Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2013 14:21 - Петък вечер и събота сутрин: пак за протестите
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 7085 Коментари: 14 Гласове:
13

Последна промяна: 22.06.2013 14:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

image



В петък вечер всичко беше, както си го знаем: хора, знамена, викове, свирня. Малко ми е захаросано. На гражданите още не им е светнало, че само с усмивки и хаштагове БСП няма да падне. Не че правителството е силно - напротив, прави гафове, отмята се и се плаши, но ние просто не го притискаме достатъчно. 

 

Метнахме малко яйца по Министерския съвет и Народното събрание - и тутакси дойдоха симпатични възрастни дами да ни убеждават "да не правим кръвнина". Сетих се за неща, чути от нашите: за големия митинг на 14 декември 1989, който се разотишъл, защото д-р Желев казал на хората да си идат. И за признатите избори от 1990. Тази прекалена кротост продължава и досега. Хората искат протестът им да е някак стерилен: не просто без насилие, а дори без сянка от демонстрация на твърдост. Това ме тревожи.

Разбира се, надявам се, нещата да се позасилят. Трябва да стане така, инак агонията и законодателните безобразия на сегашното управление ще се проточат - а това е вредно за страната. Колкото по-кротки сме, толкова по-бавно ще падне правителството и съответно по-гнусни назначения и закони ще има. А и есента ще е по-трудна. Някои казват, че следващата седмица щяло да има по-сериозни действия. По дяволите, не си представям някакви тумби безумци с тояги по улиците, а просто яйца и домати по сградите на управлението, пък и по самите управляващи. Но което си е така, така си е. Ние си имаме свой национален характер и правим всичко по свои си начини. Дали те са най-добрите възможни, времето ще покаже. Засега съм малко скептик. Нужен е повече нерв, малко повече екшън, определено повече гняв. Но - глас народен...

Протестиращите искат и вълкът да е сит, и агнето да е цяло. Позитивност, усмивки... вместо просто да нахлуем в Народното събрание по време на петъчния контрол и да се разправим с "политическата класа" или поне със сега управляващата и най-противна нейна част. Така че нещата наистина може да се проточат. Да не дава Господ.

 

Вчера и днес имаше едни страхотни симпатяги - двама-трима с мегафони, които се гавреха с речите и глупостите на политиците от последните дни. Страхотна пародия на простотиите на Сидеров, Христо Монов, Станишев и Местан. Рефренът на всяка смехория е песничката: "I like to lumpen, lumpen", която доста хора подеха. "Кюфтета от архар" също ме зарадва, както и фактът, че някои не са забравили да овикват и Гоцето. Добра работа, пичове :) Фолклорът процъфтява в такива идиотски моменти. 

Не споря, че протестите си имат собствен дух. Има хумор, има гняв и радост, има хъс. Беше страхотно, че протестиращите си харесаха злополучния лаф на Христо Монов за лумпените и го превърнаха в повод за десетки добри вицове. Дано да има и упорство, че инак всичко друго отива по дяволите. Едно със сигурност не стига - разбирането, което нашите родители имаха за пълната неспособност на БСП да се държи нормално. Срещу тях трябва да се протестира като в 1997, а не точно като сега, защото тази партия от добро не разбира.

Поне чуждите медии ни отразяват в някаква романтична светлина, така че все някаква полза има. Не че от чуждите медии зависи управлението на България, разбира се. В този смисъл писателят Георги Господинов е прав - протестиращият човек е красив. Но е вярно и другото - че, заети с красотата си, протестиращите могат и да изтърват целта. А тя не е просто да направим добро впечатление. Целта е да срутим това гнусно правителство.

 

Подразних се, че почти никой не реагира на иначе нелошата идея за минута мълчание в памет Пламен Горанов и останалите, загинали през февруари. Освен че протестираме по чисто наш си, български начин, явно виждаме винаги само настоящето пред миналото - дори пред най-близкото минало. Безисторични сме във всеки възможен смисъл. Това определено не ми допада.

 

Днес пред НДК нямаше много хора за демонстрация срещу Станишев пред ПЕС. Жалко! Само около хиляда души. Вероятно доста хора ще минават оттам през целия ден, но ще се редуват. Междувременно по "Витошка" се движеше шествие на загрижени православни ала фенклуб "София-запад", които пък протестираха срещу гей-парада... ама то него всъщност го отмениха преди два дни. Срещу какво тогава протестираха тия хорица? Да бяха отишли при НДК да овикат Станишев. Щяха да принесат повече полза за България и повече вреда на гей-културата... 

Намериха се такива, които може би честно, но при всички случаи погрешно обявиха "Окупирай НДК" за герберско събитие. А това първо не е така и второ - даже не би било толкова важно. Важното е да се отнеме комфортът на Станишев, когото евросоциалистите се готвят да издигат този човек на нови постове в Европейската комисия. Обаче уви, това не стана. Нищо. Цял ден ще има редуващи се хиляда души, които да развалят тишината на НДК, а довечера ще си е сериозният протест. Лошото е, че е събота, неработен ден, а пак протестираме чак вечерта. Разбирам, жега е, но кой, по дяволите, каза, че ще е лесно? Не знам дали повечето протестиращи си дават сметка, че Орешарски и хората му просто чакат да разпуснат Народното събрание в лятна ваканция... Но както и да е. Чакам съботната вечер. И неделната. Дано следващата седмица - било със стачка, било с отпуски - има повече хора през деня, в работно време.  Особено по време на парламентарния контрол. И с повече яйца и домати, по дяволите! Стига любезности с тия крадци.

Всички тези мои недоволства имат своите основания, но не са повод да не се ходи на протест. Напротив! Трябва да се ходи. Въпреки всичко. Заради нас самите.




Гласувай:
13



1. zelas - Презахаросани са даже тези прот...
22.06.2013 14:32
Презахаросани са даже тези протести. Вчера четох един прекрасен разказ на Хайтов за Чакър войвода и си мислех какъв дух са имали людете тогава и ние сега сме само едно опитомено стадо.

Демокрацията е една голяма илюзия, която кара хората да си мислят, че нещо зависи от тях.
цитирай
2. mglishev - Демокрацията си е демокрация,
22.06.2013 14:41
тя може да бъде и много по-сериозна от нашата псевдодемокрация тук. Но на първо време ни трябва малко повече характер.

Както и да е, всичко това не е повод да се избягва протестирането. Напротив, трябва да се ходи. Добро-лошо, с това разполагаме.
цитирай
3. alegatora - Превръщаш се психобиограф на протеста!
22.06.2013 15:08
Страхотни постинги - поздрави!

При хипотеза, че Орешарски е реши, че вече е получил достатъчно и не може да понася на всяка цена случващото се и подаде оставка - какво правим после?
Връщаме Вола!
Нови избори, които ще повторят същата картина, то този път ДСБ ще е вътре с 10%, което няма да е достатъчно да за влияе на политичесото ни движение напред?

Как според, теб биха, се развили събитията след една евентуална оставка на Орешарски?
Това как се прогнозира от протестиращите?

Ще чакаме да дойде скъпия ток и зимата, и чак тогава да палим парламента и сганта там?
цитирай
4. blackpredator - Глишев,
22.06.2013 15:13
я разкажи на плебса, ако целите ви станат реалност, кой ще е следващия кмет на БГ?
цитирай
5. tarabata - Натискът трябва да се увеличава. ...
22.06.2013 16:20
Натискът трябва да се увеличава. Отечеството наистина е в опасност и не може вечно да се занимаваме само със захаросани усмивчици по площадите. Ако хората се страхуват дори да мятат яйца, едва ли изобщо стават за нещо.
цитирай
6. tarabata - Фактът, че се събраха сравнително ...
22.06.2013 16:35
Фактът, че се събраха сравнително малко хора за ПЕС, показва много слаб политически нюх. Жегата не може да е извинение за младите хора, а те са основната част на протеста.

Поне за всеки стана пределно ясно за какви нагли боклуци става дума. Преди също съм писал, че мутрокрацията тук е стабилна не само заради Кремъл, но и тъй като търгашите от ЕС са се договорили с българските престъпници. Не трябва да имаме никакви илюзии - ЕС в този си вид е вреден за жизнените интереси на българския народ.
цитирай
7. oara - Ето че в групата Окупирай НДК има конкретни предложения - това е новият етап
22.06.2013 22:29
[Кога]
25 юни 2013 г.
[Дата/час]
09:00 в UTC+02

[Къде]

СОФИЯ, Народно Събрание
[Описание]
НЯМА ПАРТИИ ВЕЧЕ, ИМА БЪЛГАРИ. Вечерните разходки и скандирания пред празни сгради явно не дават резултат, тъй като политическата мафия е глуха за справедливите искания на народа си.
Следва окупация и обсада на Народното Събрание докато заседава с единствено искане - незабавна ОСТАВКА на кабинета Орешарски. Този протест е на ЦЕЛИЯ ОБЕДИНЕН ДЕМОКРАТИЧЕН БЪЛГАРСКИ НАРОД, той е БЕЗПАРТИЕН и СРЕЩУ ЦЯЛАТА ПОЛИТИЧЕСКА КЛИКА НА ПРЕХОДА, затова не се оставяйте да ви разединяват партийни провокатори, бранещи властта на всяка цена !
ГРУПАТА СЕ СЪЗДАВА ПОРАДИ ДЕБЕЛООЧИЕТО И НАГЛОСТТА НА ХОРАТА ОТ ДПС,БСП И АТАКА! НЯМА ПАРТИИ, ИМА САМО БЪЛГАРИ! НИЕ СМЕ ЕДНО ЦЯЛО С ВСЕНАРОДНИЯ, БЕЗПАРТИЕН #ДАНСWITHME ПРОТЕСТ.
НИЕ, ЧЛЕНОВЕТЕ НА ТАЗИ ГРУПА, ИСКАМЕ НЕЗАБАВНАТА ОСТАВКА НА КАБИНЕТА ОРЕШАРСКИ.
цитирай
8. oara - Да не би да искаш да кажеш, че великият глупак Орешарски е единствен и неповторим?
22.06.2013 22:31
blackpredator написа:
я разкажи на плебса, ако целите ви станат реалност, кой ще е следващия кмет на БГ?


По-интересно е кой няма да бъде следващият - Станишев, Сидеров, Местан и прочее.
Все ще се намери някой читав извън комунистите и подлогите им.
цитирай
9. vmir - Това, което младият човек не дооценява -
22.06.2013 23:28
че дори присъствието му често е достатъчно, а търпението е всичко. За съжаление, отдавна ни лъжат, че търпението е срамно и недостойно. Че, полза имало само от буйстването и трошенето. Интелигентното и отговорно управление има адекватно отношение към протестите, не чака да го гонят със сопи, защото знае, че така подценява и унижава нацията. Усетих го на един тъжен протест през 1993, на който се запознах с група американски студенти, две момичета от които се разплакаха пред очите ми и обещаха да пишат на българските институции, че е недопустимо да игнорират хората. Тези гьонсурати са същите тъпанари и наглеци като онези през 1993. Но това не значи, че ще решите проблема, ако ги прогоните със сопи. Напротив, ще изгубите всичко, което сте заявили, защото ще използват грешката ви, за да го обругаят като прищевки на лумпени. Просто знайте, че всеки час мирен протест работи за достойнството ви, и за разобличаване на тъпите чукундури, дори и да не успеете да ги свалите.
цитирай
10. mglishev - Благодаря на коментиралите,
22.06.2013 23:57
точно днес май научих по нещо ново от всекиго.

Все пак ми се ще да свалим тези сегашни изроди. Нямам нищо против да бъда наивник.
цитирай
11. bmp - 97 година протестите бяха други, Глишев. Но имаше и кой да дойде на власт.
23.06.2013 02:41
Не, че оттогава са престанали да плюят Костов и до ден днешен, но имаше кой да се яви на избори.Днес на избори могат да се явят тези, които са се явили и през май. Добре - ще се промени леко конфигурацията. ДПС няма да промени съществено процентите си, освен ако не ни споходи небивала избирателна активност. Съотношението в ГЕРБ и БСП ще се попромени. Атака ще загуби някой и друг процент за сметка на скатаджии. От бившите сини, ако се обединят може и да вкарат някой друг депутат в парламента. Не знам защо, но съм доста скептично настроена към властовия потенциар на българите. Надеждата е във вас, младите, но ви трябва малко време. Или еднопосочен билет за чужбина.
Въпросът не е дали това правителство е вредно, и дали трялва да си иде, а кога да си иде, и дали ще се намери някое малко по-читаво.
цитирай
12. penchoan - През февруари същите хора проте...
23.06.2013 09:07
През февруари същите хора протестираха срещу правителството на ГЕРБ. Тогава медиите бяха срещу тях, президентът беше освиркан, полицията биеше демонстранти. Сега пак протестират срещу едно лошо правителство, но медиите благославят протестите, полицията е най-примерна, президентът намира протестите за симпатични. Какво искат протестиращите? Да падне сегашното правителство, за да дойде едно още по-лошо управление, медиите пак да ги наричат провокатори, президентът пак да ги осъжда, а полицията пак да започне да бие. Тъй върви светът...
цитирай
13. mglishev - Трябва да падне,
23.06.2013 14:14
комунистите са чума.
цитирай
14. xopxe - Не съжалявайте за НДК.
24.06.2013 14:59
Много си ви беше успешен протеста пред НДК.
От "Станишев, кандидат за председател на Европейската комисия", а основният му конкурент, Мартин Шулц, няма да идва на конгреса, наш Сергейчо е трябвало набързо да си промени плановете, за да додрапа до необходимата подкрепа да остане председател на ПЕС.
Не, че не би ми харесало да бият дузпата на Станишев от ПЕС, а за Първанов да остане просто да забие последния нож в политическия му труп, но и малката победа е победа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625495
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата