Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2019 18:29 - ПРОЗОРЛИВИЯТ РАКОВСКИ И ПРЕСЕЛЕНИЕТО БЪЛГАРСКО. ОЩЕ ЕДНА МАЛКА ИЗВАДКА
Автор: rosiela Категория: История   
Прочетен: 1215 Коментари: 7 Гласове:
-3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

 

 

Брошурата на Г. Раковски против преселението. Издание от 1886 г.

 

В брошурата си Г. Раковски разобличава лицемерието и имперските ламтежи на Русия:

"Всякога проклета Русия, когатое имала бой с Турция, лъгала е бедните простодушни българи, че ужтях иде да освободи! Но нейната целвсякога е била да им разори милотоОтечество и да ги преселва малко по малко в земите си. Нейнатазлобна политика се познава твърдеотдавна и от това, щото тя нив един си договор с Турция нищодобро не е споменала за българи, акои да е имала най-добри удобстваза това. Тя всякога е само своятаполитика гледала, а собствено зазавладетелните си планове е ималагрижи, как по-добре да ги приложив действие. На това тя, освен лукавщини, безбожно е употребявала заоръдие и православната вяра и ползвала се от по-набожните и простодушните българи, които в тях времена са гледали на нея като наедин спасител!"

Г. Раковски предупреждава наивните българи, че руското робство ще им се види много

по-страшно от турското:

"Къде отивате вие, мили братя, видински българи! Знайте ли вие Русиякаква е? Знайте ли какво робствои вечни мъки ви чакат тамо? Защосе не посъветувахте с ония българи,които са били тамо, да ви разкажат къде и в каква яма искате дасе хвърлите? Вие ще бъдете техни вечни роби и те ще ви продават един другиму си като добитък, когато им скимне! О! Какъв срам за вас!Тамо няма оплаквание пред никого си; защото от онова място, в което ви заклещят един път, не можете ся помръдна никъде!" (21)

Във в. "Дунавски лебед"от август, октомври и ноември 1861 г. Г. Раковски публикува и редица свидетелства на очевидци, в които се разказва за незавидната съдба на преселените в Южна Русия българи.

С активната си патриотична позиция Г. Раковски успява до известна степен да ограничи мащабите на новото преселение. В крайна сметка "Видинското" преселение завършва с масово завръщане на българите по родните им места, вкл. и заради неизпълнените обещания от страна на Русия, избухналатаепидемия от тиф и лошите условия за живот.

Някои обаче остават и се вливат в тези, които се преселват от румънска Бесарабия. Половината от населението на 24-те български села на гр. Болград, в частта, дадена

на Румъния се преселва на територията на Русия и създава селищата на таврийските

или приазовските българи с център град Бердянск. (22)

Предполага се, че общият брой на установилите се тук българи е над 30 000 души. (23)

Тази цифра е спомената от Мишо Хаджийски, който описва в детайли преселението. Сведенията му са изключително ценни, защото произхождат от преки участници в тези събития, негови съвременици:

"От молдовската граница до брега на Азовско море бежанците вървяли два месеца.

Отпред казаците конници посочвали пътя и закриляли кервана от разбойници, върлуващи по онова време из степта. На Гергъовден бежанците стигнали Днепър. 30-хилядният керван се разположил на бивак да празнува деня на Св. Георги. Заклали агнета, пекли ги

на шиш на огъня, на въртел. Направили общ курбан, всяко село дало по три вола.

Селата се движели отделно едно след друго. На бивак също застанали отделно, но бивакът направили общ." (24)

"След веселбите по Гергъовден бежанците минали Днепър със салове. Зад великата украинска река се простирала безкрайна дива степ без нито едно селище. Нямало ни път, ни пътеки. Тревата била толкова голяма, че скривала кервана, разтеглил се на 10 км. Казаците вървели отпред и през всичкото време стреляли, за да плашат вълците и разбойниците. Нощем, като оставали на бивак, спирали каруците "на кръг".

По средата запирали добитъка. Край огнищата котлоните, се настанявали бежанците.

Пет дни върели бежанците през степта, докато стигнат река Молочна и селището Кизияр (дн. Мелитопол - б.м.), границата на Таврия. Тук всеки получил парите и житото, а казаците се върнали назад. В Кизиярската църква бежанците отслужили молебен и

на другата сутрин минали реката. Тук била същата степ, без нито едно селище, виреел висок треволяк, а наоколо върлували вълците. Бежанците се спрели на бивак до морето, дето днес е село Ботево, и стояли цял месец, докато избрани от всяко село хора определят място за поселение." (25)

Преселниците са снабдени с поземлени площи и са освободени от данъци за няколко години. Предоставена им е и парична помощ.

Българите създават селищата си, като запазват имената на тези в Бесарабия, от които идват, а дори тогава, когато някои селища получават нови имена преселниците дълги години пазят и старите названия.

В новите земи българските преселници основават над 40 селища. Възникват Инзовка (Инзово), Палаузовка (Палаузово), Романовка (Коларово), Строгановка (Строганово), Андреевка, Богдановка (Богданово), Ановка (Аново), Андрово (Андорово), Георгиевка, Гюневка (Гюнево), Дяновка, Манойловка (Манойлово), Михайловка, Първо Николаевка (Среден Караагач), Петровка (Горен Караагач), Радуловка (Радолево), Райновка (Райново), Романовка (Коларово), Степановка (Степаново), Софиевка (Софиево), Ботево, кръстено

на поета-революционер Христо Ботев. Едно от селищата е кръстено Преслав на името на старата средновековна българска столица.Четири от населените места запазват старите си имена от Бесарабия - Бановка, Болград, Вълканещи и Троян.

image




Гласувай:
5



1. missana - Много интересен материал! https://youtu.be/9KYCummhJYQ
05.12.2019 20:21
Благодаря ти, Роси!

Качвам един линк най-горе, пак за Раковски, с шокиращи разкрития за неговата светла личност. Може да е интересен за мнозина.
цитирай
2. rosiela - Благодаря, приятелю.
05.12.2019 21:04
missana написа:
Благодаря ти, Роси!

Качвам един линк най-горе, пак за Раковски, с шокиращи разкрития за неговата светла личност. Може да е интересен за мнозина.

цитирай
3. apostapostoloff - След окупацията на България от
07.12.2019 17:13
червената армия, възниква един нов град- град Сталин. Там се пръкнал един регионален червен пует, но това е друга тема...
цитирай
4. rosiela - Точно!
09.12.2019 17:40
apostapostoloff написа:
червената армия, възниква един нов град- град Сталин. Там се пръкнал един регионален червен пует, но това е друга тема...

цитирай
5. rosiela - А, да добавя, за сянката на червения пует - Ваца.
09.12.2019 17:47
Вчера бяхме пак заедно на събитие, Апостоле. Явно нещо са отпаднали връзките на уредени платени конкурси много яко, щото Ваца е взела друга тактика. За да не личи перманентното й безпаричие, идва накрая на събитието, седи и слуша. Демек- закъсняла. Седи си Ваца на празната маса, канят я да чете, тя се опъва, еле накрая излезе. Размятала единствената си черна поличка, вече закърпена, след като отбелязах тук и наметнала връз черно пуловерче, черен шал с плетки по плевенски мотиви от началото на миналия век, от баба си. То и често пране не иска, като е черно. Така де, вода се пести. Нещо като тип " болеро", ама не баш.
Траурната Ваца, накрая метна и едно тъмночервено голямо шалче, мъле-е-е-ей, иначе щях жива да я ожаля.
Същите стари протъркани черни боти, бегай, спасявай се.
И на целият този ужас, почете любовни стихоплети, милата. Ко да праиш? Мерак!
цитирай
6. barin - Здравей, Роси. Раковски е бил пр...
09.12.2019 23:25
Здравей, Роси. Раковски е бил прозорлив историк. Писал е много за България и на мен ми е загадка защо не го приемат. Никой режим не го е отрекъл, нито занижил неговия принос за България.
Поздрави!
цитирай
7. rosiela - Благодаря, Барин. Бележит човек е бил той.
10.12.2019 08:11
barin написа:
Здравей, Роси. Раковски е бил прозорлив историк. Писал е много за България и на мен ми е загадка защо не го приемат. Никой режим не го е отрекъл, нито занижил неговия принос за България.
Поздрави!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rosiela
Категория: Поезия
Прочетен: 6605059
Постинги: 5041
Коментари: 23943
Гласове: 9774
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031