Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2010 00:08 - Паметната плоча на американските летци обижда страната ми
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 28137 Коментари: 58 Гласове:
17

Последна промяна: 18.10.2010 04:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Пред посолството на САЩ в София е издигнат паметник на американските летци, загинали над България през Втората световна война. Тези мъже са воювали срещу страната ми. Мястото на техния паметник евентуално е във военните гробища, където се отдава последна почит на всички воини - приятелски или не. Но не във или пред посолство; във всеки случай не в града, който са бомбардирали.

Американски, канадски и британски летци не само са хвърляли бомби над София, но и са стреляли с картечници по цивилно население. Това не е моята представа за военна доблест. 

Смятам паметника на тези пилоти за унизителен за страната. Издигането му е лишено дори от фалшивото оправдание за издигането на паметника на Съветската армия, защото САЩ не биха могли да претендират, че са "освобождавали" България от каквото и да било.

Изминали са цели шейсет и пет години от края на Втората световна война, както и повече от двайсет от края на Студената. В последната фаза на Втората световна българските въоръжени сили по принуда се сражават на страната на Съюзниците. От шест години страната ни членува в НАТО. Днес САЩ, макар и наши партньори, ни напомнят, че страната ни е победена. Но тя все пак не е победена от американските военновъздушни сили, така че освен унизителен, паметникът е и неуместен. Пък и ми се иска да вярвам, че Америка все пак превъзхожда морално някогашния СССР. Но този паметник е не по-малко отвращаващ от пaметника на всяка окупационна армия във всяка окупирана столица - при това щатските ВВС дори не са окупирали София, а само са я рушили, без тя да е обект от голямо значение за хода на войната. Отношението ми към паметника на американските пилоти е като това на виенчани към Stalinsplatz, красноречиво проявено през 1955 г. 

Намирам този символ на безвкусицата и арогантността за възмутителен, отблъскващ и вреден за отношенията между България и Америка. Всъщност го намирам за позорен и за двете страни.

Мнението ми би могло да се промени само ако САЩ и България се споразумеят за издигане на паметник на българските пилоти, сражавали се срещу съюзническата авиация - пред българското посолство във Вашингтон.

Направих и група във Фейсбук със заглавието на този постинг. Потърсете я и се включете в нея: 
http://www.facebook.com/pages/Pametnata-ploca-na-amerikanskite-letci-obizda-stranata-mi/117149478344254




Тагове:   плоча,   обижда,   Ми,


Гласувай:
17


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. lambo - Роден съм 1948 г. в Троян
18.10.2010 00:34
Баща ми бе главен счетоводител на Галеновата фабрика
Често ходеше до София, да носи някакви отчети и винаги ме взимаше с него
Така опознах София още в ранното си детство

Помня безбройните разрушени сгради, и как със страх минавахме покрай тях. Гледката бе ужасяваща и никога няма да я забравя.
Става въпрос за 1952-55 година ...
цитирай
2. tili - Мен пък не ме
18.10.2010 00:35
обижда! Обижда ме паметникът на Съветската армия!!!
цитирай
3. sparotok - прав си
18.10.2010 00:35
Маноле, имаш пълното право да си възмутен, този паметник наистина е унижение за България. Недоумявам на кого е нужно подобно нещо!
Уважение към мъртвите трябва да има, но ти сам посочи точното място - военните гробища.
цитирай
4. mglishev - ...
18.10.2010 00:43
lambo написа:
Баща ми бе главен счетоводител на Галеновата фабрика
Често ходеше до София, да носи някакви отчети и винаги ме взимаше с него
Така опознах София още в ранното си детство

Помня безбройните разрушени сгради, и как със страх минавахме покрай тях. Гледката бе ужасяваща и никога няма да я забравя.
Става въпрос за 1952-55 година ...

Чувал съм такива разкази. Една от последните ями всъщност беше до Първо училище на ул. "Стара планина" и я виждах с очите си през деветдесетте, когато отивах на даскало.

tili написа:
Мен пък не ме обижда! Обижда ме паметникът на Съветската армия!!!

Не казвам, че той е по-добър. Но и американският е също толкова не на място. Стават вече две нелепи струпилища на строителен мат'рял.

sparotok написа:
Маноле, имаш пълното право да си възмутен, този паметник наистина е унижение за България. Недоумявам на кого е нужно подобно нещо!
Уважение към мъртвите трябва да има, но ти сам посочи точното място - военните гробища.

Нямаме различие по това. Радвам се.
цитирай
5. nicodima - Домът на свекърва ми е бил разрушен, той е в центъра - до БСФС...
18.10.2010 08:06
Бомбата е унищожила жилищата между втория и петия етаж. Те са живеели на петия, но за щастие са били евакуирани. Все пак сами си знаят какво им е било да започнат отначало.
Баща ми е бил войник в бронетанковия полк тогава, разчиствали са руини и трупове... Особено след 10.01.1944 г.
И аз не съм съгласна - всяко посегателство над цивилното население не е героизъм!
цитирай
6. mglishev - Туйто,
18.10.2010 08:50
всеки от нас си има някаква семейна история, свързана с бомбардировките, а все пак трябва да търпим този нелеп tropaion (дали "трофей" не идва от "изтропвам се"?) в града си. Списаревски е трябвало да таранира не летяща крепост, а къщата, където са живеели родителите на сегашния ни любим вожд, който допуска това.
цитирай
7. morte - обижда! Обижда ме паметникът на ...
18.10.2010 11:10
tili написа:
обижда! Обижда ме паметникът на Съветската армия!!!


Tili : И двата са еднакво неуместни - но явно според твоята логика , когато те стрелят американци е по-приемливо :) . Този паметник е поредния пример за продажната политика , която се води тук от националните предатели , които продължават да се избират от хората ..
цитирай
8. templar - За пръв път умна, а не лумпенска позиция "против" паметника
18.10.2010 12:01
Общо взето споделям отношението ти. Все пак е важно да се подчертае, че не "българските политици" са построили паметника, а 100% американската държава. Българското присъствие беше протоколно - като към днешен съюзник. Държавните институции и обществените организации присъстваха на ниво заместник.

Не мога да отхвърля напълно и аргументите тук: http://edinzavet.wordpress.com/2010/10/06/us-pametnik/

Не е съвсем вярно и че няма паметник на българските летци. Освен този до парламента има и друг - на защитниците на София 1943-1944 и на кап. Герхард Венгел - пилот от Луфтвафе, защитавал София
http://edinzavet.wordpress.com/2010/10/16/16-10-2010/

Поздрави!
цитирай
9. mglishev - Мда,
18.10.2010 12:05
но ако зависеше от мен, щеше да има само паметници на нашите летци и на съюзниците ни от Луфтвафе.
цитирай
10. velichka84 - според мен
18.10.2010 13:17
Аз дълбоко осъждам комунизма, Сталин, разните Хитлер-сталин пактове, но паметници на Червената армия има в цяла Европа - все в центъра, даже във Виена е огромен. Това не е случайно - тук не се възпява Сталин и комунизма, а геройството на тази армия, на войниците, който са умирали като мухи и са се били с примитивни средстава и са ПОБЕДИЛИ Хитлер - нещо,което добре охранените и въоражени американци едвам-едвам успяват.
Това са паметници-предупреждение.

Не съм съгласна с паметника на американската армия пред посолството и подкрепям идеята той да е в гробищата, или да се направи някакво специално място , в което и да се направи паметник на над 25 000 загинали софиянци.
Нека това да е предупреждение , анти-военен паметник, не паметник-възхвала на трепането на цивилно население. Един ден може американците в афганистан да се възхваляват, но не при нас
цитирай
11. templar - ако зависеше от мен
18.10.2010 13:39
щеше антантата да бъде изличена още в ПСВ, дори по-назад, щеше Френската революция да бъде потушена. Ама като не зависи...

На стената на Хумболтовия университет през 1919 студентите идигат най-трогателния по мое мнение паметник на загиналите свои колеги. Три малки думи на латински: INVICTIS VICTI VICTURI ...



цитирай
12. meto76 - обижда! Обижда ме паметникът на ...
18.10.2010 13:55
tili написа:
обижда! Обижда ме паметникът на Съветската армия!!!

Мен пък много повече ме обижда Паметника на окупаторската Червена армия, отнела свободата на България за половин век.Тази плоча пред американското посолство е паметник на хора борили се срещу хитлерофашизма, нали така се казваше. Аз нямам нищо против и на загинали немски войници да бъде издигнат паметник в България.Това е история и всеки загинал трябва да бъде почетен. Не виждам ние на какво основание тогава бихме искали паметници в Македония на наши войници, след като там ни смятат за окупатори.
цитирай
13. meto76 - За наше съжаление окупаторската ...
18.10.2010 13:57
За наше съжаление окупаторската Червена армия не е дала нито един убит при завземането на българската територия, но въпреки това нейни паметници има из цялата страна, по градове и паланки.Без да е ясно, кой точно се почита в случая, след като няма загинали ???.
цитирай
14. анонимен - ДА НАГЛИТЕ СА СИ НАГЛИ
18.10.2010 14:37
Като е тръгнало сигурно ще чуем и за такиа паметници в ВИЕТНАМ, ЛАОС КАМБОДЖА, АФГАНИСТАН, ИРАК ..... НЕ МИ СТИГА УМА !!!!
цитирай
15. mglishev - Абе за мен едно е ясно,
18.10.2010 14:41
но докато умните се наумуват, лудите се налудуваха. А би трябвало да е очевидно, че Съюзниците не са били наши съюзници, че са воювали срещу България, така че и Щатите, и Съветският съюз не са за особена почит у нас.
цитирай
16. beckslover - =
18.10.2010 14:58
Намирам за обиден не само паметникът, но и американският посланик, и поведението му. Тук не е резерват за индианци, за да се изживява като бял баща.
Четящите "Винету" съзират Клеки-Петра в него. Аз пък съзирам Клати Петър и цялото му племе...:(
цитирай
17. kliomuza - не по-малко абсурден е и Альоша
18.10.2010 15:40
обаче се оказва че за мнозина той всява даже умиление! Докато съветската армия стои непоклатимо като гранит, всякакви други паметници ще имат своя прецедент.
Да не говорим , че пред народното ни събрание Царят-Освободител строго следи под лупа дали "освободените раби" приемат угодните нему закони и рещения. Само за дравнение - във Виена пред парламента стоят великите древни историци, пред чиито строги погледи, напомнящи им за отговорността пред поколенията народните избранници австрийски вземат решенията си.
цитирай
18. vmir - Ако паметникът е на американска земя, (каквато ми се струва, че по международен закон е), не е особено смислено е да се тълкува поставянето му като посегателств
18.10.2010 15:46
Повечено от протестите тук демонстрират както евентуалното незачитане на международния закон, така и неразбирането на няколко много елементарни положения в отношението не само към другите държави, но и към хората изобщо.
Моля, помислете още малко, преди да правите изводите, че това е “паметник на трепането на невинни хора”, защото такова твърдение е доказателство за недостатъчно мислене и объркване на понятието “достойнство” с дебелоглавие, инатене и дори невежество. Ако искаме с дебелоглавие да печелим уважение, много по-ефектно ще бъде, ако пред нашето посолство в САЩ сложим паметник на поручик Списаревски и съм сигурен, че и американски пилоти от ВСВ ще му се поклонят на патриотизма, само дето ще възникне въпросът за отношението ни към конфликта във ВСВ и нашето място в него, но ако си избистрим собствената позиция, би могло да се окаже много по-ефектно, отколкото да приключим въпроса с тръшкане от комплекси за патриотична непълноценност.

p.s. Да добавя, че семейството ми също е потърпевшо от бомбардировките над Русе, защото според дядо ми, от тогава баща ми се държи, да го кажа, сякаш му е падала фугасна бомба върху главата.
цитирай
19. анонимен - Ако ние бяхме спечелили войната,
18.10.2010 16:40
в Нюрнберг щяха да бъдат съдени най- вече американски пилоти и техните командири. Барабар с Труман, Чърчил и Сталин.
цитирай
20. анонимен - скит.ганди
18.10.2010 17:30
В с.Сухозем има подобен паметник от 2004г. Там пада американски бомбардировач,убивайки 7-членно семейство.Открит тържествено от мин.Арсенова ,др.Чомаков ,посланник Пардю...Що не направят на Сюлейман паша ?!Срам ипозор!!!
цитирай
21. vmir - 20. анонимен - скит.ганди
18.10.2010 18:06
анонимен написа:
В с.Сухозем има подобен паметник от 2004г. Там пада американски бомбардировач,убивайки 7-членно семейство.Открит тържествено от мин.Арсенова ,др.Чомаков ,посланник Пардю...Що не направят на Сюлейман паша ?!Срам ипозор!!!


Може би има някакви международни закони или споразумения за паметници на загиналите във войните. Добре би било да се помни, че всеки е жертвал живота си за каузата на своята държава, която е била еди каква си. Достойнството включва и това да си признаеш грешките, да покажеш, че не възнамеряваш да ги повтаряш. Невинно загиналите са важни, но нима не е важно да се знае как се е стигнало да трагедията и да се полагат усилия за избягването й в бъдеще? Нима това са непонятни и безсмислени неща?
цитирай
22. semtomovi - РЕФЕРЕНДУМ!
18.10.2010 18:15
РЕФЕРЕНДУМ!РЕФЕРЕНДУМ!РЕФЕРЕНДУМ!РЕФЕРЕНДУМ!РЕФЕРЕНДУМ!РЕФЕРЕНДУМ!РЕФЕРЕНДУМ!
цитирай
23. raders - Войниците не могат да бъдат обви...
18.10.2010 18:21
Войниците не могат да бъдат обвинявани за това, че са пратени да убиват и да бъдат убити. Виновниците са други и ние би трябвало да го знаем. На огромния паметник в Мадрид на загиналите от гражданската война диктаторът Франко е разпоредил да се напише. "На всички загинали испански войници и всички заблудени синове на Испания." Мъдро нали?
цитирай
24. tomcat - Позор, американски паметници и ...
18.10.2010 18:30
Позор,американски паметници и бази .Отличителните черти на едно робство!
цитирай
25. raders - Позор, американски паметници и ...
18.10.2010 19:27
tomcat написа:
Позор,американски паметници и бази .Отличителните черти на едно робство!


Понятията ти са объркани. Робство е онова, когато "доброволно" отиваш да пееш и маршируваш пред подобни паметници и дори на сън да не помисляш за интернет, камо ли за протест. Това би могло да се нарече всичко друго: гавра, нахалство или нещо подобно, но не и робство. Освен това защо ми се струва, че територията на всяко посолство се счита, съгласно международното право, за територия на съответната страна? Така че всеки би могъл да издигне пред собственото си посолство във Вашингтон дори, ако щете, паметник на Осама бен Ладен и това може да е нагло, но не незаконно.
цитирай
26. tomcat - Семантики уважаеми радерс, сем...
18.10.2010 19:52
Семантики уважаеми радерс,семантики!
цитирай
27. анонимен - скит.ганди
18.10.2010 20:27
vmir написа:
анонимен написа:
В с.Сухозем има подобен паметник от 2004г. Там пада американски бомбардировач,убивайки 7-членно семейство.Открит тържествено от мин.Арсенова ,др.Чомаков ,посланник Пардю...Що не направят на Сюлейман паша ?!Срам ипозор!!!


Може би има някакви международни закони или споразумения за паметници на загиналите във войните. Добре би било да се помни, че всеки е жертвал живота си за каузата на своята държава, която е била еди каква си. Достойнството включва и това да си признаеш грешките, да покажеш, че не възнамеряваш да ги повтаряш. Невинно загиналите са важни, но нима не е важно да се знае как се е стигнало да трагедията и да се полагат усилия за избягването й в бъдеще? Нима това са непонятни и безсмислени неща?

Да,така е ,но тук иде реч за паметници ,а не за военни гробища.Разликата е огромна.
цитирай
28. анонимен - ами що не издигнат паметник на талибаните съборили кулите в ню иорк ,и те се борят за нещо:D
18.10.2010 21:14
анонимен написа:
vmir написа:
анонимен написа:
В с.Сухозем има подобен паметник от 2004г. Там пада американски бомбардировач,убивайки 7-членно семейство.Открит тържествено от мин.Арсенова ,др.Чомаков ,посланник Пардю...Що не направят на Сюлейман паша ?!Срам ипозор!!!


Може би има някакви международни закони или споразумения за паметници на загиналите във войните. Добре би било да се помни, че всеки е жертвал живота си за каузата на своята държава, която е била еди каква си. Достойнството включва и това да си признаеш грешките, да покажеш, че не възнамеряваш да ги повтаряш. Невинно загиналите са важни, но нима не е важно да се знае как се е стигнало да трагедията и да се полагат усилия за избягването й в бъдеще? Нима това са непонятни и безсмислени неща?

Да,така е ,но тук иде реч за паметници ,а не за военни гробища.Разликата е огромна.

цитирай
29. gantree - !!!
18.10.2010 21:23
България обявява война на САЩ на 13 декември 1941, буквално няма и седмица след Пърл Харбър, и два дни след Германия и Италия. Ако някой здравомислещ български патриот може да ми посочи поне една основателна причина България да обявява война на САЩ и да иска да воюва с американците, ще го черпя една бира. Това е само едно от многобройните налудничави действия на Борис Трети, които са нанесли огромни щети на страната ни за десетилетия напред.

Колкото до паметника на американските летци, не виждам причини за недоволство. Построен е пред американското посолство, със сигурност със знанието и съгласието на правителството и Столична община и не е натрапен никому. Крайно време е склерозиралите ненормалници от единзаветточкаком малко да се позасрамят.
цитирай
30. vmir - 28. анонимен,
18.10.2010 21:42
анонимен написа:
ами що не издигнат паметник на талибаните съборили кулите в ню иорк ,и те се борят за нещо:D


Трябва да е легитимно.
цитирай
31. анонимен - бла бла
18.10.2010 22:51
сега Юзеирови ще пощръклеят да дигат паметник на турския войн,по същата логига,били се срещу окупатора Русия :)))Смяххх айде честно си кажете не сме ли слагачи,на чичо Сам,сега всяка държава която е загубила войник тук,за щяло и нещяло ще иска паметник.....
цитирай
32. blackpredator - не само бла бла 31,
18.10.2010 23:01
Кириак Стефчовците и Иванчо Хаджипенчовците не само пишат. Тия папуаси мислят така.
Не за тридесет сребърника, за тридесет мъниста, пък и без мъниста даряват чест и род.
Чети ги горе
цитирай
33. vmir - 31. анонимен - бла бла
18.10.2010 23:05
анонимен написа:
сега Юзеирови ще пощръклеят да дигат паметник на турския войн,по същата логига,били се срещу окупатора Русия :)))Смяххх айде честно си кажете не сме ли слагачи,на чичо Сам,сега всяка държава която е загубила войник тук,за щяло и нещяло ще иска паметник.....


Да си спасител на света от фашизма е едно, да си поробител - друго.Че, мнимите борци против фашизма направиха така, че всяка глупост да бъде приемана като равна по смисъл и значение с важните неща, не означава, че примерът им трябва да служи за подражание.
цитирай
34. анонимен - Позор
18.10.2010 23:13
Позор е не толкова издигането на паметника, колкото кудкудякането на коментиращите и тук либерасти, че, видите ли, нямало "причини за недоволство". Че суперменът-суперслуга Бате Бойко и неговите епигони са позволили да се отдаде чест по този начин на убийци на българско цивилно население, естествено не е учудващо. Булгаристанският ветропоказател се върти при всеки сигнал. Няма значение, дали ценните указанията идват от Вашингтон (извинявам се, Уошингтън), Москва или пък примерно Анкара. Курвата не подбира.
Ако имаше нещо подобно на гражданско общество в България, позорният паметник отдавна щеше да е съборен или най-малкото щеше да има множество сериозни протести срещу това, че въобще е било допуснато да се издигне. А псевдолибералчетата нека си блеят политически коректно. Гурутата им отдавна са надминали по блюдолизничество бащите си (членове на ЦК). Боговете се менят, но желязното правило си остава едно и също: който слушка, папка.
цитирай
35. анонимен - Ха ха, та то в един Технически уни...
18.10.2010 23:46
Ха ха, та то в един Технически университет във Варна е ПЪЛНО със турски студенти, да не говорим за останалите!Някои от тях не знаят и български!Във тази държава всичко се готви, да бъде изтрито, но като се замислиш, така и трябва явно!Когато конят се мъчи, го застрелват!И такива морализатори като vmir седят и ми говорят за някакви си международни закони!Да ви сера на главите!
цитирай
36. анонимен - Вярно, какво са се разбълнували за ...
18.10.2010 23:58
Вярно, какво са се разбълнували за международни закони. Те се налагат на слабите, за да им се връзват ръцете, когато станат прекалено непослушни. Силните, които ги налагат, разбира се, винаги могат да ги нарушават, след като "свободата и демокрацията" изискват "гъвкав и разчупен" подход.
цитирай
37. анонимен - BUSH
19.10.2010 09:30
От времето на Симеон Велики, България не е била способна да взема правилни самостоятелни решения.Хитлер притиска БГ и ставаме фашисти.Гърция и Югославия в това време се изправят за борба.Когато Съветската Армия стига Дунава, довчерашните противници на болшевизма се покриват в миша дупка. Как не се намери един фашист да гръмне поне един съветски войник! Знаем какво стана после.Вечна дружба със СССР, 1-2 милиона комунисти, борба срещу империалистическа Америка и т.н. 50 год. след това идват американците, разрушават индустрия, земеделие,армия и държава, правят военни бази по най-добрите ни военни обекти, селяните около базите цвилят от радост и потриват ръце в очакване на долари.Това е България! Нито един политик не прави и опит дори да протестира.Сега сте тръгнали да критикувате плочите пред американското посолство и си въобразявате, че някой ще ви чуе! Америка може да прави каквото си иска с България. Ако пожелае утре ще нацепи България на 5 парчета.Вижте истината в очите! Демокрацията е за силните, а не за капитулантите!
цитирай
38. анонимен - Как не се намери един фашист да ...
19.10.2010 10:34
анонимен написа:

Как не се намери един фашист да гръмне поне един съветски войник! Знаем какво стана после.Вечна дружба със СССР, 1-2 милиона комунисти, борба срещу империалистическа Америка и т.н. 50 год. след това идват американците, разрушават индустрия, земеделие,армия и държава, правят военни бази по най-добрите ни военни обекти, селяните около базите цвилят от радост и потриват ръце в очакване на долари.Това е България! Нито един политик не прави и опит дори да протестира.Сега сте тръгнали да критикувате плочите пред американското посолство и си въобразявате, че някой ще ви чуе! Америка може да прави каквото си иска с България. Ако пожелае утре ще нацепи България на 5 парчета.Вижте истината в очите! Демокрацията е за силните, а не за капитулантите!


Цялостно е вярно, но самото мнение е капитулантско. Точно защото виждаме "истината в очите", трябва да протестираме. Няма значение на първо време, дали някоя правителствена свиня или придворен политолог, занимаващ се с изследване на демокрацията или с либерални стратегии, ще те чуят. Важно е да покажеш открито позиция, а не да продължиш да си скотиш и да мрънкаш под сурдинка.

цитирай
39. анонимен - Ето тук впрочем още една подобна ...
19.10.2010 10:46
Ето тук впрочем още една подобна инициатива във Фейсбук: http://www.facebook.com/pages/Za-premahvane-na-pametnika-na-amerikanskite-letci-bombardirali-Sofia/151982138172667
Като се съберат повече хора, може да се премине към координирани действия.
цитирай
40. анонимен - balgaria triabva da iska razre6enie
19.10.2010 13:57
za postavianeto na podobna pametna plo4a pred balg.posolstvo vav Va6ington,a s 4ie razre6enie e bila postavena tazi pred amerikanskoto posolstvo v Sofia? Ili nie sme tolkova drebni i nezna4itelni v svetovnia politi4eski jivot,4e koi ni pita kakvo mislim,a i da protestirame-niama zna4enie.No dokato ne pokajem pred kogoto i da bilo,4e se uvajavame kato narod,taka 6te bade.
цитирай
41. анонимен - а бе,хора
19.10.2010 14:05
И Америка,и Русия са империи,бе!Ква демокрация,къв комунизъм!?Ние сме били владяни,владеят ни пак!Кво се правите на ощипани госпожици,да ви пита човек!?Кви комунисти са БКП,сега БСП!?Това е една най-обикновена КОЛОНИАЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ и нищо повече!А идеологията е за идиотите и хитреците!Кви са сега разните му демократи,дето драпат за властта!?Пак същото!Доказателствата ги получавате всеки божи ден,вие си знаете вашето!"Демокраация,демокраация..."За такива случаи е препоръчителен полов акт със засилени елементи на обучение,пък белким се научи човек!Ако нещо ме отвращава в този измислен паметник,това са ДЕТСКИТЕ ИГРАЧКИ ПЪЛНИ С ВЗРИВ,пускани от сегашните ни "приятели"!Мой съученик пострада от тях,остана без ръка и око,и живота му беше погубен!И на тези "демократи" и "борци" издигат паметник!?Бог да пази България!!!
цитирай
42. анонимен - Точно против унизителното пове...
19.10.2010 14:27
Точно против унизителното поведение на колониалната администрация трябва да се протестира и то еднозначно. Ако си останем с мънкането на констатации, че така е било преди, така ще и за в бъдеще, не заслужаваме нищо по-добро.
цитирай
43. анонимен - Точно срещу унизителното повед...
19.10.2010 14:30
Точно срещу унизителното поведение на колониалната администрация трябва да протестираме и то еднозначно. Ако си останем с мънкането на контстатации, че е било така в миналото, така ще е и за в бъдеще, не заслужаваме нищо по-добро.
цитирай
44. анонимен - Точно срещу унизителното повед...
19.10.2010 14:30
Точно срещу унизителното поведение на колониалната администрация трябва да протестираме и то еднозначно. Ако си останем с мънкането на контстатации, че е било така в миналото, така ще е и за в бъдеще, не заслужаваме нищо по-добро.
цитирай
45. анонимен - Аз съм против разполагане на американската ПРО в България!
19.10.2010 16:23
http://www.facebook.com/group.php?gid=303264291563
цитирай
46. анонимен - камикадзе
19.10.2010 20:46
В Пърл Харбърт да вдигнат паметник на японските летци
цитирай
47. анонимен - BUSH
19.10.2010 20:54
анонимен написа:
[quote=анонимен]
Как не се намери един фашист да гръмне поне един съветски войник! Знаем какво стана после.Вечна дружба със СССР, 1-2 милиона комунисти, борба срещу империалистическа Америка и т.н. 50 год. след това идват американците, разрушават индустрия, земеделие,армия и държава, правят военни бази по най-добрите ни военни обекти, селяните около базите цвилят от радост и потриват ръце в очакване на долари.Това е България! Нито един политик не прави и опит дори да протестира.Сега сте тръгнали да критикувате плочите пред американското посолство и си въобразявате, че някой ще ви чуе! Америка може да прави каквото си иска с България. Ако пожелае утре ще нацепи България на 5 парчета.Вижте истината в очите! Демокрацията е за силните, а не за капитулантите!


Цялостно е вярно, но самото мнение е капитулантско. Точно защото виждаме "истината в очите", трябва да протестираме. Няма значение на първо време, дали някоя правителствена свиня или придворен политолог, занимаващ се с изследване на демокрацията или с либерални стратегии, ще те чуят. Важно е да покажеш открито позиция, а не да продължиш да си скотиш и да мрънкаш под сурдинка.

[/quote Значи ти смяташ с протести да посочиш вратата на американците? Те не са дошли тук за да си ходят. Те може и да махнат плочата в чест на пилотите-садисти, но базите си няма да махнат. А какво ще правиш със стотиците хиляди готови да продадат себе си, майка си и баща си за няколко долара или за потупване по рамото! Американците имат няколко бази в БГ, което е нещо разбира се , но те имат хиляди българи,готови да разрушат и малкото останало от България само срещу обещания.Това е основната им армия в БГ.На това се гради силата им да решават в България. Какво ще правиш с тези хора?
цитирай
48. анонимен - Продажници ще има винаги. Те не са ...
20.10.2010 00:27
Продажници ще има винаги. Те не са обаче оправдание за апатия.
цитирай
49. mglishev - Добре...
20.10.2010 02:32
гледам, че хората четат, коментират, вълнуват се. Това е хубаво само по себе си. Мисля, че не е лошо да си размърдаме задниците и да вземем да реагираме и по-далеч от нета. Ще ми се да се намерим поне няколко души, да споделим по приятели и роднини и може би да вземем да изпротестираме със знамена и плакати пред паметничето; а може и медии да заинтересуваме.

Без да се ангажираме с някого или с с някаква партийност, а от нормално национално чувство.
цитирай
50. zelas - Маноле, ако бях наблизо с удовол...
22.10.2010 22:53
Маноле, ако бях наблизо с удоволствие ще дойда на протест! Пожелавам ви да се случи!

Поздравления за постинга!
цитирай
51. mglishev - Добре,
23.10.2010 00:51
разчитам на това. Само воля да има.
цитирай
52. анонимен - BUSH
24.10.2010 01:07
анонимен написа:
Продажници ще има винаги. Те не са обаче оправдание за апатия.

Продажници има и ще има. Те не са най-опасните.Опасни са огромния брой желаещи да работят тази професия.Просто няма работа за всички.
цитирай
53. анонимен - A
24.10.2010 21:19
Честно казано има доста по ъпсурдни неща от това .Историята за тези събития нито започва с България нито свършва,все пак става въпрос за втората световна война , и добрите победиха:)
цитирай
54. mglishev - Мда,
24.10.2010 22:11
винаги добрите побеждават... удивително, нали?
цитирай
55. анонимен - Добре са го сложили!
25.10.2010 22:04
Като отида в София следващия път смятам да ида и да го препикая въпросния паметник. Предлагам всеки истински патриот редовно да прави същото. Накрая може сами да го махнат.
цитирай
56. mglishev - Идеята е
26.10.2010 23:09
анонимен написа:
Като отида в София следващия път смятам да ида и да го препикая въпросния паметник. Предлагам всеки истински патриот редовно да прави същото. Накрая може сами да го махнат.


да го препикаем групово.
цитирай
57. raylight - Мен
31.10.2010 17:09
също ме дразни паметника, но той е на американска територия - посолството.
цитирай
58. mglishev - И все пак
01.11.2010 10:21
тази територия е в София, а не в Щатите. Най-малкото не е никак дипломатично да се вдигне такова нещо в чужда столица.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625393
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата