Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2015 11:19 - Случаят “Сидеров” и крахът на българското гражданско общество
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 6173 Коментари: 13 Гласове:
5

Последна промяна: 28.10.2015 11:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Някои може и да възразят срещу това гръмко заглавие с типичната (според Георги Марков) българска склонност към скептицизъм. Какво пък толкова? Някой си правел глупости по улиците? Някакви кандидат-месии са се емнали срещу него, но никой не им вярва на лозунгите? Хайде холан, колко сме ги виждали такива, а животът си тече... Това обаче е безотговорно мислене.    За снощи и тази сутрин няколко по-нетърпимо настроени приятели (Димитрин Вичев, Кирил Чуканов, Христо Николов и аз) бяхме поканили доста хора на нови протести срещу безобразията на Сидеров - при Народното събрание. Благодаря на всички, които дойдоха. Мнозина обаче явно не разбраха, че това е важно. 
 
Скоро минаха референдумът за електронно гласуване и местните избори. Те се проведоха зле - реално имаше опити за саботаж на референдума и огромен гаф с преброителите, затворени в зала "Армеец". Едновременно с това Оманският фонд съди България за падането на КТБ. Стават какви ли не престъпления, обикновено безнаказано. На целия този фон Сидеров беше избран да направи някаква дивашка клоунада в центъра на столицата ни, за да ни разсейва от значимото. Той се разбесня и подлуди цялата улица "Раковски", един малък магазин и Театралната академия. Да не забравяме, че говорим за политически наемник, кондотиер от най-примитивен тип. И че той вече няколко години открито служи на опасните интереси на сегашния руски диктатор, а това е още по-тревожно от и бездруго неприемливото му поведение. Страшно е, че Сидеров не само не е задържан, а бива толериран в истеричните си пристъпи и в събирането на тумби от нискочели типове с повод и без повод. Там, където такъв вид наемничество е възможно, рано или късно следват бури. 
 
В нормална страна такъв човек щеше да бъде моментално спрян от полицията и трайно обезопасен чрез съд. У нас обаче органите "на реда" не функционират (или проявяват само малфункции), а съдът е същинска подигравка. Разбира се, сегашният състав на Парламента никога няма да отнеме неприкосновеността на един от своите, въпреки че от ГЕРБ в момента говорят популистки по темата за недолюбваните имунитети. 
 
Когато някой подобен опасен шут си позволи такива неща, а не може да бъде спрян по редовния институционален път, нормално е гражданите да се организират съвсем набързо и да възстановят спокойствието. Просто така се прави. Когато някой луд нападне някого на улицата, разумните минувачи действат на мига. Така работи едно здраво общество. Тук няма място за излишни ходове на мисълта, които по същество биха били само рационализация на собствения страх и престъпно бездействие.  Ще подчертая пак: ясно е, че у нас полицията отдавна не функционира, съдът е годен главно за вицове, прокуратурата действа или рядко, или никога, или погрешно, а Парламентът се е вживял в привилегиите си и не се интересува от правото. Така че ние, гражданите, бяхме длъжни да спрем Сидеров, за да не даваме сигнал, че не само държавните институции, а и самото ни общество е немощно.  Изобщо не е вярно, че такива лица трябва да бъдат игнорирани от позицията на възвишено нехайство. Това също е безотговорно, реално представлява прикриване на собствената нерешителност и е равнозначно на съучастие. Апатията на нормалните граждани към безчинството създава риск за самата демокрация - и ако това звучи прекалено абстрактно на някои, то те просто не са учили достатъчно добре история в училище. 
 
Първо обаче пострадалите от Сидеров студенти и преподаватели от НАТФИЗ повториха грешката на Ранобудните студенти от края на 2013 г. и се разграничиха от солидарността и защитата, която гражданите на София бяха очевидно готови да им предоставят. В този смисъл театралите стават жертва не само на собствения си разбираем, но неправилно прилаган пацифизъм (на практика отказ от самоотбрана), но и на страшна самота, защото много хора ще презрат това разграничение. Солидарността е единственото ни оръжие срещу различните овластени мафии, а НАТФИЗ даде отблъскващ пример за липса на солидарност. Вероятно Ректорът и председателят на Съюза на артистите си въобразяват, че снишаването ще отклони от Академията налудничавите пристъпи на белокосата отрепка. Или са били притиснати от правителството да спрат всяка форма на обществено вълнение, която би могла да се насочи съвсем справедливо и срещу сегашното управление. Ефектът при всички случаи е лош. 
 
Снощи и днес на демонстрациите срещу Сидеров имаше прекалено малко хора. Това показва, че София всъщност не иска да реагира на беззаконията на този човек. Сидеров успя. Той в случая може да се гордее с победа над гражданската култура, над гражданския дух. Държавата и обществото са тежко болни и нямат сили за съпротива дори срещу най-нетърпимите прояви на дълбоко гнусни личности. 
 
Това ще струва скъпо на България.



Гласувай:
11



1. akvinski - Невярно
28.10.2015 12:50
Крах може да претърпи нещо, което съществува. Например: комунизъм, националсоциализъм, демокрация. А българското гражданско общество, подобно на Баба Яга и елфите, практически съществува само в митологията.
цитирай
2. felixedmundovich - Хайде да не се пързаляме
28.10.2015 13:37
Това народ, това гражданско общество и пр. са имагинерни понятия -словосъчетания в устите на управляващите ни вече 71 година комуниЗки престъпници. Ченгетата са тези ,които създават и разтурват т.н. граждански общества - справка 10 ноември и всичко последвало след това. Ако някой вярва ,че в България може да има гражданско общество , то най-добре е да иска призова класация в поредицата на NG - "Теория на глупостта."
цитирай
3. mglishev - Трябва да го проима,
28.10.2015 13:45
инак си оставаме азиатци.
цитирай
4. akvinski - Факт
28.10.2015 14:24
Трябва, наистина. От нас зависи. И трябва да го има не само когато Волен атакува за пореден път, а и когато вършим обикновените си, делнични задачи. Комунизмът е увредил прекалено много по-възрастните поколения. Да изградим истинско гражданско общество е въпрос на живот и смърт, на оцеляване. Не на имагинерни и променливи понятия като нация и държавност, а на територията ни, като място годно за живот въобще. Защото и за азиатци не ставаме тогава - истинските такива поне имат що-годе работещ колективизъм и понятие за достойнство.
цитирай
5. raders - Ми то си има причини. Така се появи и ...
28.10.2015 17:51
Ми то си има причини. Така се появи и Хитлер. Прекаленият либерализъм на властта, толерантност към престъпността, наркотрафикантите, гейпарадите, всевъзможни извращение, тотално изциганяване, безпомощността на съда и закона /ти самият ги изреди/ накрая и с това "велико преселение" на всевъзможни азиатски отрепки към Европа и България, в края на краищата възмущението на обикновените хора ще избие с появата на някакъв нов фюрер. Който ще бъде подкрепен не само от низкочели индивиди. И не само в България, а и навсякъде в Европа. Така че настоящите властници трябва да се вземат в ръце и да направят необходимото. Само тогава нуждата от нов Адолф ще изчезне.
цитирай
6. whitebarde - добре
28.10.2015 18:30
Добре, но има и друго- цялата "съпротива" срещу един политически труп като Волен не е ли в негова услуга? Когато се правят демонстрации срещу него, хвърлят се камъни- не се ли превръща този човек в един вид мъченик, не се ли сплотява неговият електорат? Основната причина да не изляза на протест срещу безобразията на Сидеров е защото смятам, че на това същество трябва да бъде свален имунитетът тихомълком, да бъде съден без много шум и да получи ефективно наказание като съвсем редови човек, като най-обикновен гражданин.
Волен трябва да бъде маргинализиран.
Трябва да бъде изхвърлен от общественото съзнание и забравен.
Както се случи с едно друго чучело - Жорж Ганчев. Има ли някой от наборите 87-88 нагоре , който да знае кой е Жорж Ганчев? Не. Искрено се надявам, че от наборите 97-98 нагоре Волен Сидеров ще бъде някакъв много мъгляв спомен.

И ако полицията и съдът наистина не действат- то значи няма да действат и при един хубав бой над Волен. Пак тихо, спокойно. Просто защото трябва.
цитирай
7. asthfghl - ...
28.10.2015 20:37
Просто Болен трябваше да го смелят от бой хората, след като така наречените "институции" очевидно не възнамеряват да направят нищо по въпроса. Колкото и горили да го пазят, те не няма начин да устоят на натиска на "народната любов".
цитирай
8. yoan2015 - Скъпо не.
28.10.2015 20:59
Ще и струва много, много скъпо.
цитирай
9. vmir - Държавата, състоянието и проблемите й започват, съществуват и свършват
29.10.2015 02:54
с това кой какво може да върши безнаказано в нея.

Затова държава с примати, на които непрекъснато трябва да се обяснява това, или се бори за оцеляване, или е винаги на опашката. Прочее, трикът за съсипване на държава е елементарен - казваш на приматите, че са хора и те от благодарност оплюват истинските хора, без волята и действията на които всяка държава се превръща в бананова плантация, в която хора се надпреварват с примати.

Понастоящем в борбата за бананче, приматите свикват себеподобните с паролата "Да опазим бананите от заразяване с НПО". И тъй като не знаят за НПО нищо друго, освен, че е нещо много, ама много льошо (така каза товарищ Путлер), за да улеснят достъпа си до бананите, просто нарочват работещите и агрономите на плантацията за НПО.

Интелектуалните способности на българските примати не се изчерпват с паролата "НПО", защото умеят да възпроизвеждат и ругатни. Което ги изпълва с оправдана самоувереност, защото доказва, че интелектуално стоят по-високо от маймуните в зоопарковете и следователно заслужават бананчето и свободата си.
цитирай
10. eboa - Жалко, нали?
29.10.2015 08:49
Маноле, поздрави за всичко правилно, което се опитваш да правиш! Wrong country, however, too late to change thе people (непоправим генофон...), или както ти добре знаеш, история.

В този смисъл, една френска поговорка: "Никой не е пророк в своята страна." Което не знам какво значи :) или не искам да знам, защото ти си достатъчно умен.

И пиши поезия, когато се сетиш.

Искрени поздрави,
Стефан
цитирай
11. syrmaepon - Да оставим лудите на лудостта им
29.10.2015 10:44
Предпочитам всички тези полицаи, които трябваше да пазят "лудостта", от посегателството на "будното гражданство" да се заемат с битовата престъпност по селата. И навсякъде. Като начало. И какво толкова като "лудостта" има право на своя митинг, в крайна сметка осъденият / загубилият изборите/ трябва да има право на последен вопъл. Дори и студентите от НАТФИЗ разбраха защо боят не лекува, особено този случай. Напротив, точно обратното.
цитирай
12. demonwind - Хора, не разбрахте ли,
29.10.2015 10:50
че това е един зле скалъпен театър, която ни разиграха в неделната вечер. Не разбрахте ли, че същата вечер нашият министър-председател е поел ангажимент пред ЕС за приемане на над 70 000 "бежанци", на които ще се строят луксозни общежития със заеми, изтеглени от българския народ? Някъде по новините нещо такова да чухте? Няма и да чуете, но го чуха хиляди, които имаха възможност да го чуят. Това чудовищно престъпление (70 000 добре обучени подчовеци, каквито всъщност ще влязат (и вече влизат) в България представляват два пъти броя на нашата армия, съставена на 70% от търбуси и овчари) се прикри с цирковете, които бяха пак на гърба на народа. И още нещо - към заемите ще се прибавят и няколкото милиона за обезщетения (вече има заведени дела) за това, което се случи в ЦИК, които пак ще се платят от джоба на огрухания народ. После питайте защо хората масово крият данъци и осигуровки. Но и тук се крие чудовищния замисъл - когато на тези сега, които са на върха, децата им дойдат да работят в България, те НЯМА ДА ИЗПЛАЩАТ пенсии на 90% от народа, или по-точно ще им изплащат огризки, с които хората няма да могат да си купят дори насъщния, понеже просто няма да са се осигурявали навремето. И тук вече никой не може да ги обвини - всичко е премерено до секунда...
А ние продължаваме да се кефим или да плюем, че някой ударил Волен зад врата...
цитирай
13. vmir - На който каквото му липсва, това му се привижда.
29.10.2015 12:11
На Болен все хомосексуалисти и наркотици му се привиждат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625183
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата