Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2015 12:09 - За лустрацията, съдебната реформа и чистите ръце
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 4306 Коментари: 6 Гласове:
-1

Последна промяна: 31.12.2015 12:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Чувам разни въпроси дори от приятели: 1. какво е лустрацията? 2. Хуманна ли е? 3. Не е ли закъсняла? 4. Ако не е - как практично да се приложи у нас? 5. Законна ли е? 

 
1. Лустрацията, "осветляването" или "пречистването" е бърз процес по изваждане на бял свят на имената на сътрудниците на тайната полиция и на правителствата на комунистическия тираничен режим. Лустрация е и отнемането на правото на тези сътрудници да продължават да бъдат на властови позиции. Част от лустрацията е и декомунизацията, тоест постоянното публично повтаряне, включително чрез националните медии и часовете по история, че комунистическият режим е бил именно тираничен. 
 
2. Да, лустрацията е хуманна. В България няма смъртна присъда, пък и лустрирането не предвижда отнемане на правото на труд, нито на правото на пенсия или на медицински грижи. Лустрацията просто изолира група провинили се хора от властта. В това няма нищо крайно. 
 
3. Не, лустрацията не е закъсняла. Дори днес, 26 години години след падането на СССР, Желязната завеса, НРБ и БКП, властта в България все още се управжнява от хора, възпитани точно от тайната полиция на комунистическия режим. Агенти на ДС като "Гоце" (Първанов), "Сава" (Доган), "Павел" (Местан) и много други са на властови позиции и вършат престъпления срещу българската нация. Множество от все още действащи старши служители на ДАНС, НСО, МВР, МО, националните медии и фигури в едрия бизнес произлизат тъкмо от ДС. 
 
4. Практично е лустрацията да обхване не само самите стари кадри на ДС, но да бъде съчетана с амбициозния план за съдебна реформа и за операция тип "Чисти ръце" срещу мафията в България. Съвременната едра политическа корупция и организираната престъпност у нас исторически и чисто кадрово произлиза от семействата и наследниците на сътрудниците на ДС. Тоест лустрацията трябва да бъде и постлустрация, тоест пречистване на Прехода. Припомням - Преходът е периодът на преминаване на България от комунистически режим към функционираща демокрация и пазарно стопанство в рамките на ЕС и НАТО. Този Преход у нас беше присвоен от ДС и наследниците на ДС, които се превърнаха от номенклатура в мафия и в "политически елит". На практика това е мимикрия на старата БКП. Тази мимикрия позволи запазването на свръхконцентрирана едра собственост и свръхконцентрирана власт в ръцете на няколкостотин семейства, които са си почти същите и преди, и след 1989 г. Фактическата приемственост между някогашната ДС и днешните властови кръгове прави лустрацията синоним на демафиотизация и декомунизация. Съдебната реформа и протестите са само взаимно допълващи се средства за постигане на тази цел. Крайният ефект от лустрацията би бил една по-справедлива страна с реална частна инициатива, законна собственост и истинска търговска конкуренция. 
 
5. Лустрацията е законна, когато има въведени лустрационни закони. У нас е водена активна борба против въвеждането на такива закони и против масовото осъзнаване на комунистическия режим като престъпен. Съществуващите малко на брой лустрационни текстове се отменят, а тече и нещо като реставрация на паметта или реабилитация на комунистическия режим. Това може да се промени чрез серии от протести и чрез избори, водещи до ново, лустрационно настроено мнозинство в Народното събрание, което да въведе нужното законодателство. Лустрацията е повече от законна - тя е напълно легитимна. Необходима е и няма никаква алтернатива, ако искаме България да започне да се развива като нормална държава.



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vencivaleri1951 - Щенията ти са "бели мишки" по тавана и стените...
01.01.2016 12:31
Никой от споменатите от теб не е на държавен щат а са на властови позиции

понеже са били избрани от суверена и последният е бил наясно с кадровата им

биография. По твоята логика лустрирани трябва да бъдат tante Меркел,

доскорашният президент на Литва и вероятен конкурент на Бокова . Впрочем

според теб сигурно и Бокова трябва да бъде веднага лустрирана щото "опасността"

да бъде избрана начело на ООН никак не е малка. Как и кога това да се случи-ами в

деня на избора с павета пред сградата на ООН.

И ето ти един истински случай на вътрешна лустрация.

Имам добър познат/за мен и приятел/ който щеше днес да е областен управител

ако не се оказа, че има картонче. Човекът е с добра квалификация, научна степен,

сериозна езикова култура и сериозен опит в странство. Имаше обаче нещастието

да е представител на "Реформаторите" и да е отслужил казармата си като

свързочник в команден пункт. Там е давал дежурства на УКВ и други станции и е

засичал различни предавания. Тоест отбил е военната си служба във ВКР.

Впрочем подобна съдба имаха голяма част от випусниците на езиковите гимназии.

По този тъп закон с картончета са служилите в десантни войски-десантчици, пилоти,

щурмани, направленци, свързочници...

Вероятно и аз имам картонче/ откровено бих се разочаровал ако нямам/ защото

няколко години преди въпросния приятел и аз бях разпределен от ШЗО в същото

поделение-впрочем запознах се с него имено на юбилей на полка.

Най смешното е, че сред блюстителите за "чистота" в редиците ва Реформаторите

са Бакалов и ген Атанасов-синята ЧК. И двамата ползват прословутата буква ж за

привилегии като деца на АБПФК при кандидатстване във ВУЗ. Последният е с уникално постижение с близо три

диплома и от средното, и от висшето си образование

Вярваш ли, че тези лустратори биха получили вот да управляват жилищен вход?
цитирай
2. mglishev - Запознах се
02.01.2016 20:04
с много интересен човек, който каза: "Е, аз също бях лустриран". Разбира се, не беше българин. Безценен момент и много интересен разговор. Лустрацията няма алтернатива.
цитирай
3. tarbo - Маноле, по какво твоето предлож...
05.02.2016 13:43
Маноле, по какво твоето предложение се различава от болшевистките идеологии. Майната, му, идеята беше за демокрация, за власт на народа. За правото на народа сам да определя съдбата си, включително като гласува за когото реши. А не Манол Глишев, или някоя партийка, която се бори с всички сили някак си да прескочи четирите процента да налага вето на останалите кандидати. Очевидно мнозинството не е с теб? И сега какво - нов 19 май ли ще правиш в името на елита (в твоето разбиране за елит) или просто с с тояги и павета ще нахлуеш в една сграда пред паметника на руския цар Александър II, и с претенция, че това нахлуване ти дава право да упражняваш държавната власт, а някакъв си законно избран парламент - на него майната му. Имаш примера на Ленин с разгонването на Учредителното събрание, не виждам основания да претендираш за морално превъзходство спрямо него.
цитирай
4. mglishev - Ето по какво:
06.02.2016 13:34
tarbo написа:
Маноле, по какво твоето предложение се различава от болшевистките идеологии. Майната, му, идеята беше за демокрация, за власт на народа. За правото на народа сам да определя съдбата си, включително като гласува за когото реши. А не Манол Глишев, или някоя партийка, която се бори с всички сили някак си да прескочи четирите процента да налага вето на останалите кандидати. Очевидно мнозинството не е с теб? И сега какво - нов 19 май ли ще правиш в името на елита (в твоето разбиране за елит) или просто с с тояги и павета ще нахлуеш в една сграда пред паметника на руския цар Александър II, и с претенция, че това нахлуване ти дава право да упражняваш държавната власт, а някакъв си законно избран парламент - на него майната му. Имаш примера на Ленин с разгонването на Учредителното събрание, не виждам основания да претендираш за морално превъзходство спрямо него.


Близко е до ума, че когато страната се управлява против законите си, законите трябва да бъдат защитени, а не да се толерират престъпления. Отхвърлянето на всичко антидемократично е начало на демокрацията. Това е ясно от Аристотел до Джеферсън и не трябва да те учудва. Демокрацията има правила, тя не е анархия и не е връщане към друг тип управление. Тя има свои механизми за съхранение. И те водят до благосъстояние, когато се спазват.

Разликата с болшевизма е, че в демокрацията всичко е предвидимо и става по буквата на закона, а не по "целесъобразност" или "партийна линия". Тази предвидимост е справедлива, още повече, че основната й цел е да бъде добре известна публично, а не потайна.
цитирай
5. tarbo - Съгласен съм с всичко това, но то...
07.02.2016 12:09
Съгласен съм с всичко това, но тогава не виждам откъде намираш оправдание за насилствено разгонване на демократично избрания парламент и лишаване на по-голямата част от българския народ от избирателни права. Или поне от правото свободно да избира политическите си представители. А за това, че те не са светци, очевидно народът не държи на светци да го представляват. Пък и светци няма - виж вдъхновяващия пример на РБ!

Всъщност и Джеферсън е доста спорен в действята си от съвременна гледна точка. Робовладелец, който се договаря с колониална сила за "покупка" на територия, която де факто не и принадлежи и даже без и мисъл да се вземе предвид мнението на населението. И то да беше само мнението на индианците, но даже и френските и испански колонисти никой не ги е питал.

Ако всичко трябва да става по буквата на закона, тогава в кой член на кой закон са предвидени павета, блокади и окупация на университет? Не виждам логиката.
цитирай
6. mglishev - Всъщност,
08.02.2016 16:39
понеже това у нас не е демокрация, а псевдодемокрация, разгонването й, както ти го наричаш, съвпада с онова право на народа да въстане, за което говори и Джеферсън. Суверенът е суверен, ако има право на всичко. Гражданското неподчинение и свалянето на властта са част от правата на суверена, защото властта произтича от него.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8626002
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата