Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2020 16:46 - Американците не бяха християни в 19 век
Автор: airdance Категория: История   
Прочетен: 1960 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 23.01.2020 16:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ще разгледаме църквите които се намират в Чикаго до пожарите през 1871 година както и църквите след пожара. Най-интересното е, че всички тези църкви в Америка нямат важният за християнството символи като кръстът.
Така излиза главният въпрос който ще обсъдим тука. На какъв БОГ са се молили американците до средата на 19 век?
Ще върна времето малко назад. В 1790 година по историческа справка населението на САЩ е 4 000 000 души от които 700 000 са били чернокожи (роби). 98% от бялото население на САЩ бяха протестанти. Тези Британски колонисти се славеха с това, че имаха създадени собственни религиозни сгради. Били вярващи, а техните църкви били винаги пълни. Това означава, че в началото на 19 век по голямата част от бялото население в САЩ е вярвало в Христа и християнските символи. Това води и до това, че на църквите които създавали в 19 век би трябвало да има важният християнски символ - кръстът.

Дайте да разгледаме християнските църкви в началото на 19 век. Ще започнем с презвитерианските църкви които са построени в Чикаго до 1870 година.
Ето първата презвитерианска църква (Сан Франциско):
image

Ето подобна в Детройт без християнски символи:
image

Ето и първата създадена църква преди пожара в Чикаго. Трудно откриваема.
image

Това е една изключително красива сграда, но на нея липсва кръстът. 
Ето как изглежда след великият чикагски пожар:
image

Отиваме към "Втора презвитерианска църква". Тя така се казва.
image
На върховете на сградата са разположени по-скоро някакви неизвестни предмети, но не и кръстове.
Ето още няколко примера:
Методистка църква която няма различими символи. 
image
image
Ето и Втора Баптиска църква в Чикаго (Second Baptist Church) (1866):
image

От пръв поглед вие едва ли бихте определили какво точно виждате. Това високото наистина ли е църква? Най-отгоре има нещо, но със сигурност не е и кръст.
Ето кое е и странното. Днес тези църкви имат кръстове.

Но да приключим с протестанските църкви и да надникнем в самите християнски църкви. Там положението е аналогично. В Европа църквите имат навсякъде кръстове в 19 век, а в Америка няма нито една църква от преди 1871 година.
Дори ако намерите снимки от Света Троица в Чикаго ще си кажете, че от самото й име ще се очаква нещо християнско с кръст за символ. Да ама в Чикаго тази църква няма кръст. Тя е просто задължена да бъде с кръст. Другият вариант е, че американците имаха други богове. Другото което е много интересно е в самите сгради. Методисти, християни, баптисти и други строяха еднакви сгради по стил. Само имената им са различни. Проектите по църквите са едни и същи: осносна сграда, а от ляво се намира някаква кула. И така до 20 век когато ще се появят кръстовете върху тях.
Самите сгради не приличат на храмове, а по скоро на производствени сгради. 
image
Изглеждат като производственни сгради от друга цивилизация. В 19 век тепърва ще се заражда християнството в Америка. До тогава тези сгради бяха на други богове или да обслужват други нужди, а папската власт по късно ще ги реформира в църкви. Още нещо което е важно за американците и за европейците. Това което намираме в Америка го намираме и в Европа.
Например Събора в Кьолн. Строи се 500 години, но защо пък на него няма християнски символи? 
image

На него има също така такива неразбрани предмети които намираме до пожарите в Америка през 1871 година. На външен вид също така не може да се определи за християнски храм.
Или да вземем за пример Нотр Дам. Гледаш на този храм и се чудиш, защо е построен и за каква религия е бил предназначен? Неизвестно е и не можете да определите каква принадлежност има чрез поглед (дали е протестантски, католически или православен).

По вероятно е тези сгради да са имали техническо предназначение.
Още по вероятно е самото християнство да се заражда в края на 19 век.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: airdance
Категория: История
Прочетен: 28991
Постинги: 24
Коментари: 8
Гласове: 31
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031