Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2016 19:45 - Атеизмът е нормален за човека колкото религиозността
Автор: 1997 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2692 Коментари: 6 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Атеизмът е нормален за човека колкото религиозността
Дума 23. Февруари 2016 , брой: 44
Атеизмът е толкова естествен, колкото и религиозността. Това сочи нов труд на преподавател от Университета в Кеймбридж, цитиран от британския в. "Индипендънт". Британският историк професор Тим Уитмарш поставя под въпрос вярването, че човек е предразположен да вярва в по-висша сила.
 Проучването му доказва, противно на популярните вярвания, че голяма част от населението на античните цивилизации не е вярвало в богове.
 Историческите доказателства сочат, че в политеистичните общества, в които хората са вярвали в повече от едно божество, е имало много атеисти.
 Това е основната теза в книгата на Уитмарш "Да се пребориш с боговете". Той поставя под въпрос схващането за света, че човек неизменно вярва в по-висша сила, известно като "религиозен универсализъм".
 Професор Уитмарш, който работи в колежа "Сейнт Джон", част от по-големия Кеймбриджки университет, оспорва и представата, че атеизмът е съвременен феномен.
 "Ранните атеисти са отправяли универсални критики към парадоксалния характер на религията - фактът, че тя иска да приемеш неща, които понякога не отговарят на интуитивната ти представа за света около теб", обяснява Уитмарш.
 "Имаме навика да гледаме на атеизма като на идея, която се е появила в западните секуларни общества", обяснява професорът, според когото не само отказът от вяра в богове е бил нещо нормално в Древна Гърция и Древен Рим, но там това схващане е било по-разпространено, отколкото е сега.
 "Ерата на атеизма" приключила, когато тези религиозно толерантни общества били заменени с имперски сили, които настоявали за приемането на един-единствен Бог, смята изследователят.
 "Идеята свещеник да ти казва какво да правиш не е била позната в гръцката цивилизация".
 Той използва хилядолетни текстове като доказателства за тезата му. Някои от тях датират от 570 г. пр. Хр., или преди раждането на философа Платон.
 В книгата си изследователят все пак уточнява, че нищо от това не е решаващо за самата истинност на атеизма.

 
 




Гласувай:
2



1. minevv - hahah
24.02.2016 08:52
"Атеизмът е нормален за човека колкото религиозността"=kolkoto zdraweto i bolestta
цитирай
2. krumbelosvet - Айнщайн е чудесен пример - вярващ и атеист по своему, по научному.
24.02.2016 09:19
(Айншайн, биография, Уолтър Айзаксън, София 2009г.) Горе-долу и аз съм така, но ми е по-лесно, защото не съм евреин като гения. Православен съм от уважение към народа си и предците си. Не вярвам буквално в никоя доктрина - самото им множество доказва, че не в тях е главното. Като човек възпитан в Европейските идеи на Просвещението и на Българското Възраждане, с природо-математическо образование, съм привърженик на тезата, че животът на Земята е създаден от по-висш разум и дух, а естественият подбор и Дарвиновата Еволюция май са негово велико анти-ентропийно изобретение. Проектът обаче е "пилотен", т.е. - Творецът се намесва при разкриване на съществена опасност от провал. За това има доводи, спорни разбира се.
цитирай
3. 1997 - Не бих отхвърлил с лека ръка нещо което помага
24.02.2016 19:40
minevv написа:
"Атеизмът е нормален за човека колкото религиозността"=kolkoto zdraweto i bolestta

Има много хора, които са загубили адаптация и увереност в живота. Част от тях след като не са получили помощ от близки и специалисти са се обърнали към бога и се чувстват по- добре. Не бива, според мен, да се отнема тази патерица на "нищите духом, слабите и онеправданите".
Друг е въпросът, че с политически и социални мерки те ЩЕ могат да бъдат върнати към позитивен живот.
цитирай
4. minevv - oh 1997
26.02.2016 13:44
Не съм съгласен- всяка лъжа води до проблеми- даже и благородната.
добре си казал "политически и социални мерки те ЩЕ могат да бъдат върнати"!!!!
Религията е лост за управление на масите и оттук-е вредна!
Всеки може да си вярва в каквото иска, но разума и морала трябва да са водещи.
цитирай
5. krumbelosvet - Моралът може да го има или няма, независимо от религията,
26.02.2016 15:57
Независимо от мнението на някои "вярващи". Баща ми беше по-духовен и морален от много вярващи, макар да се смяташе за атеист. Той не знаеше, че две максими, коита беше наследил от баща си, са християнски - с каквато мярка мериш, с такава ще ти (те) отмерят и не прави другиму, каквото не искаш да ти правят. Той уважаваше чуждото човешко достоинство, даже на децата, и реагираше остро срещу тези, които го нарушават. Като чуеше в народната песен думите "ти ще видиш твойта майка кога риба проговори", настръхваше и казваше "убивам за такива думи". Беше роден защитник на слабите.
цитирай
6. 1997 - А колко надеждно е това, което приемаме за истина? Коперник установил, че истината на Птолемей е лъжа.
26.02.2016 21:40
minevv написа:
Не съм съгласен- всяка лъжа води до проблеми- даже и благородната...
Всеки може да си вярва в каквото иска, но разума и морала трябва да са водещи.

Ако всеки има избор, той може да избира и неща, които НЕ ТРЯБВА.
Спомням си филм за лъвове- човекоядци. Ловецът даде на момиче муска, която "предпазва от лъвове" след като родителите й бяха убити от лъв и възстанови психическото й равновесие. Лошото бе, че когато дойде лъвът, тя не побягна...
(та тя си беше добре адаптирана чрез лъжата, а шансът да дойде лъв бе минимален до деня на проверката)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 3060847
Постинги: 3519
Коментари: 2407
Гласове: 1312
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930