Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2012 01:30 - Крал Артур бил българин. Добре! А защо не и Шекспир?
Автор: mglishev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 15435 Коментари: 37 Гласове:
-1

Последна промяна: 06.11.2012 10:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"Сарматската връзка" в Артуровия цикъл е забавна хипотеза, която наш Спаро е щипнал от недочетени британски антрополози. Всъщност става въпрос за прилики между Артуровите сюжети и разни мотиви от нардския епос в Кавказ.  Дори да беше вярна (а тя не е), това още не прави от сарматите траки, нито от траките - българи. 
Да не говорим, че Артур все пак е една легенда, а не историческа личност. Също като любимите на всички тракомани Орфей, Ахил, Приам и т. н. 
  Ето ви малко весел материал за размисъл.  Името "Артур" произлиза от бритската думичка "artos", мечка. Близка по произход, смисъл и звучене и до гръцката "arktos". Името на Артур означава "Мечката".  Съвсем случайно - същото означава и името на скандинавския герой Беоулф ;) "Beo-wulf", "вълк-за-пчелите", мечка. Разбира се, Беоулф и Артур са независими един от друг образи, просто два различни народа имат герои с такова космато име.    Името на град Уорик (Warwick) в Югозападна Англия също произлиза от келтското artos. На герба на Уорикшър има мечка. Между другото - една от легендарните версии сочи, че столицата на Артур е била наблизо, в Уинчестър.    Между Уорик, Уинчестър и Стратфорд се намира Ардънският лес, също с име, произлизащо от келтското artos. Майката на Уилям Шекспир се нарича Мери Ардън и е наследничка на парче от Ардънския лес. Впрочем, Шекспир споменава гората в една от комедиите си.    Всичко това значи ли че Шекспир е потомък по майчина линия на крал Артур, наследник на графство Уорик... и българин?    Майтапа настрана, семейство Ардън присъства още в Doomsday Book като едно от малкото саксонски семейства, запазили земите си след 1066.    Тъй че, давайте, измисляйте. Шекспир - Дядо Вазов на английския Ренесанс! Само не прекалявайте с клатенето на копие :)
Имайте предвид обаче, че колегиалните митомански среди в англоезичния свят отдавна са отрекли съществуването на Шекспир и приписват пиесите му на негови съвременници - Марлоу, Бейкън, Уолсингам, кралица Елизабет... Тук редовият тракован трябва сам да си избере позиция. Или Шекспир е писал пиесите и си е българин (а лошите англичани пак ни крадат славата), или пък Шекспир е поредното легендарно превъплъщение на безсмъртния Орфей. 

Както гласи саксонската поговорка - хората жени свалят, а ние тук с мечки се борим... Абе сигурно и норвежкият герой Бьорн (пак мечка) е българин. 



Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - v sa6tnost:
06.11.2012 02:52
ti samiat si dosta zabaven,vseki pat me razsmiva6 ot sarce. bolna evreiska glavice. pozdravi
цитирай
2. apostapostoloff - А Александър Цанков и Вапцаров са
06.11.2012 03:41
българи!
цитирай
3. анонимен - КОлтурен тон
06.11.2012 09:46
Благодаря ти искрено ! Всеки път, когато чета блога ти, разбирам нещо ново за великите ни предци. Векове наред световните антибългари са крили истината за произхода на Шекспир, но вече има надежда ! Чест и почитания, адмирации и пълен напред !
цитирай
4. d3bep - Легендите не са и не могат да бъдат ...
06.11.2012 11:34
Легендите не са и не могат да бъдат единствена основа за историческа достоверност.
Преди време бях постнал една исландска легенда, кояот твърдеше че Тор произлизал от Троя в реалния живот и правеше много директна и реалистична връзка между Троя и Тракия, вплитайки в историята дори много добре известни тракийски персонажи.

Но в много случаи това е гола пропаганда, преразказ на нещ остаро или героизация. Без да намесвам неисторичната за мен Илиада следвада добавим ,че в римският свят за исторична се е приемала легендата ,че римляните са бегълци от Троя... Единственото сигурно по въпроса обаче е именно тази легенда.
цитирай
5. mglishev - Естествено,
06.11.2012 12:35
че не могат. Но това го кажи на тракоманите - ще бъдеш изяден :)

Легендите могат да се ползват в помощ на историка, но предпазливо.
цитирай
6. tera - Нещо си се объркал в заглавката - не е бил българин, а тракиец
06.11.2012 12:50
Разбира се и Шекспир тоже.
Но като се замисля, има и голяма вероятност да са били македонци...
Както е възможно да са преродилите се Орфей и Евридика...
Изобщо пълно е с вероятности! :)))
цитирай
7. vmir - Самоопределението е по-важно от генетичната реалност не само по закон, но и като древна практика.
06.11.2012 12:58
Какво значение може да има дали едно вярване е само легенда, или доказан факт? Ако някой тръгне да доказва съществена разлика между двете, той се меси във вярванията на другите. Какво по-хубаво от това някой амбициозен български писател да повярва, че Шекспир му е прадядо и съответно да приеме за свой дълг да оправдае роднинството си с прочутия драматург, вместо да пише модните чалгарски стихоплетства? Все още предпочитам европейската пред ориенталската култура.
цитирай
8. get - - Мglishev, при обективният изследовател следва, основна черта да е пълнотата на информацията и обективността ??!
06.11.2012 13:44
mglishev написа:
Името "Артур" произлиза от бритската думичка "artos", мечка. Близка по произход, смисъл и звучене и до гръцката "arktos". Името на Артур означава "Мечката".

- Според древно"гръцката" митология наименованието на звездата забележи АрКтурос(съзвездието ВОЛОвар) произхождала от епонима, тоест името на Аргоският/аркадски митичен герой Αρκτοuροс (Арктурус) ! превеждано ожт тях, като "Мечко-пазач" ? ... Но-о ? - Аргос, АркаДия, Арк/хонт, Арка ... все думи уж от гръчцки произход това "Т"(даващо смисъла за "мечка" ?) не се среща !!
- Второ: определено арГоското население, по-старото е от негръцки произход ... самите гърци ге наричат МПелазги ? - от там и името на един от митичните им царе Пелагос ?! - Като препоръка, дай помислим още малко ... преди да бързаме да поставяме "вердикта" си по въпроса ?!
mglishev написа:
Съвсем случайно - същото означава и името на скандинавския герой Беоулф ;) "Beo-wulf", "вълк-за-пчелите", мечка. Разбира се, Беоулф и Артур са независими един от друг образи, просто два различни народа имат герои с такова космато име.

- Съвсем НЕслучайно първата част от името на героят "Beo-wulf", се е произнасяло и като "Beof", звучащо на старофренски, като "бЪОф", тоест гласната е била "ьо" а не "ео", както се дава от интепретаторите по темата писали по нея към 18-19 векове ?!
- Какво е означавал(смисъла на) тази дума е много лесно да отгатнеш ако знаеш от какво(месо) се прави "бьоф СтроганоФ" ?! :)) ... още и бифтека ?

- Само още ще допълня, че на територията на Великабритания, има открити от втори-трети векове, доста много паметни плочи ... останали от разквартирувани там, гето-сарматски воини на служба в римската армия ?!
- Ако не ти е известно, мога да ти постна връзка към английски археологически сведения /за исторически източници-артефакти - даващи информация по горният въпрос ?!

П.П. Относно името на Артур, някои автори го извеждат от латинското - забележи Арториус(тоест без порочно вкарваното от гърците "К" ?) ... смислово близко, било до "Орач" ... което мен много не ми се "връзва", Но-о :)) ?!

- С уважение !

Гет
цитирай
9. whitebarde - Неук си ти, Менедел, язък задето си скитал
06.11.2012 18:17
..за Ардън говориш. Кой е владетел на Ардънския лес питам аз? Кой?
Ами ПРИНЦ ДЖУЛИАН АМБЪРСКИ разбира се! А кой е брат на Джулиан? Принц Коруин! Да ти напомням ли, че именно принц Коруин дружеше със сър Ланселот и управляваше кралството на Логрия. Да продължавам ли да те просветлявам, че Коруин, известен в Европа като Корвин (Матиас) е родоначаник на вампирския род ( то дали си гледал "Подземен свят", дали не си..). Това обясни и защо граф Дракула толкоз добре знаеше английски- ами то той си е Шекспир.
А мечката, уважаеми Глишев си е явна препратка първо към СССР, от там Руската империя, русите, българите, траките.
Изобщо.. неук си ти, Глишев... не ги разбираш тез работи..
цитирай
10. gocho52 - Шекспир е българин.
06.11.2012 18:20
Дядо му се казвал спиро, от Македония...
Правел магарии и турците му викали Ешек Спиро...Ешекспиро...Шекспир.
Вярно бе! Една македонка на пазара го каза...
цитирай
11. germantiger - Чудесен постинг Глишев, ЗА РОДА НА ШЕЙКСПИЪР НЕ ГО ЗНАЕХ ИНФОТО ;)
06.11.2012 19:53
От "бол" време (да ме прощаваш за турцизма) се каня да направя постинг с героите от епоса Беовулф, с народите, племената, "местата" където се развива действието и да покажа, че нищо в това не е тракийско.

Зададох няколко пъти въпроси на Гет и не само на него - чел ли е/чели ли са епоса... отговор "йок"! Всъщност не знам - превеждан ли е на български, аз го имам и чета на няколко езика.

Там е работата, че мога да продължа с постинги за
старата едда
за земния кръг на снорри
хрониката ура линда
поезията на скалдите
калевала
многобройните отделни саги

... и в тях не съзирам българско, освен някои общи мотиви, които са характерни за античност и средновековие, нещо от "типа" Ахил-петата и Зигфрид-плешката...

БРАВО ЗА ЕРУДИЦИЯТА МГ!
цитирай
12. dobronameren - Токущо спорих с vmir по повод sparotok-a
06.11.2012 20:21
Който твърди, че Тервел е баща на Терес. И намирам коментарът на gocho52, който припомня на sparotok, че е възможно и Шекспир да е българин
gocho52 написа:
Дядо му се казвал спиро, от Македония...
Правел магарии и турците му викали Ешек Спиро...Ешекспиро...Шекспир.
Вярно бе! Една македонка на пазара го каза...

Какъв по-забавен коментар от моя! Евалла, gocho 52.
цитирай
13. get - - Мисля вече един път ти отговорих, чел съм повествованието и го имам копиран филма за Пчело-вълка ?!
06.11.2012 20:21
germantiger написа:
Зададох няколко пъти въпроси на Гет и не само на него - чел ли е/чели ли са епоса... отговор "йок"! Всъщност не знам - превеждан ли е на български, аз го имам и чета на няколко езика.

- чакам да чуя твоята версия и тълкуване на съдържащата се образност и митове в това произведение ??

- Колко пъти ще коментираме, че имаме не индо ... А ? - европейско езиково и културно общностно наследство ?!
- Така че, претенциите на един или друг народ, че дадена културна идея/образност или уникалност в традиции ... може да им изиграе лоша шега ?!! :))

- Ако не познавах историята на Англия - щях да остана с впечатление от изказванията ви, че има нация "великобританци" :)) !!

- Ерудицията на МГлишев не мога да я отрека, добре е научил материала от задължителната програма минимум по въпроса ?

- Ще излезе прав един мой вуйчо(участник и в двете фази на ВСВ) с изказването си - На германците им изяде главата тяхната надменност ... Поради това загубиха войната !!
- Допълвам - жалко само за милионите жертви, които бяха дадени от нищо невинното цивилно население !! - Поради глупоста и щуравостта на другиТЕ виновни за това ?!!
цитирай
14. germantiger - Сложен ли е отговора или нежеланието да отговориш?!
06.11.2012 20:36
Get, аз първи те попитах простичък въпрос - чел ли си Беовулф?
Пак те питам тук, макар да спамя.
Разбира се, след време ще направя постинг и там ще дискутираме епоса, лошо няма.
цитирай
15. get - - Колко пъти да отговарям ?!
06.11.2012 21:03
germantiger написа:
Get, аз първи те попитах простичък въпрос - чел ли си Беовулф?
Пак те питам тук, макар да спамя.
Разбира се, след време ще направя постинг и там ще дискутираме епоса, лошо няма.

- А ти интиресувал ли си се, кога през каква епоха е създаден този епос за Пчело-вълка, който се превежда и като Мечка ?! - Признавам си, че не съм го чел на датски а на руски ... като например този сравнително добър превод - http://www.fbit.ru/free/myth/texty/beowulf/beo_1.htm

- Междувпрочем, ако си спомниш разговорът ни не започна от конкретиката на скандинавските саги ... а от това че, в същите може даа има заемки/следи от културно повлияване от други народи ... ттехни митове, легенди или традиции ... Ти започна да застъпваш тези за уникалност ... и т.н. ... нещата станаха, като детска приказка без край ?!

- Да ме прощава МГлишев за спама ?!!
цитирай
16. mglishev - Джентълмени,
06.11.2012 22:22
че Ешек-Спиро е българин от Прилеп, се знае отдавна. Но той не е писал пиеси. Бил е зает да завладява Америките. Кой е написал пиесите тогава? Много просто - друг българин, Драган Охридски или Алонсо де Охеда :Р

Фактите не били важни, важни били измислиците. Я да вървят по дяволите. Има си здрав позитивизъм а ла деветнаесетио век и всичко друго е боклук за мене.

Барде, прав си. Взимам си бележка. Че Зелазни е българин, е ясно. Но че Оберон и Титания са наши хора - виж, по това не се бях замислял. Впрочем, нищо чудно Оберон да е наш, щом и Шекспир е наш. Ти си мислиш, че бащата на Оберон е Дуоркин, но не! Бащата на Оберон е Ешек-Спиро от Прилеп!
цитирай
17. germantiger - Бласгодаря за отговора ДНЕС
07.11.2012 02:33
Подозирам Гет, че методичните ми въпроси няколко месеца подред са те принудили да намериш и вероятно прочетеш най-сетне Беовулф... ;)

Не бива да ми "слагаш думи в устата" или приписваш съждения, които не съм декларирал, камо ли защитил, защото не съм техен привърженик. За общите мотиви в древните митове и епоси от Античност, през Средновековие знам и това естетсвено и разпространено. Именно за това не съм писал за уникалност в този ред на мисли, а КОНКРЕТНО, че в Беовулф персонажите, народите, местата не са тракийски и това е факт. Отделно от това всички епоси носят своя неповторимост и уникалност, а взаимстваните мотиви не помрачават тези уникалности!

Ако си намерил днес Беовулф, побързай да му хвърлиш поне "един пиоглед", а ко пък си го прочел овреме, то знаеш, че написаното от мен е истинно :)
цитирай
18. mglishev - Тигре, Гет,
07.11.2012 09:14
единственият начин да прочетете половината от текста на "Беоулф" на български е да си потърсите университетския сборник "Amor vincit omnia" с моя превод вътре. Книгата обаче е от 2008 и не се намира лесно.
цитирай
19. get - Подозирам Гет, че методичните ми ...
07.11.2012 09:28
germantiger написа:
Подозирам Гет, че методичните ми въпроси няколко месеца подред са те принудили да намериш и вероятно прочетеш най-сетне Беовулф... ;)

- Следва ли да продължаваме да спамим по темата ?!!
germantiger написа:
Не бива да ми "слагаш думи в устата" или приписваш съждения, които не съм декларирал, камо ли защитил, защото не съм техен привърженик. За общите мотиви в древните митове и епоси от Античност, през Средновековие знам и това естетсвено и разпространено. Именно за това не съм писал за уникалност в този ред на мисли, а КОНКРЕТНО, че в Беовулф персонажите, народите, местата не са тракийски и това е факт. Отделно от това всички епоси носят своя неповторимост и уникалност, а взаимстваните мотиви не помрачават тези уникалности!

- Защо ме караш, на дребно да доказвам, че не си обективен ??
- Кой възразяваше категорично, срещу изводите на С. Стурулсен ... за взаимно повлияване и от там изводите му че, някои от митичните герои и полубогове ... носят гръцко-медитерански оттенък ?!
germantiger написа:
Ако си намерил днес Беовулф, побързай да му хвърлиш поне "един пиоглед", а ко пък си го прочел овреме, то знаеш, че написаното от мен е истинно :)

- Що ме караш да се ровя в библиотеката ми в ... която е почти целият цикъл саги ... плюс суомската Калевала ?? ... купувал съм ги още на времето, когато имаше държавни руски книжарници ... тоест периода, когато съм ги купувал е някъде 1985 г. и нататък ... ?!!
цитирай
20. mglishev - Няма как
07.11.2012 10:28
да си си купил "Беоулф" на български освен в детска адаптирана версия в проза.
Иначе има едно хубаво руско издание с "Беоулф", "Песен за Нибелунгите" и повечето песни от Старата Еда в един том.
цитирай
21. germantiger - ...
07.11.2012 11:35
18. mglishev - Тигре, Гет,
09:14
единственият начин да прочетете половината от текста на "Беоулф" на български е да си потърсите университетския сборник "Amor vincit omnia" с моя превод вътре. Книгата обаче е от 2008 и не се намира лесно.

...

Първо поздравления, възхищение и уважение за превода - това ме изненада и е впечатляващо - превел си вероятно Беовулф от страроанглийски, което е сериозно дело!

...

19. get
09:28
- Защо ме караш, на дребно да доказвам, че не си обективен ??
- Кой възразяваше категорично, срещу изводите на С. Стурулсен ... за взаимно повлияване и от там изводите му че, някои от митичните герои и полубогове ... носят гръцко-медитерански оттенък ?!

...

Гет, в предишен свой коментар беше споменал, че няма как да го четеп на датски, убеден съм знаеш, че епоса е да го наречем староанглийски или поне принадлежи поради откриването и "ситуирането" му като произведение, не като развитие на сюжета в средновековна Англия, не се съмнявам обаче, че датчаните също са го издали.

Всеки е субективен в което лошо няма и е съвсем естетсвено, дори така е колоритно, за съжаление претенцията за обективност трябва да е по-обрана в нас субективните хора.

Медитерански Гет, не значи тракийски, още по-малко български!
Общото в много от митологичните мотиви или епосите не прави другото на дребно и НА ЕДРО, което ако пожелаеш аз мога да докажа, а именно - това, че много блогъруи правят българи всички от Пиренеите до Далечния Изток и от южна Америка до Исландия И ТОВА ПРИСЪСТВА В ПОСТИНГИ И КОМЕНТАРИ В БЛОГ.БГ. Няма лошо - изразяване на позиция има всеки, ИСТИННОСТ ОБАЧЕ - НЕ!

Та ако желаеш Гет - "извади" персонажите в Беоулф, извади народите илиако щеш наречи ги племената в Беоулф, извади метата или ареала където се развиват действията или сюжетите в епоса - ПОСЛЕ СРАВНИ КОЛКО ОТ ВСИЧКО Е НОРДИЧЕСКО И ГЕРМАНО-СКАНДИНАВСКО И КОЛКО ТРАКИЙСКО. Както съм се ангажирал - аз ще го направя в постинг, но ти имаш възможността да го свършиш за себе си и собствена преценка преди мен и моя бъдещ постинг. В него аз ще добавя още много - ДЕСЕТКИ саги вън от споменатите произведения които написах в коментар преди ден.

Отделно от споменатите, братя Гримм имат едно четиритомно изследане - ТЕВТОНСКА МИТОЛОГИЯ, разбира се, отново на български убеден съм не е издавано (а не е нужно) та в него са анализирано всички символи от камъка, вютъра, водата, през легендарните същества в сагитер итн итн итн. Великолепен огромен труд, който обожавам!
цитирай
22. mglishev - Тигре,
07.11.2012 14:03
Deutsche Mythologie наистина не е издавана у нас, но е достъпна на английски като Teutonic Mythology - имам я на .pdf
Книгата е бая тежка за четене, но пък си струва.

У нас са издадени само "Немски сказания" (да не се бъркат с Приказките). Изобщо, братя Грим свършват много сериозна работа - издават отделно труд върху митологията, отделно героични и полуисторически легенди, извадени от хроники и отделно - детски приказки. Сказанията можеш да си ги намериш в двутомното издание на "Алтера". Предполагам, че ще ти харесат, а и българският превод е на Цочо Бояджиев, та си струва.

Сагите са хубаво издадени на руски. На български имаме кошмарен превод на шестнайсетте кралски саги от Снори и хубав, но частичен превод на "Сага за изгарянето на Нял". Целият останал свод саги на практика е достъпен за нас на английски и руски.
цитирай
23. get - ПОСЛЕ СРАВНИ КОЛКО ОТ ВСИЧКО Е НО...
07.11.2012 14:09
germantiger написа:
ПОСЛЕ СРАВНИ КОЛКО ОТ ВСИЧКО Е НОРДИЧЕСКО И ГЕРМАНО-СКАНДИНАВСКО И КОЛКО ТРАКИЙСКО.


- Виж сега ! - ако толкова лично и емоционално приемаш нещата ... искам да останем в добрият тон ... Та ще спра ?!? - като няма да те притеснявам с определено досадните ми въпроси, като - Откъде се е появил етнонима германци за "д/теутите" ... от които извеждате и тевтонци ?!
- За Арминиус, на който сте издигнали колосалната статуя ... но вече с подменено име ГерманРих ... няма да те питам под давлението на какво е направена тя ?!
- Няма да те питам, за културното течение в контекста на "Немският романтизъм" ... наричащо себе си Sturm und Drang ?! - от какво е породено и какво цели само по себе си ?!
- Няма да те питам за една над ШЕСТ метрова статуя на "Викинг"а ... от кого и кога е издигната ?!
- Няма да те питам за една археологическа култура ... класифицирана от М. Гимбутас, като "курганна" и нейните следи чак до ДанаЛанд ... за Гундеструпският калдрон ... Дискът ... странните погребални практики и т.н. и т.н. ?!

- С най-голямо удоволствие се съгласявам да ти сътруднича ... при създаване на една ясна и добре очертана картина ... от която ще си съставим представа, за нещата по северните брегове на Европа от началото на Желязната ера ... та и до наши дни ?! - но само моля, без излишни емоции и да Овладеем пристрастншти моменти в поведението си !!!

- С уважение !

от Гет "гутански" :)) - усмивката ми не е ирония ... признак на добро отношение е !!
цитирай
24. germantiger - ...
08.11.2012 07:59
get написа:
germantiger написа:
ПОСЛЕ СРАВНИ КОЛКО ОТ ВСИЧКО Е НОРДИЧЕСКО И ГЕРМАНО-СКАНДИНАВСКО И КОЛКО ТРАКИЙСКО.


- Виж сега ! - ако толкова лично и емоционално приемаш нещата ... искам да останем в добрият тон ... Та ще спра ?!? - като няма да те притеснявам с определено досадните ми въпроси, като - Откъде се е появил етнонима германци за "д/теутите" ... от които извеждате и тевтонци ?!
- За Арминиус, на който сте издигнали колосалната статуя ... но вече с подменено име ГерманРих ... няма да те питам под давлението на какво е направена тя ?!
- Няма да те питам, за културното течение в контекста на "Немският романтизъм" ... наричащо себе си Sturm und Drang ?! - от какво е породено и какво цели само по себе си ?!
- Няма да те питам за една над ШЕСТ метрова статуя на "Викинг"а ... от кого и кога е издигната ?!
- Няма да те питам за една археологическа култура ... класифицирана от М. Гимбутас, като "курганна" и нейните следи чак до ДанаЛанд ... за Гундеструпският калдрон ... Дискът ... странните погребални практики и т.н. и т.н. ?!

- С най-голямо удоволствие се съгласявам да ти сътруднича ... при създаване на една ясна и добре очертана картина ... от която ще си съставим представа, за нещата по северните брегове на Европа от началото на Желязната ера ... та и до наши дни ?! - но само моля, без излишни емоции и да Овладеем пристрастншти моменти в поведението си !!!

- С уважение !

от Гет "гутански" :)) - усмивката ми не е ирония ... признак на добро отношение е !!


Гете, аз питам ли защо българите не са сияйни, а често рунтави балкански субекти?
Питам ли те защо българи е имало "около" Китай - впрочем това без ирония е повод за гордост.
Все съм се чудил за мръсния и крадлив народ, а за броящите само до 4 продавали децата и блудствали безразборно с жени преди "брака" "(х)ептен".

Мисълта ми е - може да се питаме за каквото пожелаеш, било за твоите догадки, било за изворите които клеветят незаслужено и долно българите или траките.

Иначе не ми е ясно "где" видя емоционалност в съждението ми или подканата ти да сравниш, похват ли е, че ми приписваш В СЛУЧАЯ такава, а за да съм в "тон" с коментара ти - бих те удовлетворил, че съм емоционален когато български блогъри грабят германска история, квалифицирам ги като крадци.

За някои (НЕ ЗА ВСИЧКИ) българи - моето си е мое, но чуждото е общо - крадци на история, оплакващи се, че са крали от тях, а това наистина е факт понякога - мерзко се е крало от бгисторията.

P.S.
Глагола крада, не е точен и не е лексика кога иде реч за история, но си позволих да бъда фриволен в употребата.
цитирай
25. shtaparov - Не са само приликите в Артуровите сюжети
10.11.2012 08:29
Не са само приликите в Артуровите сюжети,а и приликите в имената,особено на главните персонажи! Най-старата употреба на името Артур не е в Британия,а в Кавказ- значението му е Вардар (Вардач,Пазач,Пазител),Моргана= Молкана (Милкана),а името Мерлин- това е стара форма на нашите единосъщни имена Марин и Малин (в най- старите случаи на произнасяне на думи с Р-Л преход често имаме едновременно присъствие и на двата звука,което е най- добре документирано именно в Българския език).
цитирай
26. mglishev - Евалла, Щапаров,
10.11.2012 20:41
Камелот е до Камен бряг. Само Авалон да не излезе Анадол :P
цитирай
27. mglishev - Изтрих тук три глуповати коментара.
11.11.2012 23:10
Пак ми прави впечатление, че когато пиша пълни простотии, има много коментари, а когато е нещо сериозно и смислено - коментари няма.
цитирай
28. shtaparov - До Камен бряг е твоят Камелот,а не неговият:
17.11.2012 01:48
mglishev написа:
Камелот е до Камен бряг. Само Авалон да не излезе Анадол :P

Не: Авалон е Аварон (Аварин,Аварис,Асарис,Асарот и пр.)- виж гр. "Аварис" на хиксосите и гр. Авилон (Вавилон) на Митанийците,а Анадол (Анатол,Анатор) е Енетар (Венетар) т.е. Оногур (Хоногур),както съм обяснил и на друго място.
цитирай
29. mglishev - Ама че глупости,
19.11.2012 15:16
то пък бива дивотия...
цитирай
30. deathmetalverses - Едно знам, колега Глишев;
21.11.2012 16:37
Историята е политическа наука, и обикновено се пише по поръка на ПОБЕДИТЕЛИТЕ в една война, от лидерите на ГОЛЕМИТЕ НАРОДИ, така, като им е угодно, обикновено в ущърб на малките народи, управлявани от корумпирани политици; ние сме просто една БАЛКАНСКА БАНАНОВА РЕПУБЛИКА в момента, нямаме собствена физиономия пред света; с какво ни свързват на Запад? С "чадъра", убил Георги Марков, и атентата срещу папата (1981); и понеже не съм историк, нито финансово независим, за да си позволя собствено мнение, без страх да не ме претрепят някъде, че имам своя гледна точка - ще се огранича до следното: Да, САРМАТИТЕ, за които се преполага, че са давали легионери, които да служат на Рим в БРИТАНИЯ, наистина са живели в Северозападна България и дн. Белград, Сърбия; Но да връзваш крал Артур и неговите сарматски рицари от Кръглата маса с днешните българи е нелепо;
Като този виц: Селянин карал ято гъски към пазара на големия град и ги "насочвал" с кривака си; Стигнали града и сренали един гражданин; Гъските се ракрещели: "Господине, господине! Скарайте се на този селяндур! Налага ни с кривака! А НАШИТЕ ДЕДИ ЕДНО ВРЕМЕ СПАСИХА РИМ ОТ ВАРВАРИТЕ! " Гражданинът се почудил малко и отвърнал: "А ВИЕ КАКВО ОБЩО ИМАТЕ с гъските на авгурите от Древен Рим?"

Сериозно; ЗАЩО за 24 години демокрация никоя наша политическа партия не се захвана да ПЛАТИ на екип от СВЕТОВНОИЗВЕСТНИ ЧУЖДЕСТРАННИ ИСТОРИЦИ да се захванат да проучат ОБЕКТИВНО неуредиците в нашата история и да изградят една нова национална концепция? И СДС обещаваше, но падна от власт... Явно са нямали интерес.

Пеиятна вечер и дано съм бил ясен!
цитирай
31. shtaparov - то пък бива дивотия. . . По-голяма ...
21.11.2012 17:33
mglishev написа:
то пък бива дивотия...

По-голяма дивотия от тюркологията няма,няма и да има в Българската история! След нея всичко друго прилича на лирична поезия и нежна музика!
цитирай
32. mglishev - Ами ето, deathmetalverses,
21.11.2012 17:34
явно все пак имате позиция. Това само по себе си вече е похвално. А че позицията в случая е разумна - това е направо бонус. Поздравления. Малко такива останаха у нас.

***
Щапаров, недей да тролиш повече, досаден си. Ти дори не знаеш точно какво е тюркология и я бъркаш с тюрко-алтайската теория за произхода.
цитирай
33. shtaparov - явно все пак имате позиция. Това ...
23.11.2012 01:16
mglishev написа:
явно все пак имате позиция. Това само по себе си вече е похвално. А че позицията в случая е разумна - това е направо бонус. Поздравления. Малко такива останаха у нас.
***Щапаров, недей да тролиш повече, досаден си. Ти дори не знаеш точно какво е тюркология и я бъркаш с тюрко-алтайската теория за произхода.

Бий самара,да се сеща магарето. Не говоря за теб разбира се,а за тюрколозите.
цитирай
34. mglishev - Пак глупости.
25.11.2012 13:20
Аман вече.
цитирай
35. shtaparov - Аман я!
25.11.2012 23:22
Аман я!
цитирай
36. shtaparov - Ако аз не знам това,какво знаеш ти тогава??!!
25.11.2012 23:32
Ако аз не знам какво е тюркология,значи ти не знаеш какво е наука! Твоето оспорване на фактите да не би да не е досадно на всеки,свикнал да ги уважава? Но помня още един,който на всеослушание се провикна,че фактите не го интересуват,и то след като изнесе лекцийка пред група правоверни свои привърженици без да забележи,че там за негова беда съм и аз! Така той заприлича на невменяем,който се прави на луд,а за съжаление е Българин,но може би бивш...
цитирай
37. mglishev - @Пф,
26.11.2012 15:28
анонимен написа:
глупости :) За пореден път. Че то никой не е по-скаран с фактите, науката и здравия разум от вас, тракоманите.

Иначе къде си имал удоволствието да ме слушаш на живо?


Досадно. Собствените ми коментари излизат като анонимни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8611220
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата