Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2018 15:39 - Хроника на един предизвестен провал . . .
Автор: rusev Категория: Политика   
Прочетен: 1563 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  
     Категорично в един  сериозен провал за местната ни управа  се превърна  слабото ,  и неубедително лично изпълнение от страна на д-р Дарин Димитров , по въпроса за  приемането  на Решение за повишаването на местните ни данъци и такси .  

     Много изненадващо , и непосредствено преди същинското начало на заседанието на Общинският ни съвет , провело се на 29.11.2018 г. , към тежкият Дневен ред от 32 точки , кметът Димитров предложи нова Докладна записка , а именно - приемане на Наредба за изменение и допълнение на местните данъци и такси на територията на  Община Търговище . 
     Така предложената от него Докладна , с която на практика се увеличават местните данъци на нашите жители , много странно бе предложена да остане като последна точка в този -  и без това достатъчно тежък Дневен ред , което според мен бе много неправилно .  
Първото от десет години " уж " минимално увеличение на някои налози  , и да бъде  оставено   съвсем за  на края на заседанието  ? 
    Това веднага ми подсказа , че щом тази най-важна Докладна - която би трябвало да бъде абсолютният фокус на това заседание , се крие някак си страхливо  и уплашено  в самият и край , нещо интересно предстоеше да се случи !    И то се случи малко по - късно , разбира се   . . . 

   Нека да отбележа и нещо друго - " Недостига на средства за ремонт и поддържане на уличната мрежа , възстановяване на тротоари и околоблокови пространства , и една дузина други общински дейности " ... ,  бяха част от мотивите , към публикуваният преди около месец  на сайта на Общината ни Проект за изменение и допълнение на тази Наредба . 

   За съжаление , само едното  " голо " публикуване на този Проект  в сайта изобщо не успя да замести Публичното обсъждане , което задължително бе повече от редно  да проведе управата ни по тази щекотлива за всички ни тема  . 

 Ето още едно чудесно мое  предложение -  което обаче тези хора нямаха смелостта и куража да направят , за жалост .  
  Наскоро се навърши третата година от мандата на д-р Дарин Димитров - чудесен повод както за негов публичен отчет пред обществеността ни ( в зала извън Общината , с микрофон и възможност за задаване на въпроси ) , което можеше чудесно  да се комбинира и  с обсъждане на това предлагано повишение от управата ни - ОТКРИТО , ЧЕСТНО , ИСКРЕНО И ИСТИНСКО - нали така ? 
  Или това бяха само едни добре звучащи Принципи на местно управление , ползвани основно в изборната му  кампания преди три години  , може би  ? 

  Ето и някои  параметри на това увеличение сега   :  при данъка за недвижимите имоти , ставката става 1 , 65 промила , вместо сегашния 1 промил ,  възмездното  придобиване на имущество -  от 2 % до сега ,  се предвижда вече  той да стане 2 , 5 % .  
  Обявено бе , че в резултат на това повишение , управата ни се очаква малко над 1 000 000 лева допълнителен приход в изборната година  , както следва : 

              1 . от облагане на физически лица    -  около 200 000 лева
              2 . от облагане на юридически лица -  около 300 000 лева
              3 .  от МПС                                                 -  около 260 000 лева
               4 . от данък придобиване                    -  около 250 000 лева

    И докато при останалите точки от Дневният  ред цареше едно умилигелно и почти пълно мнозинство - Решенията по докладните бяха  приети с от 26 ,  през 29 , та чак до 31 гласа " ЗА " от т.нар. от мен местно " ОФ " мнозинство в съвета , при тази точка нещата станаха много  други  . . . 

    Изразяващият позицията на БСП / к /  като съветник  вече три години бивш кмет Мирев обяви , че те няма да подкрепят това , по думите му : . . .  " превръщащо се вече от епидемия в пандемия  , увелечение на данъци и такси в цялата страна "  !  

   Не поставеният от самото начало на реалното си място в този Общински съвет и тази  зала сега  човек , при което управление беше извършен истински Погром върху общинската ни собственост , в полза на една шепа лица - някой от тях като Хамди Илиязов , вече шести пореден мандат общински съветници !!! ,  не пропусна обаче предоставената му чудесна  възможност да отиграе майсторски ситуацията . 

И той го направи , разбира се , пред смаяният поглед на Дарин Димитров ( силно   благодарил му няколко пъти публично и на микрофон  , вместо да го " разбие "  за неговите  золуми от преди няколко години , ощетили сериозно града  !!!  ) ,  изглеждащ безпомощен ,  и силно  неподготвен по темата сега   . . .   

   Завърза се интересна дискусия за момент  , която обаче очаквано бързо омръзна на Почетния гражданин , които просто призова да се прекрати дебата , и да се премине към гласуване - коронната му " дисциплина "  от последните му вече няколко мандата , заличаваща  както липсата на разумни аргументи и факти , така  и нуждата от някаква особена  подготовка и силни аргументи в полза на тяхната позиция по каквото и да е било   . . .

   С 22 гласа " ЗА " , 6 гласа " Против " , и един глас " Въздържал се " , предложеното изменение и   допълнение на Наредбата - водещо и до  реалното  повишение на тези местни налози ,  вече  стана факт  . . .  

   И така около 10 месеца преди краят на този слаб и порочен управленски мандат , на печелившите ни съграждани    - ЧЕСТИТО ! 

    КУРАЖ  И  СВЕТЛИНА  ! 

 

 

 

   

   


Тагове:   политика,


Гласувай:
2



1. morskipesni - Привет, имам едно странно питане
02.12.2018 18:04
Предприема ли се нещо относно поруганата чешма в градинката до бившата БНБ, откъдето вандали отмъкнаха момченцето с кучето? Поздрави от немско!
цитирай
2. rusev - за чешмичката
03.12.2018 10:31
... тези дни имаше инициатива , да бъде намерена снимка на тази чешма , за да се опита и бъде възстановена в подобен вид .
цитирай
3. morskipesni - Мисля че я имам на стара снимка
11.12.2018 11:55
Когато я открия, до кого да я пратя?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rusev
Категория: Политика
Прочетен: 1323345
Постинги: 770
Коментари: 98
Гласове: 615
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031