Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2014 15:04 - Я стига с това "по-малко" зло
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 6534 Коментари: 15 Гласове:
4

Последна промяна: 17.08.2014 15:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Злото никога не е в два размера. То си е зло - и толкова. Както и рибата е само прясна или само развалена. Няма риба "втора прясност". А който твърди друго, се оказва продавач на развалена риба. 
В България обаче е популярно да се твърди, че сме длъжни да избираме "по-малкото" зло. Че да се мисли другояче е "нереалистично". У нас е някак си нормално да се приема, че нещата никога няма да са съвсем наред, амо барем поне да не са чак най-лошите възможни. Това не е реализъм. Това е примиренчество. Даже пораженчество. С това мислене не е чудно, че сме застаряваща страна със шест и нещо милиона жители, забити на сто и единайсет хиляди квадратни километра без достъп до открити пространства. 
Стига общи приказки. Ясно е, че говоря за "избора", който ни се предлага наесен - за пореден път шамани и набедени "социолози" искат от нас да мислим на дребно, да гласуваме "на сигурно" и да изберем едната от двете възможни мафии. 

Когато протестирах срещу ГЕРБ, ми обясняваха, че съм комунист. Когато протестирах срещу БСП, ми обясняваха, че съм привърженик на мутри. Сега, когато е ясно, че еднакво хуля и БСП, и ГЕРБ, се оказва, че не мисля "реалистично". Хубав реализъм, няма що! Реализъм на безпомощността и ошумоляването. 

Хора като Роналд Рейгън са доказали, че си струва да се мисли и да се действа единствено на едро. Няма смисъл да се преговаря с престъпници, крадци и мафиоти - без значение от каква боя са. Няма смисъл от избор между "голямо" и "малко" зло. Така че не мога да си позволя да гласувам нито за БСП... нито за ГЕРБ. Не, ГЕРБ не е алтернатива на клептокрацията. Не, "Бойко" не "наказва" комунистите. "Бойко", както любовно-фамилиарно го наричат привържениците му, е същият престъпник като Станишев. 

България няма нужда от продължаване на едни и същи боричкания на дребно. Нито има нужда от повтарянето на едни и същи краткосрочни надеждици. Не, не може да се мисли, че сега четири години ще ни поуправлява някой що-годе добър, тоест "по-малко зъл", малко ще ни вдигне пенсийките и ще позахлебим, преди пак да дойде другият, по-лошият. Не може да се търпи, че този, нашият, покрадва, ама пак добре, щото и за нас остава по някоя троха, а другите, още по-лошите - те крадат вече до шушка. Това е крепостническо мислене. Срамно е. 

И е също толкова срамно да се пита с овча хитрост: "Добре де, ами кой да дойде тогава?" Сиреч - няма кой, тъй че лудите да си траят. Въпросът "кой да дойде" издава нежелание да се поеме лична отговорност. Защото не може страна, която е грабена и съсипвана в продължение на седемдесет години (точно така - на седемдесет, а не само на двайсет и пет), да бъде вкарана в релси само за четири. На България й трябва много сериозно разтърсване. 

Повечето български граждани изобщо не схващат тези неща и до тях не е възможно да се достигне в разумни срокове. Но в София и в още един-два по-важни града има достатъчно на брой не съвсем уверени, а все пак изпълнени с възмущение хора. Те са напълно достатъчни да създадат сериозен дискомфорт на всяко управление, когато то за пореден път извърши нещо скандално. Става дума за поне стотина хиляди граждани, които, макар на пръв поглед малобройни, са действителното гражданско общество у нас. Тези хора могат да недоволстват. Те могат да протестират. И могат съвсем спокойно да не си задават глупавия въпрос "кой да дойде", а просто да бъдат неприятният, но нужен морален коректив на корумпираните ни правителства. За тази цел, естетвено, тези хора трябва да знаят какво искат - и също така как да го искат. Достатъчно е говорено как се протестира истински. Става така, както го правят свободните хора - с пряка конфронтация с властта, когато се наложи. Предполага се, че българите са лъвове, а не мишки.

Но междувременно предстоят избори. Може пък и да не се налага непременно да имаме правителство на "по-малкото" зло; правителство, което презираме, но над което треперим, за да не би да се върнат "ония". Такова треперене е много удобен климат за безнаказаност на овластени мутри, защото всеки министър може да каже: "Аз съм прост, вие също сте прости - ще се разберем. Интелигентните са педали. Аз може и да крада, но не ме сменяйте, защото ще има и по-крадливи от мен". Този номер минава само пред тълпа от страхливци, но не и пред нормални граждани. Гражданите не търпят такова поведение, защото то не само е подигравка с тях, но и води до финансови и морални загуби. Най-вече губи години от живота им. Един четиригодишен мандат в лъжа и скрити сделки означава лоша среда и за бизнеса, и за образованието, и за личния живот. Където корупцията е на власт, там нито се сключват бракове, нито се купуват жилища, нито се раждат деца, нито хората учат добре, а да не говорим за намиране на добра работа. Кой може да си позоволи да вложи още четири години от живота си в чужди печалби на свой гръб? Времето е лукс, с който не разполагаме. 

За да не се налагат протести, човек просто трябва да гласува - и да гласува по съвест. Колкото по-малко хора пуснат бюлетина, толкова по-висок ще е процентът за мутрите и ченгетата в Народното събрание - защото докато нормалните хора ходят за гъби, идиотите гласуват под строй. Това може да се промени лесно: със ставане, обличане и отиване до кварталното училище, където да се пусне една бюлетина. 

"Но за кого да гласуваме?" Това също е безобразен въпрос. За този, който не е лъгал. Или за този, който не е компрометиран. Или, по дяволите, ако чак пък толкова няма за кого - то поне с една недействителна бюлетина, та броят на недоволните да е видимо висок. Лесно е да се мисли по метода на изключването. Няма да гласувам за БСП, защото през последната си година на власт излъгаха хиляда пъти, подчиняваха се на ДПС, натрупаха дългове и крадоха. Няма да гласувам за ДПС, защото тази партия потиска българските турци и роми, настройва ги срещу българите, организира източването на Министерството на земеделието от години и извади от мрака чудовището Делян Пеевски. Няма да гласувам за ГЕРБ, защото при последното си управление тези хора предизвкаха серия скандали, назначаваха некадърници като Румяна Желева и корумпирани циници като Ваньо Танов. Няма да е за Атака, защото това е групичка истерични простаци. Няма да е за смехорията на Бареков, защото този човек е печално известна проститутка. Няма да е за ВМРО, зашото Краси Каракачанов не е никакъв патриот, а обикновено ченге и усвоител на средства. Няма да е за АБВ, защото Първанов и компания са малък вариант на БСП със същите крадливи навици. То не върви много и за Надежда Нейнски, защото тя пък е безпринципен човек, който знае само да всява раздори и не представлява буквално никого. 

И кои останаха? Май само Реформаторите. И Зелените. Ами - ОК. Може да ги харесвам или не. Може и да не гласувам за тях (защото, примерно. ми изглеждат несериозни, не им разбирам приказките, не съм чувал достатъчно за тях, не обичам Костов, а подозирам, че РБ са негови хора, не вярвам на Кунева, защото я смятам за прикрито ченге, не ме интересува екологията...). Но ще си вдигна задника и поне ще пусна една недействителна бюлетина. Не че и това е добре, но не е въргаляне в леглото, докато страната се опитва да си реши някак проблемите. 

Това са примерни положения. За себе си знам, че ще гласувам за Реформаторите. По съвест. В Зелените горе-долу има хляб, но не са точно с моите идеи. Аз вярвам в частната инициатива, вярвам в дребната собственост, по-скоро съм фен на Европейския съюз (защото мога да пътувам) и поне засега вярвам в антимафиотските намерения на Кънев и хората около него. 

"Ама имат ли шанс Реформаторите да спечелят властта?" Не знам. И не ме интересува. Както казах - отивам да гласувам не все едно залагам на печеливш кон, а по съвест. Непозната концепция по нашите земи. Отивам, за да им дам този шанс. Защото досега не са управлявали, защото Кунева е добре приета в Европа, защото Кънев не е Костов, защото Корман Исмаилов е турчин, а не е в ДПС, защото Светослав Малинов и Прошко Прошков не са някакви крадци, а са нормални хора като мен. 

Реформаторите не просто имат шанс да влязат в Парламента, а направо - да влязат като убедително голяма група. От нищото вкараха депутат в Европейския парламент, което би трябвало да е невъзможно. Всякакви чевени и герберски медийки са заети да ругаят Реформаторския блок, а това нямаше да става, ако тези хора нямаха сериозни изгледи за успех. Процентите им растат, а същевременно не спират да казват, че не се доверяват на Борисов (защото той си остава мутра), не биха работили заедно с БСП и ДПС и са против агресивното руско влияние у нас. Много от протестиралите миналата година постепенно си създадоха известно доверие към Реформаторите, а и аз редовно виждах хора като Кристиян Таков, Димитър Бечев и други реформаторски гурута на улицата. Харесва ми как говори Петър Москов. Ами ако тези умни типове утре се окажат една сериозна, смислена и решителна опозиция в Народното събрание? Готов съм да гласувам за това. То е добра цел. И си струва. Опозицията е нещо безкрайно важно в една нормална държава, а аз страшно много искам България най-сетне да стане нормална. 

"Ама междувременно кой ще управлява?" Докато си задаваме този въпрос, ще управляват престъпниците. Ето заради тази нерешителност на гражданите (негласуване, гласуване "на сигурно", гласуване под строй, гласуване за "по-малкото" зло) се налага да има силна опозиция, каквато отда-а-авна не е имало. Ако пак нещо се обърка и заради глупостта на българите на власт отново дойде някоя гнусна коалиция от крадци, ще трябва пак да се протестира. Както казах - България прекалено дълго е мачкана, за да дойде на себе си бързо. И ако пак ще трябва да се сваля някакво отвратително правителство, тогава парламентарната опозиция ще е естественият водач на протестите. А в това, кой знае, може би има известна надежда за едно по-нормално бъдеще. 



Гласувай:
6



1. vmir - Който иска невъзможното, получава каквото никога не е искал.
17.08.2014 16:08
Рейгъномиката разполагаше с поне 2 от 50 щата, всеки от двата поотделно с икономика, по-голяма от икономиката на целия соцлагер. А ти имаш един файтон хора, които не могат да се разберат дори помежду си. Решаването на този абсурд с неадекватността на комунистическата пропаганда ще доведе до коалиция между ГЕРБ и БСП не защото се обичат, а защото хората никога няма да дадат властта на паднали от Марс, които вярват, че политиката се свежда единствено до оплюването и повтарят плювните на плюещите се с надеждата това да ги доведе до властта.
цитирай
2. mglishev - Ако се стигне
17.08.2014 17:02
до коалицията, за която говориш, това ще е само пореден аргумент защо не може да има доверие към ГЕРБ и защо не бива да се набляга на "по-малкото" зло, което е късогледа проява.

Всичко това би било отлична причина за нови протести, нова парламентарна криза и засилване на тоталното антисистемно възмущение. Това именно смятам за необходимо, макар и болезнено. Другото са робски песни.
цитирай
3. vmir - 2. mglishev,
17.08.2014 18:41
Протестите от миналото лято се увенчаха с успех по щастливо стечение на обстоятелствата. Протест без политическо решение е не само непредсказуем, но и сляп като Барековщина. Подобна масова изцепка неведнъж е запращала държави в най-неочаквани съюзи и авантюри, които са плащани скъпо и прескъпо. Мнозинството избиратели не биха допуснали игра на подобни руски рулетки и ще предпочетат партиите, от които знаят какво могат да очакват, вместо да си поверят задниците на идиоти като Бареков, който може да се събуди с убеденосттта от незабавен съюз с бандитите от "Ислямска Държава", Серверна Корея или Еразийско бъдеще.

Екстремните ситуации не касаят дълготрайни намерения, а искат решения, ЗАБЕЛЕЖИ - чрез предпочитанията на избирателите. Иначе всеки може да си мечтае за гражданска война с убеждението или надеждата, че опонентите му ще я загубят. Модата на революциите в Европа отмина през миналия век, погледни Украйна как си плаща за революцията, колкото и да кълнем Путин, извън възможностите ни е да спрем безумията му. Помисли ако Майдана не беше се случил в Украйна, а у нас бяха полетели павета, нима вярваш, че червените катили у нас щяха да бъдат по-милостиви към теб, отколкото са към украинците, които довчера за нас бяха руснаци?

На теб може да не ти пука какво ще произтече от граждански сблъсъци, но на мен ми пука, защото не искам децата ми да се трепят в начинания, от които ще се възползват наглеци като Бареков, а като бонус може да се окажем и извън ЕС.
цитирай
4. mglishev - Не се увенчаха
17.08.2014 20:55
с никакъв успех, за съжаление.

Другото, което говориш, е - прощавай - посредствено и няма отношение към текста ми. Написал съм точно какво смятам за възможно решение. А за милост изобщо и не говоря. Дори не говоря за сблъсъци в момента. И напротив, трябва да има дълготрайни намерения. Моментните, бързи "решения" са на парче и нищо не решават.
А ГЕРБ ще излъже доверието ти. Ужасно съжалявам, че е така и смятам, че това ще е огромно разочарование далеч не само за теб.
цитирай
5. vmir - 4. mglishev,
17.08.2014 21:45
Как да чета постановката ти, като от самото начало игнорираш елементарната изборна аритметика? Че, ти ако игнорираш основните правила на играта, как може изобщо да говориш за решения и резултати? За да се сбъднат исканията, трябват работещи решения, и управляващи, готови да се съобразят с тях.

Разочарования не съм имал дори в първите 20 години на демокрацията (да не би да вярваш, че за един мандат ще настигнем и задминем Европа?), когато стисках зъби пред всевъзможни идиотщини, за да има алтернатива на левашката непоколебимост срещу всичко, което днес ни определя като европейци и хора с някаква държава около себе си. Ако всички бяхме тръгнали да се разочароваме от хората в дясно, за които сме гласували, днес икономиката ни щеше да буксува около нивото си от средата на 90 -те и дори гледането на ЕС през крив макарон щеше да е лукс поради липса на макарони. Трябваше да видиш неглижирането на 100 хилядни протести от началото на 90 - те години, за да знаеш как се налагаше мафията у нас на практика и да познаваш днешните й смешни и жалки клевети, с които противопоставя и разединява противниците си, за да налага свои правила, настроения, предпочитания и реалности.

цитирай
6. mglishev - Ако не си имал разочарования,
18.08.2014 00:49
значи си имал мно-о-ого ниски изисквания. За теб явно е било приемливо, че в България ченгетата са мимикрирали успешно и че от самото начало страната ни е тръгнала по скапания път на псевдопрехода, изоставайки по много жалък начин дори от страни като Полша, Чехия и Унгария.

Вместо да се радвате на малкото (тоест на нищото), постигнато през 1990, е трябвало да се държите съвсем другояче. А виждам, че не само ти, а и други стари седесари от деветдесетте се опитвате да внушите пораженския си минимализъм (представяйки го за "реалистичен") на по-младите от мен. Това е грозно, безотговорно и пораженческо. Абсолютно лишено от визия. Бас държа, че си чел "Поробеният разум" на Чеслав Милош и знаеш какво е кетман. Е, меките интелектуалци като Жельо Желев и Блага Димитрова са кетмани и вероятно са повлияли на хора като теб. Резултатът е безнаказаност на ченгетата в 90-те и примиряване пред "необходимото зло" днес. А на по-младите от мен, които нищо не знаят, им трябва много малко, за да тръгнат по същата инерция.

Та - не, няма "необходимо" зло. Има просто зло и то трябва да се надвие, ако не сме баби. Това е.
цитирай
7. vmir - Подобно нещо за злото твърдяха и
18.08.2014 02:58
седесарите, с които сме се дърлили по цели нощи, случвало един – два пъти да стигаме и до бой, докато накрая изплюваха камъчето: “По добре БСП да е, отколкото ония фашисти (разбирай СДС)”. И най-абсурдното беше, че се срамуваха и приписваха на довчерашните си съмишленици абсурдният образ, с който ни описваше БСП пропагандата – фашисти, екстремисти, болшевики, реститути, ликвидатори. С такива съображения срещу "надигащия се фашизъм", властта няколко пъти беше предоставяна на БСП от самите седесари, борещи се срущу "злото". Войнствеността не променя принципно нещата, защото боя с полицията не гарантира победа над "злото", а успее ли пропагандата да изкара побойниците "фашисти", победата на злото е почти осигурена. Справка - Украйна.

И добре, че спомена Жельо, когото възненавидях до дъното на душата си още на 26.08.1990, когато пусна жандармерията срещу палатковия ни лагер (и аз бях на палатка там) на жълтите павета. Защото след събитията в Украйна преосмислих ролята му и най-вече какво би могъл да е имал предвид той или евентуалните му поръчители на книгата му “Фашизмът”. Нали не храниш илюзии, че Луканов (не ми казвай, че не те интересува) e убит от други, освен от кагебисти? Не ти ли прави впечатление позорното мълчание на БСП по случая? Позорно е не само тяхното мълчание, защото отвъд злобата на деня, Луканов е български премиер, а книгата на разследвания за убийството му чужденец е ачик-ачик допълнение към поръчката българите да нехаят какво се случва с управляващите ги, когато водят България към Запада.

Винаги съм ненавиждал и бай Тошо, но наскоро някой ми каза, че в мемоарите си след падането си от власт, бай Тошо се бил разкрил като върл русофоб. А ние знаем само как е искал да ни прави 16 – та република. Как обаче например е направил така, че самите руснаци да не ни искат, не ни интересува. Голям праз, че селския хитрец ни разигравал на “тука има, тука нема”… “Незначителната” подробност обаче подсказва, че всичко това е така, но в рамките на някогашната пропаганда, че от руснаците по-миролюбиви и по-добри няма. А как изглежда същото в рамките на онова, което видяхме в отношението им към Украйна? И как изобщо щеше бай Тошо да опише руските домогвания към България по негово време, ако някой лумпен го беше гръмнал след свалянето му като Чаушеску? Случайна ли е подстрекаваната злоба, че е бил предпазен от такава съдба?

Не те агитирам да харесваш Бойко. Но те моля да настояваш пред политическите си довереници да не позволяват на левичарите и сателитите им отново да вземат властта, защото заедно и мотивирани финансово от Кремъл, като едното нищо могат да ни прецакат за една нощ и да се събудим евразийци. Аз лично за нищо на света не бих дал доверието си на хора, които намират опасността от евразийството ни за по-маловажна от вътрешнополитическите си боричкания и субективни оценки.
цитирай
8. mglishev - При мен това няма да мине -
18.08.2014 03:46
БСП и ДПС са ясни, направо за забраняване. Никой не е по-зле от БСП. Просто ГЕРБ за мен са същото.
Колкото до "надигащия се фашизъм" - какво да кажа, по-добре да се е бил надигнал тогава и в тогавашния си вид, че сега стой, та гледай Атака...
Желев е глупак, това е ясно. Не знам какво общо има Луканов днес (а че сигурно са си го утрепали негови довчерашни приятели - не се съмнявам).
За бай Тошо нищо не ти разбрах. Само не си губи времето да казваш и една добра дума за него.

Нямам "довереници". И мисля, че е ясно какво мисля за Русия, Путин и Евразийския съюз. Само дето и Борисов работи за Кремъл. Портних, туй-онуй... Да няма санкции срещу Русия... И изобщо, при чия власт ни сполетя проектът за "Южен поток"? Никакво доверие на Буда.
да не говорим, че просто няма какво да им се търпи на мутри. По-високо билото! Само повече наглост ще ни отърве от Русия и от крадци.
цитирай
9. vmir - 8. mglishev,
18.08.2014 08:43
Значи си единствения подходящ за премиер на България. Има един малък проблем обаче. Че поне още 1-2 милиона са не по-малко убедени от теб, че те са най-подходящия за премиер на България и всички останали са маскари, защото така са чули и са го приели за светата истина.

Общо взето, това не е само български проблем, затова в другите страни са пробвали различни решения, докато в най-развитите страни се е утвърдило правилото да провеждат отвреме навреме избори за решаването му. А в изостаналите страни претендентите за властта още се трепят с променлив успех, и претексти за трепането ако случайно някой престане да дава, противникът му си ги измисля, защото са им казали, че само трепането е майката на освобождаването от маскарите.

Само дето не мога да се сетя поне за един слwчай в световната история държава да е цъфнала и завързала след изтрепването на маскарите въпреки, че има идеология, която все още поддържа вярата в такова чудодейно "решение". А има и немалко държави, където "единствено здравите сили" продължават повече от век да трепят маскарите и да сменят правителствата през 2-3 месеца, а стабилно е единствено положението на местните наркобосове и престъпният им антураж. Понякога ги наричат "Бананови републики", към които някои нямат търпение да ни причислят, но все още не могат да обезсмислят докрай изборите и свободата на словото, за да ни доведат до перманентно безвластие, анархия и произвол.

В същото време не мога да се сетя за кого още, освен за марксистите и анархистите, демокрацията е тирания и пречка за просперитета, защото само те знаят как се постигат свобода и напредък.

И като казваш, че по-добре да се бил надигнал фашизмът, нима вярваш, че Майдана в Урайна е бил фашизъм? Не ти ли е жал, когато орките намират за фашизъм всяко добро, свято и благородно чувство, което са готови с охота да погълнат и доволно да се оригнат, че си готов да им осигуряваш пребогати угощения? Нима мислиш, че нашите орки са по-читави от украинските, за да им осигуряваш изява в единственото, на което са кадърни?
цитирай
10. istorik - Читавите партии и коалиции според Манол са...
18.08.2014 10:06
- РБ (ДСБ, СДС, АБВ, НПСД, някакво БЗНС)
- Зелените

А какво мисли той за:
- Глас народен
- Десните (БДФ, СЕ, ЕНП. елементи от ДСБ и др.)?

И на слепите, и на глухите е ясно, че БСП, ГЕРБ, ББЦ, ВМРО, РЗС, Атака, Лидер и други креатури на задкулисието не са алтернатива на нищо.

В момента в България дясно мислещите хора са не повече от 10%, 15% или 20%. Въпреки, че държавата и бюджетът буквално се крепят на тях, и че те са образованите, знаещите, можещите, умните, активните и работливите, за съжаление не са достатъчно на брой, за да може техни представители да управляват самостоятелно.

Неграмотните и мързеливите, които десните хрантутят, са няколко пъти повече. Срещу нормалните избиратели стои огромната пасмина от неуки нискочели търтеи, която винаги гласуват анблок за партии и коалиции, които са креатури на ДС, на мафията, на олигархията.

Нормалните могат или да се обединят, или да емигрират. Милиони избраха втория път, и по тази причина осталите тук рязко намаляха. Около 10 000 - 12 000 ученици стават студенти на Запад всяка година.

Разединени, десните, нормалните имат малък шанс за успех. Въпреки това, наистина, добре е да им се дава шанса да ни управляват. Глупаво е да се гласува за "печелившия кон" или за "по-малкото зло". Защото от това печелят само "абонираните" за властта, които почти нищо не правят за просперитета на нацията и на държавата.

А може би, преди да попитаме какво прави държавата за нас, е по-добре да попитаме какво ние можем да направим за своята държава и за своята нация.

"Ако не аз - кой? Ако не сега - кога?". И още - "Когато нямаш избор, самият ти се превръщаш в избор."

Може би поколението на 30-45 годишните трябва да се включи масово в политиката (в политическите партии), за да даде своя дял в подобряването на сегашното положение. Или - най-малкото - да бъде активно по време на избори, вместо да избира да ходи на почивка, на лов, на риболов или за гъби. А да се гледа само отстрани и да се критикува и плюе не е конструктивно.
цитирай
11. istorik - Как да изберем за кого да гласуваме?
18.08.2014 10:30
Гласуването е само едно от нещата, които ние - като граждани на България и като гражданско общество - можем да направим, за да заживеем поне малко по-добре. Твърде нужно е да сме активни граждани не само по време на избори. Но да започнем от изборите.

- Ако едните са само с 5% по-кадърни и с 6% по-некорумпирани, пак има смисъл да бъдат предпочетени. Защото изборите променят нещо! Например - ако след „Виденовата зима" всички бяха сметнали, че изборите не променят нищо, и на власт отново беше дошла БСП, дали щеше да се справи с държавата, която преди 2 месеца беше довела до фалит? Ако изборите нямаха значение, а през 2005-та година „Атака" имаше мнозинство в парламента, сега щяхме ли да сме в ЕС, щяха ли фирмите да имат огромен пазар за стоките си, а гражданите - за труда си? Гласувайки за нещо дори с 5% по-добро от друго, може да допринесеш за 5% по-добра държава. От друга страна, Хитлер също е избран с демократични избори. Това е една промяна към по-лошо, но все пак е някаква промяна, която показва, че изборите имат значение.

- Изберете си една (или няколко) област/и, например - образование, наука и/или култура - и открийте коя партия предлага най-добрите идеи в тази област.

- Вгледайте се в лицата на кандидатите - кои излъчват честност и компетентност и кои мязат на пияндета, наркомани, мутри и мошеници. И гласувайте за онези, които в най-голяма степен са ви симпатични.

- Гласувайте за онзи кандидат-политик, от когото мислите, че можете да научите нещо ново и полезно, за онзи, който би могъл да ви бъде учител.

- Гласувайте за онзи, на когото бихте имали доверие да пази портмонето и джиесема ви, докато влизате в басейна или в морето.

- Гласувайте за онзи, който ви е симпатичен, внушава ви доверие и харесвате какво и как говори.
цитирай
12. istorik - Още нещо...
18.08.2014 11:08
Процесите в обществото стават в мащаб. Винаги опитвай да обмисляш реалността при условие, че всички мислеха като теб. Общественото съзнание зависи от съзнанието на всеки негов член. Така че твоят глас има значение!

Гласуването е право, задължение и отговорност. И ти носиш тази отговорност така или иначе. Ако гласуваш - заради гласа ти за определени кандидати, ако не гласуваш - заради недаването му. Така че от това измъкване няма, а и е хубаво да не бягаме от отговорност, колкото и споделена да е тя.

Не гласувай за „по-малкото зло" или за "печелившия кон", а - за едно бъдеще, което ще бъде поне малко по-добро от онова, което би било, ако ти не гласуваш!
Законите подлежат на промени, но е нужно някой да ги прокара, но първо ти трябва да гласуваш за него.

Никой не иска да гласува за малка и малцинствена партия, защото всички знаят, че никой не иска да гласува за малка и малцинствена партия. С течение на времето броят на хората, склонни изобщо да гласуват, намалява, така че все по-малък брой хора с все по-цинични възгледи избират своите представители, които са отговорни пред все по-малко гласоподаватели, и така политиката става все по-корумпирана. Зародила се е постоянна политическа класа, и тя има за цел да осигурява изгоди на малоброен елит за сметка на масовата общественост.
цитирай
13. jelezov - И постинга, и коментарите с хиляди ...
18.08.2014 12:33
И постинга, и коментарите с хиляди думи изразяват една примитивна теза, която в концентриран вид се съдържа в следния цитат:
"Аз вярвам в частната инициатива, вярвам в дребната собственост, по-скоро съм фен на Европейския съюз (защото мога да пътувам) и поне засега вярвам в антимафиотските намерения на Кънев и хората около него."
Това е КРЕДОТО на еснафа (бюргера, гражданина), чиито знания са формирани от прочитането на не повече 500-1000 страници научнопопулярна литература. Затова той не обича да мисли, а предпочита да ВЯРВА в:
- "частната инициатива", защото не е способен да проумее, че тя както е била фактор за грандиозното развитие на човечеството през капиталистическата епоха, така е и вече исторически изживяна; превърнала се е в зловеща заплаха за самото физическо оцеляване на човечеството.
- "дребната собственост". Колкото и да вярваш в нея, колкото и да ти е приятно притежаването й, тя се топи заедно с персонификацията си (дребната буржоазия или т. нар. средна класа) под напора на процес, наречен "концентрация на капитала".
- "съм фен", т. е. обичам и ВЯРВАМ в ЕС, "защото мога да пътувам". Несериозен мотив. Ако хората имаха правдива информация за последствията от членуването ни в него, непременно биха се разбунтували.
- "антимафиотските намерения на Кънев и хората около него." Всички партии и политици на прехода са декларирали и декларират "антимафиотски намерения", но са били и са повече или по-малко част от мафиотщината, защото тя е иманентно присъща на капитализма, а на компрадорския перифериен капитализъм, какъвто е българския, е същностна характеристика. Да се вярва, че Радан Кънев и камарилата около него са с антимафиотски намерения, е проява на детски наивитет.
цитирай
14. mglishev - @9-13:
18.08.2014 13:37
@vmir: Нямам намерение да ставам премиер, а да говоря, каквото смятам за вярно. За фашизма не си ме разбрал, това беше елиптично казано.

@istorik: Горе-долу сме на един акъл. За "Десните" съм споменал в текста. "Глас народен" е виц, идиотизъм, може би мюре. Не си струва да се говори.

@jelezov: Другарю Железов! Вие не знаете ли, че аз съм бюргер? Собственик, с буржоазен начин на живот, с хуманитарни интереси, с консервативни схващания, та даже и религиозен :) Че то от мен ако зависеше, България отдавна щеше да има двукамарен Парламент и вероучение в училищата. Попаднали сте баш при класовия враг, другарю. Много ми е приятно.
цитирай
15. istorik - Ето мнението на Светослав Витков по темата:
22.09.2014 13:00
"Партия "Глас народен" (с номер 19 в интегралната бюлетина!) е една от 5-те партии от общо 25 участващи на парламентарните избори на 5-ти октомври, които в листите си НЯМАТ лица с ДС принадлежност.

Така че тези, които ни обвиняваха в такива връзки, говориха достатъчно, а сега нека замълчат завинаги!

Жалкото е, че Реформаторският блок, които тръбят навсякъде, че са против „ченгетата”, ИМАТ в листите си хора от ДС. Също като партии и коалиции като НФСБ, АБВ, ББЦ, които ще опитат да влязат в следващия Парламент. Сигурните, които ще влязат в Парламента - ГЕРБ, БСП и ДПС - също имат в листите си хора от ДС.

Промяната може да дойде, само когато млади и чисти хора, нямащи сенчести обвързаности, влязат в политиката и, когато българските граждани разберат и повярват, че са истинските управляващи. Тогава ще потърсят и защитят правата си, както - и правото си на глас!"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8624822
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата