Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
15.01.2020 06:16 - ЗАЩО ГЛУПАКЪТ НЕ РАЗБИРА, ЧЕ Е ГЛУПАВ
Автор: apostapostoloff Категория: Политика   
Прочетен: 460 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.11.2020 08:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                                     ЕФЕКТЪТ НА ДЪНИНГ- КРЮГЕР





image

 

 

Случвало ли ви се е да се сблъскате с човек, който няма реална представа за себе си?... Човек прекалено самоуверен и то дотолкова, че изобщо не осъзнава своите слабости.


Обичайно е за хора без чувство за хумор да разказват непрекъснато вицове. Има други, които са ужасни шофьори, но учат останалите как да карат. Мнозина хич, ама хич не се справят в живота, но дават мъдри и непоискани житейски съвети на останалите. Често се оказва, че шефове са хора с много по-малко лидерски качества и компетенции от техните подчинени. Защо се получава така? Защо съществува тази бездна между реалност и представа? Защо глупакът не разбира, че е глупав?


Това интересно състояние, което е все по-често срещано в днешно време у нас, може да бъде обяснено с т. нар. ефект на Дънинг-Крюгер.

 

Ето и малка справка какво точно представлява този ефект: това е познавателна способност, при която неквалифицирани индивиди страдат от илюзорно превъзходство, поради което погрешно оценяват способностите си много по-високо от средното. Казано другояче, глупавите не са в състояние да осъзнаят колко са глупави.

 

Това е всъщност един голям проблем на съвременна България. Страната ни е гъсто населена с некадърни простаци, които в наглостта си стигнаха дотам да твърдят, че са едни от най- интелигентните хора в света.

 

Древните са казвали, че глупостта е майка на всички беди. Ние, българите, си изпатихме много от нашата вродена глупост. Стигна се дотам, че „интелигентните“ нашенци избраха за свой президент един пилот, който нищо не разбира от политика. Те вече няколко пъти подред избират за премиер един пожарникар, който също така нищо не разбира от политика. Резултатите са налице- вече 30 години вървим от нещастие към нещастие, от скандал към скандал, от провал към провал... Вярно е: прост народ, слаба държава.

 

Не би могло да бъде другояче, защото у нас бай Ганьо е в законодателната власт, той е в изпълнителната и съдебната власт, той е в президентството. На всичко отгоре бай Ганьо е и в опозиция...

 

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3190799
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575