Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2013 01:15 - Новите ми книги
Автор: mglishev Категория: Изкуство   
Прочетен: 1100 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 14.06.2013 01:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Току-що купените са и любими. Никога не е писано или прочетено нещо по-добро от прясно-прясно набавеното. Ето ги засега последните попълнения при мен - днес прекрасни, утре симпатични, вдругиден - може би прашасващи, отстъпващи място на нови; при все че стават и чудеса. Има книги, които се препрочитат. Пожелавам си тези да са от тях.



Жан Ануи, "Антигона".
Всички знаем за Софокъл, а който не знае, може да прерови Интернет или няколко стари енциклопедии и да научи. Същото важи и за самата героиня Антигона. Но за Жан Ануи си струва да се кажат две-три приказки. Френски драматург от средата на ХХ в. и автор на любимата ми, наистина любимата ми пиеса: "Бекет или Божията чест" (някога страхотно филмирана с Питър О"Тул). История за приятелство и предателство, велика работа. От нея нататък каквото и да видя на Ануи, трябва да го прочета. "Чучулигата" също е хубава пиеса (за Жана д"Арк е, наистина си струва). В момента издателство Фама, което има разкошни поредици за френска и руска модерна класика, издава няколко пиеси на Ануи и стана така, че първо си взех "Антигона". Нова версия на старата гръцка трагедия. Ще се чете с удоволствие. Вече прелистих - стражата подсмърча гузно, Креон се гневи, така че не съжалявам за покупката. Може да съм пропуснал панаира на книгата, но това не значи, че не трябва да се запасявам с нови и то добри четива, когато мога.

Михаил Булгаков, "Записки по маншетите".
Всички обичат Булгаков, поне всички, които са чели нещо от него. Той е мъдър, нещастен, ироничен и дори нежен. Да си такъв през двайсетте и трийсетте в Съветска Русия е почти свръхестествен подвиг, но той е успял да бъде именно такъв. Каквото и да кажа за повестите и разказите му, все ще е малко. Абсурдът на онези времена е някак почти опитомен, когато човек се хване да чете било "Майстора и Маргарита", било "Кучешко сърце", било нещо друго от писателя. Може би най-добрата ми покупка. Веселият автор на криминални романи Борис Акунин е прав, когато казва, че колкото и да е русофоб, човек не намразва литературата. Отново благодарение на издателство "Фама". Браво!

Влада Урошевич, "Поезия" и "Митология на съня".
Случайно попаднах на Урошевич в брой на "Литературен вестник", може би преди месец. Ако съдя по името - сърбин. По местожителство - от Скопие. По възраст - кой знае, може би титовист. По занимание - поет. И то толкова добър, че забравям всичко друго. След като прочетох няколкото стихотворения във "Вестника", представени от Роман Кисьов, чудовищата в поезията на Урошевич ми станаха много мили, така че си потърсих повече от него. Оказа се, че в Интернет има негови стихотворения и в оригинал, и във френски превод. Разбира се, за никой нормален българин няма трудност в това да чете стихове, писани в Скопие. Ако някой все пак се измъчва - да научи френски. междувременно Кирил Кадийски в издателство "Нов Златорог" и Роман Кисьов в издателство "Ерго" са "препеяли" изисканите и страшни фантазии на Урошевич като за читатели, намиращи се на изток от Кюстендил. Възхитен съм. На какъвто и български да чета тези стихове, те са ми новата радост от мерената реч. 
Впрочем, там, където се пише вълнуващо, явно има истински литературен език, колкото и да ми е неудобно да го призная.
Единственото ми възражение към "Митология на съня" е абсолютно неприемливият предговор на презрения Любомир Левчев. Мястото на този не е при поетите. Не бива да се цапат хубави томове с отвратителни имена по тях.

Иван Теофилов, "Митология на погледа".
Втората митология напоследък. Иван Теофилов заслужава да бъде гледан отдолу нагоре. Просто е малко по-голям от повечето от нас, четящи и нечетящи. Стар театрал, очарователен поет, човек на хипотетичното родоско време, мой неволен литературен гуру. Преди година-две много бях харесал книгата му "Вселената на яйцето" и може би малко тромаво се бях опитал да я похваля. Няма да успея да бъда по-малко тромав и сега. Мога само да се радвам, че Теофилов записва не само стиховете си, но и разни спомени, афоризми, хрумвания. "Митология на погледа" е нещо като продължение на "Вселената на яйцето". Който я прочете, няма да сбърка, само ще се обогати. Малко ще се разнежи. Дори може да стане донякъде по-умен. Добър ход на издателство "Хермес". 

Тери Пратчет, "Зимоковецът"
Не може само тежка артилерия, така че завършвам с дъвката. Пратчет си е Пратчет - забавен е. Харесвам новия му превод, макар че "Вузев" и "Архонт-В" изостават много от неуморимата преводаческа енергия на безплатния превод в Интернет. Препоръчвам сравнение между печатните издания и файловете на De Cyrvool. 
Иначе това е третата историйка за младата вещица Тифани Сболки (или Болежкова, зависи кой превод четете), нейните несгоди със свръхестествени чудесии и дребния народ Нак Мак Фигъл, безобразните шотландски пиксита или пикТсита. Става и за деца, и за мърльовци като мен. 

В края да не забравя - определено имам нужда от някоя нова книга на Доротея Табакова! Представете си Иван Теофилов и Влада Урошевич да бяха жени и да си говореха ту за улици, ту за гръцки митове. Е, тя така пише. Тоест - има какво да четем, за щастие.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. svetliche - За пратчет
14.06.2013 13:50
Аз съм на Нация и много ми харесва <3
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8649738
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5672
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата