Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2018 04:15 - Мракобесие в Затвора СОфия
Автор: zloyche4en Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1776 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тези дни преместиха Йожи (от групата на наглите) от 2-ра в 12-та група. Очаква се орките да го нападнат. Сложили са го в известната 15-та килия. Там преди е бил Сиси (преместен в друг затвор - може би Пазарджик заради организиране на бунтове преди две седмици). Килията е 1 от 3-те ВИП килии в 12-та група, но сега е заселена с наркомани, най-прочутия от които е "Велко, дето не друса" и множество дървеници. Орките, населяващи 12-та група твърдят, че Ивайло (Йожи) не излиза от килията. Същият седмица по-рано беше спрян от доходната си работа като бакар (разнасящ храната) според слухове заради преразпределение на наркопазара. Йожи беше бос в сянка на наркопазара, но най-известният в препродажбата на телефони в Затвора. Спирането на лишени от свобода с и без повод е най-новата мода в СЦЗ. Неотдавна спряха по подобен начин и Николай Арабаджиев (Доктора), който е все още в 3-та група. Спирането според слухове има връзка с бягството, станало преди месец и известно като най-гръмкото бягство, извършвано от Затвора въобще. Тогава вълната бе поета от няколко човека от 3-та група (открит тип) , за които запознати казваха, че вкарват всичко.  Доктора е също в 3-та група.  Същия е лансиран силно от небезизвестния Веселин Белберов (социален работник), който в момента е в немилост при новото ръководство и е преместен в Кремиковци. Интересно е, че лишените от свобода явно нямат права на хора по Кодекса на Труда, а се пускат и спират на работа срещу връзки и подкупи и липсата на котрол върху това е показателна. Наскоро в 3-та група върнаха и Зиад (преди около месец е бил чистач на началника).  Явно доверените хора се ценят. Преди по-малко от седмица на длъжност чистач на 3-ти пост (и главен шпионин) поставиха Бокси, след като наркомана Тошко изтърпял присъдата си. Спреният преди около 2 месеца Юли Зашев е бил въстановен на работа, след като от ГДИН (главна дирекция изпълнение на наказанията) са му отменили наказанието. Събитието е историческо, защото ГДИН е нямало случай според стари затворници да отмени наказание. Местенето от група в група, също не подлежи на никакъв контрол или обжалване и неудобните (тези които си търсят правата) се местят и тормозят безогледно.
относно бягството - бях свидетел на паниката сред надзирателите. Никой не знаеше какво да прави. Последваха репресии.

Анализ на Бягството то 3.4.2018

Предпоставки:

Ситуацията е повторение, на събития от преди 2 години. Имало е опит на друг лишен от свобода да избяга от същото място. Там той наръгва с нож надзирателя, но е спрян от л.св. Имало е данни от друг лишен от свобода около месец по-рано, че се подготвя/планира бягство от В. Пелов и съпроцесника му, намиращ се в 7-ма група. В. Пелов и Р. Колев са изтърпявали присъдите си във 2-ра група, в различни килии. В следствие на това е извършено претърсване на килиите на В. Пелов и съпроцесника му. Няма резултати. След това към В. Пелов са усилени мерките за охрана – бил е конвоиран до финеса от допълнителни надзиратели, като по време на фитнеса постоянно е присъствал надзирател.

Внасяне на оръжието: Според данни оръжието е получено поне 1 месец преди бягството, чрез камион за зареждане на кухнята, в която е работел Р. Колев. Оръжието най-вероятно е било прикрепено към камиона, като същият е преминал контролна проверка през „5-ти пост“, а след това придружаващият камиона надзирател не е забелязал вземането на пакета. Оръжието е преместено след това във 2-ра група, където е държано. В деня на бягството оръжието е извадено и изнесено през постовия (който е имал металотърсач), и не е проверил В. Пелов и Р. Колев. Също така преминават през „3-ти пост“, където има стационарен металотърсач тип „арка“. Отново не са претърсени. Преминават и достигат до мястото за получаване на храна/техника. Там пистолет и нож са видяни за 1-ви път.

Изводи:

 Неадекватно справяне със задълженията от Командирите на отделение (КО) и надзирателите.

Неадекватен анализ на рисковете от Началника, Режимния, Коменданта и Дежурния.

Осъществяване:

Дневната смяна на НОС разполага с 34 човека. На 3.4.2018 от Затвора София бягат Радослав Колев и Владимир Пелов. Бягството е извършено по време на вземане на техника (получаване на техника и електроника от близки). Бягството е извършено с помощта на огнестрелно оръжие и хладно оръжие. Има сведения и за наличието на ръчна граната в единият от избягалите. Ръчната граната е видяна, а и е намерен шплент или капачка за ръчна граната по маршрута от фитнеса до северна врата. Намерен е същия ден, когато е осъществено бягството. В следствие на това има голяма вероятност такава да е била внесена, но да не е била използвана. Бягството става през служителя на СОТ, който дава техниката. Има съмнения в него, тъй като е единствения ударен, а и е там е първото място на което е видян пистолета. Предполага се, че може да е замесен. Същия е бил надзирател година преди това, но не се справя със задълженията си и се премества на позиция техник СОТ. Бил е длъжен да предупреди и предотврати бягството в началната му фаза. След обезвреждането му бегълците преминават през 2-ри пост, което е будка, от която с ел. бутон се отваря външната врата. Там има надзирател, който също не предупреждава, нито ги спира. Не подават сигнал и 2-те жени (диспечерки), които наблюдават камерите. Те са могли и са били длъжни да наблюдават стаята за техниката, коридора, 2-ри пост, вратата, паркинга и 1-ви пост(най-външния пост или бариерата). Преминавайки покрай втори пост, надзирателя не е удрян. Вероятни или е заплашен с нож/пистолет или по същото време е отворил вратата на друг л.св., койтро носи кафета (видим как ги гони). Излизат на двора, минават покрай 1-ви пост, като стрелят във въздуха. Никой не ги гони, нито стреля по тях. Достигат до чакащата ги кола. След 5 минути започва паника – подава сигнал лишен от свобода, който е на техника. Надзирателят от адвокатската стая/4 часово не му вярва. Започват да залягат по коридорите, крият се зад колоните, заключват всички врати. Едва в 16.10 дежурния говори по телефона с полицията и я уведомява за изчезването на 2-ма л.св., с какво са облечени и механизма на бягството. Резултат няма, поради голямата преднина на бегълците и вероятната смяна на коли. Затворът е запечатан към 16,40. Всички л.св. са прибрани по килиите. Не се пускат л.св. на полагащото им се каре. Започват скандали и ситуацията се изостря. Същия ден се извършва обиска на килиите на бегълците. Следващите дни са направени още няколко наказателни обиска, като се кърти с чукове и канго, с цел да се съсипе килията. Тормозени са л.св., живущи в същите килии, да кажат нещо.

Последствия

Набелязани са 12 мерки:

1.       Преместване на склада за храни по-близо до 3-ти пост. – Мярката е неадекватна, тъй като очакванията и са да няма камиони. Камиони има за лавката, пак до същото място. Камионите се охраняват по целия им маршрут в затвора от надзирател.

2.       Брониране на постове 1 и 2 – мярката е слаба, тъй като будките им са алуминиеви, и дори с бронирани стъкла могат да бъдат разбити, без инструменти. Бронирането на 1-ви пост е по-разумното, въпреки, че надзирателя е длъжен да излиза, което го прави уязвим.

3.       Увеличаване на персонала по пост 1 от 1 на 2-ма човека

4.       Поставяне на решетка в стаята за техника. – напълно адекватна мярка, но е нужно смяна на алуминиевата врата с метална и отварянето и да става дистанционно. Причината е, че има паралелно 2 решетки при преминаване през коридора, а слабото звено с 1 решетка е техниката. Адвокатската стая пък е още по-слабо защитена, там л.св. може да ритне стъклото и да излезе на 2-ри пост.

5.       Усилване на 5-ти пост с още един надзирател и допълнителни заграждения

6.       Смяна на камерите и поставяне на повече камери – част от камерите бяха заменени с по-нискокачествени с инфрачервена подсветка. Странното е, че на част от местата има постоянна светлина и камери с подсветка не са нужни.

7.       Намаляване на л.св., който са в зоните с нисък риск (административна част). Дори л.св. с пропуски в момента не се допускат до там.

8.       Засилване на работата с информатори. Има данни, че избягалите са предлагали 3-то място за бягство срещу пари, за да финансират вкарването на оръжието, но информация до ръководството не достига.

9.       Засилване на проверките на л.св. – мярката беше ефективна само няколко дни и след многобройни майтапи „старши, пистолета ли търсиш – ето го в гащите ми…“  претърсванията намаляха.

10.   Закупуване на нова техника – металотърсачи – голяма част от надзирателите не са добре обучени да работят и с настоящата.

11.   Ограничаване на социалните мероприятия – неадекватна мярка.

12.   Временно спиране на отпуските, дори и полагащите се по закон. – Напълно неадекватна и незаконна мярка.

 

 

Какво, всъщност ги накара да избягат?

И двамата са с много големи присъди. Единият с 24 г, а другият с 32, но очаква и още присъди.

Работа с лишените от свобода:

В Затвора – София реално не се работи с лишените от свобода, освен едната психоложка (странно изключение и моите уважения за психолог В. Стефанова). Другата психоложка Георгиева не работи нищо – само купони, пиене и мъже са и в главата. ИСДВР (Инспектор Социална Дейност и Възпитателна Рабора) – почти не идват по групите, като го попиташ ти отговаря „остави ме на мира, запалила ми се е главата“. А когато нещата опрат до доклад за Предсрочно, винаги се пише, че има още малко да се работи, без да се уточнява какво точно. Разтягат се общи приказки и 95% от становищата са отрицателни. Давам за пример лишен от свобода на лек режим, открит тип (това е възможно най-лекия режим) работещ от над 6 години, без нито едно наказание, неизброими награди – познайте – лоша характеристика.

Работа – има само за избрани.

Квалификационни курсове – почти никакви. Има курс по компютри, воден от лишени от свобода, които въобще не се справят с компютрите, но и не учат другите.

Обучения по професии – почти никакви. Веднъж на няколко години има но за максимум петима човека и накрая и такива няма.

Отпуски – излизат не повече от 10 човека, и то само доверени. Няма начин да получиш отпуска.

Награди – „ако ние решим“ – каквото и да правиш – не. Лъжат, че ако участваш в конкурси ще има награда – но даже и не провеждат конкурсите, какво остава за награди.

Свиждания с близките – само 2 пъти в месеца по 40 минути всяко. По награда би могло и 4 часа (удължено свиждане) но там освен да си прегърнеш жената, друго не може. Дебне те надзирател, има и камера. Има прозрачна врата и всеки, който минава по коридора те вижда. Навремето разправят че до 2010 е имало и 24 часа свиждане – заключват те в стая с жена ти и те отварят на другия ден. Имало е легло, баня, котлон. Сега това го няма. Каква е перспективата – да си загубиш семейството, жена ти да те напусне.

Обучение – само до 12 клас. Ами висше – не може. Няма начин, въпреки, че дори в Русия го има за лишените от свобода.

Постоянен тормоз от страна на надзирателите. Нямат имена, нямат дори служебен номер – това създава възможност за произвол. Никой не смее да се жали от тях. Напоследък бият, тормозят, насъскват другите лишени от свобода. Дори да се ожалиш – те винаги са прави и ги защитават.

Кажете ми какви бяха техните перспективи да стоят? Особено на Пелов – на практика смъртно наказание. Да доживот без замяна – още по-зле. По-добре като мъж на сутринта пред стената и разстрел, отколкото мъчение без край.

Безнаказаност на лишените от свобода. Радослав Колев го познавам от навън. Преди е карал присъда пак в Затвора – София, но озверя през тази присъда. Започна да бие, да злобее, защото нямаше надежда. Разберете драги ми читатели. Ако притиснеш някого в ъгъла ще почне да хапе, дори най-милото пале.

Управата: Уволненият Петър Кръстев беше изключително неприятен. Отнасяше се надменно и към надзиратели, служители, но най-вече спрямо лишените от свобода. За него те бяха червеи. П. Павлов – подобен, сега е временно режимен.Освободеният и споменат в писмото на Пелов бе Анатоли Борисов - режимен, който според твърдения и на Пелов и на боксьора Гришата се занимава с чадър над наркотърговията в затвора.

 

Ето и структурата от страна на Надзорно-Охранителния Състав (НОС).

Началник

Комендант

Режимен

Дежурен

Отдельонен

Надзиратели (младши, обикновен и старши)

На смяна (дневна) има 34 човека. 2 жени са  диспечерки – гледат камери. Само отдельонните са 2-ма от ръководния състав.

От страна на ИСДВР (социалните инспектори) структурата е по-проста

НССДВР (Нас. Сектор)

ИСДВР – десетина

 Писмото на Пелов, за мен е сигнал, че без надежда не е път за никого.

 

 





Тагове:   затвора,


Гласувай:
1




1. deleted-4udovi6teto - Явно, познавате тематиката.
20.05.2018 07:35
Благодаря, този текст е червена лампичка, дано светне в главите на когото трябва!
Чу
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zloyche4en
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7436
Постинги: 1
Коментари: 1
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031