Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2012 14:55 - Техника на протеста (по Ганди, Наоми Клайн и Курцио Малапарте)
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 20134 Коментари: 38 Гласове:
18

Последна промяна: 15.06.2012 00:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Вчера се събрахме на Орлов мост и си направихме кратка вечерна забава по повод новия Закон за горите. Да, беше вълнуващо - и нищо повече. Както винаги става с интелигентите, се изложихме. Полицията ни раздели и пусна движението за нула време. Телевизиите ни игнорираха. Бяхме като овчици на паша. От подобни интелигентско-сипатични действия не се получава друго освен изпускане на пАрата и поизлъскване на съвестите ни. Това, срещу което протестираме, си остава. Да не говорим, че, както някой правилно отбеляза, младите и интелигентни хора протестират само за ограничен брой неща, а всъщност цялата страна се пука по шевовете от наболели проблеми.

Първо, трябва протестите да продължат дълго, а не да са всяко чудо за три дни. Това е сложев момент - просто напрежението спада и всеки си казва, че си е свършил работата.

Второ, трябва да са дълги, а не едночасови (тук който е чел Наоми Клайн, може и да не се съгласи - склонен съм да чуя всичко разумно по въпроса).

Трето, хубаво е да няма колички с бебета, дечица, тийнейджъри, гаджета, съпруги, възрастни хора и домашни кучета. Когато жандармерията дойде с щитовете, може да пострада жена или дете, или стар човек. Някой съпруг може да се опита да удари жандармерист - което е жестока грешка. А всичко това вреди не само на пострадалите, а и на каузата. На протести трябва да има най-вече пълнолетни мъже.

Ако има главно пълнолетни мъже, никой от тях не се притеснява за приятелката или детето си и няма поводи за изнервяне, страх или насилие. Голяма работа, ако ченгето те повлачат малко по асфалта или ти скъсат тениската. Мъж си, ще търпиш. На ченгето това му е работата.

Никакъв страх и никакво чувство за неудобство! Протестът си е протест. Целта му не е да е приятен, а да е шумен, забележим и невъзможен за пренебрегване. Да, движението се прекъсва. Да, това е нарушение на обществения ред и пречи на много невинни хора. С тях можем и трябва да сме любезни, да ги каним да ни извинят и да излязат да протестират с нас. Няма как - човек ходи по протести, когато иначе не му обръщат внимание.
Никакъв страх, повтарям. Човек трябва да е подготвен, че полицията се държи по-скоро нормално, а жандармерията бие и то жестоко. Така е, който не иска такива неща, да си стои вкъщи.

Никакво внимание към полицията! Не насилие или неуважение, просто игнориране. Лежачка на асфалта и това е. Нека те влачат, нека ти вземат справка, пък ако се стигне и дотам - нека прекараш една гадна вечер в ареста. Но ако сто души или хиляда души просто легнат на шосето - кой ще ги влачи всичките? Ако извлечените се връщат да легнат пак? Лежане, това си е. Никому нищо лошо, просто легнал протест.
Да, това е неподчинение. Но кротко неподчинение, за да няма провокации от и към полицията и жандармерията.

Все пак трябва да се пропускат линейки и бременни жени. Има един полицейски номер с фалшива линейка. Нищо, дори тази линейка трябва да се пропуска. Но само тя. Протестът трябва да се затваря плътно зад линейката.

Никакво насилие! Никакво. Никога не трябва да се удря полицай. Мацките, които прегръщаха жандармеристите, бяха истинскте героини на 13 юни 2012. Прекарали са отвратителна нощ, убеден съм. Но те направиха, каквото трябва. Сега, дай Боже без повече мацки, никой нормален мъж не би прегърнал жандармерист - няма и нужда от това, пък и е рисковано. Но жандармеристът не трябва изобщо да бъде провокиран. нито да му бъде обръщано внимание. Дори когато те бие. Пазиш главата, стискаш зъби и лежиш.

Солидарност! Ако протестират природолюбители, нека учителите дойдат при тях. Ако стачкуват миньори, нека природолюбителите са с тях. Всички заедно, колкото и да са различни, са Народ. Поотделно, по групички, са просто тълпи.

Никакви футболни агитки и хулигани! Ако дойде агитката, подбудена от самата полиция, то тази агитка се превръща в повод за побой. Ако дойдат тъпите момчета с телешките погледи и бръснатите тикви, протестът е опорочен, трябва веднага и тихо да се разпусне, за да се събере спонтанно пак другаде, на друг ден.

Организацията трябва да е спонтанна - Фейсбук е добро място за начало на протест. Трябва нещата да са естествени, почти случайни. Без партийни шефове. Протестът трябва да е с ясна цел. Протестира се или се стачкува конкретно за това и това, солидарността е към тези и тези хора заради конкретно искане.

Трябва да се протестира там, където това ще има значение. Орлов мост е добро място, но има и други. Ако ще се спира движението, да се спре наистина - без никакво внимание към полицията. Без приказки. Без преговори. Без насилие. Тихо и кротко, и без отказване. Ако трябва - два часа.

Трябва да се протестира и при лошо време. В петък следобед. В сряда сутрин. Трудно е, но няма друг начин. А наистина е много трудно, защото всички сме на работа. При лошо време е най-трудно. Представете си Орломост, запушен от налягали в гадната кал две хиляди души при лапавица. Невъзможно? Най-вече за полицаите да се справят.

Трябва да има много камери, апарати и всякаква техника. Всичко да се записва и всичко да се качва постоянно в нета. Ченгетата не обичат да бъдат снимани. Особено когато изтарсят някоя нервна глупост или заплаха. Пък и имайте предвид, че много често в България здрав и прав човек влиза вечелта в ареста и сутринта излиза сериозно набит. Сам си пада по бордюра... десетина пъти. По нос. Тези случаи трябва да се трупат в паметта и да се припомнят непрекъснато.

София не е България и Борисовата градина не изчерпва горите на страната. Когато се протестира, трябва да се прави и извън града. Това също е трудно. Трябва да се пречи и на самата сеч. Бъдете спокойни - полицията ще намери протестиращите и в гората.

Носете си стари, мръсни дрехи. Не си носете хубави дрехи, раници с книги, велосипеди, скъпи телефони и бижута. Протестите не са удоволствие, а работа. Гражданска работа, понякога много гадна - особено когато държавата не е от най-цивилизованите. А тук случаят е точно такъв. Живеем на диво място с арогантна полиция, престъпно правителство и жестока жандармерия.

Общо взето, Ганди го е измислил, а Наоми Клайн го е описала. Човек не може да протестира непрекъснато, нито пък за всичко. Трябва обаче да се прави от искрено убеждение и трябва да се прави добре. Повтарям, целта трябва да е ясна, а не "по принцип" или за пред компанията и гаджето. Протестът иска дупце. Който ще ходи, да знае защо го прави и какво може да му се случи. Да бъде търпелив, упорит, нагъл, невъзмутим, кротък и безкрайно спокоен. Да превърне протеста си в постоянен трън в петата на отвратителните хора, които са причината да има протести изобщо. И ако не са го пребили или арестували - да не забравя на другия ден да иде на работа. ако са го пребили - да говори публично. А арестуваните трябва да имат подготвена предварително връзка навън: всеки, който е отишъл на протест, трябва да е предупредил няколко души. Защото, спомнете си, понякога след протести в България хората умират от инфаркт в районното.

Лично аз не съм голям любител на екологичните каузи и на зелените движения. Нито на крайните социални искания. Ненавиждам опозицията, състояща се главно от омразната ми БСП. Но протестирам срещу ГЕРБ, защото ГЕРБ са по-отвратителни дори от БСП. Новият Закон за горите е престъпен и разрушителен. Новите условия за транспортни карти в София са безобразни. Новите цени на електричеството са безочие. Културната и социалната политика на тази партия е гнусна. Самите лица в партията са безиключително антиинтелектуални, криминални и антидържавнически мислещи. ГЕРБ трябва да падне и никога вече да не се връща. Бойко Борисов и цялата му клика мутри трябва да идат в затвора, при това за много години. Това обаче няма да стане. Може да стане само едно - да ни счупят главите, но поне да не се излагаме. Да бъдем граждани, а не добитък. Долу ГЕРБ, да пазим горите си и да живее България!

---------

14 юни, по-късно.

Следващият път протестите трябва да са два. Минимум два едновременно. И нито един да не е на Орлов. Един на Гоце Делчев с България и още един - на Лъвов мост примерно. Освен това трябва да се съобщава по Фейса за тях само два-три часа преди да се състоят. И да не са всеки ден. днес има, утре няма, вдругиден има. И всеки ден местата да са различни, но все ключови кръстовища. Защото всеки ден на едно и също място, в едно и също време, с неколкочасова подготовка по Фейса... това само прави полицията по-ефективна. Докато примерно два протеста наведнъж на неочаквани места, после почивка и после два другаде - ето това би притеснило полицията. А ако ни набият - какво пък, Бенковски би ни казал, че няма как без това.

Не само че протестите трябва да са на много места, но и събраните хора трябва да са като разлято олио: оттеглят се, пак се събират, пак се оттеглят, запушват тук, отпушват там. Но, общо взето, в кръг. 

Би било хубаво, ако се съберат повече хора и по-често, та тумби, сядат и лягат по паважа. Кой ще арестува сто седнали? 
Добре е да дойдат и няколко души с коли. Със старите лади за по двеста лева, а не с нещо добро. паркираш на средата на пътя, хората сядат по колата, пият си водата и си лафят. Ще ни отместят с БТР-и ли? 

И когато бият, да викаме: тук бият!
Та дори и да се опитваме да говорим с полицаите в затишията. 
И да се държим за ръце във верига.




Гласувай:
18


Вълнообразно


1. alexalexalex - Глишев
14.06.2012 15:05
този път не съм съгласен с 99 % от написаното, да ти кажа.

не виждам как ще ме накараш да харесам кауза, която спира линейки с болни в нея.

тц.
цитирай
2. анонимен - Прочети
14.06.2012 15:18
пак по-внимателно.
цитирай
3. анонимен - Не одобрявам протести, заобикалящи закона
14.06.2012 15:22
преди да са изчерпани законовите средства
цитирай
4. анонимен - Чудесно,
14.06.2012 15:39
анонимен написа:
преди да са изчерпани законовите средства

идете на работа в полицията, там ще Ви се зарадват.
цитирай
5. анонимен - Наясно ли сте знаят ли болшинството "за" и "срещу" какво протестират ?
14.06.2012 16:56
Лично аз съм бил свидетел на протести, в които участват "заради тръпката" млади, а и възрастни, които просто не знаят защо стоят, или вървят на някъде.
Такива протести ми приличат на исканията за референдум за АЕЦ "Белене" и ядрената енергетика в България, в който референдум "ядреният специалист" баба Кера ще трябва да даде "компетентното" си становище и глас.
Самият закон едва ли се познава в същината си от поне 10-15 % от протестиращите. Тогава ? Коя ще бъде движещата сила на протеста ?
Такива протести винаги се отъждествяват и свързват с намеса на лобита, партии, "нечии интереси", а често това никак не е далеч от истината !
цитирай
6. starotomagare - Празните тенекии от сирене и маслини издават чудесен звук.
14.06.2012 17:03
Грохота е оглушителен а и стават да се предпазваш от удари -само трябват удобни дръжки.Необходимо е и да се уговарят предварително протестиращите със стоящи уж по -настрани свои хора които да заснимат .Нито един арестуван не трябва да остава без подкрепа защото може да пострада съвсем незаконно.Той е войник на каузата и не трябва да бъде изоставен на бойното поле.Добро средство за групова защита са заключването в обща верига и за някой неподвижен обект.При недостатъчна видимост да се носят фенерчета за да се осветяват биещите полицаи и жертвите.Да се носят лични карти защото това може да е повод за глоби.
цитирай
7. анонимен - Не, Андрешко,
14.06.2012 17:03
вчерашните протестиращи бяха определено наясно за какво става дума.
цитирай
8. анонимен - Възхищения. действай момко. Аз май ...
14.06.2012 18:52
Възхищения. действай момко. Аз май по-добре да не идвам, лелка съм, не ми се спи на нар, не искам да ме бият, освен това не ща да целувам джандари. Само ще преча май.
цитирай
9. mglishev - Нови неща
15.06.2012 00:22
Следващият път протестите трябва да са два. Минимум два едновременно. И нито един да не е на Орлов. Един на Гоце Делчев с България и още един - на Лъвов мост примерно. Освен това трябва да се съобщава по Фейса за тях само два-три часа преди да се състоят. И да не са всеки ден. днес има, утре няма, вдругиден има. И всеки ден местата да са различни, но все ключови кръстовища. Защото всеки ден на едно и също място, в едно и също време, с неколкочасова подготовка по Фейса... това само прави полицията по-ефективна. Докато примерно два протеста наведнъж на неочаквани места, после почивка и после два другаде - ето това би притеснило полицията. А ако ни набият - какво пък, Бенковски би ни казал, че няма как без това.

Не само че протестите трябва да са на много места, но и събраните хора трябва да са като разлято олио: оттеглят се, пак се събират, пак се оттеглят, запушват тук, отпушват там. Но, общо взето, в кръг.

Би било хубаво, ако се съберат повече хора и по-често, та тумби, сядат и лягат по паважа. Кой ще арестува сто седнали?
Добре е да дойдат и няколко души с коли. Със старите лади за по двеста лева, а не с нещо добро. паркираш на средата на пътя, хората сядат по колата, пият си водата и си лафят. Ще ни отместят с БТР-и ли?

И когато бият, да викаме: тук бият!
Та дори и да се опитваме да говорим с полицаите в затишията.
И да се държим за ръце във верига.
цитирай
10. анонимен - T.N.T.
15.06.2012 03:30
NA PROTEST,DA NEDOPUSNEM GORATA DA Q WZEME PRAVE6KIQ KLAN.

NEKA I GORATA DA Q WZEME KLANA,KOITO WZE MORETO.PRAVE6KIQ KLAN

DA WZEME POLETO...ZA KOI KLAN DA SE BORIM DRUGARI,4E SAM MALKO...

MNOGO OBARKAN--NAPRAVO SBARKAN...DA NE WZEMA DA PODKREPQ

NEPRAVILNIQ KOMUNISTI4ESKI KLAN.NEKA DA GI NAKARAME DA SI GO

PREMESTQT ZAKONA W MODERNIQ LQV KRA4OL...PO--E NARODNO...ILI NE E?

OT TOLKOVA KLANOVE,PROSTO SE OBARKAH,KOI E PRAVILNIQ KOMUNISTI4ESKI

NARODEN,TAKA DA SE KAJE KLAN...UJ SA OT EDNO KOTILO,A KAK SE DJAVKAT...
цитирай
11. анонимен - 666! СУПЕР
15.06.2012 08:28
...МАЧКАИТЕ ТЪПАТА ФАКАНА ПОЛИС....!
цитирай
12. анонимен - Глишев,
15.06.2012 09:23
Това като наръчник на терориста бе
цитирай
13. анонимен - Подпоручик Ч.
15.06.2012 09:23
Да, интелигентско-студентските протестчета обикновено завършват по този начин. По отношение на родната милиция... Прав си вероятно, че най-правилният подход е игнорирането. Добре си спомням, как преди две години, след като жандармерията би и влачи възрастни хора и деца, някакви лигави представители на студентски съвети подаряваха цветя на нагло хилещите се милиционери сигурно в знак на мир и любов ("хора, подарете цвете"). Хубаво е наистина да се има предвид, че полицията е основна институция, без която една демократична национална държава не може да съществува. Още по-добре е обаче никога и да не се забравя, че тя в момента е инструмент преди всичко за защита на интересите на мутренско-ченгесарската върхушка (това е толкова по-вярно, колкото по-нагоре в йерархията се отива).

Относно фейса и флашмобовете силната им страна е скоростта на "организация". Обикновено обаче организацията е почти нелепа или просто за тръпката, както пише Андрешко. Очакванията се често като за тракане пред клавиатурата, но като в реалити шоу. Поради това и родната милиция толкова лесно си свършва работата.

Без сериозна и трайна информационна и пропагандна кампания едва ли ще се получи. Отделните флашмобски прояви, които иначе са толкова симпатични, по-скоро трябва да прераснат в протестно движение. Колкото и другарите от БСП примерно да се опитват да инструментализират за своя полза протестите, ако не им се позволява да ги използват за позиране, това ще си остане стремеж (естествено по "свободните медии" ще продължат да дават думата на "компетентните фактори" от опозицията и управляващите, а не на протестиращите). Пък и дали някой действително ще успее да извлече краткотраен политически дивидент ми изглежда доста маловажно на фона това, че мутрокрацията се опитва да унищожи и последното, което е останало на този беден народец - природата му.
цитирай
14. aman - Глишев, Глишев, четенето на книжки ...
15.06.2012 09:48
Глишев, Глишев, четенето на книжки за това как се правят нещата, понякога може и да помага, но рядко, особено в този случай! Ако не ти идва отвътре да го правиш се пита патило, а не старило и се ползва опит. Тъжно ми е като гледам нефелните опити за протести, които имат читави каузи и още по-нефелната им организация. Даже миналата година ходихме да обясним на едни студенти какво да правят, че и декларация в подкрепа им написахме, но всеки иска да изживее собствените си мигове по своя си начин и да направи своите собствени грешки - понякога е тъжно!
Та вократце:
1. Протестът трябва да е законен! Извадете си разрешително от общината (не може да ви откаже), където да посочите място на провеждане и времетраене.
2. Протестът трябва да е организиран на полево ниво - т.е. да не се събере просто една тълпа от хора, в която като поседиш, поседиш и се чудиш какво правиш, къде ходиш, какво викаш и дали всъшност това, за което ти протестираш е същото, което прави този до тебе.
3. Протестът трябва да има "полева охрана" - т.е. хора от самите протестиращи, които да обхванат външните части на протеста и да се грижат за това да няма провокации както от органите на реда или техни цивилни провокатори, така и от страна на инфантилни или просто подпийнали протестиращи.
4. Протестът трябва да има сценография и драматургия - за да е интересен, различен, забавен, отличим и харесан от медии и публика.
5. Протестът не трябва да е статичен - като си седите час или два на едно място и крещите и с това си останете, най-много да изнервите и други граждани, а и полицията да намери повод да ви набие.
6. Протестът трябва да е отворен и да привлича - пазете се от войнстващи типове, екстремистки изказвания, хора със зли лица и поведение, пияни, ученици дето не знаят какво правят, мърльовци, скинари и др. подобни елементи те отблъскват и най-съчувстващите на каузата хора, но първи идват да "протестират".
7. Протестът трябва да обяснява на останалите граждани неудобствата, които им причинява и да не ги настройва враждебно -
цитирай
15. aman - като затворите едно кръстовище за 1 ...
15.06.2012 09:57
като затворите едно кръстовище за 1 час всички ще ви ругаят, защото останалите хора си имат задачи и планове, а вие насила им ги нарушавате. Като затворите 5 кръстовища за 15 минути в различни точки на София и движейки се и събирайки публика и поддръжници - хем ще изглеждате повече, хем ще привличате привърженици, хем няма да затормозите особено непротестиращите - т.е. трябва да имате маршрут и важни точки по него.
8. Идеята за "мъжки протест" е толкова контрапродуктивна, че се чудя как може на образован и модерен човек да му хрумне. Жените са солта на всеки протест - те го правят силен, различен, цветен, те са много по-упорити от мъжете, а присъствието им обикновено кара мъжете да бъдат по настоятелни и по активни. Отделно - трудно ми е да си представя по неприятна гледка от десетина мърляви, брадати и космати мъже, голи до кръста в знак на протест, спрямо обратното нещо (стига да го има в сценографията). Отделно, ако се стигне до ескалация - жените са много по-упорити и агресивни и не побягват, а набита жена мотивира в много по-голяма степен неутралните и симпатизиращи хора да се включат в протеста (това не значи, че трябва да правите провокации та да бъде някоя жена набита)
9. По въпроса за децата си донакъде прав, но само донякъде - съвсем напроти, поканете и изведете в един от дните на протест 1000 жени с колички и още 1000 семейства с децата им (баби, дядовци, татковци, майки и деца в комплект) - нека някой да ги нападне, закачи, побутне или да каже, дори само, че са лумпени и "еколози-екстремисти". Бас ловя, че ако успеете да напарвите нещо подобно, закона ще бъде променен до часове след това, иначе ще си повикате още няколко дни с намаляваща интензивност и ще ходите да ругаете в нета.
10. Протестът трябва да има алтернативни идеи и да показва как да бъдат направени нещата правилно - с крясъци само не става или става, но донякъде и за малко!
цитирай
16. aman - 11. Протестът трябва да увеличава ...
15.06.2012 10:07
11. Протестът трябва да увеличава числото на подкрепящите го с активни действия - фейсбук и интернет може да са огромно оръжие за това да поканиш някакви, незнайно какви хора да протестират и част от тях да се отзоват. Това не променя факта и необходимостта, че протестиращите трябва да са активни в търсене на подкрепа - да ходят във висши училища сред студенти, при посланици, при опозиция, при синдикати и бизнес организации, при най-различни хора и групи от хора, които може и да не ги подкрепят, но ще разберат позицията им.
12. Което отново ни връща на позицията - да позицията "да пазим природата" или "вън лобистите" може да звучи много атрактивно за няколко часа или като лозунги, но не стига, срещу вас има държавна машина, която освен с репресивен апарат, разполага с добре подготвени експерти, с опит формулират добре звучащи, законосъобразни и тн тези, фрази, доказателства, познават всякакви процедури, боряват с много по-голям по обем и качество информация и са мотивирани да се справят с вас, много повече отколкото вие с тях. Подгответе се, защото трябва да спечелите битката на техния терен.
13. Протестът трябва да създаде своя виртуална и реална комуникационна мрежа - да не разчита само на медийно отразяване и на социални мрежи и блогове, а място, в което организирано и системно да се подава информация, да се анализира, да се показват добрите му страни, неговата стойност и сериозност - в противен случай сте обречени на хаос и случайност.
14. Протестът трябва да излъчи представителство, което да говори публично и пред институциите от негово име - в представителството не трябва да влизат в никакъв случай - мърльовци и агресвни типове, ограничени от към реч, мисъл и умения за комуникация хора, които да го правят смешно, хора които дори само изглеждат като кариеристи и жадни за власт и изява типове!

Не че ще послушате - ама засега стига. Като стигнете и ако стигнете до гражданско неподчинение - то е друга бира, не правите разлика - пак се обадете!

Успех!
цитирай
17. liliyanaandreeva - Докато протестират в София, циг...
15.06.2012 10:08
Докато протестират в София, циганите в провинцията изсекоха гори за три зими! Жалки сме! Те ни се смеят на хуманитарните напъни! Населението на земята е многобройно, мизерстващо и скоро ще я превърне в пустиня!
цитирай
18. aman - Леле, сега прочетох коменатара ти ...
15.06.2012 10:26
Леле, сега прочетох коменатара ти 9. Ми гледам пишеш за история и ми се струваше, че си разумен и вече минал тинейджърска възраст младеж.....Да не ти омиляло партизанското движение или искате да ядете бой не само от полицията, но и от гражданите. Пък учил си история - Бенковски не ти е добрия пример за правене на "протести", освен ако не изкаш да бъдат изклани няколко десетки хиляди невинни граждани и запалени няколко десетки села - половината от него самия. Той не е точния пример, пример е за друго.

Освободете се от инфантилизма и се дръжте като граждани с позиция, а не като лумпени от Лондон и Париж, нямате нито масата, нито куража, нито средата за подобно поведение! Отделно това не е компютърна игра, която можеш да рестартираш. Давате ли си сметка, че всеки който приканва за протест и събира хора за това носи пряка морална отговорност за тях и законова за собствените и техните действия.

Пу, срамота ще изкарвате старите лади.... ми нали сте за защита на природата, ладите дето ще изкарате ще предизвикат замърсяване по-голямо от изсичането на гора за две писти, отделно на какви се изживявате??? Кой ще приеме действия тип гражданско неподчинение, при това некадърно направени, преди да сте изчерпали възможностите за нормален протест и диалог с опонента.

Май само хабих удари в клавиатурата с това дето писах.....Със здраве!
цитирай
19. mitkoslavi26 - Ако имате възможност прочетете ...
15.06.2012 11:14
Ако имате възможност прочетете всичко на адрес:http://mslavi.blogspot.com
Стачките не са средството за промяна.
цитирай
20. d3bep - Моето мнение е, че Бойко наистина ще ...
15.06.2012 12:20
Моето мнение е, че Бойко наистина ще си отиде след "мъжки протест" и то като гледам докъде я е докарал, протеста може да е такъв ,че да си отиде и без връщане накрая...

Ама ви се чудя и на вас що за простотия измислихте да протестирате.
То тва като Пиар на Бойко. ТОй се мъчи да прокара авангарден икономически закон, вие му пречите...

Майна, протестирайте за 60% безработица.
За 300% увеличение на данъците в кризата.
За 300% увеличение на лихвите в кризата и всеки кредитоискател да иска Бойко да му върне разликата от лихвата на която е подписал, и тази, която Бойко и банките му са наложили.
Протестирайте че хора умират всеки ден в болницата заради бойковата свинщина в здравеопазването. Че хората биват смятани не как ще оздравеят, а коя е печелившата и документно оправдана клинична пътека...
Протестирайте, че при това положение бойко въвежда задължителн оздравно осигуряване.
протестирайте, че съсипа малкия бизнес и самоиздръжката на хората ,а строи молове.
Протестирайте, че ви ограничи достъпа до собствените домове със "сини зони".
Протестирайте, че изрода обяви раждаемостта като приоритет, а отне майчинството и дори общините, които даваха пари на майките, спряха да дават.
Протестирайте, че унищожи и остатъците от образованието и съветва студентите да ставали овчари и картофоберачи.
Протестирайте че е мутра. Че е внасял амфетамини. Че е един от най - големите контрабандисти на цигари без бандерол. Протестирайте, че ви продава скъпи и прескъпи цигари. А ви пречи да ги пушите след това.

Имате милион неща да му извадите очите, не да протестирате.

Вместо това вие сте се събрали и протестирате над един лобистки закон. И то хора, които очевидно си нямате идея за какво иде реч. Какви интелектуалци сте? Да не сте "интелектуалците" от форума на бгнаука?
Като сте интелектуалци, ЩО ДОСЕГА НЕ СЕ Е РАЗБРАЛО ДА ИМАТЕ ПРЕДЛОЖЕН АЛТЕРАНТИВЕН ТЕКСТ НА ЗАКОНА?
Вие сте най - обикновена тълпа - агитка, не знам що си помисли че сте интелектуалци.


Преди две години кмета на бургас, гербер, изсече дърветата в центъра на бургас, 60-80 годишни дървета, гордостта на бургазлии. Даде ги на приятелите си от Кроношпан, а за бургас срешу скромни суми в милиони лепна едни фиданки.
Тогава 5 човека на кръст пищяхме, а се намериха двадесет селяндура ,дето се разписаха за...

Сега как да ви вярвам? Тогава ви нямаше, днес ви има.
мен ми приличате просто на конкуренцията на лобито, която спъва влизането в сила закона за да го забави.Старият трик от "държавните поръчки" с обжалването без причина. За да може конкурента просто да препдриеме мерки и да предвари влизането в сила на решението.

Протестирайте смислено!
цитирай
21. bezmitove - Абе вие нормални ли сте? За какво сте протестирали?
15.06.2012 12:43

Нали вие сте същите, които десетилетия вече слугувате на същите ,"бизнесмени", правителства, олигарси-срещу които сега протестирате?
Нали вие им слугувате, за да тъпчат и мачкат българския народ, докато на вас ви плащат големи заплати(спрямо останалите българи), да лапате повече?
Вчера протестирахте срещу тях, а днес вече на работа целувате същите шефски задници?
Абе вие нормални ли сте?!
цитирай
22. kostadin - Вие не разбрахте ли, че вече 20 го...
15.06.2012 14:10
Вие не разбрахте ли ,че вече 20 години BG e полигон за изпитване на нови технологии в областта на потушаване на масови безредици в развитите страни
цитирай
23. andrei - Срещу молиционерите и жандармерията може да се противодейства успешно с
15.06.2012 14:45
прахови бомбички от гипс,вар,хлорна вар,миниум,графит,цимент,постна цветна боя,както и спрейове с боя за най-различни цели/постна,блажна,нитроцелуозна/.Пожарогасителите също вършат добра работа.От коф-помпите и лозарските пръскачки стават добри огнехвъргачки.Праховите бомбички са много ефективни по време на дъжд,но и при сухо време-като им се зацапат шлемовете и очите им се напълнят с прах-стават безпомощни.Както разбирате,ако се приложи сила срещу Вас-има и противодействие.Тази техника действа добре и срещу танкове бронетранспортьори и друга техника!
цитирай
24. ran - има няколко положителни неща :)))
15.06.2012 17:42
- усетила се е нуждата от организация, при това с постоянно действие.
В перспектива се вижда сдружение, партия ли ... Все е нещо. Тоя "аполитизъм" прави протестиращите лесна плячка на комунистите.
- усеща се нуждата от протест да се мине към гражданско неподчинение.
Може би ще има завръщане към първите дни на движението - когато мишената бе Цеко Минев, а не правителството - все пак властта не е в ГЕРБ :)
- има смисъл и от "мъжки протест"- ако идеята е сблъсъците да се радикализират.
Което е и целта на жандармерията, която се заблуждава, че може да запази контрол :) Защо да не й се даде тази възможност? А когато се провали, ГЕРБ много бързо ще рухне.
Рано или късно ще се стигне до бой по улиците - нали не мислите, че Цветанов доброволно ще предаде властта (колкото я има), след редовни избори, например?

Забелязвам "стари пушки" и обидени сред коментиращите. По-кротко, какво сте заръфали човека?! Скоро ще трябва всички да излезем на улиците, а младежите имат да ни настигат по теория и практика:) Нека правят собствените си грешки, щом държат на това.
цитирай
25. анонимен - Подпоручик Ч.
16.06.2012 09:56
Бълбукат революционни страсти в блатото. Чисто по нашенски. ;)
цитирай
26. mglishev - Аман и Лиляна Андреева,
17.06.2012 15:09
радвам се, че мога да прочета по нещо разумно от вас.

Вярно е, че докато ние в София си шумим и се забавляваме, сечта си върви. Както и че нещата трябва да се организират другояче.

Колкото до политизацията и тупаниците - не, не бива.
цитирай
27. liliyanaandreeva - ЕКОЛОГИЧЕН ПОДБОР Сирене от ...
17.06.2012 22:12
ЕКОЛОГИЧЕН ПОДБОР

Сирене от мляко,
мляко от крава –
Казвам ви пряко:
- Така подобава!

Хляб от брашно за хора,
бельо от памук –
естествен беше подбора
нявга доскоро и тук!

Хора от човеци,
политици от хора
и недоразвити шебеци,
шпорещи яко мотора…

Парад от герои,
дипломи от знание
и евнуси – копои
на обратно “Народно събрание”…

Пари с покритие,
благоденствие от труд –
велико човешко събитие
на работили в пек и в студ…

Ще има ли пак дъжд от вода
и зелена гора от дървета
или ще станем бледа тълпа
без наука, култура, просвета?...
цитирай
28. анонимен - Подпоручик Ч.
18.06.2012 12:42
Всичко хубаво. Само се надявам, че протестът ще си остане протест и ще се развие действително в гражданска посока, за което на обществото ни по принцип липсва зрялост и кураж. Израждането му в не по-малко уродливия антипод на "политизация и тупаници" "хора, подарете цвете" сме го гледали нееднократно. Случва се обикновено тогава, когато се симулира гражданска позиция и се вдига шум, защото на разни лигави функционерчета се позволява да превърнат протеста в своя трибуна и да отчитат дейност. А това не води до развитие или води прекалено бавно. Във всеки случай недоволството се канализира по удобен за мутренско-милиционерската колониална администрация начин, остротата му се отнема, от бълбукането в блатото остават няколко пукащи се мехурчета и така до следващия път.
цитирай
29. анонимен - Подпоручик Ч.
18.06.2012 18:51
malchaniaotnadejda7 написа:
Маноле, "интелигентните" никога не се самоопределят като такива. С цялото ми искрено уважение към творчеството ти - крайно незряла реакция, която умело бе манипулирана от едни по-ориентирани хора. Тях не ги интересуват "горите". Проблемът с горите отпадна, но "горският" пожар гори и се подклажда. Тях ги интересуват мащабните обобщения и то ураджийски сервирани в "свободното слово" и... едни други неща - на дело да подпалят чергата на България. Един преврат горещо ги интересува например. Ако може, тъй някак, да се отцепим и ние с Гърция и така някак да си отидем там, където си бяхме сателитно половин век. В Ориента. И това става "случайно" в момент на бизнес преговори важни за България, а и за единна Европа... Ама много случайности, много нещо.

И в Русия младежите протестират за свободно слово. Ама наистина. Ето защо:

http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/06/14/1845946_ruski_jurnalist_izbiaga_ot_stranata_zaradi_smurtna/



С Боко Тиквата в "единна" Европа...

Ветропоказателят се върти според вятъра. Честно казано ми е много трудно да разбера за каква стабилност и за какъв правилен курс става дума (които уж били застрашени). Още по-трудно е да си види кои точно комунисти и коя престъпност разгромява суперменът-суперслуга. Нашият велик вожд не иска да вади татковината от Ориента, а и никой не би му позволил. Забавната смесица от репчене и популизъм пред собственото население и послушанието пред външните господари (те едва ли са само и изключително от Брюксел) го прави просто подходяща фигура за началник на колониалната администрация. А "нашите" другари това положение очевидно си ги устройва.
цитирай
30. mglishev - Първо,
19.06.2012 00:27
един разумен човек се самоопределя както си иска.
Второ, аз и с Дявола достлук правя срещу Тиквата. Алтернативи бол - няма нужда да ни плашат с бесепето, за да ни карат да заобичаме ББ, ЦЦ и останалите гербаджийски недоразумения. Няма да стане. За мен няма разлика между бесепето и герберите. Все ще си намеря за кого да гласувам - кеф ми царската партийка, кеф ми Костовата, кеф ми Куневата. Не че примирам от нежни чувства към изброените, ама кое да е от тях е по-добре от гербаджиите. И едновременно с това - от бесепето.
А и нинеправителствующий разбойник не се опълчва на нищо освен на възможността да не изкара втори мандат. Който ще - да му се връзва.
цитирай
31. mglishev - Всъщност
19.06.2012 10:27
голямата прилика между бесепето и герберите е, че и едните, и другите имат общ произход и общи "принципи": тяхното да се не губи. И то в неприлични размери. И едните, и другите обичат слугинажа. Тъй че - не нам. Нищо лошо не казвам за теб, просто смятам, че петдесетгодишните в България се лъжат още по-лесно дори от трийсетгодишните.
цитирай
32. анонимен - Подпоручик Ч.
19.06.2012 11:31

Да, наистина за опъването е повече от излишно да се коментира. Смешно е.

А колкото до възрастта и мъдростта, то именно поколението на 50-60-годишните гледа 20 години, как тази страна се завира все по-надълбоко в кочината и сега явно им харесва да се въргалят в нея, изгрухтявайки се чат-пат недоволно. Какво му било на тиквата? Бил някога от лошите, но сега е от добрите и екстрата му е, че поради това знае цаката на престъпниците и умело кормува нашето мило отечество. Трябва да си кротуваме и мълчим, като няма по-добър. Само да не дойде някоя буря, която да разбие кочинката. Затова да се снижаваме и да си завираме зурлите в калта и нечистотиите.
Точно дотук ни доведе опортюнизмът на гордото поколение на нрбейците, веещо знамена на отрочета на БКП и водено на носа чрез митингова демокрация. Мисленето им за алтернатива стига дотам да пуснат бюлетинка за поредния посочен от другарите фигурант. Щото нали това е демокрацията? Да "гласуваш" веднъж на няколко години, а през останалото време да слушкаш, понеже иначе могат и да не ти дадат да папкаш от помийката в копанката. По-добре изобщо не говорете за метафори и алтернативи. С комсомолска другарска критика си се занимавайте по панелките, гледайте си турски сериали, изпълвайте се с нрбейска гордост от поредното изтъпанчване на Тиквоча, Главътъ или който е там, блюстете социалистическия псевдоморал и си търсете бодра смяна от чалгарски послушковци.
цитирай
33. анонимен - Подпоручик Ч.
20.06.2012 00:45
Многоуважаема, спестете си излиянията. Нямам нищо лично против вас, а против позицията ви и "житейската мъдрост" на вашето поколение. Просто ми е много трудно да разграничавам "нежните души", реещи се като свободни електрони в ефира, от самодоволно грухтящите в кочината другари. Колкото и едните да са ми симпатични, а другите отвратителни, резултатите от естетически издържаното бездействие на едните и свинщината на другите се оказват твърде сходни. Що се касае до обществото и "политическата обстановка" в страната, разбира се. Иначе отделният индивид е една уникална вселена сама по себе си, която винаги заслужава уважение или поне дистанциран интерес.
цитирай
34. анонимен - 37. анонимен - Подпоручик Ч.
20.06.2012 01:45
Щом окачествявате като "естетическо бездействие" и "реене" издаването и цялостната работа по първата и единствена у нас тетралогията за жертвите на комунистическия режим в България, избити без съд и присъда, наречена от Стефан Куртоа "българската черна книга на комунизма", с рейтинг на най-четено издание от "Асощиейтед прес", интересно би било да споделите, как окачествявате вашите собствени избликвания? Мъдростта през вековете, предполагам?:)

35. анонимен - Подпоручик Ч.
19.06 11:31 :

- "се завира все по-надълбоко в кочината и сега явно им харесва да се въргалят в нея, изгрухтявайки се чат-пат недоволно"

- "да се снижаваме и да си завираме зурлите в калта и нечистотиите. "

- "опортюнизмът на гордото поколение на нрбейците, веещо знамена на отрочета на БКП и водено на носа чрез митингова демокрация."

- "Щото нали това е демокрацията? Да "гласуваш" веднъж на няколко години, а през останалото време да слушкаш, понеже иначе могат и да не ти дадат да папкаш от помийката в копанката. "

- "По-добре изобщо не говорете за метафори и алтернативи. С комсомолска другарска критика си се занимавайте по панелките, гледайте си турски сериали, изпълвайте се с нрбейска гордост от поредното изтъпанчване на Тиквоча, Главътъ или който е там, блюстете социалистическия псевдоморал и си търсете бодра смяна от чалгарски послушковци."

цитирай
35. анонимен - тулбо-чалга-фолк
20.06.2012 01:49
или слухтене на прасе в темежужки от ония с огромните пеленгатори и сивите шинели, дето не си знаят името, презимето и фамилията на татко си, щото паметта им е къса
цитирай
36. анонимен - Подпоручик Ч.
20.06.2012 10:10
Прекрасно е, че сте издали първата тетралогия за избитите от комунистите, но язък тогава, че имате такава позиция по "политическата обстановка" в страната. Направо е малко обезсмислящо. И да, след като възмущението ви идва от използвания анималистичен език, а не от "човещинките", които той описва, в действителност се реете. Тук спирам, защото е безпредметно и вече прекалено периферно на темата.
цитирай
37. анонимен - Подпоручик Ч.
20.06.2012 11:00
Другарко, пиша ви за последен път. В коментар 35 съм използвал походящ описателен език за циничния опортюнизъм на вашето благословено поколение, докарало до този хал младите, за които очевидно толкова милеете. Никъде не съм писал за порно, което явно владее съзнанието ви.
Ще повторя, че ви се привиждат полковници. Моите съболезнования. Със сигурност ченгетата, които в момента четат, се забавляват с дезориентацията ви. Травмата е тежка. И това не е лично заяждане, а констатация за едно болно общество. Нямам нищо лично против вас, иначе нямаше да си загубя толкоз време.

Бъдете щастлива.
цитирай
38. анонимен - Подпоручик Ч.
20.06.2012 11:03
Другарко, пиша ви за последен път. В коментар 35 съм използвал подходящ описателен език за циничния опортюнизъм на вашето благословено поколение, докарало до този хал младите, за които очевидно толкова милеете. Никъде не съм писал за порно, което явно владее съзнанието ви.
Ще повторя, че ви се привиждат полковници. Моите съболезнования. Със сигурност ченгетата, които в момента четат, се забавляват с дезориентацията ви. Травмата е тежка. И това не е лично заяждане, а констатация за едно болно общество. Нямам нищо лично против вас, иначе нямаше да си загубя толкоз време.

Бъдете щастлива.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625749
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата