи защо и хората да се се обличат по този начин?
Храната и златото са причината за миграциите на древните хора.Алчността и корупцията са се зародили още тогава. Не е възможно сега тази алчност и корупция да се унищожи, след като стотици хилядолетия е властвала на Земята.
цитирай
8. get - @ 7. andri - КОНТИНУИТЕТ ... в история и археология е ... ?
26.11.2014 19:09
... съвкупност от материални култури и хората техни създатели ... което като темпорален и стратиграфски процес се явяват факт за плавно преливане(преминаване) БЕЗ ПРЕКЪСВАНЕ ... от един в друг вид - култура НАЙ-ОБЩО МОДЕЛ НА ЖИВОТ - първо ИМАМЕ създатели а после носители/разпространители на този сложен и многокомпонентен КУЛТУРЕН и географско-времеви процес.

- Началото се създава при така наречената "Неолитна революция" - при която поради климатични и др. фактори ... първите хора се принудени да извършат КАЧЕСТВЕНА ПРОМЯНА В НАЧИНА СИ НА ЖИВОТ ... От скитащи ловци събирачи ... се превръщат в земеделци/скотовъди с присъщите за това ДОМЕСТИКАЦИЯ на растителни видове и животни. Датировка 10 000 год. пр. н. е.

- Повече по въпроса е полезно да прочетем освен Петър Детев ... също и неговата продължителка Хенриета Тодорова ... ето ви адреса на учебника от втората, писан в съавторство с Ваисов, доскоро са намираше на този адрес: http://michael-engel.io.ua/album412870

- Трето опитомяването на коня става в по-късен етап около 3 - 3 500 г. пр. н. е. ... преди него като теглителна сила а и за мляко и храна служи опитоменото диво говедо ... Тур(а) ... като същият се явява и като обект на обожествяване в смисъла на ФЕРТИЛНА СИЛА (не и слагайте признак за ПОЛОВОСТ:))) !

- Златото се е ползва като "пари" ... и е конвертируемо ... тъй като негов еквивалент ... или покритие се явява СОЛТА ... за мен първият еквивалент на разменна единица в древността ... Повече по въпроса - Потърсете за Древният град при Провадийските Солници ??!

- Това съвсем накратко ... извинете, ако съм пропуснал нещо?!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156437
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031