Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2015 09:04 - Как изглежда Хамлет
Автор: mglishev Категория: Изкуство   
Прочетен: 2071 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 03.09.2015 09:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Може би заради комикса "Господарят на пръстените" на списание "Дъга" от Сотир Гелев в началото на деветдесетте Хамлет изглежда като Арагорн. Като онзи Скиталец Арагорн от рисуваната история. И си спомням, че се замислих доста сериозно над този въпрос, когато вече покойният ми учител по литература ме беше попитал за това. 

Хамлет е висок мъж, мършав, но силен физически. Много жилест. Има черна коса, твърда като телена четка, може би малко прошарена, макар че е по-скоро млад. Знам че това не е нит Шекспировата, нито романтичната представа за датския принц. Моята си е. 

Той е облечен като за път: в удобни, може би чисти, но стари дрехи от сивозеленикав дебел плат. Къса туника и бричове, може и наметка с отметната назад качулка. Високи до коляно кафяви ботуши от телешка кожа - скъпи, но покрити със засъхнала кал. Носи някои полезни неща по джобовете, на колана и зашити в ръкавите си: неизбежния, макар и много остарял едноръчен, двуостър меч с класическия кръстообразен ефес от тринайсети век и италиански кинжал, защото пътищата от Витенберг до Елсинор са несигурни; кесия датско сребро (някои от монетите може да са фалшиви, защото принцът понякога е разсеян... или пък снизходителен); кремък, огниво и анахронична дълга лула с пакет тютюн; манерка с нещо сгряващо, все пак дори Хамлет е датчанин, а те пият добре; на шията - верижка с два заключващи се портрета на майка му Гертруда и на онова момиче, как беше, Офелия (редно е да е там). Портрет на бащата, стария крал не е нужен, защото на всяка монета е изсечен ужасният му профил с якия нос и мощната брадичка, вижда се и горжетът на бронята. На фалшивите лицето дори е по-добре различимо. Възможно е някъде Хамлет да крие дори нещо като още по-анахроничен протестантски молитвеник, ако не е криптокатолик, което също не е изключено. Няколко сгънати листа пергамент или дори хартия, но не и пера и мастило, тъй като няма как да се носят - пергаментът (хартията) е просто за всеки случай. Не е изключено Хамлет да има навика да си води бележки от време на време, но не отдава прекалено голямо значение на това. Свикнал е да разчита на Хорацио за такива неща. Все пак, някакви интелектуални навици не са изключени - един от гост-преподавателите във Витенберг, защо не, може да е бил и д-р Фауст. От него на принца му е останал главно интересът към задълбочени разговори, но и това не е малко. 

Истината е, че Хамлет има приятен баритон и може не само добре да пие, но и -ако е в настроение - да пее стари героични балади или просташки песни. Жените биха го харесвали, ако не се притесняваха от навика му скептично да присвива очи насреща им. Свикнал е да си плаща удоволствията, без да е лош човек или циник. 

Фехтува се повече от добре. Язди посредствено и не умее да стреля нито с лък, нито с аркебуз, но пък е умел в прескачането на ровове и огради. 

Не обича да фамилиарничат с него, ако не го е позволил сам, но и не е излишно надут. Не е лишен от амбиция, но предпочита честта си. Обожава идиотски разкази и величествени истории. Пада си по театъра. Не е стиснат. Противно на всички мнения, изобщо не е колеблив, нито налудничав. Напротив, това е рядко рационален човек, способен и на светкавични, прости, ефективни действия - стига да е убеден, че е прав. Но обича да се самонаблюдава и не му е приятна мисълта за сериозна грешка. Може би това е единственият му голям недостатък на фона на всички прибързани, весели психопати наоколо. 


Тагове:   Хамлет,


Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8646616
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5672
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата