Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2015 13:59 - ЗИЕЗИ, ОТ КОЙТО СА БЕЛИТЕ ХОРА
Автор: balar Категория: История   
Прочетен: 1835 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 24.07.2015 13:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Като причина за всемирния потоп  се сочи краят на последния ледников период,  въпреки,  че в митовете се откриват и разкази за други катастрофи. Някои от тях се допълват едни други,   а това понякога е малко странно. Да речем Филамон и Бавкида са от район съседен на близкия исток и  не е толкова чудно,  ако предположим,  че са биле от Гомор и по-късно се заселили във Фригия,  след като Хермес  и Зевс ги спасили.
А и изглежда по-справедливо да има и други,  освен Лот и семейството му.  Обаче на другия край на света маорите от Нова Зеландия разказват за  Те-Хоро от Атакоу, чиято история е почти същата като тази на Филамон и Бавкида от Фригия. Злите му съселяни се издавили само за една нощ,  след като на мястото на селото се образувало езеро. Спасил се само той. Това е като пример за еднаквост в митовете. А историята на пастира Фергус от ирландските легенди е като друга гледна точка на мита за Херакъл и кравите на Герион. Човека застигнал крадците на исток,  отвъд Алпите , и все пак успял да си върне част от добитъка.
Правят впечатление и историите за първите хора. Техните деца винаги се различават по между си и тръгват в различни посоки.. Делят се на две части: преки потомци на божества и създадени от божества,  като първите вероятно са по-древни,  взимащи участие,  пряко или косвено,  в създаването на множеството .  
Родоначалниците в нашите митове са  Жи-Учек,  Лаиш-Урми  и Иджик-Дуло. Сега с помоща на промените на звуците в различните наречия ще ги потърсим.  
Почваме със първият от тримата братя : Жи-Учек , който поел по пътя на слънцето и изчезнал безследно. Първото,  което ми хрумва е Жив-Човек.
   ЖИВ--ЧОВЕК
    ДЖИ    джувех
    ДЗИ       ЗУВЕХ
      ЗИУ         ЗИЕХ
И го намерихме набързо. Зиези. Предполагам,  че римляните са чули за него от панонците,  които са българи,  но поради ограничената си азбука не са могли да предадът името точно.
Твърди се,  че  " Зиези" е кратка форма на името "Зиусудра" или  " Зи-Уд-Сура"  и е познато и като Сурид или Сурис. В такъв случай делим на ЗИУС-УДРА. Първото показва Зиус-Зиези,   а второто можем да свържем с " Атра"  или " Хотра", което е  свещен огън - Атар. Или по-смело : направо удра-утро.  А Атра ни отвежда до Атрахасис. Според елините египтяните наричали ксисутрос  сесосрис,  което не е далече от зиусудра.
За двете пирамиди построени в Слънчевия Град няма да говорим,  понеже след потопа те си прибрали книгите,  че и нови написали. Двете пирамиди явно са празни, където и да са. 
Зиусудра произхождал от Шурупаг и царувал в Киш преди потопа. А след това надарен с безсмъртие  заживял в Дилмун,  там където изгрява слънцето,  и станал пазител на човечеството. Думата шурупаг напомня едновременно за сурувакница( наречие)  и за Сварга. А мястото където се пази "семето човешко"  според легендите на кашмир,  тибет и хиндукуш се нарича шамбала. Ако си послужим със  шангри-ла=тангра-ла, това е връх в  хиндукуш или хималая, бихме могли да  обърнем тибетското Шамбала във Тамбала,   а  това ни отвежда към  Танвара или Тавара. И тук идва интересното. Томба или тумба ще рече свещена пещера-утроба. Това е и древното име на табашката пещера до Ловеч, а Тумба  връх в планината Беласица. Дамбала е хълм със светилище - тепе или по-лесно : дагарбан, което е дагоба( в последствие ичанчено на пагода от китайците.) Добре,  обаче в андите първите хора са създадени в   пещерата Тамбо. "Тамбос" е дума,  с която елините изразявали благоговението си към боговете и  чуството,  че са някъде наоколо. Явно думата е супердревна със  значение светилище или свят. Но това, че думата е супердревна непроменя факта,  че земята на Зиусудра е Дилмун.  Така наречените "теософи" от началото на двадесети век са грабили с пълни шепи от митологията на малките народи, надявайки се,  че никой няма да забележи, за да направят още по-велики и без това великите в онова време  световни сили.  За това днес преданията да не се вземат на сериозно вината от части е тяхна.  И за да е още по-зловещо : от страх да не се разберат някои истини  и до днес унищожават всички улики сочещи връзки между преданията и историята. Но ако легендите казват истината то те се опълчват срещу собсвения си създател( ако допуснем,  че става въпрос за хора. може наистина да са хазура-морар). Отклоних се,  но това също има връзка със Зиези. Има понеже според някои изследвания именно ние носим първоначалния човешки ген,  а не някакъв хипотетичен  "адам" от Камерун или Нигерия в западна Африка. Всички легенди на тоя свят казват,  че ТРИТЕ РАСИ са  се появили едновременно на три различни места.  Едно от тези места е  владението на Зиусудра,  пазителя на бялата раса. Както отбелязах " теософите" или по-точно  дивософите добре знаят къде е. Лошото е, че ние не се сещаме или не можем да си повярваме. 
Така наречените ДНК проучвания са чисти лъжи и манипулации,  опит отново да се задуши истината, която точно взе да изплува. Както и да звучи имам  вяра на казаното от дедите ми, а не казаното от враговете им.
А казаното в легендите е същото каквото е казала и пророчицата, но "жутамамуна" не мисля, че значи   "жълта маймуна" . Баба Ванга направо им е казала какво има там,  но не са я разбрали.  












Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. a6li - Искам инфо :)
03.09.2017 19:05
Къде могада прочета повече за легентите, които цитираш. Интересувам се от българска митология, а навсякъде попадам основно на славянски митове...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: balar
Категория: Забавление
Прочетен: 295693
Постинги: 212
Коментари: 112
Гласове: 435
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031