Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2015 01:20 - Кои бяха тия Рашидов и Русев?
Автор: mglishev Категория: Изкуство   
Прочетен: 11252 Коментари: 5 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Според т. нар. министър на културата Вежди Рашидов паметните плочи на софийските полкове не можели "да заместят" Седмокрилото чудовище. Аз пък си мислех, че не е трябвало то да "замества" плочите. Мястото си е тяхно поне от 1934. 
Според Светлин Русев пък стремежът да се възстановят плочите бил "националболшевизъм"... момент. Откога националкомунистите възстановяват нещо старо и свързано с нацианалната ни история? Та нали те ги рушат тия неща.  "Националкомунизъм", между другото, е термин, който не бива да излиза от устата на Русев, защото точно той е ярък представител на точно това явление. 
Според самия автор на Седмокрилото нещо Валентин Старчев пък неговото произведение не било за харесване (правилно, никой не го харесва) и било "безумие" то да се мести. Не, безумие е било да се строи на мястото на по-стар, емоционално и исторически натоварен паметник. Изобщо, да сложиш собствената си персона, била тя и артистична, над паметта на няколко хиляди войници, загинали на фронта, е проява на невъобразимо безочие. 
А пък Десислава Минчева от СБХ си била подала оставката заради решението на Общинския съвет по повод паметника. Е, толкова по-добре. Наистина не е загуба - публична тайна е, че СБХ и СБП са казионни организацийки на доизживяване от щастливите времена на социалистическото лапане и нямат нищо общо ни с изобразително изкуство, ни с литература. 
Имаше един Георги Чолаков, който наруши куп процедури на НФЦ, за да не даде субсидия за филм на амбициозен, но лишен от връзки кандидат. 
Спомням си и някой си Владимир Михайлов, и той достолепен професор като изброените, хем по изкуствознание. Той пък имаше нещо против статуята на Георги Марков на площад "Журналист". Не по изкуствоведски причини, ами защото Марков не бил от Лозенец. Ей това можа да измисли. 
Това са лица, които претендират за правото да законодателстват в българската висока култура, доколкото такава съществува. Утре пак същите вероятно ще леят горчиви сълзи и за разните Альоши из България, когато дойде и техният ред. Заради подобни цивилни артисти страната е пълна с невписващи се в пейзажа, грозни, зле построени, а най-вече опасни летящи чинии и чугунени струпилища, вместо с изискани малки черкви или бюстове на симпатични възрожденци. Междувременно, както каза д-р Веселина Вачкова, огромен брой старинни църкви с ценни фрески се рушат пред очите ни из цялата страна. Безстопанственост. Безхаберие. Дебелоочие. Наречете го както искате, но на споменатите по-горе им е все тая за истинското българско културно наследство. Добрата новина е, че след двайсет години никой няма да си спомня дори имената на Рашидов, Русев, Старчев, Минчева, Чолаков, Михайлов и подобните им ударници на зрелия соц. 
Има една истинска България на духа и неин материален израз определено не са грозилищата, създадени от псевдоартистите на людмиложивкиното натруфено бездарие. Това е България тъкмо на малките изящни храмове с неочакваните стенописи и скромните войнишки паметници на собствените ни прадядовци. 



Гласувай:
6



1. planinitenabulgaria - Идете до с. Гинци и попитайте къде отиде кръстът на Бай Цветан от гроба му.
06.01.2015 07:43
Аз отговарям веднага - пред църквичката при паметника до НДК на загиналите по времето на тоталитаризъма. Да извадиш по нощите с кран кръста, да изчукаш от гърба му името на майстора му, в памет на каго е направен и кой е платил за него, никой не попита за това Иван Костов и Ангел Ахрянов. БПЦ е пас, а съдът иска пряк свидетел, което значава жив от 1894 г, който да каже, че кръсът е на бай Цветан. И прекрати делото.
Описал съм тази кражба в блога си.
цитирай
2. mglishev - Чувал съм за това,
06.01.2015 11:50
то също е свинщина. Ясно е, че този стар кръст е от стар гроб.

В случая темата е друга.
цитирай
3. mar866 - ...
06.01.2015 16:49
хахахха подсети ме за нещо, което винаги ме е карало да се усмихвам, минавайки покрай паметника;)))

една приятелка на мама, ходила на откриването му.
после минала покрай нас, да пият по кафе и мама я попитала какво представлява.
тя се замислила, па току изтърсила - "Амиииии...тинтири-минтири, 42 метра" :)))

не ме бърка какво ще стои там, стига да не загрозява гледката.
ако ще и градска тоалетна да направят, я виж оная как добре си съжителства с джамията...
цитирай
4. raders - Съжалявам, че не съм се сетил да н...
06.01.2015 21:25
Съжалявам, че не съм се сетил да направя снимка на едно творение на "авангардното" изкуство в Пловдив, в сравнение с което "Петохуйника" пред НДК е истински шедьовър. Значи в градската градина, в самата зелена площ се издига една кръгла арматурна обшивка - дълга около четири пет метра, диаметър около 50 - 60 см. закривена на една страна, пълна с камъни /баластра/. И това е всичко. Но не съм особено впечатлен, защото съм виждал и други чудесии на авангарда: "Пепелник - пълен с фасове и мръсна чиния на масата" / музей на авангардното изкуство в Будапеща/; "Бял квадрат на бял фон" - /Градската галерия - Варшава/. И т.н...
цитирай
5. tili - Всъщност,
07.01.2015 01:33
Старчев се опита навремето да си направи приживе музей на изложбените и монументални творения, възползвайки се от много близките си отношения с ЛЖ. Това е истината. Роден е подарил ателието и къщата си за своя музей, но у нас това е немислимо. Дребничкият провинциалист (не е единствен) иска да се изтъпанчи насред столицата. Да се знае кой е тарикат. Е, не винаги минава номерът! Обикновено минава. Примери - мнооого, все от един автор.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625323
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата