Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2017 22:20 - История на ВВМУ"Н.Вапцаров"
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 7232 Коментари: 13 Гласове:
43

Последна промяна: 17.11.2017 10:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                      Висшето Военноморско училище във Варна "Н.Й.Вапцаров" е едно от най-престижните висши учебни заведения. През дългото си съществуване се е утвърдило и наложило. От него са излязли много хора, които са се развили професионално и са достигнали до върховете в йерархията на структурата, където са работили.  В документите ( циркуляр 7) е записано, че началото му е на 9 януари 1881 г. в гр. Русе. Затова за известно време 9-ти януари се е празнувал като празник на ВВМУ.  За инициатор на формирането на учебното заведение историята посочва капитан-лейтенант Александър Егорович Конкевич, „заведующ“ Флотилията и Морската част (официалното название на Военноморските сили на България през ХІХ в.).

                     Пръв началник на Морското училище е подпоручикът от корпуса на флотските механици Павел Алексеевич Машнин, който остава на тази длъжност до март 1882 г.     



централния корпус на Военноморско училище с кулата

                      Военноморското училище подготва каядри за военния и търговския флот- навигатори( специалност"Корабоводене") , механици( "Корабни машини и механизми"), "Морски свръзки" и РТС( Радиотехнически средства). Освен това възпитаниците на Военноморското училище плават и в Океанския риболов и речно плаване дълги години. В по-новото време има студенти и по-различни специалности. Изучават се чужди езици и има център за следдипломна квалификация. Сградата на Военноморското училище е един от символите на Варна.
                В документите след 1883 г. училището започва да се нарича „Машинна школа“, „Техническа школа“, „Машинен клас“, но не променя своя статут и в същото време успешно продължава да обучава технически кадри за Флотилията и Морската част.  През 1885 г. възпитаниците на училището вземат участие в Сръбско-българската война, като двама от тях за проявена храброст са отличени с награди. Под влияние на реформите на министъра на народното просвещение Георги Живков, последното десетилетие на ХІХ век се характеризира с развитие на образователните институции в България. Този процес засяга многопланово и морското образование. В резултат през 1892 г. училището е преустроено и преименувано в Унтерофицерска морска школа, в която се подготвят боцмани, рулеви, артилеристи, миньори и машинисти. В същата година е издадена и първата диплома на флотската алма-матер, достигнала до нас.  
                     За историята на Военноморското училище във Варна ще ползвам справката, защото колкото и да знам по въпроса не може всичко да се предаде дословно, а има доста статистическа и справочна информация.            
                През 1893 г. в Русе е формиран първият „Временен курс по военноморски науки“ – за подготовка на строеви  офицери. Доколкото Морското училище от 1881 г. е не само начало на ВВМУ, но и праобраз на съвременния Факултет „Инженерен“ и повечето катедри в него, то следва да се подчертае, че Временният офицерски курс от 1893 г. е праобраз на съвременния Факултет „Навигационен“, както и на такива катедри в него като „Организация и управление на тактическите подразделения от ВМС“, „Корабоводене“ и „Експлоатация на флота и пристанищата“. Фактически с формирането на Временния курс започва историческото развитие на образователните структури, свързани с подготовката на корабоводители у нас.

               В курса се обучават офицери, завършили Военното училище в София с цел придобиване на военноморска квалификация, а така също български възпитаници на задгранични военноморски училища, които по някаква причина не успяват да се дипломират в чужбина. Слушателите във  Временния офицерски курс полагат изпит и придобиват правоспособност на военноморски офицери. Възпитаниците на ВВМУ"Н. Вапцаров" имат възможност за реализация на много места. В пристанищата има много фирми, агенции и организации, като ИА" Морска администрация" ИА"Рибарство и аквакултури", "Гранична полиция", Пилотска служба, БМФ и други, чиято дейноист е свързана с морето и за работата ѝ са необходими морски познания.  

                В началото на новия ХХ век е направена поредна крачка напред в Унтерофицерската морска школа. През 1900 г. тя е оглавена от лейтенант Тодор Соларов. Именно при него учебното заведение е преместено във Варна и преименувано на Машинно училище при Флота. Т. Соларов обосновава необходимостта от по-задълбочена подготовка на възпитаниците му, в резултат на което през 1904 г. със закон на Народното събрание училището  става първото средно техническо учебно заведение в страната, като срокът на обучение е удължен до шест години. През 1906 г. училището издава първите зрелостни свидетелства. През 1910 г. във Варна е построена първата специално проектирана и построена за целта сграда за нуждите на Машинното училище при Флота на Негово Величество.
            Частта, останала в Русе, е преобразувана в Минно-огнярно училище (Минно училище с огнярска школа), със срок на обучение четири години, включително и практическо обучение, като първите две години от обучението на учениците се признават за отбиване на задължителната им военна служба. Минно-огнярното училище през 1909 г. е временно закрито. През 1912 г., поради нарасналите нужди на флота от технически кадри, то е възстановено с названието „Морски специални школи“, които на свой ред се подчиняват на новосформирана във Варна структура, наречена Учебна част (впоследствие преименувана на Морска учебна част). Школите са формирани през 1912 г. През 1913 г. в тях е приет първият випуск от 34 възпитаници. Първоначално Морските специални школи имат три отдела (школи): минно-електротехнически, огнярен и кормчийски.  В хода на Първата световна война  са формирани и за кратко време функционират Водолазна школа и Радиотелеграфна школа.

Официално честване на 135-годишнината от създаване на Морско училище в Русе
Курсът на обучение в школите е четиригодишен. Те може да се приемат за праобраз на съвременния Департамент за следдипломна квалификация и Професионален старшински колеж в състава на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Още през 1912 г. под шапката на Учебната част влизат не само Специалните школи, но и Машинното училище при Флота на Негово Величество.
                 През войните за национално обединение  (1912 – 1918 г.) възпитаниците на Учебната част участват в миннозаградните и миночистачните действия, атаката срещу крайцера „Хамидие“, стоварването в Балчик, Каварна и Калиакра, в боя при Балчик от 13 декември 1916 г. На тях се пада честта да овладеят новата техника във флота: водомоторната авиация и първата българска подводница. През този период в училището започва изучаването на френски, а след това и немски език, в резултат на което именно измежду възпитаниците на Машинното училище при Флота на Негово Величество се извършва подбор на бъдещите флотски офицери, за да бъдат изпращани за обучение във Военноморското училище в Ливорно (Италия, 1914 г.), а след това и във Военноморското училище „Мюрвик” (Германия, 1916 – 1918 г.).
                  В самото Машинно училище също назряват промени. През 1917 г., след кратък квалификационен курс на подбрана група възпитаници на флотската алма-матер, е произведен първият офицерски випуск на училището. През 1918 г. училището получава сградата на днешния Аквариум в Морската градина, където остава до 1922 г. След края на войните за национално обединение морската образователна система е подложена на реорганизация. Предизвикани са от лошите за българите клаузи в Ньойския договор.
                      В периода 1919 – 1920 г. курсът за подготовка на офицери не просто е проведен успешно, но на завършилите го за пръв път въз основа на ПМС №6/1.06.1920 г. е издадено свидетелство за завършено висше специално военноморско образование „по пълната програма на Морския корпус в Петербург“. Дипломи за висше образование са издадени и на слушателите от предишните издания на курса. Впоследствие учебният план на тази структура е значително усъвършенстван. През 1925  и 1928 г., на основата на опита до този момент, са формирани два Корабоначалнически курса, в които  на „курсистите“ след дългогодишно обучение на теория и на практика се издават дипломи за завършено висше специално военноморско образование. Много от възпитаниците впоследствие са изявени офицери на Морската полицейска служба (название, под което официално съществува българският военен флот в условията на Ньойския договор) и капитани от далечното плаване в БТПД (предшественика на БМФ АД). По условията на Ньойския мирен договор през пролетта на 1921 г. Флотът на Негово Величество е разформиран. Но една година преди това Машинното училище вече не е подчинено на Военното министерство и съответно е преименувано на „Морско машинно училище”. Практическото обучение се води в арсеналите, по корабите, в електротехническите кабинети, в телефонните централи, в радиопредаватели, в електроцентрали, в жп депа и работилници, в миноносците, в Божурище, в мини Перник и на други места. Училището известно време е под ръководството на Министерството на промишлеността и труда, а по-късно – на Министерството на железниците, съобщенията и пристанищата. Завършилите имат право да постъпват във всички висши технически училища.
             Практически веднага с края на Първата световна война Кърмчийската школа  (отдел) от състава на Морските специални школи  е отделена и реформирана в Рибарско училище, което просъществува до 18 април 1933 г.
През 1930 г. Морските специални школи са реформирани и в тях са създадени три отдела: електротехнически, машинен и моторен. Техните програми (т.е. учебни планове) са допълнени и подобрени. Машинното училище и Минно-огнярното училище, преименувано по-късно в Морски специални школи, са първите учебни заведения в страната, които не само подготвят стотици квалифицирани кадри за флота и зараждащата се българска индустрия. Те стават гръбнакът на средния технически персонал в страната.
                       През 1929 г. статутът на Морското машинно училище е определен със закон и то е преименувано на Морско училище. Две години по-късно в него се формира Мореходен отдел, чиято задача е да обучава вахтени офицери за търговския флот. Офицерите на Морската полицейска служба се подготвят частично в Морското училище във Варна и се дипломират във Военното училище в София. Дипломи на офицерите се издават от Училището в София, което от 1923 г. е висше учебно заведение, понеже по условията на Ньойския договор България може да има само едно военно училище. През 1934 г. Морското машинно училище е преместено в сградите на вече закритото Рибарско училище на остров Св. Кирик край Созопол. През 1940 г. училището се връща във Варна в голямата представителна сграда на ул. „Стефан Караджа“. Същата година възпитаниците му участват в стоварването в Балчик при връщането на Южна Добруджа в пределите на Царство България.
               През 1942 г. с царски указ Морското училище получава статут на специализирано висше морско училище и названието Военноморско на Негово Величество училище. В 1943 г. е отворен Морски отдел на Школата за запасни офицери – Варна, създаден към Военноморското на Н.В. училище за подготовка на запасни офицери за Морските войски. Особена страница в историята на флотската алма-матер е обучението на чужденци, доколкото това е обективен критерий за нарасналия международен престиж на учебното заведение. Началото е поставено през 1953 г., когато в училището влизат за обучение чешки студенти и албански курсанти. До 1994 г. във ВВМУ „Н. Вапцаров“ получават своите дипломи за завършено образование 141 чужденци от общо единадесет страни от четири континента. През 1954 г. училището се нанася в сегашния учебен комплекс на ул. „Васил Друмев“ № 73. С Указ на Президиума на Народното събрание от 1956 г. то получава статут на висше инженерно морско училище и е преименувано на Висше народно военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. През 1960 г. то е вписано в регистрите на Международната морска организация (IMO) към ООН, с което се признават дипломите на възпитаниците му пред всички корабособственици по света.
                     През 1968 г. основният корпус на комплекса е надстроен с един етаж. От 1991 г. названието му вече е Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. През 2000 г. ВВМУ е вписано в „Белия списък“ на IMO като висше училище с одобрено морско образование, съгласно конвенцията STCW 78/95. През 2001 г. с решение на Националната агенция за оценяване и акредитация към МС получава пълна акредитация като висше училище, в съответствие с новоприетия Закон за висшето образование. Думата"акредитация" съгласно Тълковния речник означава"Специално доверие, официално признание". Признание на дипломите, защото освен на Софийския университет"Св. Климент Охридски" дълго време само на ВВМУ"Н.Вапцаров" дипломите се признаваха навън. За всички други се изискваше допълнително обучение няколко години и се признаваха само няколко изпита. През 2000 г. получава сертификат за качество ISO 9002.4 по специалността „Корабоводене“ от Лойд регистър, а през 2004 г. – ISO 9001-2000 за всички специалности. За да получи висшето учебно заведение акредитация трябва да отговаря на много условия, някъде 25-30, които се гледат и се попълва карта. По-важните от тях са: учебните програми, кредити по изучаваните дисциплини, брой професори и преподаватели с научни титли, учебно-лабораторна база, практически кабинети, условия, научна база. Как се получават научните титли е отделен въпрос, който не искам да коментирам. 
                         Съвременното Висше военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ се състои от следните звена: факултет „Навигационен", факултет „Инженерен", Департамент за следдипломна квалификация и Професионален старшински колеж].

В училището се подготвят младежи и девойки по следните морски специалисти:

  • А. За Военноморските сили, със срок на обучение 5 години. Успешно завършилите курса на обучение получават едновременно две образователно-квалификационни степени „бакалавър“, съответно по военната и гражданска специалност. Специалностите са:
  1. Корабоводене за ВМС;
  2. Корабни машини и механизми за ВМС;
  3. Военноморски комуникационни и радиотехнически системи.
  • Б. За гражданската морска индустрия, със срок на обучение четири години. Успешно завършилите курса на обучение получават диплома за образователно-квалификационна степен „бакалавър“. Специалностите са:

 
  1. Корабоводене;
  2. Корабна радиоелектроника;
  3. Корабни машини и механизми;
  4. Електрообзавеждане на кораба;
  5. Технология на кораборемонта;
  6. Експлоатация на флота и пристанищата;
  7. Океанско инженерство;
  8. Речно корабоплаване;
  9. Мениджмънт на водния транспорт;
Информационни и комуникационни технологии в морската индустрия.
                           Промените предизвикаха разместване на програмите и след четири години се получава първата степен"бакалавър", а тези, които имат добър успех и изявят желание учат още една година, за да излязат със степен "магистър:. Бакалавърът също е висшист, а не както отначало много хора го приравняваха на полувисше образование. На територията на Висшето Военноморско училище работи планетариума.
                         Качеството на образованието на обучаваните курсанти за Военноморските сили и студенти за гражданското корабоплаване, речния транспорт, кораборемонта и управлението на пристанищата гарантират както професионално квалифицираните преподаватели със завидна научна и педагогическа подготовка, така и модерните и постоянно осъвременявани учебни тренажорни комплекси, лаборатории, компютърни симулатори и езикови центрове. Курсанти се наричат обучаемите в редовна форма във Висшето Военноморско училище. 

                 ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" осъществява още научна  дейност в областта на военноморските науки и морските технологии, с което експертно решава научни задачи в интерес на Военноморските сили, морския бизнес и други сфери на икономическия живот у нас. Освен това е и инициатор на установяването на ползотворни контакти и създаването на делови отношения с колеги от други висши училища и организации, свързани с подготовката на кадри за Военноморски те сили и морския бранш.
                 От 2000 г. Морско училище е активен член и съосновател на Международната асоциация на морските университети (IAMU) . Поддържа действени международни контакти със сродни училища и академии от САЩ, Германия, Италия, Турция, Украйна, Румъния, Полша и др. Акредитирано е от Националната агенция за оценяване и акредитация през 2006 г. с оценка "много добра" за срок от шест г одини ; получава и програмна акредитация по професионалните направления и специалностите за обучение в образователна и квалификационна степен "бакалавър" и "магистър", и образователна и научна степен "доктор".
                От 2000 г. ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" е с присъден сертификат от Lloyd ’s Register за управление на качеството за подготовка на кадри по корабоводене и експлоатация на кораби от ВМС и гражданското корабоплаване, a o т 01.12.2009 г. – и по новите изисквания на ISO 9001:2008. Училището притежава още сертификатите на IMO (Международната морска организация) и ImarE ( Института за морски инженери във Великобритания, гр. Лондон). Във Военноморското училище има Старшински колеж и се провеждат много различни курсове; по език, корабоводене, командирски, за степени на капитаните, компютърни. Издават се необходимите сертификати за плаване на търговски кораби. Изучава се морска практика, навигация, астрономия, оръжия, тактика, електротехника и още много предмети. 
                      Учебните програми за учащите във ВВМУ са разработени в съответствие с всички международни изисквания. През последните години се забелязва отлив на кандидати, което е породено от няколко причини: по-кадърните и можещите гледат да се уредят да учат в чуждестранен университет, намалява населението на България( демографски проблем), младите заминават в чужбина, увеличава се броя на висшите учебни заведения. В наскоро публикуваната класация за най-престижните висши учебни заведения в първите хиляда няма български университет. 
                     Аз съм завършил ВВМУ"Н. Вапцаров", а съм живял съвсем наблизо да училището, преди, както и сега, но от другата му страна. Датата 9-ти януари, която е приета за празник на училището е сменяна на няколко пъти. Когато влязох да уча се праязнуваше 7-ми декември и се сливаше със студентския празник на следващия ден. За кратко беше през август, свързано с боевете при Шипка и отново се върна на 9-ти януари. На тази дата е родена племеничката ми, а седем години преди тя да се роди съм спечелил състезание по тенис на маса. Понеже спечеленото състезание е само едно и няма как да спечеля второ си празнувам двоен празник.     




Гласувай:
43



1. rosiela - Симпатяга.
16.11.2017 22:45
Приятен финал на интересния материал.
цитирай
2. barin - Здравей, Роси. Датата на празника ...
16.11.2017 22:47
Здравей, Роси. Датата на празника навява добри спомени от близкото минало.
Поздрави!
цитирай
3. kvg55 - barin,
16.11.2017 22:54
Интересна история, разказана от един възпитаник на училището.
Поздрави!
цитирай
4. barin - Благодаря, kvg55. Минаха години, ...
16.11.2017 23:04
Благодаря, kvg55. Минаха години, но помня основните моменти от историята. За всеки случай ползвах справочни данни.
Поздрави!
цитирай
5. laval - Поздравления
17.11.2017 09:31
и от мен! Много интересен материал.
цитирай
6. barin - Благодаря, laval. Престижно е да се ...
17.11.2017 10:34
Благодаря,laval. Престижно е да се завърши Морско училище, но напоследък има отлив на кандидати. Мога към темата да допълня, че доскоро имаше Учебен център за военнослужещи и Военна полиция ползваше единия корпус.
цитирай
7. laval - Вуйчо ми
17.11.2017 11:46
Александър (Санди), Бог да го прости, беше завършил Морско училище.
цитирай
8. ard - Здравей barin
17.11.2017 14:48
Прочетох с интерес и научих неща които не знаех, като например, че началото е било положено в град Русе.

А защо имат отлив на кандидати? Да не би математиката да се явява като препъни камък за студентите?
цитирай
9. barin - Здравей, ard. Не само математик...
17.11.2017 15:55
Здравей, ard. Не само математиката, психологическите, медицинските изследвания и физическия изпит. Децата са опитват да отидат в чужбина, има много университети. Преди капитаните далечно плаване вземаха много повече пари, сравнено с тези, които работят на сушата, както и военните. Сега не е толкова голяма разликата.
цитирай
10. donchevav - За всички, които обичат поезията на ...
17.11.2017 16:37
За всички, които обичат поезията на Н. Вапцаров и знаят стиховете му наизуст, Морското машинно училище във Варна има знаково, символно значение, облъхнато е с някаква особена романтика и сила. Беше ми много интересно да прочета - особено последната част, в която по един вълнуващ начин разказваш как съдбата преплита твоя живот с живота на това голямо, престижно наше учебно заведение. Научих много нови неща - благодаря ти, Иване! Поздрави!
цитирай
11. barin - Здравей, Вени. Всъщност дипломата ...
17.11.2017 23:03
Здравей, Вени. Всъщност дипломата от Морското училище я поставям на четвърто място в моя живот. Пред нея е дипломата ми от Военната академия в София"Г.Раковски"; второто място е за монетния документ"Имам право да класифицирам всякакъв вид монети" от 2001 г.,( понеже не съм колекционер от повече от 15 години този документ от само себе си е изгубил стойността си), а първото е за членството и в клуб МЕНСА със 149 точки от 2005 г.
Поздрави!
цитирай
12. stix - Поздравления за успехите. . . във ...
20.11.2017 23:39
Поздравления за успехите... във военните училища влизаха само елитни кадри, сега положението е трагично.. за жалост...
цитирай
13. barin - Беше то едно време, stix. Сега на...
21.11.2017 14:52
Беше то едно време, stix. Сега навсякъде е разпуснато, Морското училище не остава назад. По мое време и след десетина години беше добре.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644318
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031