Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2012 21:41 - "Либерален преглед": история с хастара навън
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 11415 Коментари: 30 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
По повод диалога (линк) след "Под тоталитарното токче на политкоректността" (линк) от Веселин Веселинов (сама по себе си чудесна статия): 

---------

Манол Глишев: 
Конкретно по въпроса с българските евреи фактите са горе-долу ясни и нямат нужда от особени страсти. На институционално ниво има предизвикан от Райха антисемитизъм. На междуличностно ниво цари разнообразие: симпатия, безразличие, по-рядко омраза, често снизходително отношение, тук-там и примитивни митове за евреите. Нищо особено, може би само доста по-малко антисемитско вторачване в евреите, каквото е традиционно, например, за Испания, Германия, Полша, Хърватско, Словакия, Унгария и Русия. През самата война евреите от старите граници са спасени от гибелна депортация благодарение на усилията на български поданици. Не на последно място - и на Българската православна Църква. Към евреите от освободените земи обаче действително не е проявен никакъв интерес. Така че нашата история, както винаги е двусмислена - в нея има и благородство, има и смразяващо безразличие към човешки животи. Има обаче и подвизи, които не са възможни. Остава фактът, че освободените земи всъщност не са точно част от българските територии, както и че България просто не е в позиция да се противопостави на Райха. Това не бива да се забравя, за да не се измислят лесни обвинения.  Спасяването на петдесетте хиляди български евреи от самата територия на страната е заслуга на нацията ни; една от малкото български заслуги към света.
Иначе, за политкоректността - напълно съм съгласен. Тя е все по-голяма заплаха за свободата на словото. Между другото, политкоректните често са политНЕкоректни към всичко консервативно. Явно е политически коректно да ругаеш белите, хетеросексуалните, мъжете и християните. Това е двоен стандарт, който ме кара да смятам политическата коректност за страшна форма на скудоумно лицемерие.

[...]

Златко Енев: 
Според мен ВСИЧКИ коментатори на тази тема пропускат – съзнателно или не – да отбележат директната връзка между съдбата на българските евреи и опитите на ВСИЧКИ наши следосвобожденски правителства да реализират „идеала от Сан-Стефано“. Отказвайки да видим този епизод като частичка от нещо много по-голямо, много по-системно и принципно заложено в цялата ни следосвобожденска история, ние на практика отказваме да го разберем. Естествено, че в такъв случай не остава нищо друго освен голо приемане или отхвърляне на тезата за „спасението“. А реалният въпрос около всичко това всъщност е не дали евреите са били – или не – спасени. Реалният въпрос е „А защо на първо място се е стигнало дотам, изобщо да има нужда от спасение? Дали всичко това е просто резултат от една чужда, привнесена отвън и механично приета за известно време, антисемитска идеология, или, напротив, то няма нищо общо с какъвто и да било антисемитизъм (който действително е бил ВИНАГИ сравнително слаб у нас, за щастие), тоест е просто следствие от факта, че в името на реализирането на „Сан-стефанския идеал“, българското общество комай винаги е било готово да заплати каквато и да било цена – включително и сериозно количество трупове, ако се наложи.

Крайно време е да разберем реалното естество на този въпрос. Съдбата на българските евреи от Втората световна война е следствие не от антисемитизъм а от криворазбрани национални интереси и идеали. И тези неща вървят назад, като минимум, до времето на Освобождението. Вече сме достатъчно отдалечени и дистанцирани от всичко това, наистина е крайно време да започнем да разбираме по-добре собствената си история!

Манол Глишев:
Златко, тоест какво ни казваш? Че евреите от Македония са щели да си останат живи и здрави, ако България мъжествено беше отказала да влезе в Оста? 

Златко Енев: 
Предполагам, не. Просто в този случай ние нямаше да бъдем принудени да споделяме отговорността по унищожението им.

Но, като ме питаш така, Маноле, да те попитам и аз: Означава ли твоят въпрос, че според теб не сме имали друг избор и че поради географското си положение (централно място, няма как да остане настрана от събитията, трябва да вземе страна), ние сме някак освободени от историческа отговорност за случилото се тогава?

Манол Глишев:
Мисля, че наистина не е имало друг избор пред България. 
А историческата отговорност е на убийците и на предаващите. Някой е убил, някой е издал евреин (или циганин, или поляк, или все тая какъв). Този някой има отговорност.
Ние с теб нямаме такава отговорност. Не знам за теб, но предполагам, че не си убиец и така нататък. Аз също не съм. Ние всички днес, одобряващи или неодобряващи влизането на България в Оста, нямаме отговорност за смъртта на беломорските и македонските евреи. Просто сме родени след събитията. Ако е имало отговорност (да, имало е), тя е на самите издайници и убийци. А те са мъртви и не мисля, че някой днес ги реабилитира, така че не знам изобщо къде е проблемът. Е, да, ако не говорим за скинарите, разбира се, но скинарите са просто шайка идиоти и не четат "Либерален преглед".
Лично аз смятам влизането на България в Оста за неизбежно, без да го оправдавам. И без да го осъждам. Просто не е ясно какво бъдеще би могъл да има българският неутралитет, когато в 1941 нацистите нападат Югославия и продължават към Гърция - на по-малко от сто километра западно от София.  Вече отделно минаването на Вермахта през дадена територия преди съюзническите на Оста сили автоматично означава край на местното еврейско население. Не че нашите не колаборират, но е добре да се види с какво. В какво можем да обвиним тогавашните български власти? В това, че не са изправили страната пред проблеми с Райха, които е можели да излезе адски солено на още няколко милиона българи, евреи и прочие? Днес е лесно да си играем на морализъм.
Цяло чудо е това, което е извършено. И то не бива да се омаловажава. В България са спасени много хора. Повече отколкото където и да е в Европа. Да, не са всички. И да, България не е с особено героична роля в тази грозна война. Но направеното е много.
Има и още по-тъжен епизод от ролята на страната ни в тази война: участието срещу Райха в 1944-45. Ето това е епизод, за който трябва много да се замислим. Близо 35 000 безмислени жертви в противна на морала, а и на интересите ни кауза. За тези хора кой ще жали?
Разбирам, че ние сме длъжни да "се гордеем" (някак небуквално) с османското "си" наследство. Разбирам, че не трябва да се гордеем с това, че дядовците ни все пак са опазили живота на 50 000 души, а че трябва да се покайваме горчиво за други 12 000, въпреки че те на практика са били невъзможни за спасяване. Разбирам, че още от 1912 насам национализмът на България е "изконно-разрушителен", вреден, жесток и циничен. Сега да разбирам ли, че трябва да сме толкова заети да се гордеем с всичко чуждо и да отхвърляме всичко свое, та да презрем и безсмислено дадените български жертви от края на Втората световна? Питам само за тях, защото с мнението си за Балканските войни и Чаталджа ти вече така или иначе си отписал българските жертви от 1912-1918.
Извинявай, но подобен радикализъм в либералното преобръщане на ценностите ме шокира. Не, той ме отблъсква. Неестествен е. Силно се надявам, че пишеш, както пишеш по искрено убеждение, а не заради някаква изгода. Нека да е така. Но дори мненията ти да са искрени, Златко, в тях има нещо дълбоко извъртяно, дълбоко нередно. Ти смяташ, черното за бяло и обратно.
Не можем да имаме колониален или колаборационистки комплекс. България никога никого не е колонизирала (даже напротив). И България никога не е имала тези възможности да бъде модерна империя като Великобритания, Югославия, Третия Райх или СССР, за да изпитваме вини и отказ от традиционни поводи за гордост, каквито вини и откази днес са на мода.
Ние вече дори нямаме старите си териториални претенции. Имаме нещо като спомен от разумно съставена историография - е, да, не без романтизъм в нея, това е нормално. И това ти се струва вредно? Застрашително? Антихуманно? Моля ти се, това твоето са превземки. Казваш, че България нямало да може да бъде наистина съвременна страна, ако не сме се били научели да отхвърляме негативния образ на османската епоха. За Бога! Все едно минните концесии и вносът на газ зависят от приказките на шепа интелектуалничещи стипендианти! Връх на лицемерието. Или, хайде, не на лицемерието, а на безотговорното приказване.
Някакъв чист късмет е, че фактите относително често, макар и невинаги, стоят в полза на нашето поотъняло самочувствие. За мое собствено удовлетворение не ми се налага да правя компромиси с почтеността или с историята като наука, за да смятам, че нашите интереси и нашето традиционно представяне на историята са, в общи линии, близо до истината. Разчитайки не на идеология, не на платформа, а само на четенето и на естествените си чувства, ти казвам: твоето мислене е изцяло погрешно. То е противно на историята, противно на фактите, противно на всичко, което можем да приемем по интуиция, а съвсем отделно от това може да бъде и вредно, ако стане популярно.
Зная, че лесно ще махнеш с ръка: този е млад, този е неначетен, на този му промиват мозъка с остарял национализъм от пелените, този не знае колко задушен е българският климат, особено погледнато от Берлин. Но ще сбъркаш. Възрастта, четенето и пътуването ми дават достатъчно гръб, за да мога да преценя кога човек просто не разбира от темите, по които говори. Златко, въпреки че си разумен мъж на много по-сериозна от моята възраст, просто си се влял в нова мода. Е, надявам се, че това поне прави по-гладък живота далеч от страната, за която все още продължаваш да четеш и пишеш. Не е лошо, че в Берлин правиш като берлинчаните. Но е нелепо, че учиш софиянците как да правят като марсианци. Прощавай за грубостта. Вероятно е добра идея да си дам известно време почивка от списанието ти, че се изнервям като го чета.



Гласувай:
6



1. zelas - За колко ли златни гроша се продаде ...
05.12.2012 22:19
За колко ли златни гроша се продаде Златко?

Маноле губиш си енергията с този Златко и колкото повече внимание му обръщаш толкова повече го легитимираш. Не го ли виждаш, че е просто един интелектуален мастурбатор.
цитирай
2. lyubomircholakov - Струва ми се, една основна грешка на ...
05.12.2012 22:24
Струва ми се, една основна грешка на мнозина (не на всички), които се занимават с история- и професионалисти, и любители, е, че я виждат като наука за нещо минало. Но който се отнася с историята като с минало, я превръща в бъдеще.
цитирай
3. mglishev - Зелас,
05.12.2012 22:38
излиза, че съм добър герой като хуля лошковците, а съм лош герой като хуля твоите глупости :) Така и така, това е резултатът.

@lyubomircholakov: това за историята и миналото е много вярно.
цитирай
4. popocatepetl - Вкратце, на мнението на zelas съм
06.12.2012 08:38
Обаче не само.

Тоз екземпляр Златко Енев е един нещастен човек. Но точно тогава се познава какъв си - когато не ти върви. И тогава личи какви са ти разбиранията и стремежите.

Ако му видите страницата и по-специално снимките, ще установите, че не ще да се е закърмил с особена култура. Самият той в различни материали с неговата логорея казва, че: е бил комсомолски деятел, че се преселил в София, че заминал с някаква германка за Германия още през 1990-а, че и там с гелманката не се получило, че сменил сто занаята и сега живее в някаква комуналка, на етажа с разни разнонационални и разноезични от разни места - демек все опитва и все не става.

Ами няма да стане, защото имаме работа с един пошъл и с ограничени интелектуални възможности агитпропчик, който всъщност се занимава с прилепване, с принаждане, с навиране на себе си у другите.

Той не прави разлика между етнос, националност, нация и държава, а носи някакви американски теории, че всички трябва да сме равни и да си другаруваме. Ама американците са съде китайци, италианци, пуерториканци, мексиканци и европейци от всякаква порода. И той си е намерил да влачи турци и цигани, да си станем едно общо, като един съвременен катун, той така вижда нещата - такъв произход има и такъв манталитет. И ако за произхода никой не е виновен, има и гении от село, то за манталитета си отговаряш сам.

На такъв по Шопско му викаме изпосняк. И мани, ами се и натрапва, на Огнян Минчев на "ти", пише се "български писател и интелектуалец", леле какво нещо, че то на мен дори интелигент ми е неудобно да кажа, че съм, а той направо интелектуалец, моля ви ти се. А то изпосняк. Те обичат изпосняците и агитпропчиците обичат всички да са равни и заедно, защото иначе не са личности. И тоя израз постоянно: "да се замислим". Че какво да се замислям по подкана на един безродник, който е напуснал България и говори колко е проста, малка, незначителна и кофти. Хубави са шопите, ето пак, "изпосняк". А вие му се хващате на плитките дупедавски номера.
цитирай
5. popocatepetl - Нали така...
06.12.2012 09:07
Има и добри и свестни български турци (редовите често са, без новите политически циреи), и такива цигани, но той се е заел от висотата на неговата безродна комуналка да прави нова "нация", а какво е нация, е взел от някакви, който не знаят какво е, но имат теории за нацията. Съвременно било. И започва. И кое по-точно започва?
- В България по турско било много хубаво.
- България имала 4 национални катастрофи.
- България била извършила престъпление срещу евреите.
- България била малка и незначителна.
- В България всички били прости (разбирай, той самият е сложен).
И никое твърдение с никое не съвпада, а само се повтаря: "да се замислим", "да почнем от себе си"...
И заплашва мазно: "ще се подпалим", "с тия етноси ще стигнем всеки да живее в бункер с охрана"...
И най интересното му е първото лице, множественото число. "Ние". Кои "ние"? Един, когото също изгони, хубаво го попита: на какво отгоре изобщо се занимаваш с България, като отдавна не си от нея? Тя не е твоя грижа.
Вижте снимките. Те и по брачно, и по следбрачно време показват някакъв бит, който говори, че сега няма работа и просто се е окопал в някакво стайче и оттам стреля: турците са страхотни, побратимявайте се с тях и с циганите. Станете мултиетнически и мултикултурни (посредством побратимяването, демек смесването, с турците и циганите).
Че аз ако съм турчин или циганин, ще се обидя от такова отношение. Добре че е от човек без значение, иначе наистина е сериозна обида да те използват за дъвка по този пошъл начин.
Култура ли? Че той не знае книги енциклопедии, книги монографии, книги исторически, от времето, когато е трябвало да се образова. На него кумирите в човешкото знание са му "Уикипедия" (правена от всякакви хора) и "Фейсбук".
"Мои колеги", казва, за Интернет, за книги, за вестници, за списания. Че какви колеги? Освен колеги по блостване и по публикуване на сбироток в лош превод, не се сещам други колеги да има.
Да ви кажа, едно време и изпосняците бяха по-качествени от сегашните. :)
цитирай
6. popocatepetl - Ми изтрий го бе
06.12.2012 09:08
Същото ще го пусна в моя блог, щом взимаш Златко Енев на сериозно.
цитирай
7. popocatepetl - Извинявай, Маноле!
06.12.2012 09:20
Мислех, че нещо си ми изтрил, а то трябвало да го рефрешна. Много мнителен съм станал, сигурно е от годините. :)

Като кажа думата "Манол" и все за майстор Манол се сещам, а сега дори не се сещам кой беше майстор Манол, а се сещам само за Манол от "Време разделно". :)

Да не би пък да съм прихванал мания и аз от Златко-Еневите мурафети - да трие къде каквото не му е изгодно и да оставя само да излиза, че му поддържат линията на турско-мюсюлманско-циганско величие :), или пък че само му хвалят българските "литературни произведения" с псувните и уличния език, които прокламира като хубава съвременна литература.

Той обича така да си прочиства и да си оставя само каквото му харесва: господин Енев, велик сте, вие сте Будител, възхитена съм, разчувствахте ме, трогнахте ме, колко хубаво, колко прекрасно.

Приятен ден от мен.
цитирай
8. ran - Още един аргумент,
06.12.2012 10:23
често и политкоректно забравян, когато се говори за чудото на спасението на българските евреи - евгениката, като "наука" и като господстващ ирационален страх в националните елити от почти век. Страх, който е почти непознат (по различни причини) за тогавашния български елит. Само един пример - преди времето на газовите камери - в 26 от Щатите има закони за насилствено стерилизиране на "непълноценните" човешки същества, които "развалят" националния генофонд.
В този ред, в германското общество има много силен фон наци-лустрация и Енев просто прави като ... германците :)
Поздрави!
цитирай
9. mglishev - Е, аре,
06.12.2012 10:51
да наругаем опонента ad hominem. Златко Енев може да не е пример за нас, но и от псувни няма смисъл. По-скоро нещо по темата. Другото е примитивна работа.

Иначе това за наци-лустрацията и колониално-холокостните комплекси и аз го виждам. Човекът пренася на българска почве челния опит на немските другари. А тук все пак не е Германия.
цитирай
10. anonymousbulgaricus - Ами ако трябва да дефенираме сит...
06.12.2012 11:33
Ами ако трябва да дефенираме ситуацията, парадоксалното е и характерно, че бивши ченгета, комунисти и по дифолт безродници-интернационалисти с голяма лекота минават в другата крайност, която до преди 25 години "громяхя" и стават толерасти, псевдо-глобалисти и "крайни либерали".

За евреите македонски и тяхната гибел и вменяването и като вина върху българите и то точно от такъв тип хора, а и от наследници на спасени от нас евреи е толкова нечовешки долно, че даже ума ми не го побира.

Значи "Списъкът на Шиндлер" на фона на стотици хиляди погубени е героизъм - и безспорно е! Индивидуален, смел и т.н. А 50 000 спасени на фона на 15 000 е гнусно престъпление и трябва да се чувстваме виновни.

Ами не се чувствам виновен и никой не може да ме накара да се чувствам такъв по този повод, не само защото да вменяваш "вини" на цял народ е безумие, а защото си задавам въпросите:
1. Какво е можело да сторят българските войници и офицери в конкретната ситуация;
2. Какво е било тяхното място и роля точно в този момент в тази територия;
3. Какво направиха тамошните българи (днешни македонци), за да спасят евреите си;
4. Има ли някъде по света въобще владян от Германия такова съотношение на спасени-спрямо неспасени по принцип и такова съотношение в рамките на собствено държавната територия, защото Македония не е българска такава и по това време;
5. Има ли някъде по света такава обществена и църковна дейност в защита на евреите и имало ли е.

Та аз се гордея с факта, че дедите ни са сторили това, което са могли в тази ситуация и даже повече, отколкото всеки би могъл да очаква. Безродници, които се опитват да ни вменят към това признато от цял свят наше достижение ненужна вина... да си го носят на своята съвест и халал да са им парите, дето ги взимат за да плюят най-стойностните ни прояви като нация.

Поздрави!
цитирай
11. mglishev - Работата е ясно.
06.12.2012 12:00
А земите не са "освободени", само защото Оста не е спечелила войната.
цитирай
12. popocatepetl - Не го ругая,
06.12.2012 13:20
но ме дразни това безродничество.

Има ясни дефиниции и вън от тези дефиниции е плод на американско безродничество, защото там няма и какво друго да бъде - там всеки е от някъде другаде и е някакъв друг. Но там никой не говори за холокост върху индианците, макар да са им взели къщата. Те създават нови определения, каквито само на тях им уйдисват, а баламите ги кльопат както кльопат просташкия им английски, смятайки, че много са се издигнали.

Какво е афроамериканец? Негър, който се нарича другояче, за да не говорим за тяхното робство, защото ги е срам, та да позамажем, ако може.

Какво е етнос? Голяма група хора с еднакъв произход, език, обичаи и култура. Когато това се установи и на единна територия, се превръща в националност, защото има и физическо местоположение. Националност произлиза от natio (лат.), роден! Хора с една кръв и култура - защото езикът, обичаите (и кухня, и дрехи, и друго) и специфичната художествена култура влизат в общото понятие култура. Щом населението на една страна е еднородно или почти, ако искат, да му казват и нация.

Но не, по американски и техните безделни учени нация всъщност било населението на една държава, независимо от какви се състои. Че това не е нация и в никой речник не пише така. Това е състема за лични документи, а не нация - дават паспорти, че си гражданин на тази, а не на онази държава. Може да им звучи добре да си казват нация, но не са.

И сега онзи е хванал някакви такива теории (а може и да си има някакви негови си произходи, това никой не може да каже, а той ще излъже) и си намира работа в самотната чужбина да лае, като се прави, че сплотява.

Евтин трик. Казва ти, че не иска да е скандален, за да го отречеш и ти, и по този начин да замаже, че всъщност ти пробутва ислямизъм и циганизъм.

А за евреите е ясно, че не сме могли и че сме щели да го отнесем, ако се опънем и за другите. С това спекулират само вечните професионални евреи като Коен и Вагенщайн, които с това се прехранват и от България само цицат.
цитирай
13. popocatepetl - За етноса, родината, роднините и приятелите
06.12.2012 13:28
Аз лично хич не меля с моите роднини, защото или са нафукани, или са тарикати, или все гледат да им направиш услуга, а когато ти имаш нужда от услуга, не се сещат изобщо. Но когато те са в нужда, са много медени.

Но. Когато няма материални интереси, изплуват културните еднаквости. А на един род, не роднински, а етнически, национален, интересите му а много и много общи. Също така, когато човек е сред национално свои, етнически свои, се чувства споделен и по-уютно. Освен това е свикнал със своето, което намира навсякъде. То му е близко. Нищо не пречи да има широки интереси и да има всякакви приятелства - и другорасови, и другополови (несексуални), и другокултурни, но обича това, от което е тръгнал и което го е научило на живота. А когато това е една държава, тази държава му е и къща, в един по-голям мащаб.

Човек не пуска в къщата си други освен под подразбиране, че са му на гости. Е, може да се ожени за рускиня, тя да спи с всичките му приятели и накрая да му вземе и къщата, и фирмата, и да го изгони на улицата, но гледаме дотам да не стигаме. :) Същото е и с циганите и мюсюлманите. Те са мили само докато ги пуснеш. После се настаняват, започват да искат и накрая тръгват да присвояват и да те гонят. А ние друга държава нямаме и затова тази ни е ценна. Пък и е хубава, не като някои други държави.

Затова сме докачливи на тема прекалено побратимяване с чуждите. А иначе, че били граждани на същата държава, нека, щом така е станало, но без прекалявания в сближаването, викам аз.
цитирай
14. popocatepetl - Може и това, а може и да е решил, че ...
06.12.2012 22:24
Може и това, а може и да е решил, че след като има такова богатство като "Уикипедия", може да се намерят и балами, които да изръсят пари и за блог, наречен списание, що не.

За ad hominem не съм много съгласен. Нашироко се използва в нета това "не е важно кой го казва, а какво казва", което звучи бомбастично вярно, а всъщност не е. Например има значение кой казва следното: "Не искам да ме ръководи еди кой си, защото е мутра." Едно е да го каже Митьо Очите, друго е да го каже Махатма Ганди. Или пък, да речем, пространна студия за любовта с всичките й пудри: трепети, пеперуди, цветя, въздишки, нежности... Не може да няма значение дали я е написал Хитлер или Пол Елюар. Хитлер като нищо ще напише един приличен труд за любовта, както е бил приличен, посредствен пейзажист, виждал съм му картините. Ама все пак Хитлер да те учи на любов... хм... :)

Argumentum ad hominem се употребява, когато нападката няма нищо общо с предмета на дискусията (или делото) - примерно, някой е обвинен в кражба на един милион, а той отвръща на обвинителя, че е хомосексуалист или че е прост. Но когато някой те учи на човешки и обществени отношения, е особено важно кой е и какъв е.

Същото е и с турците, циганите и исляма. Ако българите или европейците кажат, че турците, циганите и мюсюлманите са прекрасни хора, има едно значение. Ако обаче турчин и мюсюлманин те убеждава, колко са прекрасни турците и исляма, звучи по съвсем друг начин. А когато някой до степен на истерия те убеждава колко са прекрасни турците и исляма, звучи по съвсем трети начин, много особен. :) И тогава човек се запитва кой, аджеба, е този hominem, дето толкова иска да приема турците като братя и да им дам ключа от квартирата, където си държа парите? :)

Нищо де, есента в България тази година беше дълга и чудесна, което е по-важно от турците и исляма.
цитирай
15. popocatepetl - За България, която виждаме, че е в ...
06.12.2012 23:41
За България, която виждаме, че е в ужасно състояние в момента, особено селскостопанско и културно, а това е, което винаги ни е крепило - здравият поглед, определен от близостта със земята, и културата, която е талантлива, ясна и със замах по същата причина - мисля, че накрая пак тези неща ще я вдигнат на крака.

Човечеството се изчерпа интелектуално. Бялото, това, което някога е направило Ренесанса и техническата цивилизация. Другите нямат време да мислят за интелектуалното си изчерпване, защото или са заети да си осигурят някаква прехрана (черните), или са научени на скромност (жълтите). Бялото се подведе по консуматорството и сега не знае какво да прави със себе си. В този смисъл мисля, че ние трябва да останем верни на националния си дух и да не се повеждаме по акъла на разни европейски унификации (хеле пък американски), защото видяхме докъде водят - всяка година нова кола, всяка година нови мебели, всяка година нова къща, и накрая - в пълен тупик.

Нищо ново не е измислено - нито кола на нов принцип, нито дрехи на нов принцип (а навън продължава да духа и да е студено през някои сезони и от небето продължава да пада вода), нищо ново. Може би някои лекарства и по някое физическо откритие. Математиците не занимават никого със себе си и не се знае масово дали нещо са измислили. Всички искат само да купуват и пищят, че "доходите се вдигат бавно". Защо са им, не могат да обяснят. Затъпяване някакво. И какво, какво, в културата измислиха най-оригиналното - да се съблекат голи, това измислиха. Хванаха се за най-старото, за половите органи, като най-интересни. :)

А аз не искам България да се мотае в масата като тъпа, каквито са станали другите. Затова си мисля, че ще ни отърве същото, което носим от много векове - усета към красивото и способността за работа. Това са двете неща, които българинът може най-добре, ако няма пречки да ги прави.

Което пък праща етническите кахъри в шеста глуха, хеле пък чуждите етнически кахъри. Който има такива, да си ги решава.
цитирай
16. mglishev - О, да,
07.12.2012 00:24
преди десетина години писателят Любомир Николов беше казал в интервю, че се надява българите да прявим естественото си "чорбаджийство" - явно имаше предвид обикновения, земен, здрав разум.
За съжаление, той напоследък не се проявява.
цитирай
17. popocatepetl - Знам му простотиите на българина, ...
07.12.2012 01:25
Знам му простотиите на българина, но все се опитвам да го оправдая, защото никъде не съм срещнал незаинтересованост от друг българин към мен. Все ще се усмихне, ще предложи, ще отговори, ще услужи, може да не са всички професори, но разбират. За изкуството да не говорим, там имаме големи богатства.

Надявам се просто да е уморен. Казват, че идваме от Персия. Но дори да не е точно така, тук сме отпреди 681-ва и с изключение на войните, естествени за онова време, не сме зверове, каквито други са се проявявали, че са. Дори да погледнем източното православие. Разглеждам християнството въобще като наполовина философия, наполовина художество - изображения, черкви, книги, защото няма какво да ме убеждават, че Христос има по-специален генезис. Просто човекът като такъв открай време го е било страх от смъртта и също така е търсил смисъла на живота - защо трябва да се раждаме, като всичко по едно време си отива? И търси някакви обяснения. Културата, създадена покрай религията, е по-ценна от самата религия.

Но не мога да си представя, че при нас е възможна Светата инквизиция, например. Напротив, селският поп едно време и ще се спре при теб, може и сам да те потърси, ако чуе, че нещо не е наред, и има право на попадия открай време, а не като нафуканите католици. Всичко е било битово и нормално.

Също не си представям, като го познавам, че българинът би тръгнал на прави нещо с роби или дори изобщо да взима роби. Може слуга, ратай, помощник.

Мисля, че българинът е видял много и затова не се пали лесно. Което пък се превръща по едно време във вредна пасивност и започват да го смятат за загубен, докато той просто им се чуди на акъла.

Надявам се да продължи да бъде такъв философ, остроумен и хладен към глупостите, но да престане да бъде безразличен. Може да е много мъдро и издигнато, но е вредно физически, по едно време трябва да се размърдаш, ако не искаш да ти се качат на главата. Но това трябва да го направи сам, никой не може отстрани да му заповяда да го направи.
цитирай
18. popocatepetl - Разбира се, всяка религия винаги ...
07.12.2012 01:36
Разбира се, всяка религия винаги може и е била използвана като властови инструмент, но това е друга тема. За всяко нещо ще се намери човек, който да го приложи за користни цели - разправяш за Бога и си ядеш и си пиеш без пари. Разправяш за Бога и тръгваш да грабиш из целия свят, защото Бог го бил искал - ужким ще защитаваш Йерусалим. Има го и това, преди и християните, а мюсюлманите и досега, че нямат намерение и да престават, като ги гледам.

Но другият ефект, извън властовия, е философията и изкуството, които са създадени покрай религиите, и главно покрай християнството и будизма. Мюсюлманите са застинали на едно положение отначало, и край, дотам.
цитирай
19. mglishev - Вече отделен въпрос е,
07.12.2012 17:55
че много се говори за съдбата на българските и беломорските евреи до 1944, но пропускаме темата за българските евреи в 1944-1948.

Царство България, съюзено с Третия Райх, опазва 50 000 живота и не опазва 12 000 живота на евреи в 1941-1944.

Народният съд първо съди царските чиновници за много неща, включително и за "антисемитизъм", а след това Народна Република България, безкрайно близка със СССР, прогонва поне 40 000 хиляди евреи от териториите си, отнема им имуществата и им взима пари. Това става в 1944-1948.

Кой всъщност съсипа еврейската общност в България? "Монархофашистите"? "Великобългарските шовинисти"? "Антисемитите"? Пълни глупости. Съсипаха я тъй наречените "интернационалисти". Съсипаха я "антифашистите". Съсипаха я... комунистите.

цитирай
20. popocatepetl - Така е, дори мъжете от няколко ев...
07.12.2012 18:46
Така е.

Само едно уточнение за думите "Велика България". Да, България е била и много голяма, на Запад са я наричали дори Българска империя. Тя също така е дала на руснаците и стройния им език посредством азбуката и църковнославянските книги. Не случайно споменавам руснаците. Те са запазили думата "великий" в буквалното й значение отпреди векове. Сега думата значи "много значителен, много голям, изключителен", абе... велик. :) Но истинското значение на думата е просто "голям". Физически. По територия, когато става дума за държава. В този смисъл е употребявана думата, когато се е появил изразът за първи път. И точно тук се получава разминаването. От една страна изразът е правилен - Велика България, тоест Голяма България. Обаче я чуват и разбират като велика, в художествено-емоционалния смисъл. И така предпочитат да я разбират. Сходните езици, деривати на българския, също така я разбират думата вече - Велика Сърбия, Велика Македония. Те са убедени, че повтаряйки израза, който започва от Велика България (защото такава Сърбия и такава Македония не е имало), говорят за своите държави като за велики. А всъщност става дума просто за голяма държава, а не за велика. (България е била и велика, и невелика, това го пише по книгите. Няма нищо велико за Голяма България, която преди Иван Александър наистина е била велика, в това да я разделиш на тримата си синове, да не се сърди някой, и така да се дадеш сам на турците. Много глупав цар. Такъв направо не е ставал за цар.) Че сега и албанците на имитационен принцип започнаха да говорят за Велика Албания. :)

Абе хора, Голяма, не Велика. Хубаво и величествено звучи, но не е вярно. Дедите ни са се изтрепали да я направят голяма и не са имали време да мислят дали е велика или не е. :)

Но това е, приятни звуци - Велика България.
цитирай
21. popocatepetl - Виж, работата е ясна, но ако я раз...
07.12.2012 19:07
Виж, работата е ясна, но ако я разбутаме, ще направим скандал. Поне на две еврейски семейства главите, които семейства нищо лошо не са видели от България, са били в Народния съд и са съдили тези, които са ги спасили. А една трета глава на еврейско семейство пък е ноторно известен с вечните си оплаквания как България нищо не му е дала, а е направил вери биг гуша от нея.

Настрана това, да, комунистическа България е направила немалко, за да изгони евреите си, много от тях с искрени приятели българи тук. Други евреи обаче са си отишли, защото са проимали държава, но и оттам говорят хубаво за България. Случаите са разнообразни.

Но пък да не би комунистическа България да не го е направила със собствените си българи? По какъвто белег ти измислят, по такъв ще те ограбят. Ако не е защото си евреин (това официално не се казва), ще е защото си кулак, фабрикант, гнил буржоазен интелигент, продажен западен поклонник... ще ми ходи той по концерти, ще ми чете Шекспир, жена му ще носи дантели и ще живеят на Раковски, къде се намират те, сега ние командваме!

Имотите и парите, това е.
цитирай
22. popocatepetl - Нещо си обърках началото на пост...
07.12.2012 19:12
Не бих се вдавал толкова в съдбата само на евреите, не от липса на съчувствие или човещина, а защото сме били под един и същи режим. Както има добре адаптирали се към новата власт и българи, и евреи. И едните се знаят, и другите се знаят. Просто адаптиралите се евреи са по-малко, защото са по-малка бройка от българите в България.

Наистина, евреите имат някои специфичности, но общо взето хората са еднакви.
цитирай
23. schumpov - Защо македонските ЮНАЦИ не си сп...
07.12.2012 19:56
Защо македонските ЮНАЦИ не си спасиха евреите.
Не знам в България да е имало погроми срещу евреите.
Не знам евреи да са спасили поне един българин от комунистическите репресии.
Не знам в Турция да са останали и сега да има цели села заселени с българи.
Но почти е сигурно , че Златко и Доган лочат от една копаня.
Не е трябвало да се спасяват всички евреи - Вагенщайн, Леа Коен например. Много от спасените не са благодарни, защото така им е отнета възможноста да се приобщат към другите евреи и да се изживяват като жертви на фашизма, затова най-високо крещят за "български фашизъм" и че бъпгарския народ не е толерантен.
цитирай
24. popocatepetl - Бащата на Леа Коен - съдия в Народния ...
07.12.2012 20:53
Бащата на Леа Коен - съдия в Народния съд. Д-р Нисим Меворах - съдия в Народния съд. Да, същият, със сина с динамичните преводи (от руски) на Шекспировете.

Българският фашизъм е като българския етнически модел на Доган. Трябва да има "български фашизъм" (който никой не е виждал), за да има партизани, които да се борят против него. Трябва да има "български етнически модел" (който също никой не знае в какво се състои, защото никой с никого не се кара и не враждува), за да има ДПС, които да го крепят, поддържат, подкрепят и каквото там още правят с този митичен несъществуващ модел.

Затова казах, че когато зяпаш, понеже си философ и гледаш от високо на нещата, накрая ти се качват на главата и ти излизаш не само баламата, ами и лошият накрая. Начинът е да си лош, за да казват, че си добър и да не знаят много.
цитирай
25. popocatepetl - Имало и грамотни хора, ето тук на...
07.12.2012 22:38
Имало и грамотни хора, ето тук например съвсем нормално си пише Стара Голяма България:

http://knigosviat.net/?bookstore=book&book=165503&buy=%D0%98%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D0%BA%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5%20%D0%BA%D0%BD%D1%8F%D0%B7%D0%B5%20%2F%D1%85%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%2F

А на Велика Албания много се смея, все едно кюстендилците да претендират да станат Велик Кюстендилски Окръг. :)))))

Тия "велики" държави пак ме подсетиха за едно от Еневите изказвания: "Ние, като малък и незначителен народ..."

Моля? Малък? Незначителен? Че то само тази сега орязана отвсякъде България е в пъти по-голяма от доста други европейски държави. А какво да каже тогава горката Дания, която е по-малко от половината на България и са пет милиона и половина? Норвежците имат територия, но нямат 5 милиона жители. Има карта за тия неща, сега поне не са на пергамент и измислени, а сравнително точни. Австрия е по-малка. Има и други, а тия отляво на нас въобще не ги смятам.

Но че сме заплеси, е вярно. Дано престанем да сме.

А за когото сме малки и незначителни, значи си е много добре там, при значителните, и няма какво да прави тук.
цитирай
26. mglishev - Адси калпаво ниво,
08.12.2012 02:06
всички, коментирали тук се излагат с простотията си.
цитирай
27. popocatepetl - Значи културните имат полза от нас. ...
08.12.2012 19:47
Значи културните имат полза от нас. Ще изпъкнат на нашия просташки фон, какво по-хубаво. Ако пък са особено културни, съвсем ще се откроят и ще блеснат. Прекрасно.
цитирай
28. kgb - Тъййййй то....
10.12.2012 20:57
части от българската интелигенция, откак става голямото пропадане на 1913 г.,/хайде парадигмите от 1944 г. насам да ги оставим/, а особено след 1989 г. никак не могат да вдянат нещо много просто и толкоз елементарно, че звучи банално - Обективността и здравословната доза национална гордост вървят ръка за ръка! Още повече това е актуално за страни като България, набити и унизени до немай къде... То е като с малките деца - като стане белята, трябва позитивност, а не натякване, натякване, натякване.

При това неоснователно.

Разберете някои, най-сетне, че да ругаеш България няма да те нареди сред големите обективни либерали, а сред парвенюшката квазиинтелигенциА..

България не е имала никакъв избор дори през 1912 г.!!!! Изборът й е бил докато реши дали да влиза в Балканския съюз. Оттам нататък започва такава трагична предопределеност и обреченост, и то оцветена с тонове българска кръв, и то не само пролята, но и осквернена, че мащабите й са като на Шекспирова трагедия...

цитирай
29. kgb - http://www.youtube.com/watch?v=-erlqy5PXxE
10.12.2012 21:09
Поздрав за всички български леви интерпретатори на историята.
цитирай
30. mglishev - Горе-долу
20.12.2012 11:00
kgb написа:
части от българската интелигенция, откак става голямото пропадане на 1913 г.,/хайде парадигмите от 1944 г. насам да ги оставим/, а особено след 1989 г. никак не могат да вдянат нещо много просто и толкоз елементарно, че звучи банално - Обективността и здравословната доза национална гордост вървят ръка за ръка! Още повече това е актуално за страни като България, набити и унизени до немай къде... То е като с малките деца - като стане белята, трябва позитивност, а не натякване, натякване, натякване.

При това неоснователно.

Разберете някои, най-сетне, че да ругаеш България няма да те нареди сред големите обективни либерали, а сред парвенюшката квазиинтелигенциА..

България не е имала никакъв избор дори през 1912 г.!!!! Изборът й е бил докато реши дали да влиза в Балканския съюз. Оттам нататък започва такава трагична предопределеност и обреченост, и то оцветена с тонове българска кръв, и то не само пролята, но и осквернена, че мащабите й са като на Шекспирова трагедия...



Лично аз не вярвам в чяк такава предопределеност. Например в 1914-1918 все още не всичко е било решено. За по-нататък съм съгласен с теб.

Колкото до здравословната доза - точно тя е трудна за преценяване. И аз съм за това, но кога дозата самочувствие спира да е здравословна? Знаеш, с теб имаме различие и в оценката на ония материали на Тони Николов за Балканската война. В нашата най-нова история има и героизъм... и далеч не само героизъм. Разумно е човек да не прехвалва България. Както и да не я оплюва.

Колкото до еврейския въпрос в България - точно той не стои. Мръсотиите на Вагенщайн и Сендов, както и простотията на Леа Коен са срамни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8627197
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата