Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2014 16:42 - Наистина ли? Ало, Ваньо? Ало, Близнашки?
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 1639 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 16.08.2014 19:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Първата работа на новия министър-председател беше да каже, че "протестът" бил на власт. Само по себе си ужасно твърдение, защото на протестите не им е работа да управляват, ами да са си протести. Пък и "протест" не може да има просто ей така. Има го, когато има защо. По-неприятно е, че втората работа на кабинета беше да върне Ваньо Танов ("Ало, Ваньо" или Кочана) начело на митниците. Ако някой е развил навика да пита: "Кой?", отговорът до вчера беше ДПС, но днес вече е ГЕРБ. Всъщност обаче проблемът с Ваньо Танов не е, че бил човек на ГЕРБ - в България, така или иначе, почти всеки е нечий човек. Не, по-неприятното е, че всякаква стара информация, включително публикации за Танов са свалени от google.bg "съгласно с европейското законодателство за защита на личните данни". Направете проверка с името на Танов и ще се уверите. Тоест е направено огромно усилие, за да се замете под килима доскоро публично достъпната информация за дейността на този забележителен държавен служител. 

Обаче човешката памет е чудно нещо и взех, че звъннах на един по-сетен приятел да ми припомни приключенията на генерал-майор Ваньо Танов, бивш шеф на НСБОП, бивш и настоящ шеф на Агенция "Митници" - и основен герой на историйките с Мишо Бирата. 
Та - бившият (и, да не дава Господ, бъдещ) министър-председател Борисов звънеше по телефона на своя митнически шеф за протекции над тоя и оня. Заводите "Леденика" на покойния Мишо Бирата не трябваше да минават през митническа проверка: Борсов звъни на Танов и хоп - държавният чадър е разпънат. Шефът на митницата на летище "София" г-н Манченко уволнява свой недобросъвестен подчинен, но този пък се оказва лично приятелче на Борисов ("ритаме топка по обЕд") и Танов пак получава телефонна призовка от Банкя да вкара Манченко в пътя. И това са само два такива случая, изтекли чрез вечните подслушвателни хитрини на хората на БСП в митниците и полицията. без да съм фен на БСП, такива неща са си безобразия. И не е само това. Беше публична тайна, че ГЕРБ се издържа с контрабанден внос на безбандеролни чужди цигари - което на всичко отгоре подбива пазара на българските марки. Всеки знае, че по пазарите ходят едни хорица и тихо питат: "Цигари? Цигари?" и изчезват, ако видят полицай. Половината бакалии в страната продават такива евтини цигари на познати комшии под тезгяха. Попитан за тия неща, Танов беше казал, че не ходи по женския пазар и не знае, че било имало такива неща. Шефът на разградената агенция "Митници". Явно наистина добър приятел на Борисов, но което е по-лошо: човек, злоупотребяващ със служебно положение, за да притиска подчинените си, да връща на работа уволнени хора по неправомерни начини и най-вече да прикрива тютюнева контрабанда. Кой знае колко още работи не знаем... 

Но аз одеве не се шегувах като казах, че Google наистина са махнали старите публикации за Танов и че се обадих по телефона на приятел, за да си опресня спомените и да мога да си напиша текста. Най-забавното е, че докато с моя човек си говорехме и аз се хилех на изпълненията на генерал-майора ("абе, тва не му е телефон, бе, тва му е ЕГН), връзката взе да се влошава, да припуква и накрая прекъсна. Какво да ви кажа, приятели и съседи - МВР не спи. Само дреме. 

Ха сега да си зададем въпроса защо служебният кабинет възстанови същия човек на същия пост. Нали уж някаква съдебна реформа беше заявен приоритет на кабинета? Каква съдебна реформа като човек за съд е върнат на поста, от който е злоупотребявал със служебното си положение? И, момент, момент, ама нали пък някой ще каже, че уж само провеждането на избори било важно за служебното правителство? какви са тия преназначения изобщо? и нали там нещо протестът беше на власт? А протестите бяха почнали с плаката: "Не сваляме тия, за да върнем ония."

Ало, Близнашки... 

Въпросът не е само в това, че проф. Близнашки и министрите му правят услуги на Борисов и може би се канят след изборите да се присъединят към победоносната му партия. Въпросът дори не е в това дали Борисов е бял, черен, заслужил или чудовище. Въпросът всъщност е в това, че още едно българско правителство назначи престъпник на висок пост. Пита се в задачата: що за избори ще проведе този служебен кабинет? Взе да ми писва от красиви идеали. А ако у нас има изобщо някакъв спомен от гражданско общество, протестна култура (да не кажа мрежа) и прочие - сега е моментът за обществена реакция срещу назначаването на Танов. 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8627370
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата