Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2013 13:52 - Протестен понеделник
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 2827 Коментари: 4 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Нови типове протест
Не беше никак лош понеделник като за продължаващите вече сто дни недоволства срещу зловредното 42-о "Народно" събрание. Малки изненади, нови форми - мога само да се радвам на това. Но не е лъжа, че трябват още и още хора, пък и още много изостряне. 

Демонстрации пред банките на олигархията
Към 16:40 пред клона на КТБ при бившия "Кристал",близо до новостроящото се жилище на Цветан Василев (чиято банка "съхранява" парите на фирмите с водещо държавно участие) имаше малка, но шумна група протестиращи с плакати: "Финансова мафия", "Банкер на мутрите" и "Корпоративна търгашка банда". Съвсем конкретно се викаше: "Цецо Василев във затвор, във затвор", което е добре. Докато протестираме срещу правителството и Парламента, не е зле да помним кой има интерес от мутренски, недемократичен начин на управление, при койо всички големи търгове и обществени поръчки са предрешени. Нашата "политическа класа" в голямата си част е силно зависима не само от Кремъл, но и от местни Кръстници, чийто успех се корени в Указ №56, куфарчетата с пари на Луканов и ранните борчески години 1990-1994. Още по-хубаво е, че към 17:00 групата протестиращи се премести с плакатите и виковете си пред близкия клон на ПИБ (на Цеко Минев, който има нездрави апетити към Витоша и Пирин и срещу когото протестирахме в 2012), до БАН и Народното събрание. Единствената разлика между Цеко Минев и Цветан Василев е в имената. Радвам се, че вече има и демонстрации пред мутренските банки, при това на едни и същи хора срещу различни от тях едновременно - това е нова и много разумна форма на протестите. След охулването на партийните централи, аплодисментите пред съюзническите посолства и освиркването на Орешарски навсякъде, където се появи (в университети, в БНТ, в Търново), това за пореден път показва, че протестират не глупаци, а разумни граждани. Надявам се тези неща да продължат - а и постепенно да се засилват.

Вечерта нормалният протест си протече както обикновено. Наистина са нужни повече хора. Вярно е, времето се разваля и всички имаме ангажименти, но през лятото имахме шанс да сплашим "Народното" събрание веднъж-два пъти, защото имахме маса. Сега тя отново е нужна. Сега "контрапротестът" замлъкна и изчезна, а кабинетът и Парламентът се правят, че не ни забелязват. Сега е моментът отново да бъдат плашени и подлагани на гражданското презрение. За вдругиден, четвъртък, 26 септември, по повод зле замисления, но необходим вот на недоверие, би трябвало да има нов опит за сериозна блокада на Парламента. Не е за изпускане. 

Гузната съвест на герберите
Както и да е, вчера, в понеделник, 23 септември, имаше неуспешен опит на няколко привърженици на ГЕРБ и Борисов да опошлят протеста. Към 20:00 няколко души бяха опънали пред Народното събрание голям плакат с физиономиите на доста от непопулярните политици в България, а сред тях - и познатите лица на Цецо Цветанов, Борисов, Дянков и прочие. Трима-четирима изключително груби и не особено умело изразяващи се мъже се опитаха да предизвикат скандал и сбиване по този повод, защото явно според тях Борисов е недосегаемо светило, а не същият престъпник като Доган, Местан, Сидеров, Станишев, Пеевски, Цв. Василев, Цеко Минев, Цветелина Бориславова и компания. Сбиването не се получи, защото протестиращите се владееха добре. За съжаление, получи се дезинформацията, че е имало кой знае какво на площада пред Парламента - а истината е, че няколкото шумни фенове на ГЕРБ бяха изолирани с усилията само и единствено на протестиращите. Подобни просташки изпълнения не се случват за първи път, но за щастие мнозинството недоволни на площада имат добра памет, а част от тях протестираха и през февруари.

Старите номера на народната милиция
Тук обаче идва големият гаф на полицията. През 2009, тогава под управлението на Миков, полицията не разтърва провокаторите от протестиращите, а започна да бие самите протестиращи, ужким не разбирайки положението. Вчера полицията не би никого, но отново не се намеси, за да помогне да бъдат изолирани очевидно проблемните лица; всъщност няколко души от протеста поискаха намесата на полицията, но полицаите, подчертавам, всеки път директно лъжеха, че "колегите ей сега ще реагират". Това са добре познати полицейски номера, които издават, че заповедите, идващи от Цветлин Йовчев не са по-различни от тези на Миков преди четири години. Целта не е опазване на реда, а на нелегитимното управление, включително и с цената на сбивания, провокации, затваряне на очите и така нататък. След като това лято Миков (и то вече като председател на Народното събрание) си позволи да каже, че не вижда демократичен изход от протестната ситуация, няма какво да се лъжем за прийомите на БСП и партньорите й. Нито пък има защо да продължаваме да смятаме работата на полицията за нещо по-различно от наемничество.

За щастие, спречкването всъщност се оказа дребно - заслугата за това е изцяло на самите протестиращи, които засега се владеят въпреки всички провокации от страна на подозрителни елементи, извозвани с рейсове, наемани във фитнесзали, та дори и от страна на самите органи на реда. Докога ще продължава това протестно търпение - не се наемам да кажа. 

Шарените тротоари с неудобния въпрос
Най-приятната изненада, свързана с протестите видях тази сутрин. Около Съдебната палата по тротоарите имаше направени с боя или спрей надписи: "Кой?", "Крадци!" и "Лъжци!". Приятели пуснаха снимки и коментари, от които става ясно, че такива надписи сутринта е имало на доста места из София. Мога само да се радвам на такива наистина изобретателни демонстрации. Няма как да не се сетя за двукратното украсяване на Паметника на съветската армия. 

Това им е доброто на тези протести - хора с еднакви идеи се срещат и замислят нови и нови опити за събуждане на общественото мнение срещу самоовластилите се крадци и лъжци.

Протестите продължават
Довечера си го има нормалният протест и мога само да повторя: идвайте. На 26 септември, четвъртък, ще има нов опит за блокада на Парламента още от сутринта заради вота на недоверие към кабинета. И пак: идвайте. Не се ослушвайте. Стряскането на "политическата класа" зависи от усилията на всеки добросъвестен гражданин.



Гласувай:
3



1. samaranda - Хъм
25.09.2013 09:50
Маноле, пак не си пил хапчетата. "Протест" от петима неадекватни подвикващи е по-скоро жалка картинка, отколкото зряла изява на т.нар. ни гражданско общество.
цитирай
2. dani08 - Лихва
25.09.2013 10:05
Аз пък съм доволен от банките. Дават ми лихвичка по депозитите от която си живее добре. Изобщо не разбирам подобни акции. Да не са платени?
цитирай
3. tarabata - Подобни коментари като горните два ...
25.09.2013 11:10
Подобни коментари като горните два със сигурност са платени. Или просто говорят за тъпота.
цитирай
4. mglishev - Ще ги оставя
25.09.2013 12:31
за илюстрация на пагубната простащина, която съсипва страната.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8626982
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата