Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2014 02:22 - Каква му е Хекуба на Путин?
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 14002 Коментари: 33 Гласове:
4

Последна промяна: 30.03.2014 02:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Анексията на Крим приключи, макар че нито Украйна, нито Европа признават това. Полуостровът е в ръцете на Путин и дори той вече открито казва, че там се е намесила руската армия, а не някакви измислени „местни сили за самоотбрана“ (по този повод имаше поредна церемония в Кремъл, лъжата вече не е нужна на руските власти). Сега остава въпросът за останалата част от Украйна – и нека никой не се заблуждава, че апетитът не идва с яденето. Специално в случая с аншлусите апетитът може само да расте. Днес – Крим, а утре? Донецк, Луганск, Харков или молдовското Приднестровие? И как това засяга България?    Публично достъпни материали на американското разузнаване твърдят, че Путин може и да не спре дотук. Въпреки вече състоялите се плахи преговори между руски и украински представители, въпреки свободното напускане на Крим от повечето лоялни към Киев офицери и войници, драмата на север може би не е приключила. Кремъл открито говори за възможността от подялба на Украйна (иронично, руските идеи включват и Полша като една от страните, които могат да се възползват от положението... явно Москва няма вечни приятели и врагове, а само вечни интереси). Разбира се, русофилски мислещите могат и да заподозрат, че става дума за американска пропаганда срещу Путин. Но подобни съмнения ще бъдат разсеяни с прост въпрос: в чия полза беше анексията на Крим? Нека добавим и втори: в чия полза би била евентуална анексия на Източна Украйна? 
 
Американският държавен секретар импулсивно нарече Русия „не държава, а бензиностанция“. В това има нещо вярно, дори човек да не си пада по американската позиция. Путин е не точно президент на голяма страна, а нещо като главен изпълнителен директор на огромна компания. Той и близките до него магнати имат пари; имат много пари. Но тези пари не идват от някаква сложна вътрешна индустрия,  не идват от производство и огромни продажби на автомобили или самолети. Не идват от притежавани заводи за Бог знае какво машиностроене, от пътища или други инфраструктурни проекти в Русия. Двата основни източника на богатство за Путин и приятелите му са: природен газ и оръжия. В известен смисъл руската олигархия не последва примера на семейство Корлеоне, защото не успя да трансформира бизнеса си. Практически Русия не продава краен продукт. Тя продава почти само суровини.
 
Природният газ обаче трябва някак да напусне Русия, за да може да бъде продаден успешно. И тук идва мястото на газопрводите. „Южен поток“ е от огромно значение за газовите князе. Той трябва да мине през България, това е ясно. На всяка цена. Какво тук значи някакъв си суверенитет? Ето защо правителството ни всякак се опитва да играе ролята на троянски кон в Европейския съюз – първо заплашваше с вето на евентуалните санкции срещу руската агресия, а сетне се опита да промени статута на бъдещото газово трасе. С това, естествено, нашите „държавници“ за пореден път показаха, че не взимат особено присърце международните ангажименти и принадлежност на България. Но темата беше за Путин, а не за подизпълнителите на задграничните му идеи. 
 
За да стигне газопроводът до България, Крим е изключително удобен. Само на някакви си 530 км. от нашия бряг, с флотска база в Севастопол... московска мечта. Идеално разположение за приток на твърда валута към бездънните сметки на Путин и поддръжниците му. Защото Русия, както винаги, има нужда от още и още лесни източници на твърда валута. Положението странно наподобява това от времето на Рейгън и Тачър: за да може да си набави пари, московското ръководство трябва да продаде нещо, а няма много за продаване. Няма техника, няма кой знае какви брендирани стоки, днес бихме казали, че няма нито хард-, нито софтуер. Но има газ. И, да, има оръжие. 
 
Така че трасето Крим-Варна се подразбира. Крим трябваше да бъде окупиран. И България трябва да продължи да слуша и да изпълнява на всяка цена, без значение дали е страна в ЕС и НАТО. Неслучайно даже автори на трилъри пишеха за евентуални южни авантюри на Кремъл (Форсайт и Кланси винаги са били добри анализатори в уж литературните си упражнения). И след като въпросът с газа вече е разрешен (или поне така изглежда към момента), можем да се попитаме какво става с оръжието. 
 
Повечето оръжейни заводи със сериозно руско участие не се намират на руска, а на източноукраинска територия. Точно така, става дума за Донбаския район. Донецк, Луганск и на север от тях - Харков... Районите, в които руските малцинства или по-скоро руски паравоенни организации се опитаха да провокират насилие и с това да дадат повод на Кремъл да превърне аншлуса в открита война срещу Украйна. Засега този план се провали, но е възможно кръгът около Путин да се изнерви и да се откаже дори от претекст, за да си опита късмета. Тоест – изобщо не става дума за „защита на рускоговорящите“, нито за патриотизъм или дори само за някаква по-скоро абстрактна геополитика. Става въпрос за икономика, но в най-вулгарния смисъл на думата. Става въпрос за парите на Великия московски княз и неговата стара дружина. Донбаските въглища в случая са само бонус към основното ястие. 
 
Разбира се, не е задължително второто действие на украинската драма да започне веднага. Путин може да се задейства и след две-три години. Но е възможно и обратното, а сроковете зависят както от личните качества, интереси и дори страхове на замесените лица, така и от цената на вече задвижените огромни приготовления (руската армия продължава струпването си по източноукраинската граница). 
 
Може би надигането на проруски гласове откъм молдовското Приднестровие в този случай ще се окаже само блъф, разсейваща маневра в украинския тил, защото Източна Украйна определено е от по-голямо икономическо значение. Ако обаче не са, тогава може би Путин просто смята, че е дошло време за край на украинската независимост. Още повече след като анексията на Крим лишава Украйна от многобройно рускоезично население, с което на практика изборът на нов проруски режим в Кием става невъзможен (освен ако Кремъл не разчита един провал на новото правителство да събуди носталгия по Москва поне в част от страната – което може и да е реалистична преценка като за част от Източна Украйна, а това би било достатъчно за нова порция аншлус). 
 
При всички случаи московският режим действа като Хитлеровия от края на трийсетте години. Разчита на безкрайното и безхарактерно търпение (пък и на разбираемото отвращение от война) на западните сили. Анексира парчета земя по свое усмотрение тук и там. Става неудобен за съседите си. Но бавно изнервя по-далечните участници на голямата шахматна дъска. Каквото и да се говори, новата студена война започна. Путин и хората около него жертваха дългосрочните интереси на страната си за сметка на един лесен източник на твърда валута. Евентуални техни бъдещи агресивни ходове могат да доведат минимум до ограничаване дори на този източник, ако се стигне до сериозни опити на Европа да избяга от руския газ (или до бързо включване на Украйна в НАТО). А това никак не е невъзможно. Всъщност колкото по-непредвидима и „твърда“ става руската политика, толкова по-вероятно е това. Тук се крие може би дилема за Путин и обкръжението му. Както беше посочено, те нямат почти нищо за продаване освен газ и точно затова рублата не може да обезпечи стабилността на режима. Крайните резултати могат да се предвидят: гигантските разходи в Сочи и Крим може да се окажат последният разхитителен пир преди началото на нова „рейгъномика“, която да демонстрира що за глинени крака държат колоса изправен в заплашитела стойка. 



Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. aboychev - ПРАВСИ ГЛИШЕВ
30.03.2014 09:05
НЕ ОБРЪЩАЙ ВНИМАНИЕ НА ТЪПАНАР СТАЛИНИСТИТЕ ДОРИ КОГАТО СО С ПОИНГЕЛИЗЕНИ НИКОВЕ
цитирай
2. vmir - Изненадваш ме. Това си е много сериозен анализ.
30.03.2014 09:16
Не съм съгласен единствено със шаблона за студената война, която събитията в Крим недвусмислено разкриха, че наивно е смятана от Запада за приключена с падането на комунизма. Едва след тези събития стана ясна лукавата стратегия на Кремъл да се прави на неразбиращ или дори глупав, докато в същото време изключително координирано и свръхспешно активира агентите си в точно определини моменти за постигане на предварително набелязаните си цели.

Незачитането на дадените гаранции и договорни споразумения, прикрити зад претекста “самоопределение” (и кой няма да се самоопредели срещу шепата скандиращи “москалите под ножа”, когато ресурсите на цяла мегадържава са впрегнати в лъжата, че всички украинци (от бебето Виктория на Оксана, което беше пред руското посолство, виждал си го, до столетника, точат ножове да колят “москалите”), но това са особености на кремълската политика, за постулатите на която можем да се досещаме само след събития като кримските...

След Крим вече няма съмнение, че цялата четвъртвековна антиевропейска и антищатска истерия, която ни залива от падането на комунизма насам, няма много общо с естествената човешка глупост и невежество, обратното – глупостта и невежеството са основния таргет на кремълската политика. Нима носталгията на бивши ЗКПЧ, партийни секретари или квартални ОФ отговорници за благонадеждността на подопечните им съседи интелигенти може да съществува дълго замаскирана като дълбока човешка глупост, която не е чувала, че да правиш опасни оръжия е доста различно от умението да произвеждаш достъпни за населението благинки на цивилизацията?

Сега вече ни предстои да видим нещо много очевидно – отговора на въпроса доколко способните да произвеждат оръжия за избиване на много хора наведнъж, са способни да произвеждат и средства за облекчаване на живота поне на онези, които им вярват или са готови да последват налудните им претенции за господство единствено чрез силата на оръжията. Или ще продължат да разчитат на американците да им измислят компютъра, създадат софтуера и произведат колите и газта, за да съсредоточат усилията и способностите си в създаване на още по-ефективни оръжия за избиване на несъгласните с представите им за живота...

Поздравления за сериозния постинг!
цитирай
3. perrorabiosotannen - Глишев!!!
30.03.2014 09:58
Отлично.
цитирай
4. karaiany - Путин е Парис, син на Хекуба, който ...
30.03.2014 10:30
Путин е Парис, син на Хекуба, който ще донесе гибел на Троя(Русия). След него ще остане само пепел и разруха. Върху тях ще израстне Русия на бъдещето.
Знаците са навсякъде. Това е началото на края на последната руска империя!
цитирай
5. demograph - Анализът е точен
30.03.2014 11:52
Ако ползваме българския опит, Путин има два възможни варианта;
1. Да се докопа до федерализация на Украйна, с което ще може да шантажира всяко украинско правителство, както и да присъединява с "референдуми"части от федерацията когато си поиска. Тук се включват и всички познати нам номера с поставени политици, мафия, игра с цени, крадене на еврофондове..а бе Българизация - план А...
2. Ако Западът устои на натиска за федерализация и постигне нещо като финландизация, следва българизация план Б. - Започва се продължително завоалирано, конспиративно превръщане на Украйна в болния човек на границата, като пример за руснаците колко зле е да си в Европа. Ако Западът не превърне Украйна в своя витрина, коео вероятно ще е точно така, украинците ще бъдат докарани до бългаското маргинализиране и ще поискат спасение в Евразията на Путин.
Но ако украинците съумеят да се очистят от путинската агентура и си подредят държавата, ако демократичния свят загърби егото си и Украйна стане заможна уредена държава, с режими от типа Путин в Русия е свършено. Руснаците в Украйна ще се окажат най-голямата опасност за Путинизма. Залогът е голям.
Зависи си от украинците - каквито и да с етнически.
Навлизане с войски е малко вероятно. Това ще знаи кървав Афганистан в сърцето на империята. Полуделите руснаци ще изтрезнеят много бързо и путин знае какво ще му се случи. Те най-обичат да мачкат паднали царе.
цитирай
6. karaiany - "И накрая , но не на последно място по този въпрос. Има различни данни , но общо взето резерва на Русия се счита , че е малко над половин трилион долара. Т
30.03.2014 12:14
Венци, позволи ми малка корекция. 50 милиарда са цели 10% от половин трилион, а тази цифра наистина е сериозна. Просто уточнявам, не го приемай като заяждане.:)
цитирай
7. vmir - Хехе, Венци няма как да изневери на същността си:
30.03.2014 12:28
"резерва на Русия се счита , че е малко над половин трилион долара. Тоест 50млрд за Сочи са 1% Е и?"

Само дето 50 млрд са не 1%, а 10% от половин трилион, ама от азиатци да се очаква европейска точност си е mission impossble отвсякъде...

Евала, Венци!!! Ти ни върна светата вяра не само в съветската аритметика, но и в самия свети СССР!!! Получаваш посмъртно значка с почетни лаври и мечтаната от разстреляния ти в СССР дядо титла: "Герой на СССР!!!"
цитирай
8. aboychev - ПАРАД НА
30.03.2014 12:58
ИДИОТ РУСОФИЛИТЕ
цитирай
9. tarabata - Разбираемо е, че великодържавн...
30.03.2014 13:29
Разбираемо е, че великодържавно-великомафиотските домогвания на другаря Путин възбуждат дивия ентусиазъм на работническо-селските маси у нас. Само с износ на суровини и перчене с вносни анцузи обаче не става. "Голямата бензиностанция" не само е напълно зависима от приходите от доставките на газ за европейския пазар, но и няма да издържи дълго без европейските "ширпотребни" стоки, които никога няма да бъде в състояние сама да произвежда.
Пред продължаването на ескалацията и дрънкането на оръжие има предел. Да се бият в гърдите от името на "всички православни славяни" и да веят червени знамена, колкото искат. Скоро разярената и сумтяща мечка може да се окаже мишка, попаднала в капан. Тогава за всякакви станишевчета, сидеровчета, кутевчета, малиновчета, бюрековчета и прочее национални предатели ще стане тясно.

Советские школьники, оставьте ручки в покое. Дайте им отдохнуть.
цитирай
10. vmir - Даже и вицовете ви ги спускат от Кремъл, човече!
30.03.2014 14:09
Чували сме го достатъчно вече и все от хора на Кремъл. Очевидно е, че дори за посоката на отстъпление имат готовност в Кремъл. Само да не им се налага да правят нещо повече за благосъстоянието на народа си от данъците върху продажбите на газ и петрол.
Молодци!
цитирай
11. mglishev - Много червен трол, много нещо :)
30.03.2014 15:16
Вижте, другари, времето само ще ви направи смешни. Лошото е, че утре пак вие ще сте първите на европейската хранилко-поилка, както сте били първи и на съветската :)
цитирай
12. karaiany - Хищен, не се впрегай. Тук само се ...
30.03.2014 15:37
Хищен, не се впрегай. Тук само се забавляваме, ок?!
Много харесвам една мисъл на Фружин:
"Здравей и ти, разгневен Комунисте! Ще ми се да знаеш, че нито те мразя, нито те обичам. Просто се надявам да успееш поне веднъж, някога … да се усмихнеш човешки."
цитирай
13. blackpredator - Хех, Караяни,
30.03.2014 16:03
karaiany написа:
Хищен, не се впрегай. Тук само се забавляваме, ок?!
Много харесвам една мисъл на Фружин:
"Здравей и ти, разгневен Комунисте! Ще ми се да знаеш, че нито те мразя, нито те обичам. Просто се надявам да успееш поне веднъж, някога … да се усмихнеш човешки."

ама и аз се забавлявам. И трудно се впрягам, къча, нали знаеш...;))
Трудно ми е да се усмихна, защото се хиля. :D

За кой Фружин ми говориш? Тоя дето с братовчед си Константин, дигнали въстание срещу Мехмед I?
Аз пък говоря за васалите на О'бонго Хюсеин I.
От тях въстание не чакай..
цитирай
14. karaiany - Хищен, не се впрегай. Тук само се ...
30.03.2014 16:28
blackpredator написа:
karaiany написа:
Хищен, не се впрегай. Тук само се забавляваме, ок?!
Много харесвам една мисъл на Фружин:
"Здравей и ти, разгневен Комунисте! Ще ми се да знаеш, че нито те мразя, нито те обичам. Просто се надявам да успееш поне веднъж, някога … да се усмихнеш човешки."

ама и аз се забавлявам. И трудно се впрягам, къча, нали знаеш...;))
Трудно ми е да се усмихна, защото се хиля. :D

За кой Фружин ми говориш? Тоя дето с братовчед си Константин, дигнали въстание срещу Мехмед I?
Аз пък говоря за васалите на О'бонго Хюсеин I.
От тях въстание не чакай..


Take it easy, buddy. Life is too short to worry about this shit. Take a short break and go for a holiday to Sochi. Should be dirt cheap, enjoy it. Nothing personal, and don't pay too much attention to the ego shit. It doesn't pay any dividends in heaven! :)

цитирай
15. blackpredator - Караяни?
30.03.2014 16:51
karaiany написа:
Take it easy, buddy. Life is too short to worry about this shit. Take a short break and go for a holiday to Sochi. Should be dirt cheap, enjoy it. Nothing personal, and don't pay too much attention to the ego shit. It doesn't pay any dividends in heaven! :)

Abusus in Baccho?!
цитирай
16. karaiany - Take it easy, buddy. Life is too s...
30.03.2014 17:03
blackpredator написа:
karaiany написа:
Take it easy, buddy. Life is too short to worry about this shit. Take a short break and go for a holiday to Sochi. Should be dirt cheap, enjoy it. Nothing personal, and don't pay too much attention to the ego shit. It doesn't pay any dividends in heaven! :)

Abusus in Baccho?!


Хищен, айде да не се абиме напразно. Много добре знаеш, че истината не е в споровете на егото.
Жив и здрав да си. И не те мразя, истината ти казвам.
цитирай
17. анонимен - Здрасти, момче:)
30.03.2014 19:39
Браво, като изключим някои думички в повече /текстът може да се постегне/, си напипал доста точно нещата.
Виждам, познатите пирани са те заръфали:)
Затова пействам нещо, което копнах от стената на Бинка Пеева.
/С уговорката, че аз тези не ги наричам "русофили", а "Путинофили"/.

Въпроси към русофилите:

1. Емиграцията в света се засилва. Защо всички се стремят към САЩ и Западна Европа, а никой не ще да емигрира в Русия?
2. Защо руснаците емигрират на Запад, но обратно движение не се забелязва?
3. Вие лично с какви изделия руско производство разполагате сега?
4. А със Западно?
5. Коя руска технология използвате в професията си? А в бита си?
6. Кой е най-изучаваният чужд език по света? Защо?
7. Какъв е произходът и къде работят носителите на Нобелова награда?
8. Можете ли да изброите поне пет известни руски фирми?
9. А Американски?
10. Какви руски медикаменти сте използвали за последните пет години? А западни?
цитирай
18. germantiger - ...
30.03.2014 20:32
Те сънуват победа, когато търпят поражение (за русофилите иде реч, не за "германците").

Враговете им бръкнаха там, където никога не съм си представял - Русия "спечели" Крим, а загуби цяла Украйна.

Част от руснаците се смразиха с част от украинците вероятно за цял век, същото бе постигнато между грузинци и руснаци преди няколко години.

Русофилите виждат Капутин победител - в какво, че до задника му е подготвен кол - европейски, натовски в земя вековно "малоруска" - аз лично не приемам този стремеж да се удари толкова дълбоко и близо до москалите - това е вече зверско.

Толкова жестоко рязане на москалите от Европа и това без война - само с пара и лоби - изключително като постижение за запада, но аз не приемам и не симпатизирам на тази западна ПОБЕДА.

...

Друго

САЩ и ЕС никога не ги бърка рейтинг някому - един "пада",друг го сменя на запад - това е част от театрото им... при казаците като падне някой баш бай (сталин, путкин и прочие - удара психически е бол за цяла нация понякога).

Кухарите не Изток не разбират и друго - западната капка винаги е дълбаела камънака на Изток - запада губил когато паднали колониите, така ревяли всички на изток,напротив - запада направи бившите си колонии гладни и мрящи държавички пак негови зад параван. Сега отново ще се позволи на казаците да надуват тромпета колко са баш и най, за да приемат това боклоуспокояващо и да бъдат сритани от граници по-малки отпреди Пьотр Великий - ЗАПАДА ЧЕСТО ИГРАЕ РОЛЯТА НА СЛАБ, хубавото е че винаги има глупак, който му се връзва ;)

ХОРА КОИТО ПРАВЯТ МОСКВИЧ,НИКОГА НЕ МОГАТ ДА УПРАВЛЯВАТ ХОРА,КОИТО ПРАВЯ МЕРЦЕДЕС.
цитирай
19. learningtogether - Айдее, друго нема кво да кажем - минааме на псувни,
30.03.2014 20:56
Венци, може ли аз да кажа?
Аз щото съм от ЕС:
1. Лувъра, Прадо, Уфици, Тейт, Старата Пинакотека, Цвингера, и много други, повечето автори - родни, а там в Рус са само споменатите две-три !
2. Ла Скала, Л'Опера, Виенската филхармония, и има много още
3. Ремингтон освен качествено оръжие произвежда и отлични самобръсначки, ти с каква се бръснеш?
4. Филипс, Томпсон, Бош, Сименс, че даже Магнети-Марели са къде по-добри,
5. Ciba, Berlin Chemie, Tissen, Krupp, AGFA, BASF, ... и много още, е тук не ми е силата, а може да се изброява до вдругиден.
На някой може да му е по вкуса, но не знам защо целия български народ трябва да харесва повече от всичко няколкото бранда: Столичная, Русская, Москвич, Жигули, ... е тук вече запецнах -:)))
цитирай
20. анонимен - Венци, може ли аз да кажа? Аз щото ...
30.03.2014 21:20
learningtogether написа:
Венци, може ли аз да кажа?
Аз щото съм от ЕС:
1. Лувъра, Прадо, Уфици, Тейт, Старата Пинакотека, Цвингера, и много други, повечето автори - родни, а там в Рус са само споменатите две-три !
2. Ла Скала, Л'Опера, Виенската филхармония, и има много още
3. Ремингтон освен качествено оръжие произвежда и отлични самобръсначки, ти с каква се бръснеш?
4. Филипс, Томпсон, Бош, Сименс, че даже Магнети-Марели са къде по-добри,
5. Ciba, Berlin Chemie, Tissen, Krupp, AGFA, BASF, ... и много още, е тук не ми е силата, а може да се изброява до вдругиден.
На някой може да му е по вкуса, но не знам защо целия български народ трябва да харесва повече от всичко няколкото бранда: Столичная, Русская, Москвич, Жигули, ... е тук вече запецнах -:)))

Аз съзнателно не отговорих на някои преждеговоривши - по простата причина, че не желая пряко общуване с тях. Съветската школа, впрочем, в едно отношение е повече от разпознаваема - тя те учи да ругаеш, а не да опонираш. И това е описано много добре от Волкогонов в "Седемте вожда", в т.ч. и с извадки от речника на Владимир Илич. /Този човек работи изключително на базата на документи, така че трудно би могъл да бъде опроверган/.
Иначе, другото си го казал точно, аз нямам какво да добавя.

цитирай
21. josarian - learningtogether, да помогна в руските брандове:
30.03.2014 21:34
ТТ, МАКАРОВ, АК-47, АК-74, Т-34, Т-55, Т-80, Т-90, СУ и МиГ С ВСИЧКИТЕ ИМ ЦИФРИ ИПРЕПИНАТЕЛНИ ЗНАЦИ И ЕДНА ГОРА РАКЕТИ, ДЕТО САМО ЕДНА МОЖЕ ДА ИЗПЕПЕЛИ ВСИЧКИ ЗЕМНИ КЪЛБЕТА. ЕТО НА ТОВА СА ВЕЛИКИ ПУТЛЕРОВЦИТЕ - НА ВОДКАТА И НА ОРЪЖИЯТА, НА НЕФТА И ГАЗА - СМЪРТ И РАЗРУХА И НА ГАЗ, МАС И ОЦЕТ. А НАШИТЕ ЧЕРВЕНИ ПОДИЗПЪЛНИТЕЛИ НА ТОВАРИЩ ПУТЛЕР САМО ЧАКАТ КОМАНДАТА - ЗА РОДИНУ, ЗА ПУТЛЕРУ:)
цитирай
22. learningtogether - А-а, франция
30.03.2014 22:19
А-а, Франция има мно-ого с какво да се запомни, ние и за 10-20 века оттук нататък не можем ги стигна май. А Русия няма да я запомня нито с Путин, нито с Ленин, нито със Сталин. Ти знаеш ли, че и Херострат го помнят още ? Имат си хората и Чайковски, и Менделеев, и Солженицин, и Врубел, и Булгаков.
цитирай
23. mikolaj - Гениите са представители на всички нас
30.03.2014 23:26
Спорът в последните коментари е изключително глупав, в стил "кой е по-по-най". Всяка нация, всяка държава има забележителни хора и културни и научни постижения. В едни държави има повече възможности за такива хора (САЩ), в други- доста по-малки възможности (Бангладеш). Мисля, че разсъждения в стил "а пък този народ е изобретил това и това, там се е родил този и този" са откровено РАСИСТКИ и са доста типични за едни времена и места 100-150 години преди нас.

Защото ГЕНИИТЕ ПРИНАДЛЕЖАТ НА ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО и никой няма право да си ги присвоява и да ги "изтъргува". Те не са руснаци, американци, евреи. те са на първо място ХОРА, представители на света.
цитирай
24. mglishev - Слабо,
31.03.2014 02:05
бедните другари бълват скука, но не и информация :)
цитирай
25. germantiger - Коментара ми при фриймен-а в чийто блог наричат запада педалски...
31.03.2014 08:13
Истината е различна,но това за вас няма значение - психически ви е нужно да преживявате имагинерна "победа", за дасе усещате ок пак психически - науката го е обяснила... състоянието.

Каква е истината - запада и САЩ биха във всяка война и положиха ръка там където русия никога - в ирак два пъти, в афганистан и макопиатите също. Американската армия смаза де къде "видя" руско въоръжение в тези войни. Запада смаза и руската кучка - Сърбия на Балканите, Русия не се намеси - жалко и стърахливо когато тъпчеха сърбежите. Склавянството и Православието все повече изритвано т Балканите - това е истината.

Още истина имам, разбира се - позата на западаи играта (не от днес) ние сме срещу тази или онази война вхоливуд актьорите,ние правим демонстрации, показваме в западни сайтове колко лош е запада, а изтока изглежда монолитен в любовта си към капутин или друг... ;) Нима отново тази въдица върви при вас ;) ?!

След слабостта на запда следва поредното сритване нарусия в границите й отпреди Пьотр Великий, следва една Украйна смразена с Рсуия поне за век,след поредно разширяване на ЕС след време, следва отново все по-стегната дъга срещу Русия,л след изтикването на москалите все повече от Европа - то не остана - един Беларус и "толкоз"...

Изпедерастения" запад, всъщност наложи ЕС повече и повече и пак щего налага, изпедерастения уж САЩ владее водата с авиони и бази по цял свят, половината нефт, уж изпедерастения запад би във всяка война в която всички очакваха щатите да загубят - бг кому онанистите чакаха САЩ дазагуби в първата иракска, втората иракска, смятаха че сащ няма да взема афгабнистан след многогодишния руски провал там, мислеха че запада ще се спъне в сърбия... е сега сърбия е джудже по-малко дори от бг, а христиняска грузия бе смразена с единствения си съюзник в кавказа - руснаците, сега същото ще сепостигне и с част от украинците - "педал да те шиба мъжо - мъжко ли е" ?!

Икономически чакахте САЩ да "намре" - и това го чакате колко "годинь" ;) и все греда - не става...

запада ли... ;) 300 паунда за детенце поданик на кралицата - това е запада... ипенсинер на круизкораб - къде е изтока мъжаги (впрочем бившите ми колеги и моя скромна милост семпло сме убедени кой сме мъжагите и кои захарни петлета кукуригащи на стобора)

"Та" знам и колко сте мъжаги - лясковци - плясковци - марципани
цитирай
26. vmir - USA СА РАЯТ НА ЗЕМЯТА
31.03.2014 08:52
Вчера презаредих и сложих на мишката си батерии “Полароид”. Държат се, макар, че производителят им фалира отдавна. А мой братовчед стана милионер и си построи триетажна къща в центъра на Мадрид от продажба на фотоапарати “Полароид” след спиране на производството им, ето и статия за него в най-тиражния испански вестник:

http://ccaa.elpais.com/ccaa/2012/04/05/madrid/1333646907_661639.html

Пред очите до компа си зареждам една “Моторола”, която напразно ме караха да заменя с актуален “Самсунг”, даже няколко месеца бях забутал някъде Моторолата, докато не ударих с всичка сила Самсунг-а в земята, за да имам оправдание да се върна на удобната си стара Моторола, на която дори батерия не съм сменял още. Държи се, мамка й! Въпреки, че отдавна не се произвежда, защото марката фалира!

Отдясто пък ми виси един 6-мегапикселов Кодак, за който мога да кажа единствено хубави неща, и той се държи, мамка му, въпреки, че производителят му отдавна фалира...

Мога да изброя още няколко US марки непосредствено пред очите ми, на първо място HP, Epson, Dell, MS, IBM, Компак и поне още толкова, но тези все още съществуват, съществува дори Компак, макар като част от HP. И те се държат, мамка им, макар HP - скенера ми да е на дузина години и от години да го дебна и за най-малък технически проблем, за да го сменя с по-бърз от него, този работи толкова безупречно, че сърце не ми дава да го пенсионирам при тази негова непоколебима лоялност към мен...

Не, не мразя съветското или руското. И до ден днешен си къткам и обичам една доста запазена “Таврия”, но какво мога да направя след като тя далеч не е така благосклонна към мен и не отговаря на чувствата ми, поне малко или частично на Форда ми, който никак не чака да му отделям специално внимание, грижи и най-вече достатъчно средства, за да ми служи.

Докато бях в САЩ, най-силното ми усещане беше, че там всичко е измислено и направено, за да служи на хората по най-желания от тях начин. Не видях никъде недоизпипани или недомислени произведения или механизми, с глупоста и неграмотността на създателите на които тук се сблъскваме и късаме нерви ежедневно (това е една от тайните на прословутото американско спокойствие и вяра, че всичко ще е ОК). Имаше и клошари, но дори те бяха съществено различни от нашите, синът ми показа на трамвайна спирка в злощастния Ню Орлиънс до нас клошар с айфон в ръцете, оригинален US “Apple”… Докато за китайско менте, тийнейджъри у нас са готови без да им мигне очето, да затрият и баба си, барабар с дядо си. За да придобият бодрото настроение, подобаващо на кръшната им снага, която да заизвиват под вдъхновяващите ориенталски ритми, идващи от айфона.

В САЩ видях реализирано нещо, което мислех за невъзможно – заведение, в което можеш да намериш всичко, каквото ти се яде и да ядеш неограничени количества от любимата си храна, без да ти дерат кожата заради такава пристрастеност. Това е верига заведения, казва се “Golden Coral”, и не само никой не ти брои чиниите, тавите, чашите или ястията, никой не ти засича престой и можеш да си стоиш в заведението от ранни зори до среднощ. Срещу 9 долара вход и условието да си ги платиш на входа. Не, не познахте – няма тарикатщина като липса на тоалетна в заведението, лично проверих, можете да ми вярвате напълно! А задедението не е на дотации, вервайте, от собствен опит се уверих колко бързо изчезва лакомията, когато й дадеш възможност да се изяви в цялото си ненаситно "величие".

Каквото и хубаво да кажа за САЩ, няма шанс как да бъде проумяно от съветски възпитаници, за които по-важно от всичко горепосочено е да доказват отново и отново и отново колко жизнено важно било Сталин да нахлуе в Полша почти две години преди Хитлер да нахлуе в СССР. Колко гениално било от страна на Сталин и СССР да си играе с Хитлер на “ела ми, дойди си”, с интимната мисъл да прегази надве-натри Европата, вместо да защити Полша от Хитлер и да подготви армиите си за отбрана. Няма как да оценят човешкият гений и постижение типове, които никога не са следвали свое желание да създадат нещо гениално и необходимо за останалите, освен далавера за себеподобните им. Как ще мислят за някакви си дреболии като потребителски нужди, след като за тези хора проблемът с избитите над 50 милиона през ВСВ, е идеално решен с приписването им на някой друг...

Няма как мозъкът на такива да роди друго, освен сакатото “остроумие”, че гореспоменатата ми Моторола е с телефонна шайба, като вече писаха в блога. Защото едно е да създадеш нещо на нивото на блаженопочившите в битката с евтините азиатски ментета “Моторола”, “Кодак” или “Полароид” , съвсем друго е да си получаваш парите от система, базирана на идеята да заграбиш чуждия труд и постижения наготово единствено със силата на оръжията, клеветата, вероломството и подлостта.
цитирай
27. vmir - Не е труден отговора на въпроса откъде извира злостта към САЩ?
31.03.2014 11:51
Извира оттам, където безвъзвратно потъват “дребните подробности”, че преди да ударят някой самозабравил се диктатор, САЩ го предупреждават по надлежния начин средно 10-15 пъти, а диктаторската логика интерпретира всичко, различно от моментен удар като неувереност в себе си и използват това да се съизмерват с мощта и решимостта на САЩ. Изкушението на илюзията е неудържимо, а после става твърде късно за диктатора. Защото няма как да познаваш истинската мощ, когато собствената ти “мощ” е построена върху митове, блъфове и шантажи.




Затова САЩ са кошмарът на всеки местен диктатор, който е свикнал да живее от страховете на хората. По същата причина, по която за всеки махаленски бабаит е най-важно да се покаже над закона и да използва незнанието на съседите си, за да ги плаши с другите в качеството си на техен “защитник”. Защото може да плаща единствено за поддържане на този страх, а не за премахването му. За да не се разбере, че без този страх е некадърен да направи каквото и да било полезно за останалите и за благосъстоянието им.
цитирай
28. germantiger - Поради бъг в системата на блог.бг предхопдния комент е от мен - приет като анонимен
31.03.2014 12:04
vmir, форда ти ако е европейски, значи е германско производство.

"Едно време" запада и щатите, както и Япония правеха качество! Днес заради въртележката и печалбата качеството е паднало жертва, но отново е нива над това, което прави всеки друг по света.

Поздрави за us "марките",а аз имам един холандски Philips отпреди демокрацията - видеото бачка и до момента - записва също от тв - бетон е!

P.S.
Жертвите на ВСВ са 70-80 млн, стария "лаф" за 50-55 отдавна падна. За споменатите жертви обаче сериозна вина носят англо-американците също.

В щатите има и заведения в които билярда/пуула е безплатен, заведения за бърза храна.
цитирай
29. learningtogether - към 23.
31.03.2014 12:13
Спорът не е кой е по-по-най, прочети по-внимателно.
То не е и спор, а се вижда ясно, кои могат (и чии технологии могат) да ни помогнат да си вдигнем нивото, и кой няма как да ни помогне да го надскочим него самия.
цитирай
30. tarabata - Ти и информация не бълваш, а се из...
31.03.2014 12:45
ok3223 написа:
Ти и информация не бълваш,
а се изсираш поръчково на метено.
Марионетка, която си въобразява, че освен
мъгла и долари, има друго в главата.
Гледай да не претрепят
някъде.


Внимавай със заплахите.
цитирай
31. germantiger - ...
31.03.2014 14:14
"СЕМПЛО" - Крим ще остане за Русия, Украйна с времето ще влезе в ЕС, русия ще даде цял украински кон за кримска кокошка. Тази руска загуба ще бъде надувана и представяна във времето като руска победа, а всъщност запада и ЕС ще е увеличил още повече сферата си, ще притинсла още повече москалите и ще е смлял с времето още едно православно, славянско огромно място - товае истината и тя е явна загуба за Кремлин (татарска дума).
цитирай
32. vmir - 29. germantiger,
31.03.2014 14:48
germantiger написа:
vmir, форда ти ако е европейски, значи е германско производство.

"Едно време" запада и щатите, както и Япония правеха качество! Днес заради въртележката и печалбата качеството е паднало жертва, но отново е нива над това, което прави всеки друг по света.

Поздрави за us "марките",а аз имам един холандски Philips отпреди демокрацията - видеото бачка и до момента - записва също от тв - бетон е!

P.S.
Жертвите на ВСВ са 70-80 млн, стария "лаф" за 50-55 отдавна падна. За споменатите жертви обаче сериозна вина носят англо-американците също.

В щатите има и заведения в които билярда/пуула е безплатен, заведения за бърза храна.


Да, качеството наистина падна значително. Всеки иска качество, но с ниската цена на труда в Китай и ценовия дъмпинг, качеството беше заменено от отношението качество/цена в средния и бюджетния сектори, където е борбата за масовия потребител с ограничена покупателна сила.

А холандците са много иновативни, гъвкави и конкурентни. Неслучайно по времето на комунизма малка Холандия имаше икономика колкото на целия СССР, а в някои години дори я надвишаваше.
Отлично помня Филипсите от началото на 70-те, чудесни машинки, но трудно се намираха. В момента мониторът на който пиша ми е светодиоден Фиипс 1900х1050 пиксела, и нямам идея какво да искам повече от безупречното му качество, особено за работа.

Имам едно двукасетъчно Сони с тонколонки и радио от началото на 80-те, сменял съм му само главите, всичко останало си му е като ново, немея как пък не скъса поне едно ремъче за толкова време. Неслучайно именно Сони е любимата марка на американците, но и те имат някаква заслуга за него не само като потребители, но и като създатели, защото Сони първи прилагат американските изобретения в електрониката след като изобретяват транзистора. Сони от своя страна го вгражда в първия транзисторен радиоприемник, по който лудват американските тийнейджъри. Самото име “Сони” е на американски тийнейджър, а марката открива и отъпква пътя на хиляди други японски стоки към САЩ.

цитирай
33. dolce - ejjjjjjjjj
22.04.2014 00:44
Много сган сте били бе боклуци
то не бе приказки сал дет свирка още не им правите на еврейските гадове
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625872
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата