Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2011 15:14 - Брейвик - Грендел от Утьоя
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 25938 Коментари: 62 Гласове:
14

Последна промяна: 28.07.2011 00:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Преди всичко престъплението е безумно.

За недоразбралите: на 22 и 23 юли, петък и събота, норвежецът Андерш Брейвик, 32-годишен, уби в двоен атентат между 76 и 93 души в Осло и на о-в Утьоя. Много от жертвите му са непълнолетни и жени. Мотивите му са "предупреждение" срещу политиката на мултикултурност и толерантност към имигрантите в Европа и Норвегия от крайно консервативна, дясна позиция. 

Това не е атентат, това не е жест, това не е политическо действие. Това е убийство. По-точно клане. Това е страшната история за чудовището Грендел, което влиза в залата и разкъсва спящите там. Само че чудовището убива воини, мъже, които знаят къде са, защо са там и какво рискуват. А Брейвик уби деца. Невинни деца. 

Някои нещастници побързаха да се направят на много умни, казвайки, че всичко е въпрос на гледна точка и че между терориста и бореца за кауза разликата била "много тънка". Да вървят по дяволите такива приказки, както и уж умните им автори. Да вървят там, където е мястото на Брейвик. Ботев не убива никого от пътниците на "Радецки" и плаща с кожата си. Солунските атентатори убиват десетина души (което всъщност изрично не са искали!) и почти всички плащат с кожата си. Владо Черноземски убива двама души (и то какви, светла му памет!) и плаща с кожата си. Нито една убита жена, нито едно убито дете. И полагане на собствената глава - ето това е атентаторът, ето това е воинът. Ето това е разликата между терориста и бореца за кауза, между воина и чудовището. Не, умници, разликата никак не е тънка. И животът на невинния винаги трябва да се щади. Животът на виновния - никога. В един хубав и тъжен филм, наречен "В Брюж" завършен убиец много точно казва за себе си:
- Ако разбера, че съм убил невинен, ще си тегля куршума на място.
Както си му е редът.
Разбира се, релативистите, неморалните, фашизоидите и откровените кретени ще кажат, че невинната жертва или е неизбежна, или че животът й не е чак дотам ценен, или че "борбата" иска жертви (винаги от другите, разбира се), или че никога не се знае кой е невинен. С подобни приказки само се компрометира всяка една кауза, която се топи като цинично залче в кръвта на убити жени и деца - какъвто и да е произходът на жертвата и каквито и да са мотивите. 

Какъв страхливец излезе този Грендел от Утьоя! Какъв жалък страхливец... Жертвите му загинаха, а той е жив. Жив, за да се радва на комфорта в норвежкия си затвор, на медиен комфорт извън битовия, на самозаблудите си, че е герой и на перспективите за напускане на затвора някой ден. О, Господи! Този изверг трябва да бъде предаден на майките на загиналите - да го разкъсат на парченца. Брейвик дори няма доблестта да загине, която имаха даже чудовищата от 11 септември. Излиза, че дори онези, които той презира, са по-храбри от него. 

Езикът на Брейвик трябва да бъде откъснат, за да не може той да говори. Пръстите му да бъдат отсечени, за да не може да пише, защото други като него може да се одързостят и накървят от злобата му, захаросана с уж божем идеалистични приказки. Този, видите ли, горд потомък на викингите би трябвало да изпита всички мъчения, описани в старите саги - като почнем с разходката около дървото. И това, ей Богу, трябва да стане публично, за да не мислят подобните му изчадия, че това е нещо особено романтично в стила на финалните кадри от "Смело сърце". 

Бог да прости жертвите и да утеши семействата им.
Клането от Утьоя е най-лошата новина за целия континент от атентатите на гара Аточа през 2004 насам. Това жалко същество Брейвик извърши страховито престъпление пред очите на цивилизования свят и постави под въпрос и двете противоборстващи си каузи: консервативната и либералната. Отсега нататък ще е лесно да се обяви за срамно, когато човек признае, че е консерватор, че не иска имигранти, че иска страната си за своя народ и за своите обичаи. Веднага кресльовците ще обвинят всеки консерватор, че е като Брейвик. Едновременно с това ще е страшно човек да е либерал. Всеки, който заяви, че е за повече демокрация, за повече свобода, за мултикултурност, ще бъде обвиняван, че излага обществото на риск от Брейвиковци. Този отвратителен акт може да погуби нормалния дебат "за" и "против" имигрантите и ценностите - макар да е цинизъм да се говори за такива абстракции, когато стотина невинни вече платиха с кръвта си - и то за единия затворнически комфорт на едно жалко човече. 

Брейвик е последният изблик на безпомощност на онези, които не знаят какво е да си националист, какво е да си консерватор и какво е да си бял човек. Жалкият Грендел от Утьоя, доказателството за баналността на злото, презряно лигаво създание, което няма смелост да се изправи пред истински риск и да влезе в спор - или пък поне да стреля срещу министър-председател, крал или престъпник. Ако Брейвик беше храбрец, ако беше борец за кауза, той щеше да убие аятоллаха на Иран или поне да опита. И да загине сам. Без да рита паднали деца, за да стреля в тях, ако изхлипат. Без да превръща консерватизма в това, срещу което консерватизмът се бори. 

Проклет да е Брейвик. Дано и Адът му се стори тесен. 



Гласувай:
14


Вълнообразно


1. armorica - Не можеше да бъде казано по-точно!
27.07.2011 15:24
Приемете моето гласуване поне за 20 гласа!
цитирай
2. alexalexalex - глишев
27.07.2011 15:38
като отмине малко време ще дам и своята гледна точка по темата. не искам да е емоция, искам да е по-рационална.
само ме е яд, че тъпите норвежци няма да го накажат като хората, а и техните пандизи са като 4 звездни хотели.
цитирай
3. mglishev - Мда,
27.07.2011 15:41
alexalexalex написа:
като отмине малко време ще дам и своята гледна точка по темата. не искам да е емоция, искам да е по-рационална.
само ме е яд, че тъпите норвежци няма да го накажат като хората, а и техните пандизи са като 4 звездни хотели.


наистина трябва да мине малко време. Засега работата няма как да не е и емоционална. За наказването също си прав.
цитирай
4. whitebarde - Безпощадно.
27.07.2011 15:50
Безпощадно ясен точен и правдив си , Менеделе. И за жалост.
Само едно уточнение: национализъм- това е начин на мислене. Осакатен Начин на мислене шлифован от Гьобелс, Хитлер и сталиновите креатури. Национализъм- така се нарича майката на Брейвик.
Другите за които пишеш- Ботев и Черноземски и подобните их се наричат Патриоти. Патриотът е човек, борещ се за своята кауза. Партиот е човек , който жертва зам себе си от любов.
Националистът е изпълнен единствено с омраза.
цитирай
5. germantiger - ...
27.07.2011 17:22
Маноле, предполагам извън Европа не си ходил или ако си то е в Щатите или в арабска или азиатска "туристическа" дестинация.

Ако беше бил не години, а само една година в немалко "части" на Африка или южна Америка, щеше да знаеш, че направеното от Брейвик е там ежеседмична практика. Тогава трябваше ката ден или ката час да пишеш постинги за случващото се там.

