Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2013 16:05 - Програма минимум
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 3306 Коментари: 8 Гласове:
7

Последна промяна: 22.02.2013 16:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ако питате мен за собствените ми мнения, те са продукт на слаба икономическа и по-скоро импулсивна политическа култура. Но не са радикални. 

Накъсо: БСП, ДПС, АТАКА, РЗС, ВМРО и ГЕРБ трябва да нямат какъвто и да било достъп до власт. Точно те и само те. Е, вероятно можете да ми посочите още някое и друго партийче на радикал-идиоти или обикновени крадци, което да трябва да влезе в този черен списък. 

Повечето министри, шефове на агенции и народни представители от последните два мандата трябва да идат на съд и доста от тях - в затвор за злоупотреба с власт, корупция и конфликт на интереси. Лустрация, разбира се, макар и страшно закъсняла. И то за дела, вършени не само до 1990, а и досега. 

ЕРП-тата изобщо не са проблем на страната, но трябва да се конкурират свободно помежду си на цялата територия. Всъщност ЧЕЗ не са някакво зло. Зло е в частност ТИМ.

Чуждестранните инвестиции трябва да продължат да се насърчават, тоест по-скоро съм за ниски данъци. В крайна сметка това позволи и на мен да си подам носа над калта. 

Същевременно бюджетът трябва да се обърне наопаки. Трябва най-сетне да се харчи повече за болници, училища и пенсии, защото само с МВР и пътища обществото просто ще се взриви. 

Нямам нищо против следното законово ограничение около изборите - за народен представител, общински съветник или кмет на населено място с над еди-колко си хиляди жители трябва да може да се кандидатира само висшист. А за да имаш правото да гласуваш, би трябвало да си завършил поне единейсети клас. Ако не си го изкарал - тогава да си поне двайсет и петгодишен. Например. И, разбира се, мажоритарното гласуване е далеч по-смислено от сегашната пропорционална система. 

Честно казано, страх ме е, че ГЕРБ могат пак да спечелят голяма подкрепа на идващите избори. Това за мен е безусловно зло. Тези хора са страшни крадци и страшни безхаберници. Позволявам си да ги смятам за по-гнусни дори от БСП. 

Същевременно никак не примирам от любов към БСП, ДПС и останалите, изброени по-горе. Вярвам, че по-малкото зло сега би била една крехка изборна победа на другия фаворит за глупавото народно доверие - именно БСП. Надявам се - без движението на Кунева да се подлъгва по коалиция с тези престъпници. След това нека стане още по-зле. Нека недоволствата растат. Нека и новото правителство се провали. Нека и ГЕРБ, и БСП се окажат неизбираеми. Ако Кунева се е компрометирала - нека и тя да върви по дяволите. Ако не се е - ще гласувам и втори път за нея. 

Смятам, че предстоящата година и половина ще е адски неприятна и че чак след това, при едни повторни предсрочни избори страната ще има отново шансовете за ново движение, за нов, по-цивилизован път, далеч от лумпенизацията, в която тъне сега. Една нова 1998, но вече в 2014-2015, да речем. Не отричам - може да съм наивен. 
И ми е жал, че хубавите шансове от 1998 и 2001 бяха така жалко пропилени. 

Разбира се, краен русофоб съм, падам си по-скоро по някакви разумни, но не чак слагачески отношения с ЕС, Щатите и Турция. Ще ми се да вярвам в някакво обезмутряване, може би в промяна на съдебните кадри до две-три години, в намаляване на регулациите, в изчезване на протекциите и в малко повече въздух за дребните търговци. 

Най-сетне, без връзка, ми се ще и дядо Гавриил да стане патриарх, просто защото ми е симпатичен. Естествено, всичко това са само едни мечти. И за съжаление знам, че много от протестиращите (и никой от т. нар. политическа класа) не иска нещата, които аз искам. Все пак, в събота и неделя ще се опитам да ги пробутам на Орлов мост. Не, нямам политически амбиции, пишат ми се книги и ми се пие вино. Просто съм в гражданско настроение, това е.

----------------

А може и да съм в страшна заблуда. Още две години беднотия и простотия няма да създадат възможност за нова, истинска консервативна сила: консервативна в културно и съвсем умерено либерална в икономическо отношение. Такова чудо може да се появи само след период на забогатяване. Тоест ако си пожелавам да става все по-зле, може би всъщност кадя тамян за успеха на БСП. А това не ми харесва. Лошото е, че няма как да повярвам, че при ново управление на БСП ще се появят условия за забогатяване на повече хора. Тъй че - това ми остава. Да се доверя на странния български опит от 1997, когато именно бедността доведе на власт една що-годе дясна и що-годе консервативна сила. Не че днес бих се доверил на някое от полумъртвите СДС-та. 



Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ramone - Всъщност
22.02.2013 17:00
не предлагаш почти нищо ново, като махнем забраната на партиите и въвеждането на образователен ценз.
И двете са напълно безсмислени. Прекрасно знаеш, че най-лесното нещо е да се заобиколи закона - когато през 1925 г. забраняват БКП, веднага след това се появява пак под името Работническата партия и дори печели места на следващите избори.
Образователния ценз отдавна е излишен, защото в Бг по-трудно е да си купиш шофьорска книжка, отколкото диплома за висше образование. Освен това, нивото на образование е толкова ниско, че този ценз няма да играе никаква роля.
Тия дни успях да погледам малко тв и направо се ужасих от исканията (както и персонално от някои "лица на протеста").
Човече, съвсем сериозно ти казвам, тези хора или са глупави или са комунисти (без даже и да го съзнават-което ги прави дваж по-глупави).
И понеже, съм сигурен, че ти не си нито едното, нито другото - целата работа ме обърква още повече.
Днес, цял ден си мисля за 1917 година и как ситуацията потресаващо прилича на тогава. Таман отварям блога и гледам, че някой вече е направил аналогията.
Айде приятен протест днес :) Поздрави на орлите на моста. И да се пазите.

цитирай
2. mglishev - Ами просто не вярвам
22.02.2013 18:15
на тия глупости със забраните на всички партии, които някои я наивници, я фашизоиди предлагат.

Иначе за образованието имаш право, но по-добре с него, отколкото без.

Що се отнася до "лицата" - иди, виж на място. Картината е друга. Телевизиите си подбират лумпени, за да говорят с тях.

Айде, аз отивам да се топна като залче в яхнията от идиоти на Орлов мост.
цитирай
3. tikoev - "Честно казано, страх ме е, че ...
22.02.2013 22:35
"Честно казано, страх ме е, че ГЕРБ могат пак да спечелят голяма подкрепа на идващите избори. Това за мен е безусловно зло. Тези хора са страшни крадци и страшни безхаберници. Позволявам си да ги смятам за по-гнусни дори от БСП. "
Да, има такава опасност и е доста висока като се има впревид, че целенасочено през тези години увеличаваше заплатите само на държавните служители. Де факто той ги купи отдавна..А който държи администрацията в ръцете си, той поръчва музиката...С една дума, изчезналите милиарди са вложени във сигурни инвестиции...
цитирай
4. mglishev - tikoev,
23.02.2013 01:59
дано не си прав.
цитирай
5. mitaca - И това ако не е радикализъм....
26.02.2013 14:40
Забраната на изброените партии (даже и да стане някак си, но не виждам демократичен начин?), ако не е краен радикализъм, то кое би било? Освен това така да се слагат всички членове (да не пишем за симпатизанти!) под един знаменател също е краен радикализъм. примерно доколкото знам Фандъкова никой не я обвинява в някаква злоупотреба с власт и даже в началото се спрягае, като вероятен кандидат за служебен премиер. Предполагам, че има и други такива не само в ГЕРБ, а дори и в БСП (въпреки, прословутата партийна дисциплина).
Г-н Тикоев ;). Една администрация не само тази на ГЕРБ може да увеличи заплатите само на държавните служители. А и не ми е известно тези заплати да са увеличени нито неколкократно, нито драстично (жена ми е държавен служител). Голяма глупост е (простете ми, но това е моето мнение), че с държавната администрация се печелят избори и се бетонира власт. Ако беше така нито Костов нито Сакскобурготски щяха да паднат от власт. Никак не виждам правителството на ГЕРБ да е някакъв новатор в това отноение.
цитирай
6. mglishev - Ако моето е радикализъм,
26.02.2013 16:16
иди да видиш какво ли е на площадите. Колкото до партиите - те са страшно дискредитирани.
Всъщност далеч по-радикалното ми, но неосъществимо желание е хунта. Но нашите военни са скапани, няма как да им хрумне.
цитирай
7. mitaca - Какво е на площадите? 20-30, че и 50 ...
26.02.2013 22:04
Какво е на площадите? 20-30, че и 50 хиляди протестиращи с/у сгрешените сметки, високите цени и т.н. и няколко стотици дето ни знаят какво искат ни знаят как да стане. Даа ма искат. Разбираш, по понятни причини няма как да съм там, а и да бях в БГ щях да бъда, ама с научно-изследователска цел. Лесно е да се критикува, лесно е да се вика "Разпни го" трудното идва после. Тук имам една леля, тя вика (сталинистка е де), всичките управляващи в последните години на стадиона и като при Пиночет (леко я поправих, че в Китай така разстрелват, Пиночет само там ги е събирал), добрее и после? Какво? Времето на хунтите леко е по преминало, ние не сме нито Чили, даже Турция не сме. Даже да не са ни скапани военните. Нито може сами със собствени средства да възстановим икономиката (то какво да и възстановяваме имаме разтеж, а в Чехия нямат и не се предвижда до края на годината, тази), нито да вложим нещо, даже да върнем трудоваците и студентските и ученическите бригади.
Площадите не реават много неща, но даже нещата дето могат да решат, се губят в определено идиотски искания и предложения. Интересно ми е, кои ги дават тези....'решения' или хайде искания? Пише се за провокатори, за заменяне на протестите, ама някак си не мога да си представя примерно как може на теб такива неща да ти влияят? А предполагам голяма част от протестиращите са ако не точно като теб, поне малко подобни. Не вярвам само лумпенизирани и безкритични и лесно управляеми и манипулируеми люде да протестират? В интерес на истината от моите не толкоз многобройни приятели и познати само ти протестираш, а причината да пиа тук е големия въпрос? За какво са протестите, след като правителството падна? Вчера тук чухме, че и ДКВЕР е подал вкупом оставка при което тукашните комуняги рекоха "Слава Богу"? Е аз малко се позаядох, попитах ги ми кой тогаз ще надзирава 'монополите' и кой ще направи предложение обосновано при това за намаляване цената на тока? Е ясно, отговор не получих!
цитирай
8. mglishev - Колкото до исканията -
27.02.2013 16:58
работата е ясно. Повечето хора искат това, което им звучи добре. А добре им звучи това, което най-високо викат популистите. Моите искания, както казах, са далеч по-малко радикални.

А протестите трябва да продължават дори при служебното правителство - като един вид напомняне, че това правителство не трябва да прави глупости. Истината е, че вярвам в нуждата от постоянен уличен натиск над властите. Не с идиотски искания, разбира се, но и не с досегашното овчедушно търпение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625376
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата