Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2015 06:14 - Германия предупреждава, че може да напусне Шенгенската зона
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 2904 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 23.08.2015 06:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Германия предупреждава Англия, че последната трябвало да приема повече имигранти. Вярно е, британците не искат източноевропейци като нас - но са пълни с пакита, много от които не са родени по лондонските болници. Ако Англия не била приемела още хора, то Германия можела и да напусне Шенген. Браво. А ние пък уж се бяхме запътили натам. 
 
Шенгенският договор служи, за да може всички граждани на ЕС да пътуваме свободно из общите си територии. Но започнаха проблемите из Ориента и разни левичари взеха да плачат над чужди гробища. Налагало се било Европа да поеме грижата за всички бежанци. Някакъв безсмислен постколониалистки комплекс измъчва съвестите на западните ни съюзници - но не може да не се отбележи, че ги измъчва крайно избирателно, така че те са готови да се (правят, че се) интересуват от проблемите на Африка, но се отнасят несериозно към ангажиментите си в Източна Европа. 
 
Европа не може и най-вече не е длъжна да приема хора без документи, без ясна националност, без осигуровки и спестявания, без разбиране за нашата традиционна култура, без, в крайна сметка, бъдеще. Европа не е Обетованата земя, нито е Страната на неограничените възможности. Тук си имаме достатъчно нерешени домашни проблеми. Европа е просто Старият континент. Частен клуб. И това го казвам въпреки че съм българин - или пък точно заради това. И въпреки че преди два дни се опитах (неуспешно) да помогна на бежанец. Не бива да се бърка човещината с глупостта. Пак бих помогнал на някой нещастник в безпомощно състояние пред вратата си. Друг е въпросът, че не искам той да е попадал пред вратата ми. Или направо не бих искал да е безпомощен. 
 
Жан-Клод Юнкер определено има проблеми с лицемерието и лъжливия си, псевдодесен "консерватизъм", но е прав за едно - Европа не може да поеме цялата мъка на света. Ползата от имигрантите за икономиките на Англия и Германия се дължи най-вече на огромния им местен социален разход, който мирише на глезотия. Но Германия си го е изработила? Чудесно, само че ако ще си харчи парите сама, не би трябвало да претендира за лидерство. От страни като България несправедливо се изисква да поддържат външната граница на ЕС и същевременно да не искат много пари от Брюксел, а да се съобразяват с все повече директиви. Това започва да става неизгодно за нас -и при това изобщо не мога да бъда заподозрян в каквите о и да е симпатии към скорошните гръцки безумия. Гърция носи пълна отговорност за съдбата си, но това не значи, че Германия трябва да се отказва по своя воля от лидерството, за което също сама носи отговорност. А ако изобщо е имало и има общоевропейски смисъл от влизането на България, Гърция, Румъния и другите източноевропейски страни в ЕС, той е бил и остава предимно геополитически. И този смисъл не се изчерпва с падането на Берлинската стена, която днес е Кримска. Нито пък съществуваме само за да има тук магазини "Била". Ние сме вратата на Европа. Не само че Германия не бива да излиза от Шенген, нито да прави забележки на британците и българите, ами и всяко българско правителство трябва да започне да поставя ребром въпроса за нашето положение. Разбира се, отделна тема е, че българските правителства в най-добрия случай са некомпетентни. 
 
Германия, а и изобщо брюкселската администрация трябва да започне да се замисля за типа на лидерството си в ЕС. Няма начин да угоди на всички. Няма начин и да продължава с лицемерието си. Нужна е една по-справедлива към себе си и по-сурова към външния свят Европа. Докато Германия и други развити икономики се занимават с тотални глупости от по-традиционалистка, източноевропейска гледна точка, ние тук май имаме сериозен проблем с проруски мафии и с Путин. Който, да не забравяме, не само заплашва източните части на континента, а и открито се подиграва с недостатъчно ефективния ни Европейски съюз, от чиито слабости се възпозва. 
 
Да напомням ли най-сетне, че бежански проблеми и чак такива смутове и разрушения не е имало из Леванта и Магреб, когато там е имало европейски колониални режими? Или пак звуча като антиинтелектуален неонацист?



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. syrmaepon - Европа преди всичко трябва да ос...
23.08.2015 09:50
Европа преди всичко трябва да осмисли партньорството си със САЩ и да се замисли дали пътищата и интересите не се разминават. След това да изгради своя външна политика. А това, че Шенген не е съвсем успешен експеримент не е чак толкова страшно. Експерименти се правят постоянно и няма по-страшен от севернокорейския
цитирай
2. djani - Маноле, стената "падна", но проформа...
23.08.2015 17:21
Сега завесата е още по-здраво изплетена, но не се гради около Крим. И не защото е почти остров, а по границите на ЕС, защото хората на Запад по-малко се боят от руски танкове, които са в болното ви въображение, а повече от новото преселение на народите. Умишлено създадено от правителствата им с поощрението на тероризма. Но, Манол едно си знае и само него си бае - че Путин, та руснаците ...
цитирай
3. mglishev - Виждам,
24.08.2015 01:37
когнитивният дисонанс на русофилите продължава :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8627973
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата