Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2009 15:36 - Неразбраният мъдрец от Ротердам - ДЖОФРА БОСХАРТ
Автор: sphinx Категория: Изкуство   
Прочетен: 28088 Коментари: 12 Гласове:
14

Последна промяна: 22.09.2009 18:55


Джофра Босхарт е роден през 1919 г. в Ротердам, като Йоханес Францискус Джизбертус Ван Ден Берг (Johannes Franciscus Gijsbertus van den Berg). Името Джофра е съставено от неговите две първи имена (JOHannes FRAnciscus) и фамилията на майка му - Bosschart.

image  image

image
Джофра е художник като Салвадор Дали. Той рисува в метареалистичен стил, с много символизъм, отразяващ и реалността на собственото му въображение. Самият той предпочита да нарича стила си "фантастичен реализъм ". Художникът описва своите работи така : "Сюрреализъм базиран на изучаване на психологията, религията, Библията, астрологията, античността, магията, вълшебството, и окултизма."

image  image

image  image  image
Работите на Джофра могат да се разделят на две категории: хиперреалистични и сюрреалистични. Джофра умира на 6 ноември 1998 г. (79 годишен) в любимата му Франция. Това слага край на неговата почти 60 годишна художническа кариера, през която този невероятен холандец нарисувал 1000 маслени картини, 2000 рисунки, 140 акварела и 9 колажа. Тук не са включени многобройните работи, унищожени от бомбардировка над Хага през 1945 г.

image  image  image

image  image
Работи на Джофра са излагани многократно в "Галерия Утрехт", а през 2001 г. му е направена впечатляваща ретроспективна изложба в Хоорн, Холандия. Същата година излиза и книгата на Герит Луидинга " Извисени светлини и мрачни дълбини". Този труд от над 500 страници прави интересен обзор на работите на Джофра. Джофра може да бъде описан като пророк в собствената си страна, който не е бил разбран. Много хора и критици са били негативно настроени към неговата работа.

image  image

image  image
През живота си той никога не е вземан на сериозно от официалните арт-институции и музеи. Но изложбите му са били винаги с многобройни посетители и винаги с почти изцяло продадени творби! Много писатели са вдъхновени от негови работи и много книги са написани за него. Точно преди смъртта му, е публикувана неговата автобиографична книга: "Фантастична симфония". В нея, Джофра обяснява защо я е написал: "Толкова много хора се опитваха да ми сложат етикет и да ме сложат на някакъв рафт. Един писател, който написа моя превъзходна биография каза, че съм гностически учител, който иска да преследва и убеждава учениците си чрез своите творби! Всъщност аз искам само да изясня някои неща. Кой знае повече за мен от мен самия?"

image  image

image  image
Изключение е писателят-журналист и арт-критик от Харлем - Хайн Стиихувър, който е привлечен от живописта на Джофра. Той популяризира Джофра и още шест стилово свързани художници като ги нарича "Седем метареалисти". Останалите шестима са: Диана Вандерберг и Елен Лориен (съпруга на Джофра), Виктор Линфорд, Франк Еркеленс, Йохан Хермсен и Хан Конинг. Стиихувър е пламенен защитник на метареалистите. Той организира изложби и пише две книги: "Седем метареалисти" (1974) и "Джофра и Зодиака" (1975).

image  image

image  image
Писателят Герит Луидинга пише в предговора на своята книга: "Музейното турне в Холандия и Белгия на метареалистите предизвика огромно съживяване на интереса и специално към работите на Джофра. След смъртта на Стиихувър през 1977 г. терминът "метареализъм" се променя на "фантастичен реализъм". Джофра търсел също и смисъла на съществуванието. Присъединява се към движението на Розенкройцерите в Харлем. Lectorium Rosicrucianum е един от трите световни центъра на това братство. Те проповядват освобождението на човешкия род от гибелното съществуване.

image  image
Джофра и жена му Диана правят за храма на ордена в Харлем статуите, свщниците и витражите. Джофра рисува и картини, идейно свързани с догматичните принципи на братството. През целия си живот художникът водил дневници. Фрагментите от тези над 100 тетрадки са понякога  учудващи, дори шокиращи. Самият Джофра твърди: "Да описваш живота си в дневник е важно. Да описваш опита си е като да го съживиш. Така можем да живеем двойно."


По материали от Интернет




Гласувай:
14



1. enige - Странна вселена е създал Джофра! ...
22.09.2009 22:33
Странна вселена е създал Джофра! Типично за окултизма всички религии са омесени за да се получат тези на места страховити картини, облечени в хармонично тонирани, завихрени дантели. Библейски сюжети, антична митология, вакхически персонажи, гората на Мерлин и Моргана, готика в изобилие, всевиждащото око, Главата, маската, двойната спирала - нищо не е изпуснато. И Бош - закъде без добрия стар Йеронимус Бош и ада!
Много има за размисъл, не честно казано-малко ми е страшничко!
А името - сто на сто не го е избрал просто като е взел първите срички на имената си - все си мисля, че е търсил паралел с рицаря-кръстоносец хрониста Жофруа дьо Вилардуен, участвал в четвъртия кръстоносен поход - кръстоносците-тамплиери привнасят много от източните окултни учения на запад.
цитирай
2. tili - Ти продължаваш да ни изненадваш с
22.09.2009 22:47
нови и нови открития! За мен е вълнуващо да се докосвам до автор като този - останал настрани и не много добре приет от официалната критика, но завладял с нещо душата и сърцето на "обикновения" зрител. Зодиакални изображения, карти Таро, причудливи, многопластови композиции с безупречен стил и техника ни водят към дълбините на подсъзнанието, сънищата и мечтите за чистота и нежност. Изящни дами, еднорози, фантастични гротове, загадъчно, но и близко до детското у човека. Сложна символика се преплита с разбираеми образи и ни кара да търсим дълбините на смисъла - защо сме тук? И какво следва после?
И да ти кажа - музиката на Ения доста помага ;-)))

Поздравления, sphinx!!!
цитирай
3. sphinx - 1. enige
23.09.2009 01:56
Наистина странна и малко стряскаща атмосфера е създал в картините си! Струва ми се, че някои от тях биха илюстрирали великолепно "Ад" на Данте! Закодирал е множество символи и буди размисъл! Във всички случаи обаче, не може да се отрече, че е голям майстор! Много съм впечатлен от този художник!!! :)
А за името, не знам! Това е обяснението, което намерих. Има обаче резон в това, което казваш и може би наистина е търсил точно това! Знае ли човек?! :)
цитирай
4. sphinx - 2. tili
23.09.2009 02:08
Ако до сега наистина не сте виждали картините на този художник, значи усилията ми не са били напразни! :) Според мен картините му са направо философски и всичко, което казваш е абсолютно вярно! Благодаря за подробния анализ и за поздравленията! :)
Лека нощ! :)
цитирай
5. boristodorov56 - Страхотно!
24.09.2009 08:10
Страхотно!
цитирай
6. sphinx - 5. boristodorov56
24.09.2009 09:50
Благодаря!!!
Наистина, невероятен художник!!!
цитирай
7. gothic - Винаги всеки новатор в изкуството ...
24.09.2009 12:15
Винаги всеки новатор в изкуството не е вземан на сериозно от официалните арт-институции и музеи, както казваш ти. Но това никога не намалява стойността на автора. Същото е и в музиката. Goldie, геният на drum'n'bass музиката казва: "Стаята която отворих, постепенно се напълни с хора. Тогава аз отворих нова, запалих огън вътре за да я стопля и чакам да дойдат другите." Обикновено това е съдбата на новаторите - да проправят пътя....
цитирай
8. sphinx - 7. gothic
24.09.2009 18:21
Прости ми невежеството - не знам кой е Goldie, но толкова добре го е казал, че ме трогна с мъдрите си думи!!! За съжаление някои творци си отиват от този свят, без да разберат, че един ден светът ще ги боготвори. Но те със сигурност знаят, че това, което правят е стойностно. Знаят го, защото са целунати от Господ!!!
Радвам се, че се отби тук!!! Лека вечер!!! :)
цитирай
9. inel379 - Удивена съм от видяното!
26.09.2009 18:42
За мен това е "нова стая", в която влизам с истинско любопитство.
Благодаря!
цитирай
10. sphinx - 9. inel379
26.09.2009 23:32
И аз благодаря, че си тук!!! :)
Имам намерение да приготвя още "нови стаи"! :)))
Надявам се да ти бъде интересно!
Винаги си добре дошла!!!
цитирай
11. анонимен - Невероятни творби:)))Страхотна ...
03.04.2010 21:57
Невероятни творби:)))Страхотна фантазия...и визуализация...:)
цитирай
12. sphinx - 11. анонимен
03.04.2010 23:12
Наистина творбите са невероятни, но за съжаление този талантлив художник не е бил разбран добре от съвременниците! Радвам се, че го оценяваш! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sphinx
Категория: Изкуство
Прочетен: 2372192
Постинги: 162
Коментари: 2790
Гласове: 15972
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031