Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2013 23:14 - Cave Internetum
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 13862 Коментари: 18 Гласове:
16

Последна промяна: 12.03.2013 17:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

Пази се от Интернет!
Станислав Лем

 

Човек за човека е брат.
Разбра ли бе, гад
!”
Радой Ралин

 

 

                Всички чухме за Пламен Горанов и останалите засега десетина жертви на сякаш ендемично мъченичество в последните седмици. Почти всички четохме, писахме и говорихме за тези страховити смърти. Открихме, че гибелта е нещо като оръжие, нещо като обвинителен пръст, насочен към лицето на властта. Но открихме и друго. Начините, по които е управлявана България и ефектите от това управление, са притча во язицех не от днес; още преди да започнат – или поне да се разчуят – последните самоубийства, кухненските парламенти обсъждат българската афера Драйфус. Х-гейт, Y-гейт, скандали, „за” и „против”, „Осанна” и „Разпни Го” се разнасят от години. Ще се огранича само до последните четири без няколко месеца, защото поне от 1997 насам не сме имали толкова спорно управление и толкова силни страсти около действията му.

                 Покрай страстите си вървят думите. Народът, каквото и да е това многоглаво същество, коментира. А не е и само народът като маса: той има своите медии и гурута, някои – призвани, други – самозвани. Гурутата и разговорите по рейсове и опашки обаче не изчерпват цялото обществено жужене. Интернет се оказва все по-шумен дори в България. Преди десетина години Мрежата на наш език беше малка, незначителна и едва ли не елитарна: много по-малко хора ползваха компютри и имаха представа какво е Интернет. Пишещите по форуми бяха може би няколко хиляди души, още нямаше чат-канали, блогове и социални мрежи. Днес нещата са други. Много повече български граждани се сдобиха с компютър и достъп до бърза полуинформираност и полуанонимна публичност срещу двайсетина лева на месец. Може би това е свидетелство за нещо като забогатяване... а резултатите му са неочаквани.

                               Изведнъж се оказа, че живеем насред Web 2.0. Цитираме статии, коментираме цитатите, добавяме музика, правим колажи на снимки, пускаме връзки през десетина взаимнодостъпни сайта и имаме лесна обратна връзка с хиляди хора. Коментираме и биваме коментирани, както поискаме. Дори организираме събития – от рождени дни за по двайсетина приятели до големи шествия между точка А и точка Б в многолюден град. Значението на нета видимо се увеличи; само по себе си това заключение дори е банално. Мой приятел ми казва: „Не придавай прекалено голямо значение на прочетеното по мрежи и блогове, реалността е по кабинети и на улицата”. Не мога да се съглася с него.  Нетът на български доби тежест и това е видимо: току-що подалият оставка министър-председател се видя достатъчно притеснен от ставащото в Мрежата, за да спомене сайта Биволъ поименно. Е, честито. Закъснението спрямо по-цивилизованата част от света този път не е особено голямо. Вероятно можем дори да се поздравим.

                 Но Интернет вече не е някаква стерилна среда – дори само на български. В него пишат далеч не само преуспели техничари, емигранти, внучета-природозащитници и елитарни седесари с вкус към джаза. Дори да е било така преди десетина години, днес е пълно с всякакви хора. С всякакви. Има и бедни, има и луди, има и юродиви. Това е добре само по себе си – ако една среда е жизнена, в нея не може да няма всякакви. Но с всякаквите хора и с изчезването на елитарността в нета, се появяват и всякаквите мнения. Форумите стават все по-разноезични. Блоговете са си такива по начало, защото всеки блог отразява ума на автора си. Социалните мрежи си си направо вавилонско стълпотворение от мнения, вицове, страхове и надежди.

                 Това, заради което всъщност пиша този постинг, е безчовечността в българския нет. Точно така, зачестяват мнения, противни на елементарния здрав разум. Понеже поводът ми да седна зад клавиатурата този път е смъртта на Горанов и на още десетина души, ще ползвам прочетените реакции като примери. За консервативно възпитания човек смъртта винаги е повод да се свали шапка. Но това не е така за юродивите в Мрежата. Напротив, появяват се безумни мнения: „Самоубийството е грях” (и то от хора, които иначе не стъпват в църква), „Самоубийството е страхливо бягство”, та дори и съвсем екзотичното: „Самоубийството в случая е продиктувано от личен интерес.” Моля? Личен интерес – да умреш от огън? Хайде холан... За всеки що-годе разумно мислещ човек подобни позиции са очевидно глупави и незаслужаващи уважение. Но те съществуват. И то съществуват по крайно настойчив начин. Да се спрем на това.

                 Извън смъртта на Горанов и останалите ендемични случаи в последните седмици, в България относително често стават паметни събития. Разбира се, паметността им не продължава повече от три дни – или се случват твърде често, или сме склонни да помним относително кратко. Така де, сестри Белнейски,  „кученцата си заслужиха пържолките”, Яна Кръстева  - кой ли изобщо ги помни? „Майките свети” би казал Вазов. И дотам. Но все пак има паметни събития и в трите дни, през които всяко от тях е чудо, в Мрежата се изписват огромни поредици коментари за тях. И точно при тях става безпощадно ясно, че из българските сайтове буквално върлува безчовечност. Винаги поне половината коментари под публикации във всички медийни страници са напълно неадекватни от чисто хуманна гледна точка. Убитият става някак маловажен. Ако момиче е изнасилено – то бива обявено за курва. Ако дете е пребито – значи със сигурност е хулиган. Забележете – не тези, които са го пребили, а именно пребитото (ако си спомните побоя в строителния техникум „Христо Ботев” и безумните реакции на радост при осбовождаването на виновника). И друг път съм имал повод да пиша за българските нагласи към жертвата, а да не задълбавам към най-общото отношение на българите към чуждото страдание и към каузи. И по улицата хората избягват припаднали или видимо набити жертви с окървавени лица по презумпцията, че който е пострадал, сам си е виновен. Дали това е естествен ефект от жалката поговорка за преклонената глава и сабята, както и от не по-малко жалката за мирното седене и невиждането на чудеса – това оставям на по-задълбочени умове. За мен стига констатацията, че у нас съществува подразбираща се нагласа срещу жертвата, която и да е тя.

                 В този смисъл не е важно дали пострадалият е бил прав или не. Щом е пострадал, значи си го е заслужавал. Това е естествена тукашна нагласа още отпреди нахлуването на Интернет в живота ни. Тази нагласа, разбира се, намирам за позорна. Тя е именно безчовечна. И точно тя се оказва целенасочено използвана в ущърб на всеки, който прояви дързост. Както споменах и по-горе: „Да би мирно седяло, не би чудо видяло”.Така например Пламен Горанов от Варна се самозапали. Обгоря жестоко и няколко дни по-късно умря, без да е дошъл в съзнание. Не е някаква тайна, че този все още млад мъж е имал активна политическа позиция, силно лично обаяние и че изобщо е бил качествен човек. Но той беше обявен за луд, за страхливец (сякаш е лесно да приемеш, че смъртта ти ще бъде в огън), за наркоман и изобщо – за личност без стойност. Само по себе си е безумно да говорим за личности без стойност. Всеки човек е незаменим. И това не е поза – то е проява на здрав разум. На човещина. На цивилизованост. Все пак, в България формално не е водена война поне от 1945 насам. Даже е отменено смъртното наказание. Претендираме, че живеем в демократичен, свободен, правов и социален режим. Човешкият живот дори е обявен за върховна ценност в преамбюла на действащата Конституция. А ето че все пак Пламен Горанов, Траян Петров и останалите загинали в последните седмици се оказват заменими, незначителни. Самоубийствата зачестяват – при това очевидно става дума за показни, отчаяни самоубийства. Самоубийства-жестове. Самоубийства-сигнали. А обществото не се стряска. Сякаш всичко е наред.

                 В най-новата медийна среда, Интернет, коментарите са обезсърчаващи. Самоубийството е грях. Слабост. Грешка. Дори предателство. То не заслужава съжаление или дори премълчаване , а директно ругателство. Мъртвият все още ни е враг. Та как смее някой да се самоубива, когато Родината е щастлива (или поне скоро й предстои да стане такава). Такива реакции има и по отношение на емиграцията. Емигрантите също са страхливци, бегълци, дезертьори, предатели, комунисти (или седесари, зависи кой е на власт в момента). Нищо не е жест, всичко е лудост. Това силно прилича на тоталитарната пропаганда, каквато я познаваме от петдесетте години. Оказва се, че в Мрежата и в новия век живеят някакви форми на маломерно, доктринерско мислене от Сталиново време.

                 Случайно ли е това? Действително ли всички сме такива? Безжалостни? По-католици от папата и по-турци от султана? Готови от патриотизъм, партизанщина или православност да презрем всяка неправилно дадена жертва? Може би, но тук има и нещо друго. Действа съзнателна сила. При това дори не действа особено прикрито – или интелигентно. Още преди десетина години се появи статията „Виртуалното око на Големия брат” в две части. Ето линковете: първа и втора част. Предлагам ги на български език, прочетете ги, докато ги има.

                В тези статии се разглежда Путиновата цензура на дискусиите във форуми. И не просто цензура – става дума за съществуването на система за опорочаване на всяка дискусия посредством дивашки коментари. Нетът може или да бъде кратковременно спрян (като в Египет), или непряко направляван (като в Русия и България). Второто действие иска пари – и то наши пари, бюджетни пари, наляти в следене на форуми, блогове и социални мрежи. Нашето МВР се учи от руските служби и до днес – и това също не е някаква тайна.

                Когато чета дискусия под публикация в сайта на американски или британски вестник, тонът е овладян. Има противоположни мнения, но няма псувни. Няма и отявлено безумни позиции. Чета, да речем, направо барутни публикации в „Таймс” за гибелта на британски взвод, в който участва жена или за тюрбана на шотландски гвардеец от сикхски произход. Веднага ми прави впечатление нормалният, равен тон на спорещите: да има ли жени в армията, да има ли тюрбани сред мечите калпаци... като знам какви ругатни щяха да избухнат при подобни теми в коментарите под публикация на наш вестник, просто се учудвам на англоезичното спокойствие.

                Далеч съм от мисълта, че в онези краища на света всичко е невинно; но там никой не харчи бюджетни пари, за да добавя ченгесарски еУемент в нормалното, ежедневно общуване в нета. След Patriot Act в Щатите се следи щяло и нещяло, полицейщината е вездесъща – но парите на данъкоплатците поне се харчат за техника, а не за заплащане на малоумни постинги и коментари под всяка политическа тема във всеки форум, блог и социална страница. Докато у нас, отново под челния или направо велик руски опит, нашите собствени данъци отиват за хонорари на пишещите безподобни простащини под всяка обществено значима тема. Знаем случаите, при които най-безобразни коментари са излизали директно с „ремарките”: този коментар да бъде публикуван с минорно настроение, с такъв и такъв емотикон, след еди-кой си пореден коментар, с такива и такива евентуални добавки...

                 Накратко, у нас, в нашата най-пълна с активни потребители среда, се допълват две страшни склонности: простащината и полицейщината. Не знам дали и двете са наследство от времето на „Народната власт”; със сигурност поне втората е. Днес нашите управляващи (били те в оставка или в очакване) директно теглят полза от собствената ни неориентираност и харчат средства от нашите данъци, за да хоноруват писането на безчовечни коментари – пък и събирането на  „спонтанни” контрапротести с рейсове и прасета. Или, като стана дума – събирането на тумби от лумпени на реален протест. Когато в даден коментар загиналият е наркоман или луд, изнасилената е курва, протестиращият е комунист (или фашист – според текущото мнозинство в Народното събрание), а интелигентното мнение е чекия – тогава непременно става дума за платено мнение. Безчовечността си има цена. Разбира се, всичко това е не просто безогледно разхищение на средства. Целта е разсейване на вниманието. Не бива родната полиция да бъде критикувана. Не бива родното правителство да бъде подлагано на недоволства. Не бива родната мафия да бъде споменавана, особено ако това се окаже ТИМ. Не само на живо, но и онлайн не бива да се стига до организиране на обществената енергия. Не бива. Защото тези, които се крият зад жандармерийския щит, се страхуват от натрупването на критична маса разумни и човечни мнения по който и да е важен въпрос. 

Единственият начин да се борим с тази безчовечност е да я трием. Не, не трябва да я игнорираме – тя е вредна и разсейва много хора от нормално мислене. Така че мненията на цензорските подставени лица трябва на свой ред бъдат немилостиво премахвани. Нито троха публичност за постинги и коментари, които си служат с реч на омразата - особено спрямо загинали, изнасилени или пребити лица. И не, не трябва да имаме скрупули. Не ние сме цензорите. Не става въпрос за лицемерна форма на политическа коректност, а за най-обикновена човещина. Нормалността в България е под заплаха. Българските медии в нета от години са подложени на системно опростачване и обезчовечаване. Трябва да им се отвръща праволинейно. Здравият разум е в това да се изслушват всички онези – и само онези! – мнения, които остават в рамките на добрата стара хуманност.



---------



П. П. Седем часа след горния постинг научавам, че е починал и Венцислав Василев от Раднево, мъжът, който се самозапали от бедност. Ще бъде ли и той омаловажен, обруган и забравен? От нас си зависи. Между другото, днес е неделя, пак време за протест в София. Отивам, макар и без особени очаквания. То просто трябва да се прави... при все че България е страна, в която човек трябва не само да протестира срещу управлението, а и да пази собствените си протести от оглупяване. Не е лесно да се живее тук. 

http://www.pravoslavie.bg/%D0%90%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8/Cave-Internetum




Гласувай:
22



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mglishev - oara,
09.03.2013 23:48
Първият коментар директно беше изтрит по причини, изредени в постинга. Здраве желаем, другарю милиционер.
цитирай
2. tarabata - Милиционерите във вечна дружба с ...
10.03.2013 10:36
Милиционерите във вечна дружба с мутрите много са се активизирали по всякакви форуми и блогове. Днес обаче пак на протест. Колкото и да ръсят ругатни, че всички били наркомани и трябвало да си драснат клечката, натискът не трябва да отслабва. Тогава ние накрая ще им я "драснем".
цитирай
3. mglishev - Тарабич,
10.03.2013 10:53
както казах - силно съм разочарован от протестите в София. Те нямат маса, нямат заряд, нямат идеи. Нищо няма да се случи покрай тях, поне не сега. Какво остава? Според мен - да се разобличават открито, силно и непрестанно престъпниците. Евентуално да се налива малко по малко култура на простаците. Иначе се лъжем едни други, че правим нещо.

Трябва тепърва да става по-зле и по-нетърпимо, за да проима по-успешни недоволства.

Днес сигурно пак ще се домъкна, но не вярвам в "гражданина Тълпа".
цитирай
4. nicodima - Това изречение направи с курсив или главни букви! Изкрещи го, че да се усетят някои хора.
10.03.2013 15:33
"Защото тези, които се крият зад жандармерийския щит, се страхуват от натрупването на критична маса разумни и човечни мнения по който и да е важен въпрос. "

Защото това ни липсва като народ! Разумни и човечни мнения! Откакто съм жива на този свят, тук всеки нещо или някого заклеймява!
цитирай
5. rustocks - Поздрави за гражданската ти поз...
10.03.2013 15:45
Поздрави за гражданската ти позиция!
цитирай
6. get - mglishev - По другите страни в света "държавите си имат мафия" ! - ние както винаги сме "уникални" ... ?
10.03.2013 15:45
mglishev написа:

...
Трябва тепърва да става по-зле и по-нетърпимо, за да проима по-успешни недоволства.

Днес сигурно пак ще се домъкна, но не вярвам в "гражданина Тълпа".


... "Мафията си има държава" !

- Това ще ти го кажа, като "милиционер" (бивш) - но знаеш максимата(истина) че бивш(и) негър, проститутка и ... т.н. ? - няма как да има("няма") ?! :((

- Що не вземеш на първо време, да прочетеш "Предадената революция" от Троцки ! - пък после да се запиташ(!) Като кой е Троцки и в какво се състои кардиналното им противоречие с другият ортодоксален революционер Сталин ?! - Какво не желаят, да ни кажат, или по-скоро прикриват "другарите" ... и най-вече Бланк-Ленин в книгата си, "Левичарството, детска болест на комунизма" ?!

- Всъщност изпаднах в странна ситуация аз "милицонера"(нарицателно за ниско интелектуално) - да те приканвам да използваш най-силната страна за интелигента, Умът му и свойството за осмисляне ?!
цитирай
7. comfy - !!!
10.03.2013 16:24
Продължавай да пишеш!

Благодаря!

к.к.
цитирай
8. hopfen - Ех, колега, колега
10.03.2013 19:12
вгорчи ми пиенето тази вечер и ме подсети за това:

АКО СРЕЩНЕШ ЧЕСТЕН ЧОВЕК

АКО НЯКОЙ ПРОТЕСТИРА, АКО Е ОПАСЕН,
АКО ИСКАТЕ ДА УКРОТИТЕ НЯКОГО -
НЕ ГО ХВЪРЛЯЙТЕ В ЗАТВОР,
СПЕСТЕТЕ СИ ОКОВИТЕ,
НЕ ПОВТАРЯЙТЕ ГРЕШКАТА НА СРЕДНОВЕКОВИЕТО:
НЕ ПРОИЗВЕЖДАЙТЕ СВЕТЦИ.

НЕ ОКОВИ - ПАРИ МУ ДАЙТЕ,
НЕ ТЪМНИЦА - ОГРАДЕТЕ ГО С ВЕЩИ,
НЕ ПРИСЪДА - ДАЙТЕ МУ ЗВАНИЯ,
ОРДЕНИТЕ НЕ ПЕСТЕТЕ!

ДОРИ ДА НЕ ИСКА - НАСИЛА МУ ДАВАЙТЕ
И ПУБЛИЧНО
ИЗДИГАЙТЕ ГО НАГОРЕ,
НАГОРЕ -
ОТ ПОСТ НА ПОСТ ГО КАЧВАЙТЕ НАГОРЕ:
КАТО СТЪПАЛА НА ЕШАФОД!

АКО НЕ ЗАГУБИ ГЛАВАТА И ТАМ,
А СЛЕЗЕ С УСМИВКА ЛЕКА -
ВИКАЙТЕ В ПЕТТЕ ПОСОКИ НА СВЕТА:
ЕТО ЧОВЕКА!...

1966
Стефан Цанев

и:
В този мошенически и кървав век
сред този народ
от света и от Бога отлъчен
ако срещнеш честен човек –
убий го
да не се мъчи!
С.Ц.

сега се чудя какво да те правя...
Мога само да кажа в твоя чест:

Наздраве!
цитирай
9. demonwind - Нека да спомена,
10.03.2013 20:56
че човекът от Раднево, който се самозапали, е циганин, но НЕ Е ТРЪГНАЛ ДА ПРОУЧВА КАК СЕ КРАДАТ РЕЛСИ, а посегна на живота си по най-мъченическия начин от бедност. Познавам и други такива цигани, които не трябва да се поставят под общ знаменател с останалите. Пламен Горанов е българин, но той също не е станал част от "шанаджиите" или групировките, срещу които протестираше, а отново заложи на това да се превърне в мъченик. Та къде е ключа от палатката? И цигани, и българи, и турци, и всякакви други, които се мъчим в България, сме на един огън и никой няма право да разделя и владее, както се продължава в момента. Само не знам дали следващия запален няма да е някой от тези, които ни докараха до това ние да се палим... Както каза преди време покойната вече Вера Кочовска - "Ковчег с джобове няма". И се чудя защо тотото "целува" такива, които искат да си вдигнат палати на Малдивите, а не тези като мен и много други, които биха дарили надежда за живот на хиляди нуждаещи се...

Поздрави!
цитирай
10. candysays - Поздравления за този брилянтен постинг!
10.03.2013 21:56
Така е - трябва най-напред да има човещина в отношението към другите (и особено към жертвите), след това е всичко останало...
цитирай
11. mglishev - @starotomagare:
10.03.2013 23:45
Този коментар директно беше изтрит по причини, изредени в постинга. Здраве желаем, другарю милиционер.
цитирай
12. mglishev - Дотук
11.03.2013 00:49
в два-три последни постинга изтрих коментари на oara, bezmitove и starotomagare. Коментарите им бяха груби спрямо загиналите напоследък, в частност спрямо паметта на Пламен Горанов. И по много други неща приличат на нещо средно между обикновена грубиянщина и проява на "Виртуалното око на Големия брат". По-горе черно на бяло съм писал, че ще трия такива полицейски простащини Ще продължа да го правя без никакви притеснения. Надявам се, че останалите четящи и коментиращи няма да си правят труда да обръщат внимание на от време на време появяващите се глупости, които ще трия възможно най-бързо. Съжалявам за неудобството, но живеем в България.
цитирай
13. tarabata - Милиционерите ще прибегнат и до ...
11.03.2013 11:51
Милиционерите ще прибегнат и до по-перфидни методи. Но ще им е необходимо време да зацепят.
цитирай
14. mglishev - Жестокостта ми се сломи
21.03.2013 14:45
Баси, пак чета абсурдни мнения по очевидни въпроси. Писателят Терзийски е нахвърлял едно емоционално есе за своя неприятна преживелица - станал е свидетел как персоналът изхвърля слабоумно просяче от заведение и тъжно е поразсъждавал над човещината и грубостта в България. Прочетох толкова безобразни коментари под материала на Терзийски, че ми се прищя да избивам българи с лопата. То било нямало избор, персоналът е професионален, грубостта няма алтернатива, какво да се прави, животът не е цветя и рози... Интересно, че тези, които нямат проблем с грубостта към слабоумни просячета и с грубия език в Мрежата, са същите, които имат проблем с идеята за протести и недоволства. Народ от сушени сливи.

"Щом тигъра ласкаеш като бог,
то значи към овцете си жесток."
цитирай
15. vanko63 - Поздравления за позицията....
23.03.2013 09:24
....Трябва да се започне с нещо!!!Защото можем да загинем като нация , без да разберем!!!
1."Самоубийството е грях."-Така е!Но да го знаеш и да го направиш доброволно-е смелост !
2."Обгоря жестоко и няколко дни по-късно умря, без да е дошъл в съзнание"-изгорелите НЕ губят съзнание!!!Съзнанието може да се промени от обезболяващите,защото болката е огромна!
Моето лично мнение е ,че Пламен е искал да ИЗКРЕЩИ на всички,да ни стресне,защото един алпинист е най-близо до Истината и до Бога!До чистотата-моралната!
Не вярвам обаче да промени коренно мисленето на българина.Българинът се обезличи последните 70 години!Обезличиха го с жестокости,преследвания,обезземление,партийни повели,преход към демократичен социализъм,обеззвериха го.И го оставиха да се оправя сам-без земя,без средства за производство,без перспектива...Сега той е в паника.Но първо трябва да се СЪБУДИ!!!Изпадал е много пъти в национални катастрофи и се е надигал-значи го може!Но го е постигал със собствени средства,с труд-а сега чака ОТВЪН да го спасят!!!НИКОЙ НЕ ГО Е ЕНЯ ОТВЪН ЗА ТЕБ,ЗАПОМНИ Българино!!!Коментариите в нета понякога са отврат,прав си но хората сега започват да изказватпо-масово мнение на глас,това им е било ЗАБРАНЯВАНО 60 години!По-будните и умните нека направляват МИСЛЕНЕТО на хората!За жалост журналистите не го правят.Те допълнително опростачват и без друго опростелия народ!!!И се налага истината да идва до нас апокрифно-чрез блогове!МИСЛЕНЕ И ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ!!!Иначе до 10-20 години-сме изчезнали като нация!!
цитирай
16. mglishev - Точно така...
26.03.2013 14:21
vanko63 написа:
1."Самоубийството е грях."-Така е!Но да го знаеш и да го направиш доброволно-е смелост !
2. ... Моето лично мнение е ,че Пламен е искал да ИЗКРЕЩИ на всички,да ни стресне,защото един алпинист е най-близо до Истината и до Бога!До чистотата-моралната!
... мисля и аз.
цитирай
17. linuxfan - Защо ли си мисля,
27.03.2013 18:15
че просташките коментари не са само проява на милиционерски елементи, като че ли просто масата българи просто са си такива, особено по-простите.
цитирай
18. martinpetr - "Преди десетина години Мр...
12.08.2013 10:29
"Преди десетина години Мрежата на наш език беше малка, незначителна и едва ли не елитарна: много по-малко хора ползваха компютри и имаха представа какво е Интернет. Пишещите по форуми бяха може би няколко хиляди души, още нямаше чат-канали, блогове и социални мрежи. Днес нещата са други."
Изобщо не е така, да, днес повече българи използват Интернет, но форумите са дори по-малко популярни, тяхния период премина, както и блоговете, особено след настъпването на Фейсбук. Дори е срамно да признаеш, че пишеш по форуми, защото се смята за жалко, смотано, остаряло. Да не говорим, че 90% от форумците, които се смятат за уж по-интелигентната част от населението всъщност са едни от най-простите хора, които могат да съществуват. А за много българи Интернет все още е лукс, това че хората от големите градове се опаричиха и видяха нет е ситуацията "Пази боже сляпо да прогледа", позьорска работа. Смешно и жалко е, че хора, които преди 10 години не са знаели какво е Интернет сега коментират активно в него и то в качеството на някакви капацитети по всичко. И го правят не защото харесват Интернет, а защото е супер модерно да си във Фейсбук, да имаш блог и т.н. Разбира се, качествените хора отдавна се отдръпнаха от виртуалната комуникация точно заради спада на качеството на виртуалните хора и използват предимно имейли или телефони.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8626626
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата