Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2013 23:26 - Делници, делници, понеделници...
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 4135 Коментари: 8 Гласове:
3

Последна промяна: 26.02.2013 05:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Седем и половина вечерта, вече от половин час на свобода, младшият сановник от бившата еврейска махала пак се юрна на протести. Както казах - срамота е, знам. Преди три дни си виках, че няма защо да си губя времето. Ама хем любопитство, хем краста. Хем и, въпреки всичко, да си призная наивностите - едновременно страшно ненавиждам двете последни правителства и си позволявам да се надявам на някаква, макар и смътна проява на здрав разум у съгражданите. 

Та - в седем и половина на Орлов мост, тоя славнейший архитопос на баш-хюриета. Там - културно, към двеста-триста души. Нормално, работен ден. Дано да са повече в събота и неделя. Няма викане, има знамена, мостът е запушен. Доволно. Повечето физиономии са приемливи. Няма полиция. Има тук-там по някоя камера. 

Добре, но рейсовете минават. Така било решено между протестиращите. Хм, питам се, това протест ли е или седянка? Да стоиш насред булеварда, а да пропускаш празните рейсове, пуснати от полицията съвсем не случайно - това добре ли е? Ами не, не е добре. 

Ако ще е протест - нека да е с характер. Нека да е мирен, разбира се. Никой нормален човек не иска насилие. Нека обаче да е и с физиономия. Протестът на кръстовището има смисъл, ако спре движението. Не само тия или само ония. А всички. С най-добри чувства към шофьори, пътници и така нататък. Съжаляваме, дами и господа. От сърце препълнено (и от джобове изпразнени) се протестира. Не е от хубаво. Следователно, ако ще е на кръстовище, то трябва да е затапено. Иначе никой не те вижда, никой не те чува. На практика не протестираш. Поне в България е така. 

Позволих си да повикам по този повод. За няколко минути един автобус 280 беше спрян. Беше празен, не сме навредили на никого. Пък и да бяхме - за Бога, просто не е работа да се "протестира" ей така, с ръце в джобовете, тихо и безгласно, между газовете на рейсовете. е, да, ясно е, че е редно да се пропусне линейка, да речем. Макар че сме виждали и фалшиви линейки, пуснати просто за да ни отдалечават от пътя. 

Някои хора бяха "за", други бяха "против". Това е съвсем естествено. Ама телевизиите щели да заснемат, че протестиращите не сме съгласни помежду си. Няма значение. Колкото и да сме хубави, умни и така нататък (а не сме), телевизиите отново ще заснемат само най-неблагоприятното за нас. Само грозните, само тъпите, само провокаторите. Тъй че с телевизии не трябва да се съобразяваме. Трябва само да протестираме. Колкото по-шумно и ефективно, колкото по-осезаемо - толкова по-добре. 

Повтарям, не става дума за вандализъм, пиянщина, лумпенизми и така нататък. А само за видимост и чуваемост. Утре вечер пак ще съм на моста и този път няма да позволя да ме разубеждават. Може да съм там за половин час, може да не съм вожд или нещо такова - но ще преча дори на транспорта. В крайна сметка, протестът би трябвало да е най-голямото събитие в България. А не нещо учтивичко, тихичко и незабележимичко. 

--------- 

След доста цивилизования спор за спирането на движението, разговорите продължиха до "Ариана". На всички, които бяха там - моите почитания. Хората бяха с нормални лица, а някои направо с очарователни :) Може би най-доброто и еднавременно с това най-смущаващото, което чух, беше от млада жена, която небрежно каза:
- Полицията ли? Преди няколко дни ме би, но пак съм тук.
Изтръпнах. Вероятно е било във вторник, когато заради една шепа простаци пострадаха и невинни хора. И все пак - това момиче се е върнало на протестите. И не беше агресивна. Не знам какво се казва в такива случаи. Знам само, че не жените трябва да отнасят удари. 

Хората говореха нормално. Мислеха нормално. В такава компания не е трудно да стане дума за монополи, партии и отчетност на народните представители. И то по един рационален начин. 

Не съм за национализации - по никакъв начин. Държавната собственост е била жестоко ограбвана и зле поддържана от комунистите преди двайсетина години. Не виждам начин да бъде друго и сега. Хиляди пъти предпочитам частната собственост и конкуренцията. Не на монополите, разбира се  - но не само на частните. Не и на държавния. 

Не мога да бъда за безпартийно управление - Народно събрание без партии не може да функционира. Не и в страна, където реално съществуват различни хора, с различни интереси, идеи и разбирания. Самато гражданско тяло винаги ще бъде разделено на групи. Дори сегашните партии да изчезнат (или да ги разкараме от някаква желана позиция на силата), въпреки това по необходимост ще се появят нови партии. Това е съвършено нормално. 

Не си падам и по отзоваването на народни представители. То прекалено много напомня ранните години на комунизма у нас, когато "народът", тоест червените, "революционни" шефчета по квартали са можели да сплашват всеки депутат, най-вече тези от опозицията. В това има нещо дълбоко нередно. Отговорност и отчетност - да, но в края на мандата, за да има свобода на действията на законодателното събрание. Това още спартанците са го измислили някога. 


Иначе много харесвам идеите за мажоритарен избор, както и за съд над доказаните крадци от последните двайсетина години. Изцяло съм за лустрацията. Това са безкрайно закъснели, но все още нужни неща. 

Та - за тези неща стана дума днес след краткия спор относно пускането на рейсовете. В този смисъл беше хубав протест. Политически протест, разговарящ протест, мислещ протест - съвсем по атински. Да, бяхме малко и не, не бяхме нито софийския, нито сливенския "синод" на така наречените координатори. Които, кой знае защо, никога не са на Орлов мост. Бяхме една шепа луди глави. Но не тъпи. 

--------- 

Стана дума за акцията за кръводаряване в полза на Пламен Горанов от Варна - човека, който се замозапали от омерзение пред престъпленията на ТИМ и остава в изключително тежко състояние. Утре, вторник, 26 февруари, от осем сутринта кръв за Пламен се приема във Военномедицинска академия. 

--------- 

На всички, които не ходят на протестите и разчитат на информация от телевизиите, ще кажа следното: не вярвайте. Канал 3 отразява събитията що-годе добре. Но оттам нататък bTV, TV7 и прочие лъжат и мажат. Та те просто не предават на живо, а идват, за да запишат ставащото. После го пускат, но вече монтирано, пренаредено и подредено на лента. Резултатът е, че на кинескопа се виждат само глупаци и юродиви. А на протестите има доста, даже адски много нормални хора. Разумни хора, на които просто им е омръзнало да бъдат лъгани и ограбвани. 

Не казвам, че протестите не могат да бъдат купени и продадени от лъжците в Народното събрание и Министерския съвет. Не казвам, че на самите улици липсват провокатори и наивници. Не казвам, че самоназначилите се координатори са някакви безгрешни ангели. Напротив, всички тези опасности са реалност. Но точно те свидетелстват, че има смисъл от самото протестиране. Колкото по-ясно, високо и безкомпромисно - толкова по-добре. 

Утре вечер - пак. И се надявам в събота и неделя отново градът да изригне. 



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ramone - Страшна заблуда е, че мажоритарните избори са някаква панацея.
26.02.2013 10:29
Ще ти обясня подробно защо.
Мажоритарни избори съществуват предимно в държави, където никога не са съществували други видове избори. Взимаме за пример Щатите и Великобритания. И на двете места, политическата мисъл е "ферментирала" до степен да бъдат приети два основни възгледа за политическо развитие на обществото. Тези два основни възгледа, по същество са трудно различими един от друг и това дава стабилност на политическия живот, независимо коя от двете алтернативи е на власт. Всичко останало, там е прието за екстремизъм и излишна екзотика и политическия истаблишмънт просто го е изхвърлил от състезанието.
Къде сме ние?
За последните двайсе и неколко години, тук е имало два пъти мажоритарни избори (винаги в комбинация с пропорционални) - през 1990 и на последните избори.
И в двата случая, именно мажоритарните избори дават абсолютното мнозинство на управляващите партии. Т.е. - без допълнителните мажоритални избори, нито през 90-та, нито след последните избори управляващата партия нямаше да има мнозинство.
Така. Ако сега, хипотетично приемем, че изборите ще бъдат само на мажоритарен принцип, ще се получи следната картинка.
БСП (която има твърд електорат) ще обере големите проценти навсякъде (те дори може и да не са достатъчно големи, но след системата на разпределение на гласовете ще спечелят навсякъде. В момента няма втора достатъчно организирана партия, която дори да направи мача интересен. не се лъжи, че някакво сдружение на гражданите, или отделни независими кандидати ще спечелят някъде. В най-добрия случай ще качат докъм петнайсетина процента, а останалите гласове ще разпилеят между ГЕРБ, СДС, Атака, разни формирования около ТВ Скат, ВМРО и т.н.(не се съмнявай, че БСП никъде няма да падне под 20 %). Така БСП ще формира не даже абсолютно, а квалифицирано мнозинство в следващият парламент.
Но окей, дори хипотетичнода приемем, че "независимите" дадат сериозен отпор навсякъде и да речем спечелят около 40 % от местата в следващият парламент. БСП също ще има към 40 %
цитирай
2. ramone - продължение
26.02.2013 10:50
Сещаш се, кой ще спечели останалите 20 % от местата. Ми да - ДПС, което в следващия парламент ще играе ролята на "балансьор" (ако искаш ще ти разкажа как свърши едно Народно събрание, когато ДПС игра ролята на "балансьор").
Демек, сто процента е сигурно, че при мажоритарни избори, следващото правителство ще е на коалиция БСП и ДПС.
Изводът е, че мажоритарната система никак, ама никак не е добра за България.
Всъщност, пропорционалната система е умишлено или поради незнание незаслужено сатанизирана. Изборите по пропорционална система, не гарантират, но свеждат до минимум, възможността да се получи абсолютно мнозинство на една партия или минимизират влиянието на обичайния "балансьор".
Основния аргумент срещу изборите с пропорционална листа, че при "тях не се гласува за личности". Този аргумент е глупав, защото политиката на една държава навсякъде се осъществява от изпълнителната власт. Законодателната, единствено ресурсно обезпечава тази политика (със законите, които приема).
Тук, с основание ще питаш - а как в Щатите, президента осъществява политиката си, когато партията му е малцинство в Конгреса (щото такива случаи за 200 и кусер години има колкото искаш).
Гледай "Линкълн" и ще си отговориш на въпроса.
Изводът е, че "послушното и безгласно мнозинство" в Парламента придава стабилност на правителството. Поне за България.
Ако не ми вярваш, мога да ти разкажа, какво се случи в един български парламент, когато мнозинството беше "гласно и непослушно".
цитирай
3. mglishev - Абсолютно вярно,
26.02.2013 12:28
но досегашната пропорционална система доведе до това анонимни чичковци да бъдат размествани по листите в зависимост колко са слушкали или колко са повлияли на партийния водач. Всъщност никой не знае кой му е местният народен представител, кога му е приемното време и така нататък. Аз така и така съм върл англофил, така че в моя случай плашиш куче със салам. Готов съм да пробвам нова грешка, но не и да повтарям старата.

Всъщност това е и най-продуктивният подход към цялата сегашна шумотевица: така и така, досегашният тип избиране на народни представители практически не работи. Създава условия за анонимни кариеристи, за доста неясни лобизми. Същото важи, впрочем, за самото съществуване на сегашните партии в Народното събрание. За мен БСП просто трябва да бъде забранена - както, да речем, в Германия е забранена NSDAP. Но останлите съществуващи партии също не са особено легитимни - в смисъл, че не представляват никого освен собствените си ръководства. Това са фирми, а не партии.
Същото важи и за досешашното правителство. Ама аууу, можели да дойдат на власт комунистите (защото аз може и да си говоря, но сега БСП няма да бъде забранена).

Да, може да дойдат отново комунисти (ако хората са забравили първо Виденов и после Тройната коалиция, което не е изключено - те са късопаметни). Да, може мажоритарната система да има свои недостатъци. Но не бива да се повтарят едни и същи грешки. Ако ще грешим, редно е да правим нови грешки. Така се расте. Иначе тъпчем на място, долу в блатото. Правителствата трябва да се сменят, когато са неуспешни - дори с риск новото също да е провал. Не бива да се остава при познатото зло, това е страшна форма на застой.

Мен ако питаш, аз съм за мажоритарна изборна система, за най-много още едни избори с досегашните муцуни и партии - а после най-сетне за толкова закъснелия съд. Мнозинството сега действащи български политици наистина трябва да минат през съда и затвора. И после да пробваме пак с новосформирани партии и нови лица.
цитирай
4. tarabata - Всичко това е много важно и безсп...
26.02.2013 14:32
Всичко това е много важно и безспорно трябва да се обсъжда внимателно. Всички искаме промяна на системата в посока правова държава не на хартия, а не някакви безумия, чрез които театърът да си продължи по още по-унизителен начин за населението.
Всичко обаче по реда си. Нещата не трябва да се разводняват и хората да се объркват. Договорите с ЕРП-та трябва да бъдат публикувани изцяло, за да се види кой, кога и какво точно е подписвал. Върху контролните органи и съдебната система трябва да се упражни натиск да се търси лична отговорност, а не всички мазници да се скрият зад колективната безотговорност. За всички с поне малко разум трябва окончателно да лъсне истината за държавните институции. Каквито и "нови" партии и граждански движения да дойдат, ако няма кардинална промяна във функционирането на съдебната система, нищо няма да се задвижи.
цитирай
5. tarabata - Мутрокрацията
26.02.2013 15:07
Мутрокрацията и обслужващата я паразитна администрация трябва да лъсне в целия си блясък. http://www.dw.de/%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5-%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5-%D0%BC%D1%83%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0/a-16628242

Хубаво е, че все още има хора с очи, с които да видят, с уши, с които да чуят и с глави, с които да мислят. А не само дрисливи "анализаторчета", които предлагат това, което се чели в учебникарската литература за либералните демокрации, и се правят, че не виждат в каква страна се намират и каква е първопричината за всичко: простотията на народа и лазенето пред мутрите.
цитирай
6. mglishev - Това е добро,
26.02.2013 16:12
браво. Довечера след моста и кръчменето ще го раздувам. Уж божем "десните" помогнаха много дребният бизнес почти да предаде Богу дух.
цитирай
7. samotniqvalk - В последно време доста се говори за ...
27.02.2013 13:22
В последно време доста се говори за мажоритарни избори. Всъщност идеята се подхваща от време на време от началото на "прехода".
Но никой сякаш не се сеща, че в България не всеки четири години се провеждат типично мажоритарни избори. Става дума за кметските избори. Е, доволни ли сте от тях? Някой може ли да каже, че тогава е гласувано за личности, а не за партии? Колко пъти независима силна личност е успяла да се пребори с партийната система? Е, сигурно има и изключения, но основно пак се гласува за партии.
цитирай
8. mglishev - Неуспехът на една добра идея
27.02.2013 14:58
все още не е оправдание за успеха на порочната практика.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8624360
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата