Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2013 10:59 - "Речта на краля", участва Росен Плевнелиев
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 5148 Коментари: 6 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ето го текстът на вчерашното президентско изявление: линк.



Слушах вчерашната петнайсетминутна реч на Росен Плевнелиев и много се зарадвах. Протестирах срещу партията, която излъчи този човек за президентския пост. Изпитвах силно недоверие към самия него. Но си спомням, че през февруари той единствен от висшите държавни служители се появи - почти без охрана - при протестиращите на Раковски, опита се да ни успокои и се държа чудесно при невероятно освиркване. Изглежда, че всъщност не е чак такъв безпомощен отличник, за какъвто го смятах.

Вчера Президентът заяви подкрепата си за протестите и неодобрението си към сегашния състав на Народното събрание по най-силния възможен начин; нямаше как да се изкаже по-ясно, за да не наруши ролята си. Хареса ми, че не пожали и ГЕРБ, хареса ми, че припомни и предишните протести, както и че не налага разлика между протестиращите тогава, протестиращите сега и българската нация като цяло. Освен това е напълно прав за нуждата от избори.

Държа се като краля от "To Play the King". Или като Джордж VI от "Речта на краля". Според мен дори се вълнуваше. Е, може да е креатура на Тиквата, може да изглежда като зубрач, може утре да се окаже хитър и амбициозен тип, но вчера Росен Плевнелиев беше и моят Президент. За първи път почувствах истинско уважение към човек на висок пост в България. 

Смятам, че той се еманципира от произхода си. Придобива собствена тежест. Оказа се, че има собствен глас. За мен неочаквано, нашият изборен крал за пет години заговори ясно и разумно. И това се оказва в наша, на протестиращите, полза. Сега никой в България не може да каже, че няма протести, че става нещо дребно. Защото става нещо важно. 

Оттук нататък е наша работа да доведем започнатото до успешен край. Трябва ни твърдост. Правителството и Народното събрание трябва да паднат преди първи август.

Разбира се, веднага го оплюха всички онези, срещу които протестираме: БСП особено грубо, ДПС малко по-предпазливо, АТАКА в присъщия си безумен стил, сайтчетата на Пеевски - съвършено неадекватно. Само ГЕРБ още не са сигурни как да реагират, но те пък си преговарят с БСП за подкрепа към сегашното провалено управление - тоест направо ги слагам в кюпа със социалистите.

Президентът, надявам се, вече не е техен. А е наш. Ако продължава така и не се изложи, на следващите президентски избори вече със сигурност бих гласувал за него.





Гласувай:
7



1. drakulla - Напълно
06.07.2013 11:39
подкрепям това. Имах същите нагласи към него, но с тази реч беше на висотата на институцията, която представлява. Разбира се, при първия гаф веднага ще го оплюя.
цитирай
2. mglishev - Естествено,
06.07.2013 16:57
но дано няма гафове.
цитирай
3. djadotorbalan6 - събуди се...
06.07.2013 19:31
Много изчака, това можеше да го каже преди доста време, а не да чака да види откъде ще задуха вятъра.

Пък и имайки предвид досегашното му поведение, боя се от Данайците, дори когато подкрепят протестите.
цитирай
4. vmir - Прав си да сравняваш българския Президент с подобен пример.
07.07.2013 06:57
Огромен късмет за нормалните българи е, че за президент не беше избран фигурант ала Митко Бомбата или майор Деянов, със социален таван тип “народен човек”, когото славословят заради личните му ходатайства, и измерват държавническия му капацитет по това колко важни хора от партията и около нея е уредил по “втория начин”, докато е играл ролята на държавен глава по най-унищожителния за всяка нация маниер. Плевнелиев посочи същинската причина за разграждането на България - игнорирането и потулването на причините за вълненията.

Позорно е с плашене на необразовани, престарели, декласирани, самоизолирани и престъпни групи да се печели власт, за да се прогонват или игнорират активните и решителни граждани. На тази позорна практика трябва да се сложи край един път завинаги. Същото важи и за разпространяването на социализма по полов път - позорно е да въвличаш и децата си в каузи по прикриването на престъпления и предателства срещу нацията. Такова възпитание е отвратително, а клеветниците, които го практикуват неуморно, нямат каквито и да било скрупули да го приписват на онези, които вземат децата със себе си, защото нямат на кого да ги оставят.

Позорните маниери не са "право на мнение", както ни надуват главите лумпени и мафиоти, а позор, мълчанието или бездействието пред който ликвидира нацията ни.
цитирай
5. vyordanoff - Пич, ти да не си служител в презид...
07.07.2013 10:21
Пич,ти да не си служител в президентството!Къде в словото видя критика към ГЕРБ и най-вече, що не са в парламента?Не е ли това причината Волен да се превърне във фактор?Защо консумират държавната субсидия от 17мил. на година,без да са там?На теб лично ясно ли ти е от къде са парите на Плевнелиев за да громи разни олигарси?Той не е ли?
Като прочетох заглавието на поста ти мислех,че иронизираш.А то к'во,не Волен,а ти си за д-р Михайлов.
цитирай
6. mglishev - Айде пак агитпропът се почна :)
07.07.2013 12:22
Йорданов, бича си халтурки на частно, което не ми пречи да оценя свястното поведение на Плевнелиев. Човекът покрай всичко друго спомена и за смешните магистрали, и за доста други работи. който иска - просто може пак да прочете какво е казал той, по-горе в текста има линк към текста на речта му. Айде стига глупости.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625680
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата