Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
28.09.2017 19:25 - Оръжието, която трябва да донесе победа на Украйна... или?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2613 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Украинските пропагандисти и нацисти вярват, че съществува едно чудо-оръжие, което ще им гарантира победата над омразните сепаратисти в Донбас. Това вълшебно оръжие се нарича „Джавлин” и се произвежда в далечната и прекрасна Америка. Украинците искрено вярват, че не могат да победят само защото нямат американски оръжия. Затова от Киев постоянно просят да им пратят от тези чудодейни ракети, президента-олигарх Порошенко все обещава, че ракети ще има, а разни пишман-експерти и военни стратези разказват как американските ракети ще громят ръждясалите руски танкове.

Американците обаче не бързат да пращат от скъпите си оръжия и постоянно хранят украинците с празни обещания. Но какво толкова невероятно има в този Джавлин, че украинците така мечтаят за него? И ако победата на Украйна зависи само от него, защо Вашингтон още се стиска?

И така, да започнем поред.

Чудо-оръжието, за което мечтаят в Киев, се нарича FGM-148 Javelin и представлява преносим противотанков ракетен комплекс (ПТРК). Той може да стреля както по подвижни бронирани машини, така и по нискоскоростни въздушни цели като дронове, хеликоптери или моторни самолети в момент на кацане. Разработван е в продължение на 10 години и бива приет на въоръжение в САЩ през 1996г.

Ракетата, използвана в комплекса, е с инфрачервена глава и след изстрел автоматично лети до целта и я поразява. Ракетата лети по такава траектория, че поразява танка в горната част, където бронирането е най-слабо. При това вероятността за поразяване на мишената е доста висока – 96%. Комплексът се състои от две части – команден блок и пускова тръба, в която се намира ракетата. След изстрел пусковата тръба се изхвърля, а командния блок се използва многократно. Общата стойност на комплекта (блок+ракета) достига почти 250 000 долара.

Украинците особено ги възбужда факта, че операторът произвежда изстрел и може веднага да смени позицията си, без да се налага да управлява ракетата. Наистина, на хартия това изглежда толкова лесно – натискаш копчето като в компютърна игра и ракетата сама си лети и цели проклетия руски танк. Изстрелваш двайсет ракети и хоп! – унищожаваш двайсет руски танка без да се напрягаш и вкъщи после те посрещат като национален герой.

image
Изстрел! Ракетата първо се избутва от стартов двигател, който работи до момента, в който ракетата изхвърча от пусковата тръба. На определено разстояние от стрелеца се задейства втория основен двигател. От тук нататък ракетата работи автономно. 

В болните нацистки фантазии на украинските "патриоти" вероятно нещата изглеждат точно така, но компютърните игри и реалния живот са две различни неща. Джавлин е наистина хубаво оръжие, но дори и то си има някои недостатъци (не само цената).

Всъщност, за да започнат да стрелят с Джавлини, украинците трябва първо да ги получат. А това е проблем, защото американците не бързат да изпращат в Киев скъпоценните си ракети. Във Вашингтон прекрасно осъзнават, че никаква победа стотина ракети няма да донесат на украинската армия (Киев не би получил повече от 100 ракети, което е недостатъчно да промени баланса на силите). Второ, имайки предвид колко са корумпирани украинските чиновници, Щатите с право се притесняват, че ракетите им могат да бъдат препродадени на трети лица (например в Африка или Близкия Изток). Подобни случаи вече имаше, украинско оръжие се доставя контрабандно дори в Сирия. Трето, голяма е вероятността част от ракетите да попаднат в ръцете на опълченците (или дори да им бъдат продадени от украинските военни). Още по време на боевете през зимата на 2015-а украинските военни бяха загубили три специални американски контрабатарейни радара. Два бяха унищожени от донецката артилерия, третия пък бе взет цял-целеничък като трофей по време на боевете за Дебалцево.

Четвърто, колко реално танка биха могли да поразят украинските вояки? Все пак колкото и просто да изглежда боравенето с автоматизирания ракетен комплекс, операторът му трябва първо да получи специална подготовка. Доколко са кадърни украинските военни и дали ще могат да се справят със скъпото и технологично щатско оръжие е сложен въпрос. Някаква част от ракетите ще трябва да се изразходва по време на ученията, друга част може да се окаже повредена по време на транспортиране (или унищожена от противника) или да изплува на черния пазар. Освен това противникът активно ще маневрира и противодейства, затруднявайки украинските стрелци. Съответно, ефективността на ракетите ще е доста под номиналните 96%.

image
Обща схема на FGM-148 Javelin. Комплексът се състои от Команден блок (CLU) и пускова тръба с ракета (ROUND), които се съединяват преди използване. Характерно е, че командният блок може да се използва отделно, като бинокъл или камера за нощно виждане.  

Колкото и прекрасен да е на хартия Джавлин, в американската армия той не е основно противотанково средство (както поради високата цена, така и поради спецификата на употребата му). Той си остава спомагателно средство, използвано наред с останалите по-масови и евтини гранатомети и ракетни установки.

Отделно ще се спра на недостатъците на FGM-148 Javelin, които могат сериозно да разочароват украинските военни. Първо, ракетата е способна да порази цел на максимално разстояние до 2,5км. Танковете, с които разполага донецкото опълчение, могат да стрелят на два пъти по-голямо разстояние, тоест могат безопасно да стрелят без да влизат в обсега на Джавлин. Инфрачервеният и дневният прицел са неефективни при лоши климатични условия (силен дъжд, мъгла). Дори старите димни гранати тип 3Д17, използвани в танковата защитна система Щора-1, могат да заслепяват както командния блок, така и самата ракета. Естествено, Щора-1 не може да засече пуска на ракетата, но ако екипажът на танка успее навреме да види приближаването на ракетата, той може ръчно да пусне димната завеса.

Също така самото задействане на Джавлин изисква определен опит и сръчност. Термалният прицел например може да се окаже неизползваем при залез и изгрев слънце, когато околната температура се променя бързо и това затруднява определянето на целта по топлинната ѝ следа. Самата термална камера на командния блок не може да се използва веднага и са нужни 2-3 минути, за да се охлади. Главата на ракетата също трябва да е охладена, което изисква поне 10 секунди преди изстрел. Охлаждането може да е постоянно включено, но в такъв случай се налага през определено време да се сменя охладителя, при което главата на ракетата трябва да се охлади отделно. Тоест не може просто да извадиш оръжието и веднага да стреляш, което дава възможност на противника да маневрира и открие ответен огън.

От всичко казано по-горе може да направим категоричен извод, че украинските мечти за лесна победа с помощта на FGM-148 Javelin не могат да се сбъднат в реалния живот. Дори и някога Вашингтон все пак да отвори кесията и да прати няколко десетки ракети на украинците, това няма да промени нищо. Даже е по-вероятно около това да се завърти някой корупционен скандал и скъпите американски играчки да се окажат я в Судан, я в Сирия или Ирак. Във Вашингтон прекрасно осъзнават тази перспектива, затова предполагам, че ракетите никога няма да бъдат пратени в Украйна.

А през това време ще продължаваме да слушаме как украинците мечтаят за лесна победа в Донбас и хленчат, че американците не им помагат.           




Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216509
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031