Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2015 03:07 - Рекапитулация по политическите теми
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 4656 Коментари: 7 Гласове:
3

Последна промяна: 09.11.2015 03:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Реформата в образованието се оказа по-малко часове по езици в езиковите гимназии.
Реформата в МВР се провали и ни доведе до нещо като полицейски метеж (който, между другото, плаче за жестоки наказания, каквито уж щеше да има, ама всъщност няма да има). А, да. И взеха да умират хора, убити от безнаказани полицаи.
Реформа в съдебната система направо няма да се състои.
Реформата в социалната сфера се оказа опит за обир на пенсионните влогове и предложения за куп нови данъци и такси, плюс повишаване на старите.
Реформа в здравеопазването... имаше нещо там май, ама какво беше? Общо взето, данък върху чипсовете и "няма да пратя нито една линейка при циганите".
Реформата в културната сфера се изчерпва с унищожаването на НИНКН и на един куп археологически обекти, издигане на много нови бутафорни крепости, един кичозен Самуил с унгарска корона и светещи очи, плюс големи печалби за един-двама нечистоплътни архитекти. И, разбира се, излишният, скъп и зле измислен "Квадрат 500". Можем да добавим и непонятни награди за соцдинозаврите от казионните артистични съюзи.
За интерконектори и енергийна независимост вече никой дори не мисли. За лустрация - съвсем.
Бюджетен дефицит, нови заеми, всекидневно беззаконие на много нива, включително насилие, битова корупция и арогантност от страна на полицаите, никаква идея по темата с бежанците, с украинската, сирийската и турската криза - изобщо неясен външнополитически курс.
Поредното провалено правителство. Проблемът е главно в това, че от провала ще се възползват подобни или още по-гнусни мръсници, за да спечелят следващите предсрочни избори. А те ще са такива. За съжаление, няма такова нещо като будно гражданско общество, което да оказва постоянен протестен натиск над властите и особено над полицията, която се оказа политически всесилна. Каращите се помежду си крила на отиващия си Реформаторски блок изобщо не са противотежест на ГЕРБ, пък и биват редовно заобикаляни от новата, неформална парламентарна коалиция ГЕРБ-ДПС, която може би ще бъде и съвсем открита след бавно задаващите се предсрочни парламентарни избори. Разбира се, при условие, че ГЕРБ запази процентите си, защото ДПС се коалира само с победители и по традиция не иска да излъчи шеф на кабинета, дори когато е партия-мандатоносител.
Междувременно няма нови реални антимафиотски партии (извинявам се, но Зелените, ДЕОС и "Движение 21", както и още няколко малки куриоза са без никакво бъдеще).

Да добавим, че според Евростат 48% от населението на страната живее под прага на относителна бедност, близо до крайна бедност и фактически в пълна социална изолация. И че в чужбина има повече на брой работещи българи, отколкото в самата България.

Смятам, че вече можем да приемем неприятната истина. Победени сме. Битката за България не просто е загубена - тя всъщност не се проведе, защото гражданското общество си въобрази, че ще я спечели с петиции, законодателни инициативи и изискани разговори. Смятам, че след изборите от 5 октомври 2014 Реформаторският блок трябваше да не влиза в правителството и да се превърне в шумна опозиционна партия, която да даде тласък на нови протести сега, в свой собствен интерес и в интерес на нацията. Това вече не е възможно и РБ успешно се превърна в част от проблема ГЕРБ. Нова партия, която да събере в себе си недоволството, няма и няма да се появи. Недоволство също няма. Има само резигнация и апатия. Мое убеждение е, че стига през втората половина на 2015 няколко хиляди души в София да бяха започнали отново енергично да протестират за така и непровежданите реформи, днес България щеше да има някакви шансове. Това не се случи. Мафиите наполовина игнорираха и наполовина приспаха доста крехкия живец на столичната будна общественост. На фона на Украйна и Румъния българите изглеждат като много тихи, отчаяни и отказали се от борба хора, обсебени от шокиращо късоглед егоизъм. Пацифизмът им (комбинация от неинформираност, незаинтересованост и страхливост) ги обрича на доста дълга и все по-явна клептокрация с много примитивен облик. Може би изгубените войни и петдесетте години насаждан ужас от властта, заедно с края на частната инициатива и страничните ефекти от източното влияние в националната ни култура са забъркали парализиращ коктейл в поведението и в отношението към обществените работи и към всяка активност по нашите земи. Обективен факт е, че с българи се работи трудно, защото трудно се палят и още по-трудно поддържат огъня в сравнение с други народи.

Въпрос на време е България да се разпадне на кланови парцели между различни групировки, които относително мирно да доят, каквото е останало за доене от демографски замиращата територия на пенсионери, необучаващи се хора и престъпници. Този кораб потъва и вече не може да бъде спасен, погълнал е прекалено много вода. България трябва да бъде напусната. За себе си имам планове в Южна Европа, след приключването на само още няколко вече започнати малки проекта и евентуалното спечелване на някой лев. Тук вече ме задържа само привързаността към няколко души, нищо друго. Великолепният сам по себе си български език, мой основен работен инструмент, се превръща в немощно изразно средство за нелепите мисли на несъстоятелни индивиди. Красивата природа се унищожава по начин, който ме ужасява, а няма реална борба и за нея, така че не искам да видя с очите си отсичането на последните дъбове, убийството на последния вълк и строежа на поредния бетонен палат насред планината. Искам да запазя все пак и някой хубав спомен от тази вече бивша родина. Радвам се за приятелите, които я напуснаха по-рано. Не изпитвам никакво уважение към хилядите, които се информираха и се вълнуваха, но не благоволиха да участват в няколко ценни каузи. Смятам, че що се отнася до мен и няколко особено близки приятели - направихме повече от възможното сред този погнусяващо апатичен народ, който вече поне аз отказвам да наричам свой. Не зная колко време още България ще е част от Европейския съюз.  И не смятам, че заслужава да е в него.

Може би оптимистичната хипотеза за българите в бъдеще е най-добрата част от тях да се превърне в нови сефаради - в разпръсната световна общност от хора със свой език, кухня, битови обичаи, музика, спомени за интересен фолклор, историческа памет, специфичен хумор и празничен календар. Това не е чак толкова лоша съдба. Същевременно е предупредение за всяка друга нация, че с престъпници не се преговаря. Нямам какво по-окуражително да кажа.

Колкото до самата българска територия - Русия може да заповяда, ако и тя не изпадне на свой ред в пореден колапс. Все някой ще заповяда.



Гласувай:
6



1. larryone - Мога само да подкрепя изложеното.
09.11.2015 05:58
Мога само да подкрепя изложеното.
цитирай
2. schumpov - След последната победа на комун...
11.11.2015 23:23
След последната победа на комунизма чрез милиционерския пуч, всичко що е читаво ще напусне тази страна.
цитирай
3. demograph - За жалост си прав. Сбогом.
15.11.2015 02:49
Комунистите русофили унищожиха държавата на българите. Да заповядат руснаците или турците, или арабеските....се тая.
цитирай
4. bserafimova - Естествено, че сме победени.
15.11.2015 11:17
Това е факт след т.н. Студена война и за никого не е тайна от 26 години. Сами се предадохме на финансовите либерали, даже българските правителства отдавна ги поддържат всячески, защото такава е и беше волята на пазарния фундаментализъм, т.н. ни партньори от Запад, както и на т.н. ни "елит".
В България няма икономика, а има европейски фондове, които няколко фирми, близки до властта си разпределят по неведоми пътища. В България управляващите отдавна не мислят за бъдещето, а само как да угодят на новите си господари.

Не съм съгласна единствено за протеста на полицаите, защото чл. 244 от ЗМВР им дава правото да протестират, а що се отнася до всякакви реформи - началниците не искат реформа в нито една област, защото трябва да се работи и те са вече на "върха", където смятат да останат завинаги.
цитирай
5. mglishev - Това беше абсурдно включване,
17.11.2015 15:23
та аз пиша от изцяло прозападна гледна точка :)
цитирай
6. bserafimova - Отговор от моята българска гледна точка.
27.11.2015 15:13
Западняците ни приеха в ЕС по политически причини и, разбира се, икономически - за да разширят пазарите си. Само т.н. "елит" и отрочетата му, както и лапачите около тях, с когото Западът сключи сделка в лицето на Горбачов и Елцин виреят в България, а те са определено първобитни капиталисти, които вече разпродадоха страната ведно с гражданите й.
цитирай
7. mglishev - Има нещо вярно,
27.11.2015 19:15
но все пак и за нас е добре, че са ни приели. Брак по сметка не е нещо лошо в политиката :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8610764
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата