Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2015 01:54 - Технически бележки на един известен безделник
Автор: mglishev Категория: Изкуство   
Прочетен: 5038 Коментари: 10 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
Демонстрацията или митингът, за да бъде истински и успешен, трябва да е още първоначално решен било като мирен, било като придружен с насилие. Разбира се, когато са се събрали нормални граждани, насилието обикновено го въвеждат полицаите.
Веднъж решен, митингът или протестът трябва да има своя температура, свое първо, второ и трето действие, своя кулминация, паузи и - само понякога! - финал. Финалът не е задължителен. Това не са самоцелни неща, а начин да се концентрира вниманието на участниците и да почувстват те необходимостта да дойдат пак.
Демонстрацията трябва да има ясно произнесени искания. Тя изисква оратори, за предпочитане с разнообразни стилове, но винаги бързи и винаги с ясно произношение. Това кара хората да си спомнят защо са дошли, позволява им да кажат на питащите ги журналисти защо изобщо са на площада, а по този начин - и да го повторят на себе си. Всеки митинг трябва да е добре проведено, макар и донякъде импровизирано представление, създаващо или засилващо някаква нагласа. Старият уличен театър с размяна на реплики, ключови думи, подсвирквания и искания беше любима тема на Тери Пратчет, а всъщност е още гръцки тип градско живеене.
Ако не става дума за случайно събрало се множество, например, при траур, а за обществена кауза, тогава става просто задължително група или няколко групи участници с близки идеи да се редуват в скандиране на заразителни ритмични лозунги и поредици от относително кратки, неизменно жизнени и концентрирани речи. Площадът е място за броене на дивите зайци, първи и последен инструмент на цивилизованото общество за справяне с проблемите му - особено в смутни времена. Когато е пълен с народ, той може да бъде още една парламентарна камара, при това много действена. Той има свой начин на употреба.
Човек е обществено създание, което по природа иска да участва в зрелището и в драматичния процес на взимане на решения; човек иска да говори, да бъде чут и сам да чуе някого, за да го отхвърли или да го приеме. Поне такъв е човекът в западния свят, политическото животно. Енергията, която този човек носи със себе си на площада и която иска да изрази, тази енергия трябва да получи път. На този човек трябва да бъде дадена възможността да се вълнува - да изпита възмущение, ентусиазъм, срам, радост, решителност, гордост... и най-вече следните две неща: солидарност с другите и лична свобода. Той трябва да бъде убеден, че се намира на важно място и че от него зависи нещо. Речите дават на всеки слушател възможността да освирка или да аплодира, да си иде, да подсвирне иронично, да се засмее, да заплаче или да запее националния химн. Или пък сам да вземе думата. Човек е толкова повече индивид, толкова повече личност, колкото по-силно изразява спонтанно възникнали или засилили се в него емоции заедно с много други хора. Такъв човек на връщане у дома ще размишлява и ще е може би по-готов за действия - за подписи, за шествия, за гласуване, за нощуване на площада, за сприятеляване с непознати, за помощ към тях или пък за блокади, за омраза, за лудост.
Във всеки случай, протестът е цялостна култура, възпитание на общността и на индивида в нея, едно временно и извънредно живеене, което изисква думи, дела и присъствие. Ето защо такова нещо като протест без речи и оратори, без ясен план за провеждане, е просто разхищение на време и енергия, неуважение към протестиращия човек. Такъв митинг не диша, а се задъхва. Той не може да се повтори. Протестът, а и изобщо митингът си има строги жанрове. За разлика от театъра, чувствата на площада имат цел отвъд самите себе си и евентуално възможното наслаждение е само вторичен ефект. И обикновено на митинг не е необходима музика. Музиката по време на демонстрация обикновено е фалшив ход, знак, че не може да се запълни времето, че няма какво да се каже, чуе, обсъди и поиска.



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. syrmaepon - За протеста - ораторите са хубаво ...
11.11.2015 11:59
За протеста - ораторите са хубаво нещо, но те трябва и да говорят конкретни неща, конкретни искания или конкретна позиция по даден въпрос или въпроси. Та после като дойде ред на "преговорите" да е ясно какво се случва. Иначе и Волен на неговите си митинги, макар и пред шепа люде реди упойващи фрази . В случая бедата с българските протести е, че нито протестиращите, нито тези от другата страна имат ясна концепция към какво се стремят. Това създава впечатлене, че целите са някакви съвсем други и скрити.
цитирай
2. mglishev - Това се подразбира,
11.11.2015 15:09
а и може би не сте дочели. Става дума за това вътре в текста.
цитирай
3. akvinski - Глишев срещу Ранд. Кой е истинският десен?
11.11.2015 15:51
"Но в едно цивилизовано общество не може да има оправдание за този вид масово гражданско неподчинение, което предполага нарушаване на правата на другите – независимо дали целите на участващите са добри или лоши. … Един човек няма право да провежда „окупационна” стачка в дома или офиса на някого, с когото не е съгласен, и не получава такова право, ако се присъединикъм организирана банда."
цитирай
4. mglishev - Слабо :)
11.11.2015 16:58
akvinski написа:
"Но в едно цивилизовано общество не може да има оправдание за този вид масово гражданско неподчинение, което предполага нарушаване на правата на другите – независимо дали целите на участващите са добри или лоши. … Един човек няма право да провежда „окупационна” стачка в дома или офиса на някого, с когото не е съгласен, и не получава такова право, ако се присъединикъм организирана банда."


"Домът на някого" е частна собственост. Кой някога в София е стачкувал на частна собственост? ;)
цитирай
5. akvinski - Силно
11.11.2015 17:09
Държавната собственост е всеобща, което значи че все пак е на някой. :)
цитирай
6. akvinski - Пък да пречиш
11.11.2015 17:12
на останалите съсобственици де факто си е вандализъм :)
цитирай
7. akvinski - Особено
11.11.2015 17:12
Особено когато ти самият не си студент :)
цитирай
8. mglishev - Още по-слабо :)
12.11.2015 00:19
Следващият!
цитирай
9. akvinski - Следващият е като предишнишният, защото мисли
12.11.2015 09:06
Защото не говорите като силен човек, а умело и по политически избягвате неудобните теми.
цитирай
10. mglishev - Пам-парам-спаммм
13.11.2015 03:34
и опорни точици, а аз такива глупости ги трия. Мненията на комунисти, левичари и русофили са нищо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8610812
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата