Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2013 02:36 - Много чувства, малко разум
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 9929 Коментари: 23 Гласове:
4

Последна промяна: 23.02.2013 19:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Петък, 22 февруари

Разочароваща работа. Протестът е тих и културничък. Към хиляда души, този път - прекалено много непълнолетни. Няма полицийка да те побие, няма лумпени да се позаядеш. Тук-там по някой пещерен костовист, изпълзял от тъмносинята си яма идва да смути съня на разума с лафове, които може и да са били вълнуващи в 2000 г.

Останалото са неориентирани и малокултурни (макар възпитани) момчета и момичета, които не знаят какво искат, но го искат сега. Не се сещат да псуват комунистите, ако не им го викнат чичовците на по трийсет. Но виж, да викат, че не искат партии - това могат. Не се замислят как се управлява страна. Това парламент, правителство, съд, представителство - честно казано, неясно им е. 

Ами, ще каже някой - обяснявайте им. Умряла работа. На кого? На двестате искащи да чуят лошото мегафонче? Загубена кауза. Да, красиво е да се излезе вечер, да се вее голямо национално знаме, да се пее химнът и да се прави забележка на хлапетията, когато се развикат против турците (така де, турците са нещастно национално малцинство, би трябвало да им съчувстваме и да искаме да ги отървем от омразния Доган). Красиво е - и дотам. 

На тези протести не трябва да има деца. Трябва да има пълнолетни хора. И не хиляда, а минимум двайсет хиляди. Защото става дума за прехраната, достойнството и волята на всички ни. Не може отново и отново да има хиляда дечурлига с никаква реална представа за историята на България от последните трийсетина години, тук-таме по някой юродив като вечния Йоло Денев и дискретно присъстващи ДАНС-овци. 

Единственото добро тази вечер бяха десетината секунди на колене - полумолитва, полупомен за все още упорито живия Пламен Горанов от Варна, който се самозапали и обгоря жестоко преди няколко дни във Варна в отчаян жест срещу ТИМ. Моите безсилни почитания към този наш Ян Палах, към този ронин на българското достойнство. 

Утре, тоест в събота, от единайсет сутринта, уж трябва да има кръгла маса за събиране на исканията към правителството. Но чии искания? На хилядата софийски деца? На пещерните костовисти, тръгнали с тях? На ДАНС-овците? На някакви мистериозни делегати от други градове? Кой знае какви бъдещи кошлуковчета пълзят към раждането си в софийския Витлеем. Или на лудковците като пророк Йоло? Тези искания ще са смешни, първо защото не са от позиция на силата. Колебливият детски кръстоносен поход никого няма да впечатли. Прекалено слаб е. 

Самите "искания", доколкото ги чувам дотук, са малоумни. "Без партии" е най-често чуваният възглас. Детинщина. Какво значи това? Без Народно събрание? Без идейни платформи? Разбирам желанието да се избесят всички досегашни политици, но това желание просто не е реалистично. Не, момчета и момичета - просто не е. Партии трябва да има, за да има законодателство. Свикнете с тази мисъл. Мързи ме да обяснявам защо е така. Прекалено много пропуснато четене е това. Не мога да наваксам невежеството на толкова много хора. Уморително е. 

Яд ме е. Обезкуражен съм. Утре (вече днес) няма да ида на кръглата маса за съставяне на исканията. Не, не вярвам, че те ще бъдат ясни и реалистични. Протестът се самообезсмисли. Там просто няма достатъчно хора. Хиляда души са нищо. Трябваше хората в София да са други. Да са повече. Да им е писнала свинщината на Бойко и Станишев. Да мразят сивата безперспективност, а не да я създават. Да знаят, че вместо тях вечерта децата им протестират. 

Бъди проклет, жалки народе. Не ти принадлежа. След ден-два и някакви брадати ченгета сигурно ще изберат Галактиката за патриарх на тукашната дискредитирана псевдоцърква. В другиден непротестиралите глупаци ще преизберат мръсното куче Бойко за свой министър-председател. Вървете по дяволите, всичките седем посредствени милиона. Закрийте театрите и храмовете, открийте чалготеки в училищата. По-добре по-бързо да идва следващият чужд завоевател. 

На мен ми остават някои по-важни лични радости. Ще им се наслаждавам и вероятно бих убил първия, който влезе в личното ми пространство, без да съм го канил. Всичко друго е страшна лъжа, напразна надежда и горчиво разочарование. Омръзна ми да ме е еня за тази отвратителна нацийка, сред която имам нещастието да съм се родил. Мога само да се надявам, че бъдещите ми деца ще растат далеч от тази бледа, натровена среда, доунищожавана всеки ден от глупостта на обитателите си. 





---------




Минаха десетина часа откак писах това на пияна глава. Приятно съм изненадан от себе си - няма нищо, с което да не се съглася и трезвен. Неприятно съм изненадан, че съм по-умен, когато дръпна две големи, а не когато дробчето ми е чисто. Още по-неприятно съм изненадан (не, това не е думата - неприятно ми е, но не съм изненадан), че протестите тотално се обезсмислиха. Не заради оставката на кабинета, както си мисли банкянският селяндур. Просто в инициативните комитети набързо се е набутал Слабаков. Сега в София и Варна част от хората просто не искат да присъстват там, където е въпросното лице. Разбирам ги. Но е изключително глупаво, че тази част от протестиращите просто се е отцепила от общата маса и си прави собствено събиранийце в Сливен. Браво. Бисинодален синдром в действие. За пореден път. Всичката пара - в свирката. 
Междувременно от инициативния комитет във Варна са изключени двамата пъри координатори на тамошния протест. ТИМ бая успешно се набутва сред протестиращите. 
В дневния ред на сега течащата кръгла маса няма и дума за съд над виновниците за разграбването, престъпността и слугинажа в България. Уж чисто, уж свято, ама съд - не. Е, благодаря. 
Да не говорим, че чутите крясъци за Чехия, евреите и турците, за отзоваване на народни представители и за "без партии" действително са глупави. Как пък не се сетиха да викат против Русия... 

Не очаквам кой знае колко добро от днешната кръгла маса. Утре мисля да ида на обещания голям неделен протест, но само като турист. В България нищо няма да се промени. Антисистемни или не, тези протести вече се издъниха. 

Хайде, дано пък да греша. 



--------------- 



П. П. П. 
Колкото за приятелите ми. 

Емил Спахийски предупреждава: 
"Скъпи приятели,
все повече се чува, че е дадена команда за провокации на утрешните протести. Хора от агитките се приготвят със страшна сила: купуват бутилки със спирт, приготвят молотовки, бухалки. Ако аз съм чул, значи и полицията знае, но не бих разчитал на това. Утре ще има прекалено много и различни митинги - националисти, зелени, недоволни. Заедно с тестостерона на добре въоръжените полицаи резултатът може да бъде трагичен. Надявам се да бъркам, но все пак, ако в рамките на час ти се обадят трима различни души и говорят за това, познавайки хлапета от агитките, съм длъжен да споделя какво мисля.
Ако някой наистина организира такива сблъсъци, означава единствено че тласка страната към извънреден режим. Това има една единствена цел - користна власт и трудно за сваляне власт. 
Ако някой от вас утре участва в тези митинги: бъдете внимателни. Бих ви дал и няколко съвета, които биха ви помогнали.
Носете само дрехи с естествен произход. най добре памук. Синтетиката гори бързо и трудно се гаси. Пораженията могат да бъдат жестоки. 
Не носете бижута, ланци, обеци. Те са опасни, особено ланците.
Носете си много вода и лимони. Това е нужно при използване на сълзотворен газ.
Ходете на групи, за да се пазите. Записвайте всичко, което ви прави впечатление. Ако видите нещо нередно обаждайте се на 112. 
Стойте далеч от маскирани и агресивни младежи - веднага можете да разпознаеет хората от агитките. Ако видите сериозна агресия отивайте на гррупи при полицаите и им ги посочвайте, за да нямат извинения за това. Записвайте ги.
Надявам се, че това е само страх от моя страна, но затова е фейсбук - да споделя.


От мен: 
Съжалявам. Първите два-три се опитвах да повярвам, че ставащото има нещо общо със здравия разум, но ми омръзна. За съжаление тези протести и кръглата маса покрай тях се оказаха жалка работа, признак на страшна, брьогеловска дивотия. 
Не че няма нужда от протести, от натиск срещу тъй наречената политическа класа, от измитане на бойковци и станишевци. Но не по този начин. В крайна сметка протестите и исканията им се оказаха портрет на глуповати дечковци, създадени от още по-глуповатите родители, гласуващи ту за ББ, ту за БСП. И после чудещи се откъде им идват разни битови несгоди... Ами така е, когато няма никаква политическа култура. Ама никаква. 
Естествено, при такива обстоятелства веднага изпълзяват платени лумпени и ловки кошлуковчета, готови да направят кариера. 

Мисля да се домъкна, но само като турист. Това вече не са мои протести.







Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nicodima - Ами как да има "умни" искания, когато протестиращите са малоумни...
23.02.2013 08:14
Те умните отдавна се изнесоха оттук! Социалният произход на днешните млади хора далеч не е този отпреди 20 години. Онези ми бяха връстници и повече от 2/3 отдавна са навън. Другите, които останаха като мен, инвестират в децата си и ги изнасят.
Няма спасение от олигархията тук! Всичко останало - партии, институции, са нейни еманации.
Тези възгласи от типа на "Вся власть Советам!" вече сме ги чували и настръхвам от тях! Само призивът им да прочетеш за протеста на 24-ти е вече достатъчно основание да не отидеш. Защото там има призив за смърт! С този призив, като че ли изваден от революциите на 19-ти век, те категорично отблъскват интелигенцията и мислещите и знаещите хора. Просестът се лумпенизира и това беше целта, подозирам чия - точно на тази олигархия, която иска да запази статуквото!
Поздрави, Маноле, не си първия разочарован, нито ще си последния!
цитирай
2. bserafimova - Младите не са зрели и не можем да им се сърдим
23.02.2013 10:02
Но действително отчайващо е, че липсва поне една готова за действие гражданска организация, която да канализира протестите, да ги просвети. През 1989 г. не беше така - по митингите имаше стари, млади, репресирани... - но както и да е.

Ами прочетете какво пишат известните журналисти по вестниците и ще ви стане ясно какво беше общото настроение през тези години. Тъпо, но факт.
Сега наблюдават "мъдро" отстрани, известните политолози също, вече добре нахранени от разни чуждестранни фондации...

И все пак има организации като идеязабългария.орг, има Янко Янков, има експерти-реалисти...

Идете на кръглата маса, Маноле, идете - има нужда от точно такива като Вас.
цитирай
3. mglishev - А, лесно е да се каже: "идете".
23.02.2013 10:29
Но нейсе, пиян съм бил като съм го писал. Че снощи след наистина калпавото протестченце направихме тур по кръчмите и ме хвана едно елегическо настроение. Сега пак ще го прочета и ако не ми хареса, ще го изтрия.

---------

Там е работата, че и сега като го чета, си ми харесва. Бре, глей, пиян човек, а какви периоди, какъв изказ, каква ясна мисъл, цъ-цъ. Че даже и правописът ми се е подобрил под влияние на черната бира. Който иска да протестира - да ходи. Аз си свърших моето. Не срещнах Ботевци, а наивници, тъй че оттук нататък Отечеството има много здраве от мен.
цитирай
4. tarabata - Само така! Да живее БКП, експлоа...
23.02.2013 10:45
Само така! Да живее БКП, експлоататорката на трудещите се маси! Изнасяйте се всичките. Не участвайте на протести. Да останат само малоумници, за да можем да крадем до откат. Ние искаме тук да има само тъпи селяни, курви и дребни тарикатчета. Църкайте мишки. Цялата власт е в нас, защото се договорихме с руските другари и западните партньори. С тях печелим от експлоатацията на тъпото население, което само никога няма да позволи да има гражданско общество. Ще заливаме с помия малкото останали читави, но объркани хора, докато се побъркат съвсем. Победа будет за нами.
цитирай
5. mglishev - А, не,
23.02.2013 10:57
мислиш, ще горя от трудов ентусиазъм? Стига толкоз, писна ми. Ходи ти на протести, иди и в "Континентал плаза".

Ако продължавам да си губя времето с предварително обречени "граждански" каузи, накрая ни книга ще съм написал, ни ще съм се оженил и ще се превърна в поредния полуинтелектуален пиянка.

Но се радвам на ентусиазма ти, то се знае. Само дето читавите нещо не ми стигат като бройка, за да ходя и аз при тях.
цитирай
6. mglishev - Минаха десетина часа
23.02.2013 13:01
откак писах това на пияна глава. Приятно съм изненадан от себе си - няма нищо, с което да не се съглася и трезвен. Неприятно съм изненадан, че съм по-умен, когато дръпна две големи, а не когато дробчето ми е чисто. Още по-неприятно съм изненадан (не, това не е думата - неприятно ми е, но не съм изненадан), че протестите тотално се обезсмислиха. Не заради оставката на кабинета, както си мисли банкянският селяндур. Просто в инициативните комитети набързо се е набутал Слабаков. Сега в София и Варна част от хората просто не искат да присъстват там, където е въпросното лице. Разбирам ги. Но е изключително глупаво, че тази част от протестиращите просто се е отцепила от общата маса и си прави собствено събиранийце в Сливен. Браво. Бисинодален синдром в действие. За пореден път. Всичката пара - в свирката.
Междувременно от инициативния комитет във Варна са изключени двамата пъри координатори на тамошния протест. ТИМ бая успешно се набутва сред протестиращите.
В дневния ред на сега течащата кръгла маса няма и дума за съд над виновниците за разграбването, престъпността и слугинажа в България. Уж чисто, уж свято, ама съд - не. Е, благодаря.
Да не говорим, че чутите крясъци за Чехия, евреите и турците, за отзоваване на народни представители и за "без партии" действително са глупави. Как пък не се сетиха да викат против Русия...

Не очаквам кой знае колко добро от днешната кръгла маса. Утре мисля да ида на обещания голям неделен протест, но само като турист. В България нищо няма да се промени. Антисистемни или не, тези протести вече се издъниха.

Хайде, дано пък да греша.
цитирай
7. tit - "Не мога да наваксам невежеството на толкова много хора. Уморително е."
23.02.2013 14:30
Пък на мен това не ми хареса...:(

Наивност, детинщина е да очакваш, че "в няколко деня народът (ще) порАсте на няколко века"!:)

Обаче това " забрана за участие на всички управляващи партии в политическия живот на страната" е тотален хит!:):))
Не знам що не ти харесва?
http://www.youtube.com/watch?v=1pm4fQRl72k

Повечето хора искат да бъдат водени, Глишев! Искат, отчаяно, някой да се грижи за тях...
И когато не получават тази грижа от можещите и знаещите, винаги, ама винаги се намира някой достатъчно хитър и умен да яхне нетърпението им!
А страховитият марш на гладните настървени илитерати помита всяко лично пространство...предполагам, че точно ти нямаш нужда от примери!:)
Дежаву, м?

Предполагам, че ще има избор в ширината но мустаците?!:)))

Абе, някой помни ли още, че сме членове на ЕС?!!!
цитирай
8. mglishev - Какво значи
23.02.2013 15:28
"в няколко деня"? Има книги, има Интернет. Да четат.

Но, разбира се, никой не иска да ползва главата си. Ами чудесно, тогава нека разбойниците си управляват, нека простаците си ги търпят. Който може - да се спасява по свои си начини от общата неуютност.

Ах, маршът на гладните илитерати... ма те са безгръбначни, нашите тукашни гладни илитерати. Целуват ръката, дето им взима хляба. Народ от мишки.
цитирай
9. tarabata - Да се продължава по същия начин. ...
23.02.2013 23:42
Да се продължава по същия начин. Апатия, прорязвана от кратки проблясъци на ентусиазъм, след което пак сън. А молодците на БКП не губят мотивация. Наглостта им се храни от убитостта на "хората". Да си стоят по ъглите, че...
цитирай
10. tarabata - А и е наивно да търсиш Ботевци. Още ...
24.02.2013 00:16
А и е наивно да търсиш Ботевци. Още по-наивно е да смяташ, че една машина, смазана с толкова опит и пари, ще забуксува веднага, само защото децата са повикали на Орлов мост.
От известно време имам чувството, за което сигурно е спомогнало тъмното пиво, че хората така много искат "нещо да се промени", ама ако може да е веднага, без усилия, без грозни сцени и за всички да има специални покани с червен печат. А някои дори не желаят нищо да се променя, заричат се в еволюцията и добрите нрави, ама някак много самодоволно. Българинът и в двете си проявления е много хитър. Умее го тарикатлъка до такава степен, че обществените му работи са си затънали дълбоко в кочинката. Но това нямало значение, защото "другите" така и така са тъпи, тъй че няма нужда. Селската трагедия на големия град.
цитирай
11. mglishev - А, не,
24.02.2013 09:36
чак толкоз наивен не съм. Иска ми се съвсем друго - просто протестиращите да бяха хем повечко, хем по-нормални. Видяхме, че бройката е мършава, че възрастта е хлапашка, а акълът е дефицитен. Това е мъртвородено начинание.

За да проима нещо истинско, тоест за да наизлязат повече и по-ясно настроени хора, нещата трябва още много да се влошат. Трябват си ни отново комунягите, инфлацията и опразването на магазините. Простият българин не разбира от друго.

Дотагава - апатия, както й казваш. Почвам да се питам обаче дали апатията не е да се палиш само за деня на народния гняв, а през останалото време да се ебаваш с всьо и вся.

Както винаги, установявам, че вторият ми акъл е по-добър от първия. България е такова място, че тук ентусиазмът е за идиоти. Да живее БКП.
цитирай
12. tarabata - Прост е наистина българинът. И то не ...
24.02.2013 10:11
Прост е наистина българинът. И то не толкова очевидният простак, а претендиращият с интелектуалния си ръст, който накрая говори това, което тъкмо се излива по медиите. Аз мисля, че тези дни окончателно умря това, което се нарича "десен авторитет". За това не е виновна Русията. Виновна е позьорщината. България не ме обича.
Аз също съм скептичен. Просто трябва да се правят малки кръчки, след като не се получава с лъвски скок с цървули. Ти си се ебавай, ако така е по-лесно да се приеме действителността. Даже сигурно е необходимо. Когата не се палиш обаче дори на деня на гнева, значи ебаваш най-вече себе си. За това, че бройката е мършава, че ТИМ се опитва да разбие протеста, носят основна отговорност вечните мрънкала - "по-кротката част от населението". Комунистите това, комунистите онова. Световна конспирация. Не можем нищо да направим, трябва само тихичко да въртим далаверки в ъгъла и да разгромяваме комунистите, като гласуваме за "по-малкото зло". Тази "религия" просто не е за мен.
цитирай
13. kgb - Как протестите ще бъдат гарантирани
24.02.2013 13:30
От това, да върнат БСП на власт? Гледам толкова познати лица по тв - Евгени Бакърджиев, Александър Каракачанов, Жельо Желев...

Помните ли ги? Помните ли по тяхно време какво имаше? Натам ли ще се върви?
цитирай
14. diamant1965 - Сигурно е готино да си в ролята на ...
24.02.2013 13:55
Сигурно е готино да си в ролята на отегчен и разочарован Ентелигент-наблюдател /да не казвам сеирджия/ и други да вършат нещата около теб. Какво да се прави - въпрос на личен избор. Добре, че все още има идиоти, които се опитват да променят нещо!
цитирай
15. kgb - Какво значи -
24.02.2013 14:22
само който е там може да задава въпроси ли?

Не се ли безпокоите от възможно използване и дори манипулиране на протестите? До какво ще доведат?

Факт са и са основателни. Но какво ще доведат?
цитирай
16. ramone - ...
24.02.2013 14:41
предупреждението на Спахийски е тежка форма на идиотия.
Сблъсъците/провокациите ще започнат довечера. Не и през деня.
цитирай
17. mglishev - Всъщност
24.02.2013 15:11
замъкнах се днес. Сега ще ми се смеете заради променливите настроения, но днешният протест беше хубав. Не че ще е резултатен или че няма да бъде купен и продаден сто пъти, но все пак - браво на протестиращите. Поне днес.
цитирай
18. kgb - Язе па да питам
25.02.2013 21:45
Прогнозата оттук - нататък? Едва ли ще има политическа сила, която да не се съобрази поне малко с гласа на народа занапред. Това ще е големият позитивен ефект от протестите. Обаче конкретно какво се очаква? Дотука ответ а този въпрос не виждам. Да помислим.
Когато се преценява политика, трябва да се мисли политически. И така - какво ще се случи?
Протестиращите знаят какво не искат - това е видно и от горните постове. Какво точно искат обаче? И това горе долу знаят. Но как да се случи? С какви политически конкретики да се прояви и какви да бъдат точно исканията за тях?
Какво ще стане?
Ще има служебно правителство, назначено от президента. То няма да има авторитет, защото, ако не изнася на БСП, протестите ще продълпжат и срещу него. Следователно, до изтичане на трите му месеца, няма да се случи нищо. Ще се запролети, ще има още и още и още по-хубави протести ...
Всички сили ще са в предизоборна кампания. Тъй като нов месия няма да има, на ная ще се втурнат старите партии. Те ще да и влязат в новий парламент. В какво съотношение, обаче? След еуфориите за промени, кампанията ще бъде насочена в мрачни настроения тип "всички са маскари/само волен е пич". БСП ще трайка. Вместо нея ще излизат разни... неща, зад които тя ще стои, и разни хора, на които тя ще плаща. Едните е бъдат неописуеми ругатели. Тяхната задача ще е да омаскарят всеки, който говори политически и задълбочено. Костов ще се опита да ни обясни нещо от същността на икономиката, някой от залата ще се провикне, че той е обрал хазната и е намалил пенсиите наполовина. Жорж, старият клоун, ще се появи, за да нарече някого "мила дамо". Изгряват неозвезди -символи на корупцията от миналото и дават акъл. Хората си казват - ай сиктир, и не гласуват. Тогава идва времето на твърдите електорати - 17% БСП, 10% герб, хааа 4% дсб, 15% Атака, 10% куневата дама, 10% дпс. Следва "експертно" правителство на водещ професор по икономика, представляващ политическа мижитурка, разбира се, здраво държана разбира се. Тогава,
цитирай
19. kgb - /2/
25.02.2013 21:46
..тогава, ще почне такъв живот, че мафията си вика - дано, да-ноооо. Имаме еврофондове за гепене; имаме народ за рекет. 1993 ни зове.

Опровергайте горното, да мога да му дремна спокойно в нощта, преди да подкрепя протестите.
цитирай
20. mglishev - Няма прогнози, няма умуване.
26.02.2013 00:03
Има или седене вкъщи и велемъдро чесане на клавиатури, или ставане и отиване да се излее малко енергия против всички крадливи типове.

Иначе - уесно нема. Няма еднозначни отговори, абонамент за успеха и игра на сигурно.
цитирай
21. kgb - То против е лесно
27.02.2013 00:41
"за" какво? Има поне 5 части от закони, които трябва да се отменят на мига, и то с обратна сила!

цитирай
22. mglishev - И частта "за" може да се уреди,
27.02.2013 13:01
стига хората да трупат идеи заедно. Ето, аз, да речем, съм "за" мажоритарно гласуване.
цитирай
23. kgb - не само може, задължително е!
01.03.2013 17:52
и аз съм "за" това; ако сега седна, мога да съставя списък на поне 5 закона или текстове, които на мига трябва да се променят;

освен това има снещо много важно - протестите може да се яхнат не само явно, но и скрито!

оглеждайте се!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625161
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата