Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2014 02:46 - Колко малка е България
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 1746 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 03.03.2014 02:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Сега ще трябва да почета едновременно два празника: да кажа хем "да живей България" заради Трети март, хем "прощавайте" заради Сирни Заговезни, но и защото оттук надолу наистина ще ми се наложи да пиша за това, че страната ни е все по-дребна на фона на огромни събития, в които някак трябва да намерим мястото си. 
Да, разбира се, датата е важна за нас (дори за тези, които я отричат). Да, разбира се, нещата, които стават под носа ми, вървят по своята логика. Например - радвам се, че Районният съд оправда Владо Недялков по глупавото обвинение в дребно хулиганство, лепнато му от пренатягащите се пред руското посолство полицаи (тия неща непрекъснато се случват и на съда му е омръзнало от полицейска немарливост). Тук му е мястото да отбележа, че за всяка подобна полицейска глупост може бързо да се пусне жалба срещу полицая, осъществил неправомерното задържане и съставил акт, после унищожен от съда. Отговорността е лично на задържащия полицай и при няколко такива жалби РПУ-тата направо ще почнат да пускат задържаните, та даже и учтиво ще им махат с шапка на изпроводяк.

Да, отделно от това се радвам и на новите украси по Братската могила и Паметника на съветската армия. Всичко това е интересно, но то е нищо на фона на големите облаци на хоризонта. 

Русия започна война срещу Украйна. 
Това вече не е протест, бунт, недоволство или замеряне с пропаганда. Небесната сотня от скоро загинали украинци може да се превърне в небесна дивизия, направо в небесна армия. Да не дава Господ. 

Не е вярно, че украинците си го били просели. Не е вярно, че новата власт в Киев е фашистка, антисемитска, националистическа или не знам си още каква. Не е вярно, че в Крим свободният местен народ отчаяно е извикал Русия на помощ срещу някакви злодеи. 

Вярно е, че новата власт в Киев се появи след успешна революция срещу руската марионетка Янукович. Вярно е, че след това Путин се прояви като нов Хитлер, тоест изфабрикува няколко провокации, които използва като повод за нахлуване. Вярно е, че може би в момента Украйна вече няма морски излаз и флот, че Крим е окупиран и че има навлизания и в други части на страната. Вярно е, че не знаем какво предстои: дали поне западната част ще запази новата си свобода; дали Европейският съюз (при цялата си слабост), Щатите и Турция ще направят нещо; дали предстои нов позорен Мюнхен на отстъпчивост, някакво може би мирно озаптяване на руските престъпления или нова война в Европа. Или може би недоволства в самата Русия ще променят положението в Украйна и целия регион от Балтика до Черно море. 

За мен днес истинската Европа не е на запад. Европа на здравия разум и цивилизацията в момента е група от старомодни държави в сърцето на континента: Литва, Латвия, Естония, Полша, Чехия, Унгария. И западната част на Украйна.
Ще ми се България, Словакия, Румъния, Молдова и може би дори Турция да попаднат в този списък на страни с ясни и смислени цели. Специално за България това зависи от нашата малко вероятна способност да осъзнаем колко сериозно е положението и че със снишаване нищо добро не се върши. Ще ми се сега да съборим проруското си правителство, което подготвя почвата Росенец да се превърне в нашия Севастопол - нищо че сме уж натовска държава. 
Но съдбата ни до голяма степен зависи и от бъдещето на Украйна и на самия Путин. Не зная дали руското настъпление ще се сблъска с организирана съпротива, защото украинската мобилизация закъсня. Не зная дали руската агресия ще спре преди Киев - било заради съпротива, заради брожения в Москва, заради външна намеса, заради заплахи и преговори или по всички тези причини заедно. Не зная дали март 2014 не е повторение на септември 1939. 
Но всичко това не значи, че в България не трябва да извършим своето - иначе ще сме били изключително жалки хора. Вече е нужна не просто оставка, а бунт - и то бърз бунт - у нас. Нужен ни е собствен Майдан, сега, докато новият Сталин гледа другаде. Нужно ни е ново Освобождение - и то от някогашните ни освободители, както го е предвидил и Левски. 

Да живей България, нищо че е толкова малка. Само нея имаме. 
(И Бог да пази и нас, и украинците, и цяла Европа.)



Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vmir - Бог да ни пази от превъплъщенията на примитивния фашизъм, претендиращи за антифашизъм.
03.03.2014 05:12
Сега се вижда фашисткият им реваншизъм, заради който не ни спестиха лъжа, клевета и омраза през последния четвърт век. И да пребием авторите на привидната демокрация с павета, ползата няма да е много голяма, защото отровните семена на омразата и клеветите им от десетилетия дават своите отровни плодове и разделят хората фатално.

Революцията в мисленето е не по-маловажна от паважната и без нея втората скоро ще бъде удавена в лъжи и клевети както всяка светла надежда до момента. Длъжни сме не само да искаме, но и да знаем как да го получим, без след това да ни го отнемат отново с измама или издевателство. Не забравяй, че диваците от площада в Харков, които линчуваха деца заради исканията им, не биха се поколебали да изсипят ядрените си арсенали върху всички, които са несъгласни с тях. Дивака с ракети на гол задник е реалност и най-много обича насилието и разрушението, защото няма мисъл в главата за разбирателство и съзидание. Бог да пази читавите в Русия и да им даде сили да надделеят над лумпените.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625141
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата