Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2015 10:53 - Засрамете се, Димитров!
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 3604 Коментари: 5 Гласове:
11

Последна промяна: 13.05.2015 11:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Докато над Куманово димът колебливо се разсейваше, то т. нар. "професор" Божидар Димитров буквално обяви и Република Македония, и украинската държава за "изкуствени политически конструкти" пред телевизия NOVA. И добави, че разпадането им предстои. Позволи си да разглежда "сценарии", при които Македония се разделя на парчета. 

Агентът Кардам е достатъчно дискредитирана личност със съмнителна професура ("мен народът ме е направил професор"), нелепа политическа кариера (с един морално неприемлив преход от БСП към ГЕРБ и едно безславно министерстване без портфейл и една Агенция за българите в чужбина - не без портфейл), нулева лична култура, избликваща от всяка дебелащина на интервютата му ("шофьорът ми се пули", а най-вече прочутото "шибан народ") и всъщност доста неубедителна историческа грамотност (по линия на културноисторическото разузнаване, което не обича особено начетени кадри). За кражби, иманярство и археология да не говорим. Най-лошото у този човек е тоталната липса на морал. Бездушието и цинизмът на нацоналкомунистическия "патриотизъм" у Димитров бяха нагло демонстрирани при настоящата македонска криза. 

Осем полицаи загинаха в Куманово - поне такива са официалните данни. В съседната ни страна имаше сериозни протести, прекъснали само заради появата на опасни въоръжени лица в стохилядния град, разположен не много далеч от собствената ни граница. Българското Външно министерство изрази загрижеността и тревогата си от ставащото. Предпазливост, съмнения и различни опасения за произхода на кумановските стрелци оправдано тревожат и македонското, и българското общество. 

Най-сетне - българи сме. Македония съвсем разбираемо е наша обща болка и в някакъв смисъл - наша грижа. Повечето българи наистина имаме поне частично македонски прозход и роднини на югозапад. Нормално е да се вълнуваме от всичко, което заплашва спокойствието на македонците, които по най-естествен начин имаме за свои братовчеди. Още повече, че на Балканите е тясно и когато къщата на съседа гори, човек се замисля и за собствената си (Местан пак не пропусна любимата си роля на шантаж и полуприкрити заплахи срещу мира в България). 

И на целия този фон несменяемият и некомпетентен директор на Националния исторически музей взе да злорадства над трагедията в Куманово. Взе да предрича политически разпад. Взе да обижда и омаловажава държавността на нашите съседи. Какво си въобразява този безотговорен човек - че македонците ще останат възхитени от говоренето на българския "професор" и шеф на голяма културна институция? Че ще заобичат България, защото Димитров се присмива на изпитанията им? Изключително безсъвестно, позорно, безсрамно поведение от страна на човек, лишен от всякаква чувствителност. 

Ролята на България по македонския въпрос може и трябва да бъде единствено благородна. Да, вярно е, повечето българи не без основание смятаме Македония за нещо като втора държава на други българи. Но точно затова ние не можем да предричаме края й, камо ли пък да правим това по злорадия, нелеп начин на старото ченге. 

В 1991 България радостно призна македонската независимост. Хората се поздравяваха с това. Без значение какво щеше да е бъдещето на новата страна, нормалните хора у нас бяха щастливи, че една несправедливост е поправена и братовчедите ни ще могат сами да си коват съдбата - без повече Османска империя или Югославия над главите си. Ако трябва - дори без нас. Детето порасна и се отдели от чужда, та дори и от приятелска или родителска опека. За българите Македония е като детето от историята с присъдата на цар Соломон: истинската майка никога не би се съгласила то да бъде разполовено. Македония има свой път и своя съдба, на което ние като роднини и съседи можем само да се радваме. Ако Съединението не се беше състояло и днес беше рухнала къща в Пловдив, такива като Димитров щяха да злорадстват. Така се прави "геополитика" по кръчмарски - дребнаво и безчовечно. 

Поведението на псевдопатриоти, кич-патриоти като Димитров е оскърбително за достойнството на България. И е вредно за добрите ни отношения с македонските ни роднини. Грозното отношение към драмата в Куманово издава липсата не само на човешко съчувствие, но и на истинско национално съзнание. Димитров просто не умее да мисли за македонците като за свои близки и затова му липсва нормално отношение към проблемите им. Следователно Димитров просто не е никакъв български патриот, на каквото и да се преструва. Това, впрочем, е типично за агентите на някогашната ДС, за които и най-светите неща са просто поредният залък баница. 

Димитров си позволи и нещо още по-грубо. Постоянно изтъквайки, че Македония е "изкуствен политически конструкт", той повтаряше, че тя е "точно като Украйна". Внушението е повече от ясно - щом "разпадът на държавността" на една изкуствена страна е "закономерен", то нахлуването за "спасяване" (или за плячкосване) на каквото може, е оправдано. Не само че руското нашествие в "изкуствена" и "разпадаща се" Украйна се оказва съвсем естествено, но покрай това разсъждение Димитров прокарва и един опасно евтин популизъм, допадащ на най-крайните примитиви от българските истерично националистически кръгове. Дали пък не е справедливо и ние (като руснаците в Крим и Донбас) да си вземем някое парче от македонската баница? Разбира се, Димитров знае, че това са нереалистични неща, за които дори няма да му бъде търсена отговорност. Печели евтина слава сред любителите на пиянски изцепки, не го интересува, че дискредитира България пред съседна страна - и едновременно с това изпълнява поредната идеологическа поръчка на Кремъл. Явно наистина няма бивши ченгета. И явно трябва да се отървем от мита за техния патриотизъм. 

Знам, че някои читатели няма да схванат по-просветеното схващане на българската национална идея. Знам, че за тях, както и за агента Кардам човешките чувства, добрият вкус и международните ангажименти на страната ни не значат нищо. На такива хора не може да се помогне, те ще си останат при димитровщината. Но е отвратително, че всичко това е гавра над пресните гробове на осем македонски полицаи. На осем македонски българи, загинали за опазването на мира в една изтерзана земя. На осем храбри мъже. Бог да ги прости. Вярвам, че докато има такива хора, ще ги има и независима България, и независима Македония. 

Надявам се Димитров и подобните му все пак поне понякога да са способни на малко срам. Засрамете се! 



Гласувай:
12



1. vmir - Напълно съгласен!
13.05.2015 11:08
След Украйна чувствително ми порастна самочувствието от нашето мъдро отношение към независимостта на Македония. А колко е лесно да мародерстваш бедстващия и борещия се за оцеляване, но точно в такива ситуации си проличава безгрешно кой какъв е и кой какво го очаква в бъдеще.
Поздравления!
цитирай
2. mglishev - :)
13.05.2015 11:46
vmir написа:
Напълно съгласен!
След Украйна чувствително ми порастна самочувствието от нашето мъдро отношение към независимостта на Македония. А колко е лесно да мародерстваш бедстващия и борещия се за оцеляване, но точно в такива ситуации си проличава безгрешно кой какъв е и кой какво го очаква в бъдеще.
Поздравления!


Пък и нали трябва да се възпитава общественото мнение.
цитирай
3. ko642 - Интересно че и 'професора' Гиндев ...
13.05.2015 19:20
Интересно че и 'професора' Гиндев извади подобно сравнение на Македония с Украйна преди няколко дена в блога?!

Дето има една приказка за краставите магарета ...
цитирай
4. mglishev - Точно.
13.05.2015 19:29
ko642 написа:
Интересно че и 'професора' Гиндев извади подобно сравнение на Македония с Украйна преди няколко дена в блога?!

Дето има една приказка за краставите магарета ...


Има си стари ченгета, които просто действат по кремълска линия.
цитирай
5. demograph - Това трябва да е позицията на всеки нормален българин. Браво!
16.05.2015 11:48
Но продалите се на Кремъл, нормални българи ли са?
И изобщо дали са българи...и дали са нормални?!
Не стига, че обрекоха България да е руска антивитрина на ЕС.
Не стига, че прогониха 2 милиона българи от държавата им.
Не стига, че поставиха оставащите все още тук на полугладно, мизерно, недостойно съществуване.
Не стига, че заселват Отечеството със зелени човечета.
Не стига, че продадоха македонските ни братя на изтребление и силово моделиране на сърбо-русите...
Сега им се ще да хвърлят двете половинки на българската народност в омраза и дори във война едни срещу други, след което жадуваната имперска цел на Русия ще стане реалност - българите ще изчезнат. Пречка за реализирането на тъпашкия им блян "наш Константинопол" няма да има.
Димитров, подобно на оня коминтерновски лакей Г.Димитров и на партията му, на днешното дръгливо куче на Путин Сидеров, хвърля съчки в кладата на която Кремъл изгаря остатъците от бългащината.
Няма да се засрамят лакеите. Те се опияняват от измяната си.
Да си жив и здрав Маноле.
Докато има млади хора като теб, за България все още има надежда.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625506
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата