Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2017 14:09 - За Екзархията
Автор: mglishev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6269 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 14.05.2017 14:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На 10 май беше годишнината от възстановяването на българската патриаршия през 1953, а днес, 14 май, е годишнина от смъртта на последния ни екзарх, владиката Стефан. И то кръгла годишнина, защото той е починал през 1957. Вечна му памет.

По тези поводи се позамислям и ми идват на ум някои малки исторически идеи. Смятам възстановяването на патриаршията за сталинистки пропаганден ход и не виждам в него нищо религиозно, нищо верско и автентично. Така нареченото сваляне на схизмата е една формалност. Дори то май се е състояло по-рано, още в 1945 г. Сталинисткият режим е възстановил и патриаршията в Русия малко по-рано, без да проявява каквато и да е търпимост към самите прояви на вярата във всекидневието извън нуждите на военната пропаганда. Целта на властите е да поставят на владишките катедри уплашени хора, които да не смеят да кажат нищо против рушенето на храмове, убийствата на свещеници и репресиите рещу вярващи. Интересна, но самостоятелна тема е заиграването на сталинизма с остатъчния реквизит на старите монархически, религиозни и национални идеи. Бавно, но сигурно комунистическите правителства превземат Църквата.

Но да си дойда на думата. Всъщност днес мисля за Екзархията ни. Докато авторитаристите и соцносталгиците в България се пребоядисват като "православни" (с което създават лошо име на вероизповеданието), повечето свободомислещи българи започват упорито да свързват самото източно християнство с изостаналост, жестокост и мракобесие. Разбира се, че това е грешка. Християнството на големите източни светци и писатели не бива да се асоциира със сталинизма. По-просто казано - не върви заради наш Илия да намразваме и свети Илия.

Редовна забележка е, че източноправославното изповедание било предмодерно, старовремско, нереформирано, изостанало. Не мисля, че това е непременно така. Тъкмо българската Екзархия от 1870 до 1953 г. е пример за едно модерно и хуманно православие. Това е фактическата патриаршия на една съвременна нация. Екзархията на Антим, Йосиф и Стефан се ориентира към образованието, а не към догмите - без да губи действително православния си характер, защото същевременно не отхвърля самите догми. Просто не товари населението с тях, а ги оставя на монасите, Владиците често са впечатляващи личности - не само екзарсите, а и митрополити като Григорий Доростолски и мъченика Борис Неврокопски. Спасяването на българските евреи донякъде се дължи и на намесата на екзархийските владици, включително на бъдещия патриарх Кирил, който по време на войната е митрополит на Пловдив.

Българската православна Екзархия никога не говори за империя, докато днес можем да чуем от какви ли не пропагандни източници, че "православието" било учението за създаване точно на империя (а не например за Възкресението на Христа и спасяването на душите). Странно, защото в Новия завет ще намерим, че Христовото царство не е от този свят. "Хилядолетният Райх" и разбирането, че Божият град не е Рим (бил той първи, втори или трети), си противоречат и в това противоречие Екзархията е достатъчно християнска, за да не проповядва някаква политическа бомбастика.

Всъщност българската Екзархия е пример за естествено, но силно осъвременено преживяване на вярата. Старите семейства, колкото са оцелели, имат един вътрешен усет за хуманно и ненатрапчиво християнство, възпитан тъкмо през последните десетилетия на тази институция. В някакъв смисъл Екзархията напомня Англиканската Църква: "едновременно реформирана и католическа". Идеалът на англиканизма, гласи шегата на Андре Мороа, е бил да възпита поне по един джентълмен във всяка енория... вероятно има и по-лоши идеали на този свят. Нещо подобно може да се мисли и за Екзархията. Припомнете си какъв симпатичен образ имаше православното изповедание у нас преди новата руска пропаганда да се надигне преди няколко години. Дори невярващите в България свързваха религията най-вече с книги, образование и с позитивни исторически персонажи от Кирил и Методий до Иларион Макариополски. Обикновеният поп даже в най-лошия случай беше просто безвреден пияница, а не някакъв тоталитарен мракобес. И вероятно не е случайно, че тъкмо най-разпалените славянофили днес хулят Екзархията като "схизматична" и "еретична", каквато тя не е била. За съжаление, по това се подвеждат и хора с иначе съвсем нормални разбирания.

Постепенно това се промени. Православието спря да да бъде просто източната форма на Христовото учение, загуби спокойния си образ и придоби лицето на някакъв мрачен, жесток идол. Но истинската му физиономия, скрита или увредена от сегашните страсти, остава тази на византийските светци, на Комниновите стенописи и на нашата съвсем нормална, съвсем по човешки изградена Екзархия.



Гласувай:
4



1. ganini - Накъде се отива или къде ни бутат?
14.05.2017 14:44
27 години не възстановиха нашите комунисти вероучението и Закон Божи да се учи в училище, че да се замисли този народ и спре повсеместната агресия!
Сега им текнало на ДС агентите да учат децата на Закон да трепеш, да въвеждат казармата. Това е последствие от идиотията на всички тук.
цитирай
2. mglishev - Точно така,
14.05.2017 14:57
ganini написа:
Накъде се отива или къде ни бутат?
27 години не възстановиха нашите комунисти вероучението и Закон Божи да се учи в училище, че да се замисли този народ и спре повсеместната агресия!
Сега им текнало на ДС агентите да учат децата на Закон да трепеш, да въвеждат казармата. Това е последствие от идиотията на всички тук.


Явно това е "православието" на ченгетата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8610812
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата