Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2013 22:46 - Протести, ножове и дървета
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 2545 Коментари: 9 Гласове:
5

Последна промяна: 14.02.2013 23:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Знам, знам. Днес е денят на свети Трифон и би трябвало спокойно да пия вино с тайфата. Всъщност не е, той мина преди две седмици. Или пък е празник на свети Валентин и би трябвало да се отдам на по-лирични настроения. Мисля обаче, че тия дни достатъчно служих на музите, така че съм дал своето и за любовта. Всъщност е успение на свети Константин-Кирил и празник на света Бригита Ирландска. Но въпреки всички светци някак не ми е празнично. 

Във Варна веднага след протестите вчера пронизаха с нож един от най-активните участници. О, не полицията - тя си има други средства, не разчита на ножове. Кой знае за какво става дума - мога да заподозра и скинарчетата, които не обичат да се протестира интелигентно, и някой нещастник, взел дребна сума от хора на електроразпределителите. За щастие, пострадалият е жив и ще оцелее, но къде живеем? Изборите още са далеч, зимата е мека и е към края си, а ето че в страната се проля кръв (а да припомням ли и скорошните сериалщини из София - първо в НДК, после пред Съдебната палата? Сякаш сме във film noir). Заприличва ли ми на 1997? Не, защото тогава всичко завърши през февруари, а сега, изглежда, само започва. А и тогава имаше палки, но нямаше ножове. Тревожна работа. Прилича ли ми на 2007, 2009 и 2012? И да, и не. Сега протестират повече хора - и го правят вече не за донякъде абстрактния идеал да бъде защитена природата, а заради собствения си джоб. И не става дума само за заплати на учители, миньори, лекари, оръжейни работници или дори шофьори. Става дума за нещо, което споделяме, без значение къде работим - цените. Добра причина за солидарност. Добра причина да си спомним 1997. 

Българите сме си късопаметни, това е ясно. В 1997 застанахме (хайде, по-големите от мен застанаха) срещу Виденов, защото просто не можеше да се живее. В 2005 си гласувахме... за БСП (хайде, по-големите от мен гласуваха). В 2009 си избрахме Бойко и бойковчетата (е, поне аз не съм ги избирал), а днес протестираме срещу него. Какво е това, шизофрения? Или просто има две Българии? Едната очевидно е България, която се колебае между БСП и Бойко, тоест между две престъпни клики. А коя е другата? Някаква по-умна, по-красива и така нататък? Не мисля. Умните и красивите или са в чужбина, или си кротуват по офисите. Не, пак е същата България. Наистина е шизофренично. През по-голямата част от времето повечето хора са умерено недоволни и явно им стига от избори на избори просто да сменят едни крадци с други. А някаква относително малка група неумерено недоволни си протестира на общо основание, оставайки напълно неразбрана от околните. 

Днес протестиращите са повече и по-разнообразни. Най-сетне нещата сякаш не опират до реторика, до някакви си там идеали и до кютане вкъщи. Опират до джоба. Милите ми късогледи съграждани. Най-сетне някоя баба ще застане до внуците си. Най-сетне някой баща ще застане до децата си. Най-сетне, кой знае, може би, ще протестират повечко хора и в повечко градове. О, дано да е така! И за какво? Заради престъпленията на властите? Не, просто заради едно увеличение на сметки. При това далеч не първо. Е, дано да видим как във Варна по бостънски изхвърлят в морето балите с чай на министър-председателя. 

Дано да е така, но хайде да е без простащини. Хайде начело да не са лумпените, облъчени от остатъчния псевдореволюционен чар на  ВМРО, която напоследък много намирисва на мистичен брак с БСП. Хайде веднъж нещата да станат чисто. В 2007 и 2009 лумпените изядоха главата на протестите. 

Бих се радвал наистина нормалните граждани, без знамена и фанфари, да са по-солидарни помежду си. Оръжейници, миньори, даскали, всякакви. Разбира се, ще ми се това отвратително правителство да тръгне от Министерския съвет направо към затвора. И по улиците да има повече народ. И като дойдат изборите, да гласуват почти всички. Но никога за ГЕРБ, никога за БСП, никога за ВМРО, АТАКА, ДПС и останалите мафиотски банди. Не съм журналист и не мога да говоря гладко за тези неща. Или може би мога, но не искам. Нищо не е гладко. Всичко е ужасно грубо и грапаво. Един човек във Варна за малко щеше да загине. 

Страната ни изглежда плашещо слаба. Обществото може би съществува, а може би - не. Желанията на протестиращите са неясни. Броят им е малък. И тази слаба страна стои ни напред, ни назад между шистовия газ и атомната енергия, между руския, балтийския и иранския нефт, накратко - между Сцила и Харибда. За да се измъкнем, трябва да бъдем истински Одисеевци. А не сме. 

Не искам и тези протести просто да спрат. Нито пък да се превърнат в нещо самоцелно или дребнаво. Иска ми се, но не знам как, от тях да се появи едно по-хубаво лице на нацията. По-решително, но и по-умно. Но не говоря за някакъв пореден вожд и месия, опазил Бог от такива. А за общественото мнение. За силата на разума, за сметката на края на купона. Ще ми се от грижата за дърветата и от притеснението за сметките най-сетне да се роди нещо като здрав граждански инстинкт, хъс към собствения интерес. Но това са мечти. Ще излезем, ще се напротестираме, ще ни побият, ще се гордеем със синините си, ще пишем по форуми и седенки, а после с отънели джобове ще идем на море... или гурбет. Дали изобщо ще излезе нещо от протестите сега? Дано. 



Гласувай:
5



1. oranjevia - За кой да гласуваме, Глишев? Че в...
14.02.2013 23:31
За кой да гласуваме, Глишев? Че вземе да дойде някой друг да ни оправя за 800 дни. Тя въобще Демокрацията не е май за всяка държава.В дъртите демокрации лумпените се избягват със въртенето на традиционни партии на власт.Така управляващи имат едно наум,което нещо в България не им идва-че ще дойде пак да управляват.
цитирай
2. mglishev - Мисли,
14.02.2013 23:37
мисли, щом не искаш други осемстотин дни. Ти си знаеш защо не ги искаш, но щом твърдо е така - мисли здраво за кого да гласуваш. Всеки да мисли здраво. И работата далеч не опира само до едното гласуване. Обществените работи съществуват всеки ден, а не веднъж на четири години. Мисли.
цитирай
3. kapito - Свобода нямаме, СВОБОДА !. Каквото ...
15.02.2013 16:51
Свобода нямаме, СВОБОДА !. Каквото и да мислим, колкото и да мислим. За това трябва да излезем на протест, другото е бошлаф работа.
цитирай
4. mglishev - Добре,
15.02.2013 17:29
съгласен. Повечето хора си мислят за джоба (и също не без право, защото доста ни крадат).
цитирай
5. bserafimova - Без жертви не може!!!
15.02.2013 19:17
Трябва да се излезе на улиците и да се гласува до дупка!
цитирай
6. bserafimova - ДОПЪЛНЕНИЕ
15.02.2013 19:21
А къде са борбените интелектуалци? ! Мързи ги и са уморени - това е истината.

Хареса ми много следния откъс от вашия коментар:

Бих се радвал наистина нормалните граждани, без знамена и фанфари, да са по-солидарни помежду си. Оръжейници, миньори, даскали, всякакви. Разбира се, ще ми се това отвратително правителство да тръгне от Министерския съвет направо към затвора. И по улиците да има повече народ. И като дойдат изборите, да гласуват почти всички. Но никога за ГЕРБ, никога за БСП, никога за ВМРО, АТАКА, ДПС и останалите мафиотски банди. Не съм журналист и не мога да говоря гладко за тези неща. Или може би мога, но не искам. Нищо не е гладко. Всичко е ужасно грубо и грапаво. Един човек във Варна за малко щеше да загине.
цитирай
7. mglishev - Има ги,
15.02.2013 20:21
ходят по протести и ядат тупаници, благодаря.
цитирай
8. djadotorbalan6 - А погледът му минаваше от прасе на човек, от човек на прасе и не можеше да види разликата
18.02.2013 00:37
Като заизрежда за кого да не гласуваме и се сетих освен за Оруел и за любимата ми книга на Пратчет, "Малки богове".

"На всеки пет години някой биваше избиран да бъде Тиранин, стига да можеше да докаже, че е честен, интелигентен, разумен и че може да му се има доверие. Незабавно след като го изберяха, разбира се, ставаше очевидно за всички, че е криминален луд "

Плашещо е, но като изключим картелите БСП, ГЕРБ и т.н., кой има ресурса да състави правителство? Правителството на ентусиастите го помня (Филип Димитров, първите ми избори), ти може би не. Не ставаха ни за онова, ни за чеп за зеле. Наистина, сподели, като как си го представяш, може би аз съм късоглед и ти ще успееш да ми покажеш пътя, който така ми се изплъзва?

Lachdanan
цитирай
9. mglishev - Така си е,
18.02.2013 01:50
а Димитров го "помня" главно от разкази на нашите.

Иначе тия неща ги изреждам главно за себе си. На мен ми се изплъзва не по-малко отколкото на теб.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8643458
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5672
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата