Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2009 11:35 - Епохата на Израждането
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 5117 Коментари: 15 Гласове:
7



Българските граждани са длъжници на самите себе си. Дължат си обществено мнение. Дължат си нетърпимост срещу дебелащината. Дължат си памет и малко повече инстинкт за самосъхранение. Дължат си сарказъм - унищожителен, сатиричен и безмилостен - по адрес на всички онези, които имат претенциите да управляват страната, без да разбират, че тя не е фабрика за текстил.
Някога е имало Възраждане - тогава самоиздигането и учеността са били на почит. Днес е настъпила епохата на Израждането.

Срамно и неразбираемо е как може да не се водят страстни полемики по най-важните проблеми у нас. Странно е, че медиите не ни занимават с наболели ежедневни гадости. Странно е, че те дори не бягат от гадостите в царството на духа, а се завират в други гадости, само че незначителни.

На софийската Централна гара български полицаи получават свирки от деца. Тече непрекъснато и необикновено изобретателно насилие - между деца. Увеличава се броят на... деца, непосещаващи училище. Работодатели и собственици често се отнасят към подчинените си като към животни, особено в отдалечените райони. Иманярството унищожава културното наследство на страната (и това е важно, Бога ми). Министърът на финансите, този самодоволен дребен човечец, който не прави разлика между Никола Вапцаров и Христо Смирненски, обяснява какво прави и какво не прави БАН. Добри телевизии като RE:TV се губят в небитието заради кой знае какви задкулисни идиотизми. Кому може да пречи например "Професорско каре", едно доста смислено предаване? За RFI - България вече писах.

Не може да се крием по дупките си. Не можем да разчитаме на Зелените да опазят природата ни, защото Зелените се туткат и твърде много умуват. Не можем да разчитаме на "Атака" да ни прави повече българи, защото "Атака" е партия на лъжи и мутренство. ВМРО е същата работа. Не можем да разчитаме дори на националната църква да очисти душите ни, защото същата институция се позори с всеки изминал ден в очите и на най-убедените православни. Не бива да седим и да чакаме да ни се случват кичове.

Трябва да викаме. Трябва всеки ден, всеки миг да ругаем "елитите", самообявили се за незаменими. Президента. Бившите и настоящия министър-председатели. Бившия президент, който има наглостта да се величае като Мъж на хилядолетието. Царя, който предаде чувствата на толкова много хора, които му повярваха през 2001. Станишев и компания, които нежно, с усмивка ни ограбиха за пореден път. Борисов, който е необразован, тъп и нелеп. Себе си, които си ги избираме все такива - непочтени и елементарни. Иван Костов и Симеон Дянков с тяхното презрително отношение към културната и научната общественост в България. Божидар Димитров, това нещастие на историографията. Петър Добрев, Стивън Гайд и всички ирански или тракийски фалшификатори, тиражиращи откровени глупости за отдавнашното минало на страната и епонимния етнос в нея. Доган, този бич за българските турци и помаци. Липсата на преценка кое е важно и кое - не. Бръснатите празни тикви, които знаят само да викат, че при Тато е било добре, че турците са враг, че новините в пет им пречат, че трябва да скърцаме със зъби срещу проекта за Батак на Балева и Брунбауер или срещу невинния кенеф на Черни. Всичко това трябва да бъде сочено презрително и гнусливо с пръст.

У нас общините не работят. Мой бивш работодател, книгопродавец, казваше, че му излиза по-евтино да плаща рушвет за временно разрешително отколкото да чака безкрайно дълго за постоянно, рискувайки голяма глоба.
У нас СЕМ не работи или по-скоро движи частните дела на Първанов отколкото някакъв си там обществен интерес.
У нас министър на културата (Христе, помилуй!) е Вежди Рашидов, пияница и човек с хамалски обноски.

Не, това е нетърпимо. От президента през министрите, митрополитите, кметовете, част от учените и няколко все още живи социалистически култур-трегери, изживяващи се като боляри и законодатели в изкуствата, та до полицаите, принуждаващи безпризорни деца да им духат - всички те трябва да бъдат подигравани. Презирани. Ненавиждани. Плюти. Самите ние трябва да се срамуваме от себе си, задето сме им позволили да се хранят с кръвта и плътта ни. Още живи, ние сме ръфани от ято мършояди. Това е, приятели и съседи, не е нещо друго.

Трябва да спрем да търпим у себе си дребнавото търпенийце. Трябва да ревем от болка, когато чуем по новините, че е убито, отвлечено или изнасилено човешко същество, а "компетентните" органи си клатят краката и подмятат преписки. Трябва да ръмжим, когато ни казват, че Евгений Евтушенко или Людмила Живкова са гении. Трябва да се научим да се сравняваме с Георги Марков, който поне можа да вдиша глътка свободен въздух и да извика болките си преди да бъде убит. Или с Радой Ралин, когото твърде бързо забравихме. Трябва да се научим да чувстваме болка.

Трябва да се присмиваме открито и безжалостно на свещеника, когато претупва литургията. На учителя, когато влиза пиян в час. На доктора, когато е груб с пациентите. На шофьорите, когато префучават с трета космическа през пешеходните пътеки. Трябва да се гаврим с мутрите и мутресите, да разнищваме с отвращение чалга-културата, да сочим със среден пръст полуинтелигентните.

Трябва да викаме. Сърцата ни трябва да прокървят, задето всеки ден изпускаме България из ръцете си. Когато виждаме на улицата случайно слезлия от колата си министър, който и да е той, трябва да крещим в лицето му: "Измамник!" Когато съзираме пияния варненски владика или пресметливия старозагорски, или пък фалшиво-фанатичния пловдивски, да го наричаме високо: "Фарисей!"

И сутрин да се поглеждаме в огледалото с критичното: "електорална единица", "дойна крава", "слепец".

Който иска да опази едно дърво, да иде в планината и да засади друго. Който иска да бъде религиозен, да седне и да прочете най-сетне поне едно от четирите Евангелия. Който иска да бъде журналист, да си седне на задника и да напише барем един репортаж за сериозен местен проблем, а не да се кокори след велемъдрите глупости на поредното еднодневно величие. Който иска да спи спокойно, да вика високо. Па дано ревне цяла България.

Който иска да се гордее с историята, да се потруди малко над настоящето. И да спре да вярва на неграмотни автори. Който иска да бъде информиран, да чете и малко на чужди езици. Който иска да е честен, нека си признае, че не разбира и от коли, и от политика, и от астрономия, и от история, и от езикознание, и от рецепти за трушии. Енциклопедистите са измрели през ХVІІІ в.

Трябва да бъдем елитарни, сурови, амбициозни и надменни. Да си служим с основни понятия. Да се сравняваме непрекъснато с Катон. Да говорим ясно. Да пишем и да говорим правилно и, за Бога, да държим на пълния член. Да псуваме, когато ни лъжат и да псуваме високо, ясно и персонално. По Първанов, по Тошо Тошев, Светлин Русев, Симеон Дянков, Любомир Левчев, Стефан Цанев, Азис, Момата, Тъщата и Снахата. Да бъдем нелюбезни с величията на деня. Да не им оставяме миг покой.

Ако днес изобщо е нужна любезност към някого - това да е само към много стари хора и много малки деца. И, разбира се, към онези рядко срещащи се красиви студентки, които въпреки всичко четат Превер в оригинал в автобуса към Студентски град, както казва един още неизвестен, но пък вече  кадърен поет на име Димитър Манолов. Тях и само тях не бива да тъпчем, защото те (и само те) са цветята, които трябва да отървем от бурени. На всяка цена.

Бог да ни е на помощ.




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nicodima - Постингът е за Препоръчани...
18.12.2009 12:23
Само че вероятно не е удобен за някого...
цитирай
2. анонимен - Да говорим ясно...и с правилната терминология
18.12.2009 12:56
защото лексиката невероятно и целенасочено бе опошлена през последните 20 години.
да се огледаме в огледалото и да зпочнем да се самоуважаваме, за да ни уважават и децата ни..
интелигентен пост Глишев, поздравления.
Сн С
за БАН определено не съм съгласна, но това е друга тема - финансова, и няма да засенчвам внушенето за важността на ПРОСВЕТЕНОСТТА
цитирай
3. mglishev - Сн С, това за точната терминология е ...
18.12.2009 13:59
Сн С, това за точната терминология е също вярно, да. Нищо у нас не е наред - БАН не е това, което трябва да бъде, но нма и да стане, ако изчезне. Все пак тази институция е имала и славни дни. От нас зависи пак да ги проима. А не от Малката Пица.

Никодима, дори аз си давам сметка колко е хаотичен, безсилен и изпускащ полезната пара на гнева този мой постинг :) Не че утре няма и аз, и още нормални загрижени хора да избълваме още сто такива текста. Хубаво би било и да се четем един друг, разбира се. Това дава хубавото чувство, че не си сам и смахнат.
цитирай
4. borsi - Моите поздравления за статията !
19.12.2009 15:47
Моите поздравления за статията !
цитирай
5. nicodima - Позволих си да пусна линк към този постинг в блога си...
19.12.2009 17:23
Нито е хаотичен, нито е безсилен постинга ти. Напротив, много е смислен и емоционално въздействащ.
Поздрави!
цитирай
6. djgator - !!!
19.12.2009 18:43
Постингът ти е страхотен, ще се постарая повече хора да го прочетат!
цитирай
7. mglishev - Благодаря на всички. Добрата дума ...
19.12.2009 20:00
Благодаря на всички. Добрата дума винаги е нужна.
цитирай
8. tit - "Трябва да се научим да чув...
22.12.2009 12:07
"Трябва да се научим да чувстваме болка."
В това число - и чуждата!:)
В частта за надменноста не съм съгласна, но го приемам като част от внушението!
Трудно ще внушиш на хора, изповядващи принципа "Важно е - аз да съм добре!", че е нужно да крещят и заради другите - които не са!
Но не е безнадежно!:)
цитирай
9. demograph - Това е казано както трябва!
17.01.2010 23:04
Това трябва да се чуе широко. Аз ще направя възможното от мен за да се чуе по-високо.
Не мога да не маркирам един ваш уклон.
"...тракийски фалшификатори"
Нещо не ви е наред с тези "тракийски фалшификатори".
Комплекс ли, зъб ли на някого, зъб на историята ли..? Да не би да сте писали друго за траките и това да не ви отърва? Не мога да си го обясня.Но то рано или късно ще излезе. Ако сте учен или с амбиции за учен, трябва да започвате проверката от нула. Защото са литературни примерите, когато елементарни на пръв поглед открития, са правени от лаици и оборвани настървено до излагация от мастити авторитети..По-кротко.
цитирай
10. mglishev - Така си е,
17.01.2010 23:23
търпимостта ми е нулева. Може да съм арогантен, самонадеян, всякакъв, погледнато отстрани. Всъщност съм отчаян от неграмотността и безразличието, с което страната е управлявана. А тя е моята страна, за която, по дяволите, ми пука.

Колкото до тракийската нишка, тя в случая дори не е толкова важна. Мое лично мнение е, че в тази посока няма нито здравомислие, нито методология, нито хляб изобщо. В конкретния постинг обаче не това е важното.
цитирай
11. demograph - Оставете тракийската нишка
18.01.2010 10:40
И аз бях залитнал по ханове и ме-ханове, но годините ме научиха да вярвам само на себе си.
С твоята вяра в себе си, си изпреварил доста хора.
И аз съм вън от кожата си заради тоталната неграмотност в поведение и управление. Набивал съм в дебели глави на политици и държавници азбучни истини през къде ли не - отпред, отзад, отгоре, отдолу...Не хващат. Ялова работа е това българската действителност.
Здравомислието не е атрибут на научен подход.
Напротив- знак е на консервативизъм.
Методологиите се създават, хляба се меси.
Провокацията на лаика може да обърне и ръждясали представи.
цитирай
12. анонимен - Силен. Въздействащ. Не съм съгл...
09.03.2010 09:51
Силен. Въздействащ. Не съм съгласен за БАН. По-точно имам свое мнение не напълно съответстващо с твоето. Поздравления.
цитирай
13. bserafimova - За жалост българските граждани нямат мнение
25.09.2010 16:29
и имненно това е най-съществената черта на българското ОБЩЕСТВЕНО мнение - само с мрънкане по опашките не става, нужни са целенасочени действия.

А т.н. ЕЛИТ от всякакви люде в една нация е едип СТРАХЛИВЕЦ, лишен от ЧОВЕКОЛЮБИЕ.

И на мен ми е писнало, омръзнало, додеяло отвсякъде да чувам "какво да направя..." като най-често оправдание. Даже ги мързи да гласуват. Ама точно па тия интилектуалци, които знаят чужди езици, които добре си живееха (те и сега добре си живеят в сравнение с останалите...)... нямат никакво гражданско съзнание - притежават повечето някакъв умерено-тъжен и философски снобизъм, който има за цел да оправдае мързела и страха им.

Гнъс, та дрънка.

цитирай
14. mglishev - Донякъде
25.09.2010 19:54
и аз съм от тях. Напоследък ми омръзва това безсилие.
цитирай
15. pontis - ...
30.05.2011 17:17
Трябва да бъдем елитарни, сурови, амбициозни и надменни. Да си служим с основни понятия. Да се сравняваме непрекъснато с Катон. Да говорим ясно. Да пишем и да говорим правилно и, за Бога, да държим на пълния член. Да псуваме, когато ни лъжат и да псуваме високо, ясно и персонално. По Първанов, по Тошо Тошев, Светлин Русев, Симеон Дянков, Любомир Левчев, Стефан Цанев, Азис, Момата, Тъщата и Снахата. Да бъдем нелюбезни с величията на деня. Да не им оставяме миг покой.

абсолютно. винаги.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8624695
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата