Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2015 21:08 - Честта и музиката
Автор: mglishev Категория: Изкуство   
Прочетен: 2991 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 21.08.2015 01:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Тия дни "Лайбах" отидоха в Северна Корея. Отидоха на крака при Ким Чен-ун, за да пеят в затворена зала, сред публика от учтиво и въздържано ръкопляскащи, пресметливи комсомолци, с основание боящи се за привилегиите и живота си. Всъщност легитимираха режима, който няколко дни по-късно отново започна с шантажите срещу Сеул, Вашингтон и Токио. "Лайбах" се опозориха като Денис Родман. Не, това не е провокация. Не, това не е предизвикателство, нито отваряне на съзнанието на тамошната публика. Това не е Питър Брук в Народния театър с постановката на  "Сън в лятна нощ" от 1971; постановка, изгонила дебелите генерали и генералши, и насърчила студентите от ВИТИЗ да останат в залата, за да видят по-свободно изкуство. 

Същите тия дни уж много некомформистки настроеният, неудобен и смел Слави Трифонов заведе едно невинно дете да пее пред окупатора Путин в завладения Крим. Младата Крисия се превърна в заложничка на таланта си, защото мениджърите на нейните безспорни дарби нямат никакво чувство за съвест. Те предпочетоха парите пред достойнството. Биха я накарали да пее и пред ИДИЛ, ако ИДИЛ наемаше певци, а не ги избиваше. Путин обаче няма нищо против безчестното поведение на хора като Жерар Депардийо, Слави Трифонов и родителите на Крисия. Той обича да си купува легитимността, осигурявана от присъствието на знаменитости. Впрочем, това е съвсем по съветски. Един ден вече порасналата Крисия ще има пълно основание да се обърне към семейството си и да попита защо са продали част от първите й сценични изяви на един убиец. Тираните винаги обичат да бъдат виждани в компанията на невинни деца. 

Джо Лин Търнър от "Рейнбоу" и "Дийп пърпъл" също си позволи да каже някои срамни неща, защитавайки лъжите, убийствата, грабежа на земи и войната на Путин. Но все пак не отиде в Москва. Не за първи път човек с прекрасно минало в музиката и изобщо в изкуствата се компрометира, заявявайки необмислена подкрепа за убиец, напразно привиждан като някаква алтернатива на предполагаемо злия "капитализъм". Впрочем, обикнвено свръхуспешните творци са такива именно заради "бездушната система", срещу която в един момент се чувстват длъжни да говорят. Но все пак има разлика между непредпазливите приказки и открития слугинаж. Слугинаж, който, забележете, "злата система" добродушно позволява. Съмнявам се, че някоя антипутински настроена знаменитост днес може просто спокойно да се върне в Русия. Ето защо загинаха Поитковская и Немцов. Ето защо Акунин и Каспаров живеят в чужбина. Да не забравяме, че има сайтове като predatel.net и че там някои пропутински подлеци се заканват на великолепни музиканти като Юрий Шевчук от "ДДТ", истински свободолюбив човек. И докато придворни бардове като Кобзон и "Любэ" възхваляват Кремъл, властите в Русия воюват дори с паметта на мъртви дисиденти като Висоцки. 

За щастие, съществуват хора, които никога няма да си позволят парите да застанат преди честа. Роджър Уотърс стопли сърцата на мнозина, когато пусна надписа "Оставка" в София. Мадона никога повече няма да стъпи в Москва... момент. Може би няма да стъпи там преди падането на Путин. Но най-вече "Скорпиънс" продължават да са на ниво. Някога те изпяха "Вятърът на промяната". Днес казват, че няма да идат на окупирана земя за нищо на света. 

Няма да идат не защото не си струва да се повдигне духът на угнетените. Няма да идат, защото Путин никога няма да позволи истински концерт. Концерт с "оставка", концерт с "Вятърът на промяната". Концерт като този на "Металика" в Москва от 1991, когато май се усещаше нещо като свобода дори в нещастната Русия. 

Срамно е да си блюдолизец. И е възхитително да не си. Свободата си личи и в изкуството. Честта има място в музиката и да върви по дяволите онзи, който си мисли, че всичко опира само до глас, реклама и пари. "Пинк флойд" и "Скорпиънс" ще си останат в сърцата на публиката - защото звукът им е чист не само от музикален, но и от емоционален фалш. 



Гласувай:
7



1. syrmaepon - Честно казано аз съм малко раздв...
21.08.2015 11:12
Честно казано аз съм малко раздвоена. Участниците от "Лайбах" не ги познавам и не мога да знам какви са биле техните мотиви - пари или симпатия. Какви са биле мотивите на Слави също ми е неясно. Да парите са солиден мотив, освен това той е доста амбициозен, може би си търси някакво признание, което е доста характерно за творците. / Най ми са смешни българските кинематографи като почнат да създават специално филм "за Оскар" /.

В известна степен следя отношението на руснаците към ответните санкции дето въведе Путин. В интерес на истината САЩ първоначално въведоха санкции касаещи само елита, Санкциите, които въведе Путин касаят обикновенния човек. И в този смисъл си мисля - трябва ли музиката да бъде обект на санкция? И така до къде? Може би додето търпението на най-унизения свърши. А не се ли унизяваме взаимно ?

Намирам, че руснаците са унизени доста /по моите мерки, по техните може да не са стигнали края/
Утре, когато всичко свърши, трябва да сме оставили някоя пътека един към друг.
цитирай
2. appen13 - Няма нищо по-гнусно от слугинската платената НПО-инкомедийна "претестърска" колониална гьобелсова пропаганда
21.08.2015 16:07
Когато на някой полуграмотен продукт на помощното училище за евтина колониална НПО-прислуга "Нов български университет" му плащат да пропагандира, в най-добрите ГЕРМАНСКИ НЕО-НАЦИСТКИ гьобелсови традиции, примитивна животинска русофобия, и да се опитва да убеждава своите евро-германски и американски работодатели, че неговите български сънародници го приемат насериозно, нещата придобиват доста кафкианси измерения. Всъщност, какво да се очаква от евтина слугинска инкомедийна РъБеста НПО-прислуга, която ОТКРОВЕНО ненавижда българите, и с истинско удоволствие ги продава и препродава, стига някой да и подхвърли с презрение някой евро-сребърник затова !!!!
цитирай
3. mglishev - Хи-хи,
21.08.2015 17:24
сега червените тролове да не почнете да слушате "Лайбах" :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8626164
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата