Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2010 17:02 - Джамия до Ground Zero?
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 14386 Коментари: 33 Гласове:
14

Последна промяна: 04.08.2010 18:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image
Преди малко слушах Дойче веле и попаднах на резюме върху дебата между демократите и републиканците в Ню Йорк относно проекта да се издигне джамия недалеч от Ground Zero. Знаете ли какво е това? Това е мястото, където допреди девет години се издигаше Световният търговски център с Кулите-близнаци.

Спомняте си какво стана с кулите, нали? Бяха срутени от врязващи се в тях пътнически самолети. Кулите и самолетите бяха пълни с цивилни лица, които бяха пожертвани в името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния, Господаря на световете. Алиф. Лам. Мим...

Сега, девет години по-късно, когато в Европа все по-истеричните ислямски имигранти си позволяват да размахват из нашите столици плакати с надписи: "Боже, благослови Хитлер", "Свободата на словото да върви в Ада"; когато в Судан ислямските скотовъдци буквално отвличат и поробват християнски земеделци; когато британската полиция заявява, че в Обединеното кралство съществува професията "убиец на честта" - тоест човек, наеман, за да убие момиче, преспало с приятеля си без брак; та в това наше сега демократите в Ню Йорк си позволяват да говорят колко некоректно е да се хули строежът на джамия край Ground Zero.

Съществува едно средновековно поверие, според което трупът на убития започва да кърви отново, когато убиецът му е наблизо. Интересно - дали от Ground Zero няма да блъвне море от кръвта на невинните, когато минаретата се врежат в студеното северно небе на Ню Йорк? Вместо кули-близнаци край онова място скоро вероятно ще има "викала", от които мюезинът (на запис, разбира се) ще призовава правоверните на молитва - в името на Аллах, Всемилостивия, Даряващия препитание... Молитва за кого? За убитите пътници и служители? За загиналите пожарникари? За осакатения силует на Голямата ябълка? Или за душите на убийците, насочили самолетите към града?

Не съм привърженик на Сара Пейлин, но още по-малко - на "демократичния" bullshit, който ислямо-левичарите бълват във френетична последователност. Не съм ислямофоб, защото живея в страна, където мюсюлманите, слава Богу, са нормални хора, а не озлобени престъпници. Но ненавиждам кича, а издигането на подобен месджид би било кич на N-та степен. Престъпление спрямо паметта на загиналите, обида към простия здрав разум, още един пирон в празните ковчези на тия, чиито тела не са могли да бъдат събрани.

Защо не християнска църква? Защо не супермаркет, синагога, мол, телевизионна кула, детска площадка, хиндуистка пагода? Защо джамия?

Някога, когато успешните войски на джихада за първи път превземат Йерусалим, патриархът на града кани халифа-победител в храма на Гроба Господен. Халифът, както изглежда, разумен човек, отказва с мотива, че това би послужило като повод наследниците му да прогонят християните от църквата. По-късно, когато Саладин кара кръстоносците да капитулират, им позволява да се изтеглят без да им навреди с нищо. Нито Омаядът, нито Аюбидът са си позволили да разбиват самолети в кули. И не са построили джамии на места, свещени за християните или свързани с голяма християнска скръб.

Ground Zero е нещо като Голгота на западното полукълбо. Ние тук си имаме Йерусалим (а в частност българите - и Батак). Американците имат Ground Zero. Срамно е такива места да се оскверняват. Срамно е да се разнася пронизителният вой на мюезина там, където муджахидините извършиха зверството си. Каква би била следващата стъпка? Бунище на военните гробища в Нормандия? Мемориал на Адолф Хитлер в Аушвиц? Защо не паметна плоча в чест на Опенхаймер и Труман в Хирошима или статуя на немския войник в Сталинград? 

В случая демократите са хилядократно по-отговорни от ислямската общност в Щатите. Подобно действие само ще увеличи напрежението в града и страната и няма да се учудя, ако нюйоркчани осквернят джамията - както тя би осквернила мястото на тяхната скръб.



Тагове:   zero,   Ground,   джамия,


Гласувай:
14




1. kapito - е не
04.08.2010 17:15
не мога да повярвам!
Глишев, добре ли чу? Сигурен ли си?
цитирай
2. mglishev - Не, ама да...
04.08.2010 17:23
Идеално го чух.
цитирай
3. анонимен - Jelev
04.08.2010 17:28
Дори и да се окаже истина, ти вярваш ли на пропагандата за Бен Ладен и атентата му срещу WTC? Дори вече и децата в щатите не го вярват...
цитирай
4. mglishev - Да,
04.08.2010 17:50
децата бързо забравят.
цитирай
5. анонимен - Анонимен
04.08.2010 21:18
А защо изобщо трябва нещо да се строи? Не мисля, че МОЛ е добра идея. Виж, детска площадка, да. Или просто да се озелени и да се посадят дървета - 2000 броя, ако има място, естествено, за всеки един загинал.
цитирай
6. kapito - ега си
04.08.2010 22:53
анонимноста! Затвърдена :)
цитирай
7. mglishev - Да,
05.08.2010 00:24
наистина, защо трябва нещо непременно да се строи? Това е добре казано.

Още повече джамия...
цитирай
8. анонимен - Страх, шок и ужас
07.08.2010 00:23
Какво толкова те впечатлява в тази "новина" ? Да не мислиш, че някой в ЮЕсЕй го ебе какви джамии се издигат в Европа, още по-малко в нашия край на континента ? И насред Белия дом да я издигат ако искат, на мен лично ми е силно през анатомията. Когато видя в блога ти статия за зверствата на американците в близкия изток, тогава може и да се промени положението.
цитирай
9. mglishev - Марш
07.08.2010 20:31
на всички ислямо-левичари към Ирак да подпомагат на място справедливата борба на иракския и афганския народ срещу нашествениците.
цитирай
10. kapito - хахахах
07.08.2010 23:48
А така, Глишев !
Подкрепям .
цитирай
11. zelas - Идеята е много добра
17.08.2010 13:41
Идеята е много добра, бих казал. Точно фактът, че изглежда абсурдна я прави такава. Не очаквам манол с предрасъдаците си да разбере.
цитирай
12. mglishev - Zelas,
18.08.2010 18:50
пише се "предраЗсъдЪци", а не "предрасъдаци". Научи български и заповядай пак да обясняваш коя идея е добра.
цитирай
13. sparhawk - аз съм с номер 5
20.08.2010 10:24
най ще славим Твореца, ако го има, ако се опитаме да запазим Творението и садим дръвчета.
цитирай
14. mglishev - ОК,
20.08.2010 20:29
и аз предпочитам дървета пред минарета.

Един стар републиканец обаче каза нещо много добро: "Ако бяхме пичове, щяхме да издигнем СТЦ отново".
цитирай
15. lambo - Бар(д)ак ХЮСЕИН, е един рязан манго
23.08.2010 12:39
С това си действие, той окончателно смъкна маската, че бил се отказал от исляма, и бил станал християнин. Бивш ислямист няма ...
цитирай
16. venercheto - според мен идеята е страхотна. п...
23.08.2010 14:54
според мен идеята е страхотна. показва, че всихцко може да остане в миналото и да се гледа само напред. колко политици разсъждават по тоя начин? колко човешки живота биха били спасени, ако някои в Израел или Палестина мислеше така?
Освен това: никак не са малко хората, които са сигурни, че 9/11 е дело на собственото им правителство. И като погледа човек агрументите им, започва доста да се чуди...дали не са прави.
цитирай
17. zelas - уроци по правопис
23.08.2010 15:05
mglishev написа:
пише се "предраЗсъдЪци", а не "предрасъдаци". Научи български и заповядай пак да обясняваш коя идея е добра.


Маноле, да съм те молил да ми даваш уроци по правопис? Не.
Кога ще се научиш на елементарни обноски?
цитирай
18. pontis - С най-искрено уважение към автора,
23.08.2010 15:51
it's a very long shot. Има решение на съответните власти, че на това място може да се построи всякаква сграда. Всичко останало е политика.
цитирай
19. cornflower - светът се е побъркал
23.08.2010 16:10
"Каква би била следващата стъпка? Бунище на военните гробища в Нормандия? Мемориал на Адолф Хитлер в Аушвиц? Защо не паметна плоча в чест на Опенхаймер и Труман в Хирошима или статуя на немския войник в Сталинград? "
цитирай
20. darktales - ". . . статуя на немския войник ...
24.08.2010 11:14
"... статуя на немския войник в Сталинград"
Done. В Росошки до Волгоград има цял мемориал за загиналите немски войници. Все пак това не е съвсем същото, сякаш.
цитирай
21. blaga48 - i az sam vazmutena. . islqma prev...
24.08.2010 16:53
i az sam vazmutena..islqma prevzema teritorii..a hrietiqnstvoto spi...,edin den 6te berem qdove..izvinqvam se nqmam kireliza.
цитирай
22. samvoin - Ционистите сте много смешни. Кого ...
24.08.2010 19:15
Ционистите сте много смешни. Кого може вече да заблудите че 11 септември не беше ваше дело и дело на МОСАД, след последвалите събития в следствие на тази дата?
цитирай
23. darktales - 22. samvoin
24.08.2010 20:29
А ти какви доводи имаш, че 11.09. е дело на ционистите?
цитирай
24. lado - Здравейте. Маноле, не слагам уд...
24.08.2010 21:53
Здравейте. Маноле, не слагам удивителен, за да не изглежда патетично.
Когато има заплетен казус и отговорът е невъзможен на пръв поглед, то на втори се сещам, че в такива случаи той е или "пари" или "жена". В случая - пари...
Кой ,защо ,колко и т.н. може и да не разберем никога. Но може и да просветне - я какви тайни изскочиха напоследък! Например - съхраняването на US атомни заряди в Япония, което обаче не се разрешава от конституцията й, независимо чии са те. То само това да беше - но Япония пострада именно от тях! Доста добър парадокс, който може да подтикне към съмнения ,че хамериканците сами си бутнаха кулите. И да се видят доводите на поддръжниците на тезата в цял пълнометражен филм, даже два. Един американски, и един италиански - кой знае защо забранени в USA....
цитирай
25. thomas - :-)
25.08.2010 01:02
Днес в един немски вестник в самолета видях снимка от демонстрация в Ню Йорк против въпросната джамия. Текстът, който държеше един от демонстрантите, казваше всичко, което има да се каже по темата:

"Ще ви дадем да построите джамия на Кота нула, когато вие ни дадете да построим синагога в Мека".

Е, пак идва интересния въпрос "защо точно синагога, наистина ли кулите и земята под тях са били собственост на евреите", но може би просто протестиращият е бил с това вероизповедание. Спокойно може да се замени синагогата с католически, православен, будистки или какъвто и да е друг храм, като се запазят Мека и Кота нула в Ню Йорк.
цитирай
26. samvoin - А ти какви доводи имаш, че 11. 09. е ...
25.08.2010 03:03
darktales написа:
А ти какви доводи имаш, че 11.09. е дело на ционистите?
http://video.google.com/videoplay?docid=7866929448192753501#

http://video.google.com/videoplay?docid=7866929448192753501#docid=8797525979024486145

За съжаление обаче ги няма с български субтитри.
Но да започнем от най - простото. Колко евреи в този ден отиват на работа и колко еврейски жертви има в руйните?

http://news.ibox.bg/news/id_1161097713
цитирай
27. samvoin - След това, още един важен довод. ...
25.08.2010 03:05
След това, още един важен довод. Защо бяха ударени точно неудобни само за Израел страни - които просто не признават легитимността му?
Защо точно те само бяха посочени като "Ос на злото" и "крайно недемократични", след това събитие и започнаха серийни изтребителни войни срещу тях?
цитирай
28. darktales - samvoin
25.08.2010 13:35
Хубава работа, дал си и линк с изказване на Ахмадинеджад. Той едва ли може да се нарече безпристрастен, според него и Холокост е нямало.
Колко еврейски жертви има в руините - навярно биха могли да се преброят, обаче едва ли е достойно да се разделят жертвите по етнически, расов или религиозен принцип. Но все пак ИМА достатъчно. Списъците на жертвите са достъпни и в тях могат да се видят достатъчно еврейски фамилии, стига човек да иска да потърси.
За ударените страни - Ирак както и да е ( но и войната с него започна не заради връзки с фундаменталистите ), но Афганистан не виждам с какво би могъл да навреди пряко на Израел. Освен че служеше за ресурс и база за терористите, разбира се.
цитирай
29. mglishev - Връщам се от кратка ваканцийка.
27.08.2010 15:20
Радвам се, че хората пишат. Чудесно, интересувайте се, ровичкайте.
цитирай
30. анонимен - 6982
31.08.2010 21:05
Глишев,обясни ми,моля те,защо трябва да пи пука какво искат да строят в Ню Юрк?
цитирай
31. mglishev - Трудно ще ми е...
05.09.2010 22:46
... човек ако не иска да гледа по-далеч от двора си, няма как да му се обясни защо.
цитирай
32. анонимен - http://militero.wordpress.com/
15.09.2010 06:21
Здравейте!

Аз ще съм последния защитник на ислямизма, но нека наричаме нещата с истинските им имена - това не е джамия, е център. И наистина всяка държва може да се възползва от добри връзки с една умерена организация, че да противодейства на по-неумерените. Дали ще се построи този център на 100-200 метра от бившите кули или не - няма значение. Мюсюлманите пак ще имат най-високата раждаемост и ще удвояват броя си за 15-17 години (включвайки и миграцията - 10). Дали ще им се разреши една или други джамия/център....
Трябва и да се разграничават различните течения в Исляма. Европа е твърде либерална за да забрани уахабизма или салафизма, но един ден и това може да стане. Аз бих го подкрепил с две ръце. Но в една Франция има повече НПО от футболни отбори.
цитирай
33. mglishev - Харесва ми
03.10.2010 09:42
умерената Ви позиция, но се боя, че по отношение на исляма почти всяка умереност е опасна.

Прав сте за раждаемостта, а колкото до центъра - той, разбира се, е предвиден с молитвен дом - сиреч джамия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8624873
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата