Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2014 12:36 - Кой се страхува от нови избори?
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 3194 Коментари: 5 Гласове:
12

Последна промяна: 08.10.2014 12:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  

 

За три дни след изборите десният избирател научава няколко неща. Първо – че правителство трябва да има и ще има на всяка цена. Това е отговорно, необходимо и така нататък. Второ – че нови предсрочни избори не бива да има и няма да има. Защото са скъпи, а хазната е празна. И трето – че ако Реформаторският блок се раздели, вината ще бъде на Радан Кънев от ДСБ. Защото той упорито и егоистично не иска да има правителство, напук на добросъвестните усилия на Бойко Борисов, Божидар Лукарски и Меглена Кунева.

 Всичко това е поредната порция опорни точки. Става дума за комбинация от лъжи и извратено представени полуистини. Ако поставим нещата на мястото им, всичко ще изглежда другояче.

 „Правителство на стабилността”

Първата лъжа е тази, че Народното събрание изобщо може да състави стабилен кабинет. С осем партийни и коалиционни субекта, при противоречиви интереси и сложни зависимости на различните групи това просто не е реалистично. Дори да се състави някакво правителство, то ще се разпадне заради спорове в самото крехко мнозинство. А „правителство на малцинството” просто няма и да се образува. Със или без предполагаемо зловредната роля на г-н Кънев, 43-то Народно събрание просто е нежизнеспособно. Прекалено е шарено. Самата дума „стабилност” звучи нелепо в случая. Кабинетът на Орешарски се позадържа едва година и нещо на „златния пръст” на Сидеров, а после изчезна яко дим, щом на Местан му хрумна, че вече няма полза от такъв кабинет. Ако сега си представим, че ще трябват не два, а поне три „златни пръста”, цялата теза за стабилността и националната отговорност отива по дяволите. По-просто казано: правителство или няма да има, или ще бъде пълен провал.

Вече отделно стоят въпросите за морала и волята. Не може да има безпринципни тройно-четворни коалиции на „проевропейска”, „националистична”, „либерално-малцинствена” и „демократична” сила. Едновременно с леви, десни, русофилски и американофилски министри. Нито сме във война, нито пък подобна коалиция на орел, рак и щука може да дърпа колата в ясна посока. Единственото обяснение зад стремежа към безсмислена коалиция е желанието за обогатяване на кандидат-министрите. Трябва да се доизтупа брашняният чувал. Само това ни липсва при задаващата се отвратителна зима.  

 „Само не нови предсрочни избори!”

Защо? По-скъпи ли са едни нови избори в сравнение с бързото лапане, което ще настъпи при една обречена и цинична коалиция, скалъпена набързо? Публиката не може ли да си представи какви заеми, заменки, обществени поръчки и промени на закони ще настъпят в мига след заклеването на новия коалиционен министър-председател? Пиршеството на гърба на хазната и данъкоплатеца ще бъде още по-умилително, защото в него рамо до рамо ще се включат довчерашните „противници” от ГЕРБ, БСП и ДПС (да не говорим за по-малките „противничета” с евразийско-патриотарски уклон). Сетне ще прекалят, ще захапят някоя мръвка прекалено нагло, ще предизвикат истински скандал и ще им се наложи да се скарат демонстративно, да станат от масата… и пак да идат на предсрочни избори. Е, добре, не може ли да си спестим част от разграбването на относително по-ниската цена от подготовка веднага? Имаме си Президент и засега смислен служебен кабинет… я по-добре да не изпускаме питомното, за да гоним дивото. И не е вярно, че нов бюджет не можел да се приеме. Първо, навремето уж и във валутен борд не можеше да се влезе, но служебното правителство някак се справи. И второ – хайде, нека се опитаме да бъдем демократи. Има си конституционен ред. При невъзможност да се състави кабинет, се назначава нов вот. Ама това било парламентарна криза? Така е. Кризата също е инструмент на демокрацията. При очевидно спадаща подкрепа за по-старите партии, при нарастващо обществено недоверие към институциите може би е време за по-сериозни промени, а не за повтаряне на стария, порочен модел на безконтролно грабене под маската на фалшива нормалност. Италия и Белгия минаха през това и още са на картата. Но ние не можем да си го позволим, ще каже някой. Още по-малко можем да си позволим да бъдем ограбвани. Изобщо, кой се бои от нови избори? Провалили се политици.

Всъщност за серия от предсрочни избори се говореше още от миналата година, хайде да не се правим на изненадани. Нищо друго не може и да се очаква при толкова ниска обществена култура, която допуска клоуни като Сидеров и Бареков до банките на върховния орган на Републиката. В случая дори Президентът не е прав: истината е, че не само политиците, но и избирателите ще трябва да минат през поправителен изпит.

 „Кънев е виновен!”

Точно така. Радан Кънев е виновен. Не е виновен Бойко Борисов, който сменя мнението си по три пъти на седмица и се държи като мафиотски бос. Не са виновни Местан, Станишев и Миков, които завещават на следващите управления една разцентрована държава. Не е виновен Сидеров, който открито служи на чужда страна. И нямат никаква отговорност лидери като Меглена Кунева и Божидар Лукарски, които до изборите се кълняха, че ще спазват постигнатото принципно споразумение за необходимите условия, при които да се влезе в коалиция – а сега се отмятат при първата надеждица за краткотраен министерски пост. „Трикове”, „искайте оставките на съпругите си”, чуват се нервни и недопустими забележки в стила на Антон Кутев. Но не, виновен е Кънев. Демонът на империята, пардон, сянката на Костов. Водачът на една малка партия в една скандалджийска, но нелишена от потенциал група. Би трябвало прословутото българско правителство да може да се състави и без него, нали? Само че тогава ще си проличи, че няма разлика между ГЕРБ, БСП и ДПС, а това все пак е някак неудобно, малко неприлично. Разбира се, ще ни уверяват, че това е отговорно и зряло, а не, например, проява на безогледен цинизъм. Една ляводясна, евроруска, капитал-социалистическа, либерал-консервативна, християн-ислямска, патриотично-космополитна, топлохладна, а всъщност крадлива коалиция ще спасява Отечеството от батака, до който са го довели собствените й автори. И таз добра.

Но виновен е Кънев. И „хардлайнерите” в ДСБ около него. И „лаборантът” от Драгалевци ще бъде виновен. Навярно и Сорос. Вината е в това да се държи на дадена позиция и на опозиционна роля при невъзможност за участие в почтено управление. Вината е в това човек да прави това, което отдавна е казал, че ще прави. Както винаги, обикновеният морал и последователното поведение не се радват на популярност у нас. По-правилно е да се правят безпринципни отстъпки и компромиси. Това е политиката! Не, не е това. Политика е да се нарече крадецът с истинското му име и да не се сяда на една маса с него. В този смисъл Радан Кънев и ДСБ постъпват по единствения почтен начин: следват заявените си цели. Ако се случи събитие Х, от него ще последва нашето действие Y. Това се нарича откритост и предвидимост. Е, крайно време беше да има и един такъв политик в България.

 Нека сложим чертата тук: щом БСП не иска нещо, то трябва да стане на всяка цена. 




Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Поздрав!...
08.10.2014 13:41
Добър, сравнително обективен анализ... Да, няма страшно от нови избори / с някои важни корекции в изборния кодекс/... От избори може да се страхуват популистите, които се домогнаха до НС, както и задкулисието, което иска да запази властта на олигарсите и мафиотите...
цитирай
2. getmans1 - „... и при първата капка кръв на асфалта, се обадих снощи на Путин и му казах че подавам оставка...“ Б.Б. в парламента
08.10.2014 14:41
Това гласно каза Борисов при подаването на оставката си в парламента, а в същност какво ли е искал да каже, сигурно „аз съм крадеца!?“
цитирай
3. blackpredator - ееее, Глишев,
08.10.2014 15:44
тоя път с кеФ ти сложих палче!
без забележки, даже и шорош преглътнАх. :)

айде нема да питам ортодоксалния К.Я., оти ги ручахте жабетата на протеста.
гастромахизъм...
цитирай
4. anttoni - Единственото стойностно нещо, ...
08.10.2014 20:13
Единственото стойностно нещо, което съм чела/чула от 5-ти до днес по изборната тема.
цитирай
5. demograph - Точно казано. Поздравления!
11.10.2014 03:06
Позицията на Радан Кънев е морална, което значи истински политическа. Защото политиката може да е само морална , другото е криминално. При отсъствие на законови инструменти за отстраняване на криминалите от политиката, дълг на почтения човек, на Политикът, е да застане на моралната позиция и да издигне морални пречки пред криминалните личности. Който направи това е политик,а който шикалкави и прави компромис с морала, отива в категорията на криминалите и далавераджиите. Само фактът, че най-после в България се появиха последователни в морала си личности, е достатъчен да се надяваме, че най-после в България са се появили Политици. А политиците не могат да крадат и лъжат народа си.Това правят криминалите. Следователно - нови избори. До като всички криминали си заминат. Истината е най силното оръжие срещу криминалите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8627345
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата