Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2011 15:25 - Левски, сърбите и българите
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 8725 Коментари: 20 Гласове:
15

Последна промяна: 20.02.2011 01:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Това ще бъде един горчив постинг. Защото най-бедните и най-свестните българи пак не можаха да поменат паметта на Апостола на спокойствие.

В Сърбия, както и тук зее огромна пропаст между нормалните мислещи хора и грамадното мнозинство изроди, по чийто вкус се управлява държавата. Имаме налице два съседни народа, сред които безсрамната дебелащина е предпочитан начин на живот. Само дето сръбската батбойковщина е агресивна, а нашата е безгръбначна, така че докато онези безобразници си разиграват коня и тормозят българското малцинство, нашите бездарници неадекватно се ослушват. 
Срамът е общ - и на Белград, но и на София.

Отделен въпрос е, че сръбското малцинство от мислещи хора произвежда по-добър и количествено по-голям културен продукт от нашето. И че сърбите въпреки войните и загубите имат по-стабилна държавност от нашата. Което донякъде е за уважение, но всъщност никак не е добре за нас. Казвам това с огромно съжаление, защото самият аз имам лични причини да харесвам страната, а и щеше да е добре да можем да се радваме на сръбските успехи, където ги има. И те на нашите... където ги има.

Повече от всичко бих се радвал двата народа да са в приятелски отношения. Но засега това ми се струва невъзможно. Поведението на Сърбия към България е двулично, а към българското малцинство - отвратително. Поведението на България към Сърбия е глупаво. И на България към българското мацинство в Покрайнините - безотговорно. Това не е от вчера. Какво чакаме? Българите от Западните покрайнини да се превърнат в индианци? Това неимоверно би възрадвало мнозинството сръбски лумпени и политици и вероятно би останало напълно незабелязано от тукашните лумпени и политици.
Употребявам съюза "и" само от учтивост, инак между лумпените и т. нар. политически елит и у нас, и в Сърбия разликите са удивително малко - само в това дали си управляващ или управляван и дали се тупаш в гърдите, че си сърбин или българин; съответно дали тормозиш малцинствата или си трайкаш и се ослушваш. Едни и същи глупаци произвеждат и консумират това, което минава за политика на Балканите. 

На Сърбия не трябва да се цепи басма, защото колкото повече територии губи, толкова по-тежка става хватката й над земите, които още държи. Не мисля, че в името на добросъседството трябва да продължаваме да забравяме сънародниците си и да правим мили очи на съсед, който се държи двулично и нагло, а има опит и в жестокостите.
Реакцията на доста интелигентни хора по повод вчерашната провокация е, че България и Унгария би трябвало заедно да оказват натиск на Сърбия предвид амбициите на страната за влизане в ЕС, ако тя не иска да спазва елементарни права на гражданите си от несръбски произход. Но според мен трябва и кампания по даване на българско (и съответно унгарско) гражданство на членовете на малцинствата ни там, за да не навредим на сънародниците си зад граница. Сърбите не биха могли да безчинстват безнаказано над граждани на Съюза. Ето още един общ интерес и обща мъка, които ни сближават с маджарите. Каква ирония - оказваме се по-близки с нация от която ни делят разстоянието, религията и езикът. А сме непрекъснато и безнаказано унижавани от съседи, с които говорим и вярваме почти еднакво.

Разбира се, при такава българска и евентуално унгарска политика мощната сръбска дебелащина тутакси би започнала радостно да вие за завой към Русия, по-далеч от лицемерната Европа и злите съседи. И тук ще се намерят достатъчно наши си дебелаци, които да пригласят, защото дебелащината и покорната русофилия са симптоми на една и съща общобалканска болест, която само Стамболов е знаел как да лекува.

Може да съм огромен любител на няколко читави сръбски историци, писатели и режисьори, които наистина са по-добри от нашите, знам добре, че Белград е далеч по-привлекателен от инак обичаната ми София, а познавам и свестни хора оттам, но като става дума за родствениците ми в Западните покрайнини тутакси охладнявам към шумадийските чарове. Още повече, че нещата, които харесвам в Сърбия, принадлежат на едно културно малцинство без практическо влияние върху српството - тази постоянна вакханалия на простащината и цинизма (впрочем, доста сродна с българщинката, която също е вид свинство).

Бедността, тихият национализъм и търпението на нашите сънародници от Покрайнините направо ми късат сърцето, още повече че по произход съм знеполец, а пълната немара на държавата ни към тоя район, съчетана със сръбската перфидност ме огорчава страшно.

А и като вярващ изпитвам противоречиви чувства към сръбската Църква. Тя, от една страна, може да бъде модел за нашата, защото има много изявени мислители и дори светци през ХХ в., а и действително служи на народа си докато БПЦ блажено дреме. Същевременно обаче сръбските църковни йерарси са истински гонители на българщината. Примерите с камбаната на границата, с богослужебния език и с горкия отец Йоан от Босилеград са просто гнусни. Колкото и да се надявам на добросъседски отношения между два народа с еднаква вяра, близко културно наследство и близък език, толкова и се боя от данайците. Сърбите явно смятат, че ако не си сърбин, не можеш да бъдеш и православен. Говорете ми после за това, че всички християни са братя...

Нещастни Балкани. Нещастна България. Нещастно православие. И три пъти нещастно мое Знеполе, разкъсано от тази безмислена и несправедлива граница, бедно, тормозено от държавата, в която се намира половината от него и зарязано от държавата, на която изцяло принадлежи.

И нещастна Сърбия, да. Не е редно да плача точно на тези чужди гробища, но този народ въпреки всичко ни е близък. 

Да не забравя - светла му памет на Апостола. Който, както се сетиха някои умни хора, има заслуги и за Сърбия, а не само за България. 



Гласувай:
15


Вълнообразно


1. zelas - Маноле, може и да ти навреди комп...
19.02.2011 15:43
Маноле, може и да ти навреди комплимента, но: Шапка ти свалям!

Странно нещо е живота - от антагонисти, накрая ще станем единомисленици с тебе.
цитирай
2. tit - Светла му памет!
19.02.2011 16:37
Има още много да се парим...

Поздрави!
цитирай
3. mglishev - Зелас, Тит,
19.02.2011 21:02
а, не знам, сто на сто още много пъти един на друг ще казваме: "Пишеш пълни простотии". Това е естествено предвид огромните ни различия. Но има някои основни неща, по които двама нормални хора винаги биха се съгласили.

Ще се парим, да. Днес ректорът Илчев хубаво се сети да цитира Левски:
- Цели сме изгорели от парене, а не се сещаме да духаме.

Един познат от Босилеград веднъж каза:
- Лесно е да си българин на Жълтите павета!
Прав беше човекът.
Между другото, в Банат, пак в Сърбия, има много интересно малцинство "българи". Хората са си чисти маджари, разбира се. Говорят унгарски, повечето са католици. Тук-там из селата им се среща по някой словак протестант или сърбин комунист (но няма православни).
В няколко банатски села го има историческият спомен, че прадедите им от XVIII в. са преселници от България и затова имат часове по български език в училищата си и се интересуват от български книги за училищните си библиотеки. По онези места има и местен фестивал, наречен "Българиана", провежда се в с. Бело блато, но фолклорът там определено е маджарски. Българската идентичност там е по-скоро културна мода, но хората са доста добре настроени и имат интерес към нас. Естествено, селяни са си, доста затворени, пък и са недоверчиви към славяно-православната култура.
Разбира се, гледат за политическите си свободи към Унгария, а не насам като горките босилеградчани. И определено не са подложени на такива вбесяващи издевателства от сръбска страна, може би защото Унгария реагира по-адекватно от България на проблемите на малцинствата си зад граница.
цитирай
4. анонимен - Подпоручик Ч.
19.02.2011 23:40
Същностни черти на батбойковщината са суперменщината тук и слугинажът навън. Накратко казано става дума за образа на суперслугата и неговите епигончета.
Това се базира на българския народопсихологически характер да чакаме някой да ни "оправи" отвън. Много вода е изтекла, а поумняване май не се наблюдава. Външните "доброжелатели" не може да бъдат гарант. Най-малкото не и заради черните ни очи. Българските национални интереси могат да бъдат защитавани само от самите българи и българската държава, която все повече затъва в жалката гротеска на административен апарат, обслужващ основно доста по-различни цели. Това, как сме били в ЕС и суверенитетът ни е ограничен, е една удобна полуистина, представлява шаблон и не минава. Могат да се приведат доста примери за противното (Манол съвсем адекватно спомена Унгария).
цитирай
5. zelas - Маноле, малко съм озадачен, искаш ...
19.02.2011 23:54
Маноле, малко съм озадачен, искаш да кажеш че банатските българи са маджари, а не българи? Ами преселниците от Чипровци след въстанието, които първо се заселват в Олтения и после се принуждават да отидат и още по на север? Ами банатските българи които са сега в България какви са?

Аз бях писал тема за банатският фолклор - http://zelas.blog.bg/muzika/2011/01/11/banatsko-bylgarski-folklor.665154

Та ми е интересно какво имаш предвид?
цитирай
6. sparotok - !
20.02.2011 00:04
Маноле, най-откровено казвам - Прекрасен постинг!
Отношението на сръбските управляващи към българското малцинство е наистина отвратително, но още по-отвратително е поведението на нашите управляващи, не са си мръднали пръста за сънародниците ни, а могат да направят много...стига да искат.
цитирай
7. mglishev - Батбойковщината
20.02.2011 01:24
е точно това, което гусин подпоручикът описва. Резултатът е, че като не вкарваш - ти вкарват. На повечето ни съграждани това положение явно допада. Е, сърбите винаги са готови да ни "оправят". Честито.

Зелас, може да има и по-български банатски българи, тях не съм ги виждал. Видях хора, които искаха да учат български, твърдяха, че са с български произход, кефеха се на българска музика, но до един носеха унгарски имена, бяха католици и говореха само маджарски. Не искаха да говорят нито сръбски, нито друг език, български не знаеха изобщо. Само кюрето им знаеше малко френски, а на сръбски с нас благоволяваха да разговарят единствено словаците-протестанти. И да е знаел някой немски - аз пък немски не ползвам. Добре, че кръчмарят в Бело блато беше сърбин - бежанец от Косово - та да има с кого да си лафим. Останалото беше разбиране с жестове.

Аха, Спароток, прав си. Ама не е само до управниците, тях нацията ги прави управници. Тихичко, слушкане, евентуално папкане, бой по жената и децата и фукане на мъжественост в махалата, това е. А това Левски-Мевски, Босилеград, малцинства - никого не брига.
Инак ми се щеше да не го пиша тоя постинг. Всъщност ми се иска да можех да съм фен на Сърбия. Ама аз не успявам да съм фен на България, па какво остава за още по-дивите й съседи.

Между другото, днес ректорът Илчев тегли страхотна реч за Левски и държавата. Такъв ректор досега не сме имали. Поне като публична фигура.
цитирай
8. sparhawk - страхотен постинг
20.02.2011 13:36
много силен. А за това:
"В Сърбия, както и тук зее огромна пропаст между нормалните мислещи хора и грамадното мнозинство изроди, по чийто вкус се управлява държавата."
Според мен пропастта там е дори още по-огромна. По-големи върхови постижения, но и повече низости.
цитирай
9. zelas - Зелас, може да има и по-български ...
20.02.2011 16:27
mglishev написа:
Зелас, може да има и по-български банатски българи, тях не съм ги виждал. Видях хора, които искаха да учат български, твърдяха, че са с български произход, кефеха се на българска музика, но до един носеха унгарски имена, бяха католици и говореха само маджарски. Не искаха да говорят нито сръбски, нито друг език, български не знаеха изобщо. Само кюрето им знаеше малко френски, а на сръбски с нас благоволяваха да разговарят единствено словаците-протестанти. И да е знаел някой немски - аз пък немски не ползвам. Добре, че кръчмарят в Бело блато беше сърбин - бежанец от Косово - та да има с кого да си лафим. Останалото беше разбиране с жестове.


Ясно е че са позабравили езика, щото подобно на братята ни от зап. покрайини сегашни и предишни български правителства не са правили нищо за сближаване.

Но не е добре да не ги наричаме българи защото това ще ги отдалечи още повече.
цитирай
10. mglishev - Нищо общо
20.02.2011 22:08
между тези от Покрайнините и тези от Банат. Бил съм и на двете места, знам за какво става дума.

О, Ястребе, не знаеш колко си прав (а може би знаеш). Турбащината в Сърбия е невъобразима. Мой близък разправяше чудовищни неща за градчето (п)Лесковац и дивата чалгия там.
цитирай
11. sparhawk - зная косвено
20.02.2011 23:09
наблюдавал съм техния политически и обществен живот отстрани. Могат повече от нас - в доброто, но уви и в лошото.
цитирай
12. анонимен - Подпоручик Ч.
21.02.2011 10:32
Дали Тиквата ще постави пред Цветкович въобще въпроса за поведението на сръбската полиция? Или протестът ще бъде пак запазена територия за професионалните патриотарчета от МВРО, които отново ще проявят своята българщинка чрез фучене и пърдене. Жалка, наистина много жалка картинка.
цитирай
13. mglishev - Не пропущай
21.02.2011 11:53
атакаджиите. То на човек да му опротивее и патриотизъм, и всичко като види какви нещастници се бият в гърдите, че били обичали България.
цитирай
14. templar - Браво!
21.02.2011 13:12
След "Воюващата църква" и "Неолиберални свинщини", този трети пореден позитивен мониторингов доклад доведе до запис на името ти със златни букви в моя т.нар. "блогрол" (поменик)
цитирай
15. mglishev - Радвам се, templar,
21.02.2011 15:53
при все че предпочитам всичко да беше цветя и рози, три морета, камбанарии и петролни залежи в Софийското поле.
цитирай
16. анонимен - Подпоручик Ч.
22.02.2011 10:21
http://www.webcafe.bg/id_1721041260_S_obich_-_i_omerzenie

Ето тук един хубав материал (макар и да не споделям абсолютно всичко в него) за насраната комсомолска позьорщина при отбелязването на паметта на Левски. Не знам защо, но все по често като чуя, как някакви мекотелни създания "ша честват Апостола", си представям нечие картофено лице, врещящо: "Уефки ти си сичкооо за нас".

Горе-долу същото омерзение ме обзема, като се сетя за същите получовеци, тъпеещи на провеждания традиционно около седмица по-рано Луков марш. За мен Христо Луков действително е голям български патриот (с немалко сериозни кусури), каквото и колкото и да циврят антифа толерастите. Когато обаче картофените глави почнат да мучат: "Христо Луков - Генерал", нещо наистина започва да клокочи в мен. Апостол или Генерал - вероятно на олигофрените им се струва, че това е част от име и им звучи толкова големо, колкото те са жалки и прости. Как просто вуни цялата работа! Изметта никога не е била способна на нещо друго от комсомолщина. Чрез чалга към кебапо-ракиен лумпенски "национализъм", вписващ се изключително добре в батбойковщината.
цитирай
17. mglishev - Гусин подпоручик,
22.02.2011 12:14
големо громене е настъпило при тебе, аз мога само да мечтая за такиви върхове на омерзението. А странно, такива кебап-националистчета сме били и ние... Това вероятно е повод за надежда.

Иначе аз съм изцяло "за" фанфарите, плюша и перата. Посраното си е посрано, това го знаем. Но националният култ трябва да си го има. Може да смени формите и тръбачите, но без цветя, помпони и патос също не бива. Друг е въпросът, че у нас няма вкус към тия работи.
цитирай
18. анонимен - Подпоручик Ч.
22.02.2011 18:51
Добре знаеш, че точно аз в никакъв случай не съм против запазването и развитието на националната митология. Въпросът обаче наистина опира до формата, какво се влага и в съдържанието, а и в най-голяма степен до вкус. Точно последното прави едни национални митологии величествени и достойни за самоидентификация за всеки честен човек (изключвам ултралибералите), а други смешни, нелепи, а в крайна сметка понякога дори отблъскващи в такова "облекло" (освен за най-лумпенизираната сган и платени верноподаници).

Също така не отричам и претърпяната известна еволюция на възгледите. Относно кратофените глави държа обаче да натъртя, че съм ги громял преди и громя по-целенасочено сега, тъй като тези елементи са особено вредни за националната идея и толерирането им допринася тя да бъде подрината още повече. Ще продължа и да го правя, смятайки това за мой патриотичен дълг.
цитирай
19. mglishev - Тука
22.02.2011 19:40
пак нямаме разногласия.
цитирай
20. bratignat - Поздрави за статията. . . . много ми ...
12.05.2011 01:25
Поздрави за статията....много ми се иска това да е фантастика, а не реалност.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8624858
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата