Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2011 10:50 - Гражданинът Кокерило
Автор: mglishev Категория: Изкуство   
Прочетен: 2969 Коментари: 4 Гласове:
50

Последна промяна: 29.03.2011 23:58


             Обича да си подрямва. Можем да с ръка на сърцето да кажем, че гражданинът К. е по-скоро мързелив. Той вероятно би ни поправил, че става дума за склонност към размисъл, но е достатъчно да го видим в любимия му фотьойл, за да се разсеят всякакви съмнения. Вие сте си един лентяй, гражданино. Няма нищо против да хапне още веднъж и всъщност притежава смущаващия навик шумно да облизва устни, когато усети, че пак е време да се подкрепи, а това той усеща често. Ама как така ще се облизва шумно, ще рече някой незапознат с навиците на гражданина. Ами виждате ли, работата е там, че това лице има доста особен език – въздълъг. Почти като на обсебената Линда Блеър в „Екзорсистът”. Ужасяващо? В никакъв случай, просто физиологична характерност. Гражданинът К. в никакъв случай не е обсебен, а и най-вероятно изобщо не вярва в такива глупости.

            Има красиви черни очи и хубава, гъста черна коса с очарователен блясък, когато поизлезе да се разходи на слънчице. Това той прави два пъти на ден с неизменна последователност. Няма да е грешка, ако решим, че е педант в това отношение. Всъщност се изнервя, ако по някаква причина му се наложи да пропусне любимите си няколко тегела през парка, който, макар и добре познат, е винаги приятно място за изследване. Има пейки, по пейките има хора. Те невинаги са еднакви. Не е ли това чудесна причина да се ходи в парка?

            Гъстата, начупена черна коса не бива да ни заблуждава. Гражданинът не е евреин, а по-скоро има испански произход. Разбира се, че част от евреите също имат испанско потекло, но нито това, нито наистина колосалният нос на К. трябва да ни подвеждат. О, да, носът. Надарен с изключително обоняние, гражданинът искрено се наслаждава на безброй градски миризми, които мнозина не усещат или поне не оценяват. Смрадта на котешка урина, така типична за по-големите градове в родната му Югоизточна Европа, му напомня за бъбречета. Уханието на разцъфващи напролет дървета го оставя донякъде безразличен, защото К. е по-скоро нисичък и то минава високо над главата му. Във всеки случай носът му е забележителна гледка. Все още не е заживял собствен живот, явно се намира в пълно разбирателство с притежателя си, който се възползва от това, за да вдъхва шумно от градския въздух, който прави свободен и съкращава живота. Разбира се, шумно. Няма такова нещо, което гражданинът К. да не прави шумно. Той си е малко тромав и няма значение дали крачи между опадалите есенни листа, хапва за пети път, подрямва на фотьойла си или си прочиства гърлото – но е шумен. Недискретен, така да се каже, само че такова определение би било погрешно.

            К. е невероятно дискретен. Да, има шумни навици, защото като стар ерген и ексцентрик не е свикнал да се съобразява с чувствителността на околните към разни звуци, но инак нито иска, нито дава подробности. Не е недружелюбен, дори е много общителен, когато е в настроение. Неволен последовател на пан Броучек. Но проявява съвсем неочаквана деликатност по отношение убежденията и чувствата на хората. Не е известен случай да е обидил някого или пък да е изразил неудоволствие от нечия забележка. Не говори за политика. Не е светец, разбира се, но тъй като според настроението си е или въздържан, или импулсивен, единствената му по-бурна реакция може да бъде предизвикана от чисто физическо насилие – и тогава, не можем да отречем, проявява истинска храброст. Към вербалното гражданинът е философски безразличен. Безспорно една от много удивителни черти на нрава му.

            Нищо определено не може да се каже за доходите на К. Очевидно се радва на приличен стандарт, щом може да си позволи да има толкова своеобразно поведение, да се наслаждава на редовни обиколки из парка, да хапва обилно и да си подрямва, имитирайки мисловна дейност, без изобщо да му се налага да дава или да изисква от другите израз на каквито и да е позиции.

            По отношение на чувствата е краен прагматик. Напролет нещо в него се събужда и гражданинът К. започва да се оглежда за завоевания. За да бъдем честни, ще трябва да признаем, че има един случай, когато зверската страна взе връх у него и поканената в дома му светлокестенява млада дама с мечтателен кафяв поглед и фин силует беше изненадана от буйното му и може би дори неприятно поведение. Химия. Но всичко се размина без трайни последици и К. се върна към обичайното русло на всекидневието си.

            Влюбен е във водата. Да, ако има нещо, което може да накара гражданина да наруши стереотипите си, това е водата. Къпе се с удоволствие, но това още нищо не значи. Веднъж радостно се метна в едно изкуствено езерце пред погледа на всички майки с колички и препичащи се пенсионери. Божичко, ще възкликнете. Божичко, та той е луд за връзване! По този въпрос, както и за доходите, нищо определено не може да бъде казано, но е вярно, че след известно време, прекарано в щастливо цопане и цапане във водата, гражданинът К. излезе невъзмутимо и си тръгна към дома пред погледите на всички в парка. Обратно вкъщи, впрочем, се изкъпа още веднъж.

            Смятам, че с тези бележки давам известна представа за живота и навиците на този забележителен гражданин, представител на вече изключително рядката буржоазна порода с рентиерски навици.




Гласувай:
50



Следващ постинг
Предишен постинг

1. milenich - Поздрави!
24.03.2011 18:48
Който и да е гражданина, и каквото и да те е подтикнало да го опишеш - получило се е добре.
цитирай
2. mglishev - Това да се чува,
24.03.2011 20:28
благодаря :)
цитирай
3. darcy - Чудесна работа.
04.04.2011 15:34
Поздравления!
цитирай
4. mglishev - Ба,
04.04.2011 15:38
то си беше пълен кодош по преки наблюдения :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8627021
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата