Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2020 18:14 - Езиците в Европа и по света
Автор: airdance Категория: История   
Прочетен: 641 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 19.01.2020 18:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Държавите в Европа се създават в 19-20 век. Музиката на човеците се създава в 19-20 век. Технологиите на човеците се създава в 19-20 век. Танците се създават в 19 век.
Стиловете музика се създават в 20 век.
Но това не е всичко. Народните езици също се създават в 18-19-20 век.


НЕМСКИ ЕЗИК (Хох Дойч)
Немският език е създаден на Втората German Orthografic Conference от Хохдойч в Берлин на 17-19 юли 1901. Стремежа за създаване на единен немски език се проявява особенно след създаването на Германската империя през 1871 и има нужда от свой писмен език. През 1876 година по инициатива на Пруският министър на културата се създава Първата German Orthografic Conference, но не се постига съгласие за правописа на немският народ.

НИДЕРЛАНДСКИ ЕЗИК
В Нидерландия цари езиково разнообразие. Диалектите в градовете и селата е можело да се разделят на: Фламандски, Брабанд, Нидерландски, Холандски, Лимбурски и ДолноСаксонски. Успяват да създадът език в 17 век. ШВЕДСКИ ЕЗИК До неотдавна в Швеция нямаше държавен език. Парламента в Швеция през 2008 година признава Шведският за официален език в Швеция. Първите преводи на шведски започват в 19 век. Преди това е имало в Швеция други езици. В 18 век официален език при аристокрацията е френският език. В 17 век основен език е бил "Долен Немски Език". Католическият език в 17 век е Латински в Швеция. ДОЛЕН НЕМСКИ ЕЗИК (Plattdeutsch или Niederdeutsch) се говори около Северна Германия и Нидерландия. Той се отличава от (официалният) на Хохдойч.

НОРВЕЖКИ ЕЗИК
В средата на 19 век Иван Асен (Аасен) създава норвежкият език. В 1848 година той представя "ландсмол" (селски език). От този език бяха изключени главно датски и немски думи. Те са били заменени с "Древно Скандинавски". Езикът "ландсмол" е признат за официален през 1885. През това време Кнуд Кнудсен предлага и заменя норвежко-датският с народният език. Заменя буквите "С" и "Q" на "F", а после заменя и "Р" на "Б", "Т" на "Д" и "К" на "Г". Така се създава нов писмен език. Наречен е "риксмол". 1892 приключват реформата с закон.

АНГЛИЙСКИ ЕЗИК
До 1733 официален език е Латински. 17-18 век пристигат много чужди думи на острова от много езици. Най-много нови думи внася Уилям Шексир (3 000 нови английски думи).

ПОЛСКИ ЕЗИК
До 16 век няма доказателства за Полски език. Полският език възниква внезапно когато се обединияват с Литовското кралство. Това е техният "Златен век". Полският не се различава тогава от руският език. Счита се, че официален език до 1795 година е Латинският.

БЪЛГАРСКИ ЕЗИК
30-те години на 19 век българите имат идея да създадът собствен литературен език. Създават "обща граматика на цяла България". Първата идея е формулирана от Неофит Рилски в неговата "Българска граматика" - 1835. 1835 година се създава общоприетата норма на българският език.

ПЪРВИ БЪЛГАРСКИ БУДИТЕЛИ
От манастирската килия се създава (модерно за тези времена в Европа) ключът към националното пробуждане и съхранение на българският език и народ. 1762 създаване на „Истории славѣнблгрск” (махам гласните, че версии за името много).

СРЪБСКИ ЕЗИК
В началото на 19 век официален език е Църковно Славянският. Руският е негов вариант. 18-19 век е наречен славяно-сръбски. Някой го наричат и словенски. Това не е официалният език на Словения (да не се бъркаме).

РУМЪНСКИ ЕЗИК В 19 век се слага името роман (romвn) «римлян». Буквите са заменени с латински. Втората половина на 19 век е проведена реформа и славянски, немски, турски и други думи са заменени с италиански.

ИТАЛИАНСКИ ЕЗИК
Създаването на италианският език е в края на 20 век. Правилата за говорене и писане в Италия започват промяната след корекцията в Румъния.

ЛИТОВСКИ ЕЗИК
В средата на 19 век започва процес на национално събуждане известно като "Литовско национално възраждане". Пробуждането започва с Теодор Ефимович. Тогава в Прусия се създават и първите нелегални литовски вестници "Varpas" и "Auszra". Януарското възстание през 1863 година дава началото на Литовкият народ.

ТУРСКИ ЕЗИК
До 1839 година официален език няма. Смесица от Турски, Арабски и Персийски създават днешен Турски. В 1851 година Ахмед Джевлет-паша и Мехмед Фуат-паша публикуват първата османска граматика. След реформа през 1928 година се създава днешен турски език.

ГРЪЦКИ ЕЗИК
В 19 век в Европа се появява и Гърция на политическата карта. Гърция е създадена от Франция и Англия и Руската империя на Николай Първи. Хората в Гърция отдавна искали собствена държава и език, както и православня вяра. Проблема е че гръцкият още не е измислен и не съществува в началото на 19 век. В 18-19 век в Гърция НЯМА език на който да пишат гърците. Много гърци не са знаели какво е това "гръцки" език дори. Съществуват народни (различни областни езици) и архаични "древно гръцки" и "византийски". Самите гърци никога не са знаели кой от кой език произлиза. Това ще им го разкажат чак от Георгиос Хатцидакис (1843 - 1941). Решение на проблема предлага и Адамантиос Кораис който създава съвсем нов език от Никифора Теотокиса - Катаревуса 1796.

ИВРИТ
Елиезер Бен Йехуда се ражда в Руската имерия. Приема ционизма и заминава за Палестина в 1881. Под влиянието на своите идоли той разработва съвсем нов език. Така се появява Иврита, а в 1913 година езикът Идиш е обявен за "жаргонен".

УНГАРСКИ ЕЗИК
В края на 18 век внезапно се пробужда и Унгарската интелигенция. Пробужда я Bessenyei Gyцrgy. В 1765 е в двореца на Мария Тереза. Всичката литература е била френска и на него му станало болно за унгарският народ. В края на 18 век унгарците още нямат унгарска култура. Аристокрацията е на френски и немски, а средната класа на латински. Унгарският се е използвал главно в селата.

ХИНДИ И УРДУ
Империята на Моголите се разпада в 1837. После е завладяна от Британия. Британците провъзгласяват езикът "Урду" (Персийски). Другият език е Хинди (Индийски). Урду е езикът на "ордата" и той се разделя с хинди през 1867. Британското правителство заменя в щатите Уттар и Бухар езикът "деванагари" на "урду" в интерес на индустрията на Великобритания. В 1900 година Британия ги равнопоставя със закон. Това е един език, но писането е по различен начин.

САНСКРИТ
1773 англичаните превземат Индия. После се открива културата на Индия, намират Сакскрита и за първи път се печатат произведенията на индусите. Откривател на всичко това е Сър Уилиам Джоунс през 1783. И така се започнало всичко. Никой не знаел какво е Санскрит, а изведнъж след него се появили като лавина редица открития в Индия. Така бяха "намерени" много индуски текстове които не съществуваха и никой не знаеше за тях преди 1783. Въпросът е защо нито един англичанин не се наемаше да научи Санскрит в английските дружества намиращи се в Индия, а интересът в Европа ръстеше за Санскрит ден след ден?

ЛАТИНСКИ ЕЗИК
Първият учебник за Elegantiae Linguae Latinae е от 1471 година. Преработката на латинският език в "De causis linguae Latinae" (1531) е съставена от Юлий Цезар Скаленгер. Той е рода Ла Скала (Скаленгер). Той е известен и като Йосиф Скалингер (основател на съвременната хронология).

ФРЕНСКИ ЕЗИК
Изобретението - френски език започва в 17 век. В 1635 е основана Френската академия. Неговата мисия е: (цитиране) : "създаване на френски език, да му се дадът права и закони, да се създаде цял, чист и понятен за всички". След Революцията се забранява изучаването на народните езици и да се изучава това което е създадено в академията. Забраната е свалена с указ през 1982 година.

ИТАЛИАНСКИ ЕЗИК
Все така до 19 век Италия не съществува и италианци никога не е имало. На Апенините съществуват множество държави говорещи на разнообразни езици.

ИСПАНСКИ ЕЗИК
Испанският (кастилски) език е основан от краля на Кастилия и Леон Алфонс Десети. Този език е бил само на територията на Кастилия. Другите езици са били галско - португалски, арагонски, каталонски и други. Баските са говорели на свой древен език. В АЛ Андалус са говорели на Mozarabic.

MOZARABIC ЕЗИК
Това е езикът al-ajamiya (чуждият език). Самите носители на езика го нарекоха Латински.

КХМЕРСКИ ЕЗИК
Езикът на Камбоджа, Виетнам и Тайланд. Този древен език е създаден от монах на Буда. Казва се Чуон Натх (Chuon Nath) - (1883-1969). 



Гласувай:
1



1. leonleonovpom2 - Здравейте!
28.01.2020 15:22
Френският езике въведен малко по- рано, от Франсоа Първи Това е един от стоте езици и диалекти във Франция, положение създаващо хаос И е езикът на династията на Франсоа, език, който се говори в Париж и в околностите му ППървоначално става задължителен за пощите във Франция, а след това и в държавните учреждения
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: airdance
Категория: История
Прочетен: 28998
Постинги: 24
Коментари: 8
Гласове: 31
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031