А про по за случая или кървищата около Брейвик не знам подробности, не се интересувам и това "не е моя свят". Ако беше "моя" трябваше заедно със съда над него да съдят тихите убийци на нашите народи, емигрантите-мафиоти и грабители, циганската и негърската престъпност или мехикото през Океана.

Вчера, днес и утре пред съда ще бъдат хора като Брейвик
Вчера и днес пред съда никога не бяха и не са мигрантските лайна!
Утре също съм скептик дали ще бъдат... леваците (тези с левите престъпления дори нямаха съд в България).

ПРОТИВ ВСЯКО НАСИЛИЕ СЪМ, НО НАЙ-СЪМ ПРОТИВ, КОГАТО СЪД ИМА САМО ЗА ДЯСНОТО, БЯЛОТО ИЛИ ХРИСТИЯНСКОТО ТАКОВА!
ПРОТИВ ЛИЦЕМЕРИЕТО НА СЪДНИЦИТЕ СЪМ!
цитирай
6. анонимен - Анонимния християнски мистик
27.07.2011 19:00
Всъщност, като се замислиш е просто логичната крайност на ислямофобията
цитирай
7. germantiger - Реплика
27.07.2011 20:06
4. whitebarde каза:
Национализъм- така се нарича майката на Брейвик.

...

... а баща му мулту-култи или просто глобализъм
цитирай
8. malchaniaotnadejda7 - Да, "Бог да прости жертвите и да утеши семействата им..."
27.07.2011 23:16
Благодаря ти, че си го казал именно по този начин. С това есе. Слава Богу, че се намират още хора като теб! Звучиш като страж на илюзиите... Александър Геров ми каза някога "Човек не бива да губи илюзиите си", а ето, улавям се, че почти ги губя.
цитирай
9. whitebarde - 4. . . а баща му мулту-култи или пр...
27.07.2011 23:42
germantiger написа:
4
... а баща му мулту-култи или просто глобализъм


За съжаление мултикултурулизмът е на път да се провали. Сам по себе си е нещо прекрасно, но опитите на християнска Европа да нагоди законите си спрямо мюсюлманската емиграция подкопава самите устои на Европа. Винаги и по всяко време емигрантът е приемал културата , а често и религията на страната-приемник. Когато живееш някъде под наем ти ли се съобразяваш с хазяина или хазяина трябва да се съобразява с теб?
Не съм съгласен с теб ,че "днес е Брейвик - никога емигрант". Ако ти отидеш в Норвегия и извършиш нарушение ще бъдеш съден, също както и норвежец-нарушител.
А някога нещо да си чувал за китайската емиграция? Поне аз не знам за проблеми където и да е с китайци , японци, корейци итн. Хората си работят , при това МНОГО. Спазват си законите. Ето ти положителен глобализъм.
цитирай
10. mglishev - @4-9:
28.07.2011 00:35
@ 4: Барде, аз все пак се надявам да съм националист. Тази дума, преди да я освинят разни нещастници, има позитивен смисъл. Национализмът не би трябвало да е омраза към чуждото, а любов към своето или, както пише в "Дюн": "За своето милеем".
А за китайците си прав.

@ 5: Тигре, дай да помълчим, защото станалото просто е страшен шамар по национализма и консерватизма. Дай да си затворим устите за малко. Този Брейвик е по-страшен враг на белия човек дори от най-лудите джагали, ако ме разбираш. Джагалите могат да наранят само тялото на белия. Брейвик е вреден за самите души, особено на по-глупавите. Прехапи гърлото на оня Брейвик, който е вътре в тебе. Неговата гадост не е истинският път.

Анонимния християнски мистик написа:
Всъщност, като се замислиш е просто логичната крайност на ислямофобията

Може би, но се надявам не това да е истинският отговор на прекалената толерантност.

@ 8: malchaniaotnadejda7: Ти хубаво благодариш, но от това нито стотината жертви се връщат, нито изродът бива наказан като хората. Адски сме безпомощни.
цитирай
11. анонимен - подпоручик Ч.
28.07.2011 00:35
Ясно е, че към "делото" на този урод може да има само една позиция. За клането над невинни и то над деца няма оправдание, каквато и политическа кауза да защитаваш. От информацията, предоставена от медиите, в случая е и трудно да се открие такава (тотална фрустрация, която впрочем е и своеобразна диагноза за перверзията на днешното "постмодерно" общество).
Контекстът и евентуалните последствия по линия на вездесъщата политическа коректност обаче могат да се разглеждат различно. По-голяма мечешка услуга на националконсервативната кауза, от тази, която й направи "викингът", едва ли е възможно да си представим. След време случаят Брейвик като нищо ще се използва като плашило срещу всеки инакомислещ, усъмнил се в правотата на "единствено правилната" псевдолиберална линия. А както е добре известно, ако всички мислят еднакво, вероятно никой не мисли.
цитирай
12. mglishev - Разбира се,
28.07.2011 00:39
Подпоручик Ч. написа:
Ясно е, че към "делото" на този урод може да има само една позиция. За клането над невинни и то над деца няма оправдание, каквато и политическа кауза да защитаваш. От информацията, предоставена от медиите, в случая е и трудно да се открие такава (тотална фрустрация, която впрочем е и своеобразна диагноза за перверзията на днешното "постмодерно" общество).
Контекстът и евентуалните последствия по линия на вездесъщата политическа коректност обаче могат да се разглеждат различно. По-голяма мечешка услуга на националконсервативната кауза, от тази, която й направи "викингът", едва ли е възможно да си представим. След време случаят Брейвик като нищо ще се използва като плашило срещу всеки инакомислещ, усъмнил се в правотата на "единствено правилната" псевдолиберална линия. А както е добре известно, ако всички мислят еднакво, вероятно никой не мисли.


Това казвам и аз. Брейвик уби невинни деца и навреди на собствената си кауза. На собствената ми кауза. На собствената ни кауза. Тази вреда е страшна... и все пак, по дяволите дори каузата, по-страшно е самото убийство.
цитирай
13. sparhawk - този човек
28.07.2011 09:26
е еманация на чистото зло и доказателство, че Сатаната е достатъчно коварен, за да провали всяка кауза. Да пази Господ от него и хората, вслушали се в изкушенията му... агресията никога не е и не може да бъде отговор... Бог да прости всички убити младежи. А що се отнася до Гренделът - в Ада има специално място за убийци, убеден съм. Особено за такива, които убиват в Божието име.
цитирай
14. анонимен - Брейвик си е изградил някаква си ...
28.07.2011 09:35
Брейвик си е изградил някаква си своя идеология, дефинирал си е враг и му е обявил война по всички правила на войната.

А виж ти какво написа: "Езикът на Брейвик трябва да бъде откъснат, за да не може той да говори. Пръстите му да бъдат отсечени, за да не може да пише, защото други като него може да се одързостят и накървят от злобата му, захаросана с уж божем идеалистични приказки. Този, видите ли, горд потомък на викингите би трябвало да изпита всички мъчения, описани в старите саги - като почнем с разходката около дървото."
НА това му се вика Варваризъм.
Ако си направиш труда да прочетеш Брейвик ще видиш огромна разлика в стила на писане. Брейвик е казал всичко предварително. Тепърва има да го анализират. Той направи много сериозно предизвикателство към западната цивилизация, не се вмества в никоя от досегагшните категории. Това с убийствата и аз не мога да го разбера, не се вмества в нормалните сетива на разума. Защо е избрал да атакува своите и защо деца?
Предполагам че с това си действие се опитва да имунизира западното общество от подобни действия на ислямистите, които по същия начин вече повече от деситилетие налагат своята политика по цял свят.
цитирай
15. анонимен - Glishev,
28.07.2011 09:43
mnogo razocharaovasht post. a ciala sedmica se oglejdah za tvoi komentar po sluchaia...
i kakvo vidiah- che inkviziciata s neinite methodi e ostanala nerazdelna chast ot misleneto na vseki viarvasht. prekalenata kraina tolerantnost ne dava dobri rezultati. poveche ne mi se komentira i ne mi se kirilizira.
Inna
цитирай
16. анонимен - vse pak si stura da se prochete:
28.07.2011 09:49
www.webcafe.bg/id_1369538317_Intervyu_s_edin_lud

цитирай
17. slavimirgenchev1953 - Убийствата на Брейвик
28.07.2011 10:10
са върхът на айсберга. "Здрава" основа са многогодишните усилия на ислямолевичарството и кокетниченето с толерантността, коректността и мултикултурността пред лицето на изпълзяващата от дъното на историята азиатска и африканска диващина. За да се стигне до закони, забраняващи носенето на бурки в Белгия и Франция, до референдум за строежа на джамии в Швейцария. Такива ми ти работи.
цитирай
18. анонимен - Подпоручик Ч.
28.07.2011 10:17
Наистина много се надявам, Брейвик да е точно това, което изглежда. Фрустриран млад човек, развил в иначе действителния идеен и културен упадък на съврменното вървящо към псевдолиберелна тирания западно общество една безумна програма, съдържаща в себе си различни компоненти, върху които човек може би си струва да се замисли, но комбинирайки ги в пълен хаос. Чудовище, избило по наистина брутално хладнокръвен начин десетки деца от своите - т. е. надеждата на "независима Европа", за която претендира, че "воюва".

Дано Брейвик не се окаже един съвременен Маринус ван дер Любе (с тази разлика, че извършеното от норвежкия психопат е вън от съмнение), чийто образ да се инструментализира съвсем целенасочено в подтискането на инакомислието.
цитирай
19. mglishev - @ 13-18:
28.07.2011 10:42
@ 13: Ястребе, вбесяваща работа. В такива моменти на нормалния човек му се ще да е бил там и сам да е загинал, за да не го е срам от съществуването на такова чудовище.


анонимен написа:
Брейвик си е изградил някаква си своя идеология, дефинирал си е враг и му е обявил война по всички правила на войната.
А виж ти какво написа: "Езикът на Брейвик трябва да бъде откъснат, за да не може той да говори. Пръстите му да бъдат отсечени, за да не може да пише, защото други като него може да се одързостят и накървят от злобата му, захаросана с уж божем идеалистични приказки. Този, видите ли, горд потомък на викингите би трябвало да изпита всички мъчения, описани в старите саги - като почнем с разходката около дървото."
На това му се вика варваризъм.
Ако си направиш труда да прочетеш Брейвик ще видиш огромна разлика в стила на писане. Брейвик е казал всичко предварително. Тепърва има да го анализират. Той направи много сериозно предизвикателство към западната цивилизация, не се вмества в никоя от досегагшните категории. Това с убийствата и аз не мога да го разбера, не се вмества в нормалните сетива на разума. Защо е избрал да атакува своите и защо деца?
Предполагам че с това си действие се опитва да имунизира западното общество от подобни действия на ислямистите, които по същия начин вече повече от деситилетие налагат своята политика по цял свят.

Несъмнено е варваризъм, но това е естествено. "С враг врагувам - мера според мера". В случая "враг" е Брейвик. Дори повече отколкото ислямолевичарите, на които този кретен направи кървава, но несъмнена услуга.


Inna написа:
mnogo razocharaovasht post. a ciala sedmica se oglejdah za tvoi komentar po sluchaia...
i kakvo vidiah- che inkviziciata s neinite methodi e ostanala nerazdelna chast ot misleneto na vseki viarvasht. prekalenata kraina tolerantnost ne dava dobri rezultati. poveche ne mi se komentira i ne mi se kirilizira.

И да не бях вярващ, реакцията ми щеше да е същата. Това не е човек и към него не може има и сянка от човешко чувство. Това е убиец на деца. Отказвам да му съчувствам.


анонимен написа:
Vse pak si struva da se prochete: www.webcafe.bg/id_1369538317_Intervyu_s_edin_lud

Не си струва. Този няма право да говори.


@ 17: slavimirgenchev1953: Това е самата истина. Брейвик е пръскането на един дълго забирал цирей. Ислямолевичарството ни доведе дотук, но нали уж би трябвало да надвиваме диващината със средства, по-добри от нейните...


Подпоручик Ч. написа:
Наистина много се надявам, Брейвик да е точно това, което изглежда. Фрустриран млад човек, развил в иначе действителния идеен и културен упадък на съврменното вървящо към псевдолиберелна тирания западно общество една безумна програма, съдържаща в себе си различни компоненти, върху които човек може би си струва да се замисли, но комбинирайки ги в пълен хаос. Чудовище, избило по наистина брутално хладнокръвен начин десетки деца от своите - т. е. надеждата на "независима Европа", за която претендира, че "воюва".
Дано Брейвик не се окаже един съвременен Маринус ван дер Любе (с тази разлика, че извършеното от норвежкия психопат е вън от съмнение), чийто образ да се инструментализира съвсем целенасочено в потискането на инакомислието.

Разбира се, че ще се инструментализира. В това никой не може да се съмнява. Скоро ислямолевичарите ще започнат да проливат потоци крокодилски сълзи за жертвите на Брейвик (защото не се съмнявам, че този плач ще е именно лицемерие) и за утеха да насърчават минаретата. Този изрод така и не разбра, че убива и своята собствена кауза, но либерастите много добре и много цинично ще се възползват от трагедията на горките загинали.
цитирай
20. gothic - mglishev
28.07.2011 11:03
Разбира се, че ще се инструментализира. В това никой не може да се съмнява. Скоро ислямолевичарите ще започнат да проливат потоци крокодилски сълзи за жертвите на Брейвик (защото не се съмнявам, че този плач ще е именно лицемерие) и за утеха да насърчават минаретата. Този изрод така и не разбра, че убива и своята собствена кауза, но либерастите много добре и много цинично ще се възползват от трагедията на горките загинали.


Залагам всичко, че точно така ще се случи.
цитирай
21. mglishev - gothic
28.07.2011 11:28
И все пак - колко жалки сме, че се захванахме тутакси с кухненски анализи, докато семействата на загиналите скърбят.
цитирай
22. анонимен - Military objectives There have ...
28.07.2011 12:02
Military objectives
There have already been thousands of preemptive
strikes from brave Europeans all
over Europe. However, the majority of
attacks have been impotent “poop in
mailbox” operations with zero to little
ideological effect. In order to successfully
penetrate the cultural Marxist/multiculturalist
media censorship we are forced to employ
significantly more brutal and breath taking
operations which will result in casualties. In
order for the attack to gain an influential
effect, assassinations and the use of
weapons of mass destruction must be embraced. When employing such methods the
Justiciar Knight becomes a force multiplier, he becomes a one-man army. The
continuation of these “humiliating strikes” on the Multiculturalist system will contribute to
destroy the cultural Marxist hegemony in Europe.
цитирай
23. mglishev - ...
28.07.2011 12:21
анонимен написа:
Military objectives

There have already been thousands of preemptive strikes from brave Europeans all over Europe. However, the majority of attacks have been impotent “poop in mailbox” operations with zero to little ideological effect. In order to successfully penetrate the cultural Marxist/multiculturalist media censorship we are forced to employ significantly more brutal and breath taking operations which will result in casualties. In order for the attack to gain an influential effect, assassinations and the use of weapons of mass destruction must be embraced. When employing such methods the Justiciar Knight becomes a force multiplier, he becomes a one-man army. The continuation of these “humiliating strikes” on the Multiculturalist system will contribute to destroy the cultural Marxist hegemony in Europe.


"Това е толкоз просто и логично.
Какво тук значи някаква си личност?"

Но, разбира се, кретенът жертва други личности, а не своята. И то деца и сънародници, а не, да речем, министри или чужди държавни глави. Каква жалка и безчовечна история. И какво самоласкаене на "Justiciar Knight". Отвратително - всичко, до което такава свиня се допре, бива омърсено.
цитирай
24. анонимен - Glishev, ne sam saglasna.
28.07.2011 12:30
triabva da se znae zashto. Pone ot uvajenie kam jertvite. Vaprositelnite izmachvat poveche ot faktite.
цитирай
25. mglishev - То вече се знае.
28.07.2011 12:45
Ne sam saglasna написа:
triabva da se znae zashto. Pone ot uvajenie kam jertvite. Vaprositelnite izmachvat poveche ot faktite.


Мотивите са известни - достатъчно, за да послужат за избягване на други такива кланета. Това, което трябва да се предотврати, е медийният комфорт на убиеца. Той не бива да си създава последователи.
цитирай
26. анонимен - ne iskam mediite
28.07.2011 13:04
da mi saobshtavat i tulkuvat i negramotni galfoni da slagat etiketi (hristianski fundamentalizam??? shto za nelepo slovosachetanie, i to za norvejec! Ta tam tradiciite na scandinavskata mitologia sa po-populiarni ot hristianstvoto, kamo li poslednoto da izbiva v krainosti!) iskam da chuia ot parvo lice, shtom kato choveka e pisal s godini...
kolkoto do komforta v zatvora - v Norway zalagat na prevazpitanieto za smetka na nakazanieto - zatova zatvorat im e takav standart.
цитирай
27. mglishev - Е, да...
28.07.2011 13:16
анонимен написа:
da mi saobshtavat i tulkuvat i negramotni galfoni da slagat etiketi (hristianski fundamentalizam??? shto za nelepo slovosachetanie, i to za norvejec! Ta tam tradiciite na scandinavskata mitologia sa po-populiarni ot hristianstvoto, kamo li poslednoto da izbiva v krainosti!) iskam da chuia ot parvo lice, shtom kato choveka e pisal s godini...
kolkoto do komforta v zatvora - v Norway zalagat na prevazpitanieto za smetka na nakazanieto - zatova zatvorat im e takav standart.


То ако това е човек...
цитирай
28. анонимен - браво, Мъглишев! повече няма см...
28.07.2011 16:16
браво, Мъглишев! повече няма смисъл да казвам - ти си го казал.
цитирай
29. germantiger - ЧУДЕСЕН КОМЕНТАР ОТ LIDISLIDIS
29.07.2011 01:32
Милиони се питат защо се стигна до тази касапница?
Сблъсъкът на културите пропука демокрацията на много места и се озъбиха непредвидените важни моменти, че не може, аджаба по демократични закони, некой да дойде на земята ти и да се прави на равен, че и да консумира благата и данъците на сънародниците ти. Този някой не е един, а са стотици хиляди т.н африкански, мюсюлмански фанатизирани емигранти, които демокрацията котка, за сметка на собствените си поданници. Норвегия и Швеция са заприличали на малки гета. Севернякът работи и плаща високи данъци, а тарикатите смучат и лежат с целото си семейство. Това е една от причините, която е о4евадна и буди недоволства у по4ти всеки северняк.Плъзнали са ,като камилари и камиларки с фереджетата по скандинавия, със супер самочувствието на господари едва ли не! Отврат са . Не работят само кримки въртят и смучат социалите.Аз не съм скандинавка, но не мога да ги гледам и се гнуся от наглостта им.
По стар обичай скандинавските самоубийства и убийствата на децата и съпругата от векове , до днес се обясняват,че съпругът убил семейството си например, го е направил заради собствената си чест, ако съпругата е изневерила например, той убива и нея и децата, тъй като не иска друг да гледа децата му.Честта е поставена над всичко! За ква чест можем да говорим, когато демокрацията мъкне и котка нескандинавците, а обрича скандинавците не само тук.

Масонството е втората причина. Имал е връзка с масони.
Другата при4ина е, че терористът е имал 9г. религиозна връзка със сектантска църква, където е искал да блесне, като вода4 със заслуги.
Не мога да го оправдая ,че е стрелял по деца...
цитирай
30. mglishev - @ 28-29:
29.07.2011 08:31
анонимен написа:
браво, Мъглишев! повече няма смисъл да казвам - ти си го казал.

Нищо не съм казал, там е работата. Изразявам само безсилието си.

@ germantiger: Не, коментарът не е чудесен. Защото не е по темата. И аз не съм голям фен на имигрантите, но в случая става дума не за политика, а за няколко десетки млади човешки живота. Да останем при това. Едно чудовище уби невинни. Всичко друго идва после.
цитирай
31. анонимен - dragi Glishev
29.07.2011 13:29
mglishev написа:
анонимен написа:
браво, Мъглишев! повече няма смисъл да казвам - ти си го казал.

Нищо не съм казал, там е работата. Изразявам само безсилието си.

@ germantiger: Не, коментарът не е чудесен. Защото не е по темата. И аз не съм голям фен на имигрантите, но в случая става дума не за политика, а за няколко десетки млади човешки живота. Да останем при това. Едно чудовище уби невинни. Всичко друго идва после.

Ne, naprotiv!!! Ne "vsichko drugo idva posle", a sluchkata idva da pokaje, che neshto ne e v red i to mnogo seriozno. I da se priloji riazaneto na ezik i prasti, kakto ti humanno preporachvash, veche e kasno i nedovolstvoto shte ima efekta na snejnata topka, po dumite na samia Anders Breivik.
Vinovni sa tezi, koito ne slushat O'vreme.
Inna
цитирай
32. germantiger - За Глишев
29.07.2011 13:32
Не!
Няма как да останем само при жертвите, самия ти в коментара ти дискутираш за темата национализъм, християнство и тя се засяга в някои от коментарите по-горе също.

Когато някой скърби за жертвите той засяга различни теми, когато някой друг се опитва да обясни деянието и да намеси тези теми, то той има правото.

Твоя избор разбира се го уважавам, съвета обаче или пожеланието ти - не приемам!
цитирай
33. mglishev - @31-33
30.07.2011 00:20
Инна, изобщо не схващам какво точно казваш. Ясно, де, нито ти, нито аз се кефим на имигрантите в Европа, но просто има един предел, отвъд който човечността е само към жените и децата, дори да са имигрантски. А не към чудовището, дори да е извършило гадост заради идеи като твоите и моите. Всъщност бих предпочел всички чудовища да са ислямисти. За съжаление откривам, че има и бели уроди. Уродът заслужава уродско отношение.

Тигре, ако чак толкова се кефиш на "бремето на белия човек", приеми и бремето на добрия вкус, па ако щеш - и на рицарството. Никой не е казал, че да си бял е лесно. То включва и способността да се скърби за невинния, дори когато той е чужд. И да се посочи виновния, дори когато той се прави на свой.

Мистико, това за мен са алабализми. Първо, беше станало дума за прекалената толерантност на днешна Европа, а не на "християнството". Има разлика. Второ, не ме кефи да обиждаш религията ми. Трето, еклектизмът не е за мен, да не кажем, че имам и много лошо мнение за него. Четвърто (но първо по значение) едно "Бог да прости невинните" и "чума да тръшне убиеца" в случая струва повече от много умувания.
цитирай
34. germantiger - ...
30.07.2011 01:01
Ще мине месец, година и почти ще забравимза този случай или поне няма да се трогваме толкова.

Това е нормално - човешка психика, това насилие го е имало в историята, за жалост ще го има и за в бъдеще, в момента по света се случват и по-кървави трагедии.

Живеем в маскарад, панаир, "театър", не бих се учудил ако след години "излезе", че Брейвик не е бил никакъв националист или християнин и някой е организирал и се е позлвал от случилата се кървава баня?!

Не тъжа за жертвите, защото не ги познавам, защото са тъпи леваци (смисъл левашколеви убеждения), няколко мигрантски чавета някои от тях... със същия "успех" можеше да са идиотчета скинари, малоумни ортодокси или онези в Шотландия ако не греша католици убийци срещу протестанти главорези.

...

Лошото е че са хора (то и животни да бяха пак щеше да е лошо).
Хора и деца не трябва да мрат за нищо, нелепо, без време и в бели държави!

Осъждам Брейвик за себе си, това е убиец, изверг или каквото там се сетите, глупак също - ти го писа защо - защото вреди на каузата си ако тя е национализъм и Християнство.

...

Аз съм или бунак, че демонстрирам несъчувствието ми и така рискувам да бъда оплют от чистите бгблогърстващи тук.

Или съм разпасан човек, неадекватен на случилото се, от това също губя в очите на всеки, който ще ми чете коментара.

Всъщност аз съм свободен човек (доколкото е условна свободата), мога да заявятова което усещам - несъчувствие, досада, отвращение от лицемерието ни на нас хората, идиотизма ни да се избиваме или да вярваме в левашки или десняшки боклук, централен също.

...

Хората сме и боклук и прекрасно нещо - винаги е било така векове наред. Човешкото в нас ще се потриса от подобни кланета, чудесното в нас ще съгражда, лошото в нас ще избива. Не е цинизъм, а е нормално!

Жалко за жертвите, трагедия!
Патетиката обаче за непознати и не близки на сърцето ми не ми е присъща!
Честен съм, това е!
цитирай
35. darktales - Привет!
30.07.2011 19:17
Ами аз съм всъщност либерал и със сигурност не съм националист, но никога не бих използвал този изрод като довод срещу консерватизма и/или национализма. Това би било спекулация и поругаване на жертвите. Брейвик е психопат от вида на Чарлс Менсън, политическите му мотивации нямат значение и при внимателно разглеждане всъщност са също психопатични. За съжаление, успя да убие повече хора, и за още по-голямо съжаление - предимно деца.
цитирай
36. syrmaepon - в това има някакакъв смисъл
30.07.2011 20:01
анонимен написа:

Защо е избрал да атакува своите и защо деца?
Предполагам че с това си действие се опитва да имунизира западното общество от подобни действия на ислямистите, които по същия начин вече повече от деситилетие налагат своята политика по цял свят.


възможно е да се цели пораждане на страх и по-голяма предпазливост по-отношение на чуждите култури.Според мен може да има връзка с усещане за обезличаване на собствената култура,освен това ми се струва,че западната цивилизация е прекалено материалистична и може би в пъти по-малко религиозна,за разлика например от мюсюлманството.Защо не убие себе си ? Камикадзето е непознато за западната култура,нещо повече - достигане на все по-голямо дълголетие се проповядва като една от целите...Саможертвата днес е непозната дума.Въобще западната култура има какво да научи за себе си стига да и стиска да се вгледа в огледалото



цитирай
37. mglishev - @ 34-36:
31.07.2011 00:42
Тигре, честен си, но не всяка позиция е ценна - някои позиции не струват, дори когато са честни.

darktales, ужасна история. Инак си прав. Жалко, че трябваше да прочета нещо свястно по толкова отвращаващ повод.
цитирай
38. germantiger - ...
31.07.2011 14:21
Съмнявам се да е десен екстремист

http://www.vbox7.com/play:3175bb39c6

Разбира се, че моята позиция си струва, докато ти и другите сте учили и работили тук, аз навън съм се "целил" с хора и нехора. Няма значение дали ти звуча арогантно (не целя това), разликата е, че имам опит, който почти всеки тук няма.
цитирай
39. nbrakalova - (1) Не знам дали ще бъда разбрана,
31.07.2011 14:30
но не е и задължително асоциациите ми, макар изказани отчасти, да бъдат разбрани.

„ТОВА НЕ Е АТЕНТАТ, ТОВА НЕ Е ЖЕСТ, ТОВА НЕ Е ПОЛИТИЧЕСКО ДЕЙСТВИЕ. ТОВА Е УБИЙСТВО. ПО-ТОЧНО КЛАНЕ.”
Това е и атентат, и политическо действие, и убийство, и клане. Защото, както маркира и german_tiger, за съжаление, напоследък често стават масови убийства дори без този мотив и дори в училища, дори от деца...
„... А БРЕЙВИК УБИ ДЕЦА. НЕВИННИ ДЕЦА.”
Само в Европейското близко минало има много по-чудовищни избивания на невинни не само деца – в повечето случаи за мен все още обществено туширани. Оставам на страна гледните точки, както и въпроса за мотивите и факта, че престъплението не се състои в бройката, защото няма голямо и малко престъпление. Хората в лицемерието си са тези, които са си позволили да делят кога едно престъпление е малко, кога голямо, кога е „престъпление срещу човечеството”. В духовен смисъл обаче без заобикалки то е престъпление срещу Живота и фокусът е върху принципа - отношението към живота и отнемането му независимо дали физически или в дълбочина чрез морално обругаване. Ако приемем, че Европа изповядва, ако не вяра в Бога, то симпатия и предпочитание към християнските принципи, не трябва да забравя, че животът на всяко човешко същество е ценен в очите на Твореца и Той го доказва с жертването Си, а не само с декларации. В този смисъл, въпреки че принципът на справедливостта изисква и налага изтърпяването на наказанието от виновния, подходът към последния би трябвало да е мотивиран от основния принцип на Любовта. Тук спирам по въпроса за принципите и се връщам в конкретиката на човешката действителност, определяща се от човешкия избор и вдъхновявана от избраната от него житейски философия и принципност.
цитирай
40. nbrakalova - (2) Не знам дали ще бъда разбрана, ...
31.07.2011 14:31
„ЕЗИКЪТ НА БРЕЙВИК ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОТКЪСНАТ, ЗА ДА НЕ МОЖЕ ТОЙ ДА ГОВОРИ. ПРЪСТИТЕ МУ ДА БЪДАТ ОТСЕЧЕНИ, ЗА ДА НЕ МОЖЕ ДА ПИШЕ...”
Оставям засега това на съда – човешкия и Божествения, пред който ще се яви и самият този съд. Поне първият може би ще дочакаме, защото съзирам у него мотиви той да „протака” делото Брейвик.

„БОГ ДА ПРОСТИ ЖЕРТВИТЕ И ДА УТЕШИ СЕМЕЙСТВАТА ИМ.” - Човешкото съчувствие обаче е ограничено и забравя, че ХРИСТИЯНСКИЯТ БОГ, МРАЗЕЙКИ ГРЕХА, ОБИЧА ГРЕШНИКА и до последния му дъх се бори за спасително влияние върху ума и душевността му. В потвърждение на това цитирам друг филм – „Осъденият на смърт идва”. Докато човекът по-скоро е склонен да обича греха, а да мрази грешника.

Чрез случая Брейвик стигаме до едно основно разковниче – „ДВЕТЕ ПРОТИВОБОРСТВАЩИ СИ КАУЗИ: КОНСЕРВАТИВНАТА И ЛИБЕРАЛНАТА.” Само го маркирам, без да изразя мнението си по тях нито виждането си за евентуалния дух, който ги инициира или ги противопоставя, или манипулира чрез тях, защото не е мястото тук.

„Проклет да е Брейвик. Дано и Адът му се стори тесен.” Това отминавам, приемайки го само като емоционален израз на възмущение.
======
цитирай
41. nbrakalova - (3) Не знам дали ще бъда разбрана, ...
31.07.2011 14:33
Излишно е да коментирам престъплението „убийство”! Обаче в името на справедливостта:
Преди да се отнеме езикът на Брейвик под каквато и да било форма той има правото (заедно с всички невинни и виновни европейски граждани – коренни и емигранти) да говори. От своя страна, аз имам правото да го чуя. Отнемайки неговото право на глас, се отнема моето право да чуя и сама да преценя думите му. Ако някои се страхуват от тях и идеите вложени в тях, не приемам този страх да бъде прикрит зад каквито и да било форми, мотиви, чувства на възмущение или тъга.
Дали мотивът за едно убийство е първосигнален и то е от битов характер или мотивът му е идеологически и престъплението е от ранга и с модерната квалификация „срещу човечеството”, в изискванията на справедливостта се включва и правото на подсъдимия да говори. Ако това право по един или друг начин му бъде отнето, то тази справедливост е избирателна и не е от християнки характер.
Ако Норвегия и Европа е концентрирала вниманието си най-вече върху деянието и личността на Брейвик,
цитирай
42. nbrakalova - (4) Не знам дали ще бъда разбрана, ...
31.07.2011 14:33
в случая аз си позволявам да прибавя към зрителното си поле и концентрирам своето към обществото, чието бъдеще е обект на вниманието на Брейвик, на което той иска да говори и което в лицето на съда ще бъде негов съдник. Защо този мой избор? Защото обществото има претенциите, че е по-морално, по-демократично, по-обичащо и ценящо живота и идеите, отколкото него – престъпника. Т.е. че обществото е критерият за правда, истина, справедливост. Искам да разбера съвременното християнско общество притежава ли Христовия дух и ако – да, мотивирано ли е в проявите и изискванията си на справедливост, в равнопоставеността на всеки гражданин от коренното население, емиграция, както и на всеки престъпник, този, който е убил, например – 1 човек, или 10-20 свои съученици, 76 младежи или няколко милиона души... Интересува ме чрез конкретния случай мярката, с която обществото мери невинния и виновния. Всички граждани – свои или чужди, мнозинства или малцинства, имат равни права. Но защо никъде не чувам да се говори или да се пише по въпроса за равните задължения, които според мен, са също необходими „спрямо човечеството”. И спрямо невинните (въпросът за невинността е отделна тема) и спрямо престъпниците мерките трябва да са равни. В този смисъл и в конкретния случай не коментирам деянието на Брейвик, защото то не подлежи на коментар, а на съд. Затова вниманието ми е привлечено от съдниците му, техните реакции, действия и бездействия. Защо? „Защото с каквото отсъждане съдите, с такова ще ви съдят; и с каквато мярка мерите, с такава ще ви се мери.” (Мат.7:2). Защото и невинните, и виновните в смисъла на библейското християнството един ден ще застанем заедно с Брейвик на една и съща подсъдима скамейка. И тогава, от една страна, като блудницата ще имаме нужда от НЕсправедлива (но любяща) защита, но, от друга, като на фарисеите ще ни бъдат напомнени не писмено, а гласно неща без да имаме тяхната възможност тихо да напуснем мястото на действието.
цитирай
43. mglishev - Е, не,
31.07.2011 14:56
тези прояви на съчувствие и умуване по адрес на Брейвик са глупост.
цитирай
44. анонимен - Анонимен Християнски Мистик
31.07.2011 15:00
mglishev написа:

Мистико, това за мен са алабализми. Първо, беше станало дума за прекалената толерантност на днешна Европа, а не на "християнството". Има разлика. Второ, не ме кефи да обиждаш религията ми. Трето, еклектизмът не е за мен, да не кажем, че имам и много лошо мнение за него. Четвърто (но първо по значение) едно "Бог да прости невинните" и "чума да тръшне убиеца" в случая струва повече от много умувания.


Глишев, не е необходимо сериозно да бъдеш въвлечен в мистицизъм, за да разбереш, че не е възможно да обиждам религията ти. Най-много мога да обидя теб - а ти (мисля ще се съгласиш) не си религията. Твърде възможно е и Брейвик да е генерализирал нещо, което лично не е харесвал до обида към религията му и цивилизацията му и още, кой знае какво; тогава лесно можеш да се обявиш за последен кръстоносец и спасител и т.н.


цитирай
45. mglishev - Празно, празно...
31.07.2011 17:33
Безтезисното говорене не е интересно, а не е и нужно, когато става дума за ясни неща.
цитирай
46. nbrakalova - тези прояви на съчувствие и умуване ...
31.07.2011 19:46
mglishev написа:
тези прояви на съчувствие и умуване по адрес на Брейвик са глупост.


Явно, не съм била разбрана :)
цитирай
47. анонимен - Подпоручик Ч.
31.07.2011 21:53
Eдинственото, с което мога да се съглася, е, че на Брейвик трябва да бъде позволено да говори открито и чуваемо по време на процеса. Всеки има право да изложи безумните си или не идеи на подсъдимата скамейка. Това не е било отказано и на обвиняемите на Нюрнбергския процес. Другото ще ми прилича на още една стъпка към псевдолибералната тирания, която е до голяма степен причина за фрустрацията на такива хора като Брейвик.
Такива случаи трябва да служат за поука, а не всичко да се сведе до това, че норвежкият психопат е просто едно чудовище (което е така, но трябва да се види евентуално и защо е така), а европейските общества се състоят от едни прекрасни разумни хора, имунизирани поради изключителната си информираност от всякакъв род манипулации и строящи новия единствено правилен и най-справедлив ред. Ако последното е вярно, то няма защо тези прекрасни разумни хора да се опасяват от брътвежите на "Сатаната". Ако последното не е чак толкова вярно, пак ще е важно да се чуе Брейвик, най-малкото за да може болното общество да се самоогледа в една от възможните си бездни.
Поука, а не безпредметно и самодоволно лигаво циврене.
цитирай
48. mglishev - Гусин подпоручик,
01.08.2011 03:23
анонимен написа:
Eдинственото, с което мога да се съглася, е, че на Брейвик трябва да бъде позволено да говори открито и чуваемо по време на процеса. Всеки има право да изложи безумните си или не идеи на подсъдимата скамейка. Това не е било отказано и на обвиняемите на Нюрнбергския процес. Другото ще ми прилича на още една стъпка към псевдолибералната тирания, която е до голяма степен причина за фрустрацията на такива хора като Брейвик.
Такива случаи трябва да служат за поука, а не всичко да се сведе до това, че норвежкият психопат е просто едно чудовище (което е така, но трябва да се види евентуално и защо е така), а европейските общества се състоят от едни прекрасни разумни хора, имунизирани поради изключителната си информираност от всякакъв род манипулации и строящи новия единствено правилен и най-справедлив ред. Ако последното е вярно, то няма защо тези прекрасни разумни хора да се опасяват от брътвежите на "Сатаната". Ако последното не е чак толкова вярно, пак ще е важно да се чуе Брейвик, най-малкото за да може болното общество да се самоогледа в една от възможните си бездни.
Поука, а не безпредметно и самодоволно лигаво циврене.


Хе, ти си направо оптимист. Негативите биха били повече. Първо - цивренето, това е ясно. Второ - лудковците-последователи. То тук няма и какво да се обсъжда. Всичко, което този е искал да каже, го е казал, че го е и направил.
цитирай
49. анонимен - Подпоручик Ч.
01.08.2011 11:54
Лудковци-последователи вероятно за съжаление ще има и без да му се дава никаква гласност. Особено, ако се прояви извънредна суровост, непредвидена от норвежките закони, която да вкара Брейвик в ролята на "мъченик". Нещо, към което той очевидно се стреми.
цитирай
50. mglishev - А, да...
01.08.2011 13:07
Подпоручик Ч. написа:
Лудковци-последователи вероятно за съжаление ще има и без да му се дава никаква гласност. Особено, ако се прояви извънредна суровост, непредвидена от норвежките закони, която да вкара Брейвик в ролята на "мъченик". Нещо, към което той очевидно се стреми.


Интересно, наистина. Той се стреми към това да бъде обявен за мъченик, но не и да стане мъченик. Убива, но оцелява. Убива в Норвегия, където няма нито смъртна, нито доживотна присъда. Лично стреля по хора в юношески лагер, а не, да речем, в охраняваната сграда на Министерския съвет. След като е убивал и невинни (както дори сам признава), не се самоубива. В крайна сметка, макар и въоръжен и опасен, позволява да бъде объзоръжен и арестуван. Като за "мъченик", "рицар", "викинг", "воин" и не знам си още какво всичко това е направо съмнително. Много интересен мъченик, който жертва други, но не и себе си.

Мисля, че няма как да бъде изкаран мъченик. По-добре да бъде накаран да млъкне - ако не му се остави възможност да аргументира деянието си, няма да остави идейна платформа, а ще остане просто като психопат. Може би единствено полицията трябва да знае мотивите му. Гласност е нужна тогава, когато обвиняемият не е чудовище. Иначе дори е вредна.
цитирай
51. анонимен - Подпоручик Ч.
01.08.2011 19:02
Хубаво. Случаят ще отшуми, но ще се появят нови такива "викинги". Обществото ще се успокоява с факта, че са просто чудовища и ще продължава да се въргаля в собственото си самодолство, докато не бъде изхвърлено с шут от собствената си летаргия неподготвено и неадекватно.
цитирай
52. mglishev - Ако говориш за тук - да.
01.08.2011 19:29
Подпоручик Ч. написа:
Хубаво. Случаят ще отшуми, но ще се появят нови такива "викинги". Обществото ще се успокоява с факта, че са просто чудовища и ще продължава да се въргаля в собственото си самодолство, докато не бъде изхвърлено с шут от собствената си летаргия неподготвено и неадекватно.


Тук всеки случай отшумява. Но ако говорим за Норвегия и другите западни страни - там би отшумял много по-бавно. Години наред ще ни припомнят за Брейвик винаги, когато някой заяви консервативна позиция. Ще сравняват всеки престъпник с него. Ще го превърнат в плашило.

Лично аз бих искал Брейвик да бъде използван като предупреждение: какво не бива да бъде консерватизмът.
цитирай
53. анонимен - Подпоручик Ч.
01.08.2011 23:52
Да, ще се използва наистина като антиконсервативно плашило, но аз не мисля, че "позициите" на Брейвик всъщност са консервативни. Деянието му е по-скоро извратено следствие (макар и естествено безкрайно безумно и гротескно) на разпасалия се либерализъм. Пълно дегенератство, в което можеш да си позволиш да правиш всичко като на компютърна игра и да ти се размине почти по същия начин. Лигавене, комбинирано с урудщина. Брейвик не е толкова делегитимация на някакъв неоконсервативен "християнски" фундаментализъм, колкото брутална, но и логична девиация на съвременното толерастко развитие на западните общества.
цитирай
54. mglishev - Да,
02.08.2011 11:09
Подпоручик Ч. написа:
Да, ще се използва наистина като антиконсервативно плашило, но аз не мисля, че "позициите" на Брейвик всъщност са консервативни. Деянието му е по-скоро извратено следствие (макар и, естествено, безкрайно безумно и гротескно) на разпасалия се либерализъм. Пълно дегенератство, в което можеш да си позволиш да правиш всичко като на компютърна игра и да ти се размине почти по същия начин. Лигавене, комбинирано с уродщина. Брейвик не е толкова делегитимация на някакъв неоконсервативен "християнски" фундаментализъм, колкото брутална, но и логична девиация на съвременното толерастко развитие на западните общества.


това е много точно казано. Но много малко хора ще гледат на него така.
цитирай
55. анонимен - Тук
02.08.2011 19:36
Сегашната криза в света е изключителна и безпрецедентна.
През различните исторически периоди е имало
различни социални, национални, политически кризи.
Кризите идват и си отиват, икономически рецесии, депресии настъпват, видоизменят се и продължават под друга форма.
Това е известно, запознати сме с този процес.
Но явно сегашната криза е различна, не е ли така?
Първо тя е различна, защото сега имаме работа не с пари,
не с нещо веществено, а с идеи. Сегашната криза е различна,
защото е в сферата на идеите.
Ние се караме, използвайки идеи,ние извиняваме убийството.
Навсякъде по света оправдаваме убийството
като средство за постигане на справедливи цели,
което само по себе си е безпрецедентно.
Преди всички признаваха, че злото е зло, че убийството е убийство,
но сега убийството е средство за постигане на благородни цели.
Сега се намира оправдание на убийството,
било то на един човек или на цяла група хора,
защото убиецът или онези, който той представлява,
оправдават деянието си като средство за постигане на цели от полза за човека.
С други думи, ние жертваме настоящето заради бъдещето
и за нас няма значение какви средства използваме
щом заявената цел ще доведе до резултати, за които твърдим,
че ще бъдат от полза за човека.
Следователно, предполага се, че порочните средства
ще доведат до благородни резултати и така порочните средства
се оправдават чрез производството на идеи.
При различните кризи в миналото проблемите са били свързани с експлоатацията на вещи или на хора.
Сега се експлоатират идеи, което е много по-вредно,
по-разрушително и унищожително.
Вече знаем каква е силата на пропагандата и това
е едно от най-големите нещастия, които могат да се случат:
използването на идеи като средство да се променят хората.
Това става в днешния свят.
Човекът не е важен,важни са системите и идеите.
Човекът повече няма никакво значение.
Можем да унищожим милиони хора,
за да постигнем някакви резултати и резултатите се оправдават по идеен път.
цитирай
56. анонимен - Подпоручик Ч.
02.08.2011 21:28
Много прочувствено и много наивно. Убийствата са се оправдавали като средство за постигане на справедливи и не чак толкова справедливи цели, откакто свят светува. Ако има нещо действително уникално на днешната криза, то е това, че тя се състои в смърт на идеологиите и възприемане на всичко като бизнес.
цитирай
57. анонимен - Тук
02.08.2011 22:58
Наивно - да. Прочуствено - може би.
Проблемите на света са толкова огромни и сложни,
че за да ги разбере и разреши, човек трябва да ги погледне
по много непосредствен ,прост и наивен начин.
А непосредствеността и простотата не зависят от външни обстоятелства,
нито от настроенията или предубежденията ни.
Решението явно е в ръцете на причинителя на злото,
на омразата и на огромното недоразумение между хората.
Причинителят на злото и на недоразуменията е индивидът,
аз и вие, а не светът така както го виждаме.
Светът представлява отношенията ни един с друг.
Светът не е нещо отделно от вас и мен.
Светът и обществото са отношенията, които установяваме
или се стремим да установим един с друг.
Да, има и други неща, които показват, че кризата е безпрецедентна.
Едно от тях е необикновената важност, която хората приписват
на ценностите на сетивата - на собствеността, на името, на кастата,
на страната, на етикета, който носите.
Вие сте мохамеданин или индуист, християнин или комунист.
Име и собственост, обществено положение и страна -
те са важни преди всичко, което означава, че човека
е станал жертва на материалните ценности,
на ценностите на нещата, произведени с ума или с ръцете.
Нещата, направени от ръцете или ума са станали толкова важни,
че заради тях убиваме, унищожаваме, ликвидираме се един друг.
Приближаваме се до ръба на пропастта.
Всяко политическо, всяко икономическо действие ни води неизбежно
към пропастта, дърпа ни към тази хаотична, объркана бездна.
За да излезем от тази криза, са необходими действия,
които не са свързани с времето, които не се основават на идеи и на системи, защото всяко действие, което се основава на системи или идеи, води до безизходица.
Необходима е радикална промяна в мисленето.
И тази промяна не може да се извърши с помощта на другите,
с помощта на книги или организации.
Тя трябва да стане чрез всеки един от нас.
Промяната ще се осъществи само когато индивидът осъзнае себе си, във всяка своя мисъл, чувство и действие.
цитирай
58. анонимен - Подпоручик Ч.
02.08.2011 23:10
Опа, почна се с нюейджърското облъчване.
цитирай
59. анонимен - Tук
03.08.2011 11:31
Идеите на "ню ейдж" вероятно имат някакво основание,
но като цяло са в сферата на "духовната фантастика".
Старая се да говоря прямо - дори до степен на "наивност".
Войната и насилието са зрелищна и кървава проекция
на всекидневния ни живот, не е ли така?
Войната е външен израз на нашето вътрешно състояние,
продължение на всекидневните ни постъпки.
Тя е по-внушителна, по-кървава, по-разрушителна,
но тя е колективен резултат от индивидуалните ни действия.
Следователно вие и аз сме виновни за войните и насилието.
Какво можем да направим, за да ги спрем?
Явно продължаващото насилие не може да бъде спряно от вас и от мен.
Тъй като е вече в движение, не може да бъде спряно -
причините са множество, много големи и вече необратими.
Но виждайки, че къщата гори, вие и аз
можем да разберем причините за пожара.
Вие и аз можем да направим само това.
Вие и аз можем да видим какво причинява войната,
тогава вие и аз можем да започнем да се променяме,
защото ние сме причината за войните.
Обстоятелствата могат да бъдат контролирани от нас,
защото ние ги създаваме.
Обществото е продукт на вашите и моите отношения, взети заедно.
Ако променим отношенията си, и обществото ще се промени.
Ако просто разчитаме на законите,
за да променим външно обществото
като вътре в себе си оставаме корумпирани и продължаваме
да търсим власт, положение, господство, означава да разрешим
само външното, колкото грижливо и научно то да е изградено.
Вътрешното винаги преодолява външното.
И вие, и аз можем да говорим за мир, да организираме конференции,
кръгли маси, дискусии, но вътре в нас, психологически,
ние искаме власт, положение, водени сме от алчност.
Ние сме интриганти, в плен сме на вярвания, на догми,
за които сме готови да умрем, да се убиваме един друг.
Смятате ли, че такива хора, могат да живеят в мир в света?
цитирай
60. mglishev - Какви са тия
04.08.2011 00:52
високопарни щуротии? И аз съм емоционален, ама чак па толкова...
цитирай
61. bserafimova - Брейвик е болен и освидетелствуван от лекари. Той е убиец, страдащ от мании.
25.09.2011 19:23
Трябва да призная също, че и всякакви европейски правителства и мулти-култи-та просто прекалиха с разни приказки за верска търпимост, демокрация, либерализъм и всякакво религиозно-куртурно разбъркване и объркване, та ми се струва, че просто на западняците и на не-мюсюлманите им писна, а пък Брейвик го изрази по своему.
Според мен на западняците - обикновените хора им омръзна да бъдат чужденци в собствените си страни.
цитирай
62. bserafimova - Поздравления за тези думи, Глишев.
25.09.2011 19:26
mglishev написа:
@ 4: Барде, аз все пак се надявам да съм националист. Тази дума, преди да я освинят разни нещастници, има позитивен смисъл. Национализмът не би трябвало да е омраза към чуждото, а любов към своето или, както пише в "Дюн": "За своето милеем".



Прав сте - думата е ОСВИНЕНА, ОКАЛЯНА, а пък такива думи като "български" са просто СРАМНИ в някои среди...

@ 5: Тигре, дай да помълчим, защото станалото просто е страшен шамар по национализма и консерватизма. Дай да си затворим устите за малко. Този Брейвик е по-страшен враг на белия човек дори от най-лудите джагали, ако ме разбираш. Джагалите могат да наранят само тялото на белия. Брейвик е вреден за самите души, особено на по-глупавите. Прехапи гърлото на оня Брейвик, който е вътре в тебе. Неговата гадост не е истинският път.

Анонимния християнски мистик написа:
Всъщност, като се замислиш е просто логичната крайност на ислямофобията

Може би, но се надявам не това да е истинският отговор на прекалената толерантност.

@ 8: malchaniaotnadejda7: Ти хубаво благодариш, но от това нито стотината жертви се връщат, нито изродът бива наказан като хората. Адски сме безпомощни.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625585
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата